Avatar

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
91,755
Εκεί ψηλά.....





Το ότι οι λέξεις "δαπανηρή" και "φιλόδοξη" δεν είναι αρκετές για να περιγράψουν την 3-D υπερπαραγωγή του Τζέιμς Κάμερον, Avatar, το ξέραμε. Ότι μάλλον θα μιλάμε για το ακριβότερο έργο όλων των εποχών το μάθαμε από δημοσίευμα του περιοδικού Time (το οποίο βέβαια διαδόθηκε αμέσως στο ιντερνετικό cine-χωριό), που ούτε λίγο ούτε πολύ υπολόγισε το μέχρι στιγμής κόστος του πολυαναμενόμενου sci-fi φιλμ σε κάτι περισσότερο από 300 εκατομμύρια δολάρια, χωρίς προφανώς να περιλαμβάνεται στο ποσό το «τσουχτερό» χάδι των διαφημιστικών εταιρειών που θα αναλάβουν την προώθηση της ταινίας. Αν αυτές οι εκτιμήσεις δε διαψευστούν, το Avatar θα σπάσει το ρεκόρ των Πειρατών της Καραϊβικής (αναφερόμαστε στο At World’s End του 2007), την πιο πολυδάπανη μέχρι σήμερα παραγωγή που είδαμε στη μεγάλη οθόνη (300 εκατομμύρια στοίχισαν οι περιπέτειες του Σπάροου).

Το αρχικό budget του Avatar, είχε ήδη «πονέσει» την τσέπη της Fox, αφού με το καλημέρα (πριν από σχεδόν δύο χρόνια) ο Καναδός σκηνοθέτης είχε αναλάβει για 200 εκατομμύρια να φέρει με το επικών διαστάσεων νέο του πόνημα την επανάσταση στις 3-D τεχνολογίες. Και ακόμα κι αν η παραγωγή επιμένει να διαψεύδει φήμες που θέλουν την ταινία να «καταπίνει» πάνω από 350 συνολικά, όλοι ξέρουν ότι ανάμεσα σε προϋπολογισμούς και στον απολογισμούς μεσολαβεί το χάος.

Το Time επίσης καταγράφει μεταξύ άλλων σχολίων την πρόβλεψη του Σπίλμπεργκ ότι το Avatar θα είναι η μεγαλύτερης κλίμακας 3-D live action ταινία που έγινε ποτέ, τη δήλωση του Κάμερον ότι στο εξής κάθε του μελλοντικό εγχείρημα θα είναι τρισδιάστατο, αλλά και την άποψη του Πίτερ Τζάκσον ότι σχεδόν κάθε είδους ταινία μπορεί να επωφεληθεί και να αναδειχθεί από τη 3-D τεχνολογία. Κοινώς, εδώ είναι το μέλλον (-παλιότερη δήλωση του Γιον Φαβρό για το Avatar)!

Το σενάριο της ταινίας (όπου πρωταγωνιστούν οι Σαμ Γουόρδιγκτον και Σίγκουρνι Γουίβερ) είναι επίσης του Κάμερον ο οποίος βασίστηκε σε μία ιδέα που υπήρχε στο μυαλό του εδώ και μία δεκαετία περίπου, για έναν πρώην πεζοναύτη που μεταφέρεται σε έναν μακρινό πλανήτη πλούσιο σε κάθε είδους χλωρίδα και πανίδα, όπου ως Avatar -με ανθρώπινο εγκέφαλο μέσα σε εξωγήινο σώμα- βρίσκεται στο επίκεντρο της μάχης των ιθαγενών του πλανήτη για επιβίωση απέναντι στην απειλή των γήινων εισβολέων.

Τα περίπου οκτάμηνα γυρίσματα ολοκληρώθηκαν σε Λος Άντζελες και Νέα Ζηλανδία, ενώ το project διανύει πλέον ένα μαραθώνιο post-production, καθώς οι παραδοσιακές τεχνικές κινηματογράφησης συνδυάζονται με ό,τι πιο σύγχρονο στον τομέα της φωτογραφίας και των ψηφιακών τεχνολογιών, ώστε το κοινό να απολαύσει ένα υπερσύγχρονο και μοναδικό φουτουριστικό θέαμα. Ρεπόρτερς πάντως στις ΗΠΑ, στους οποίους επιτράπηκε να πάρουν μια γεύση από το τι θα δούμε στις αίθουσες στο τέλος του χρόνου, αναφέρουν ότι με δυσκολία ξεχωρίζεις την πραγματικότητα από τα εφέ, σε σκηνές που ξαφνιάζουν όσο και μαγνητίζουν το μάτι σε ένα μοναδικό πινγκ-πονγκ οπτικής ψευδαίσθησης και αληθινής εικόνας!



cinemag



7074.jpg
 
Last edited:
20 June 2006
9,533
Θεσσαλονίκη
attachment.php
Δεν θα ηταν αδικο να πουμε πως είναι ειδικός στο να τρομοκρατεί παραγωγούς και κινηματογραφικά στουντιο αφου ο James Cameron σχεδον σε κάθε ταινια του φλερτάρει με την οικονομική καταστροφή…
Στις μερες μας εν μέση οικονομικής κρίσης το εγχείρημα γίνεται ακομα πιο επικίνδυνο και η διάθεση χρημάτων από τους παραγωγούς με το ποσο των 300 εκατομμυρίων θα κανει πολλούς να χασουν τον υπνο τους μεχρι να αρχίσουν οι εισπράξεις από τα εισιτήρια…
Οι εποχες εχουν αλλαξει και εχουν περασει πολλα χρονια από την ημερα που ο άσημος Cameron μετά βίας εξασφάλιζε πεντε εκατομμύρια δολάρια για να φτιάξει τον εξολοθρευτή και μαλιστα με μονοφωνικό ηχο γλιτώνοντας όπως μπορούσε χρήματα και μοιράζοντας οσο το δυνατόν καλύτερα την πιτα στην διαχείριση του κόστους…
Από τοτε το εχει βαλει πείσμα να ιδρώνει τα κινηματογραφικά στούντιο πραγμα που το έκανε μεν σε μικρό βαθμό στην συνεχεία του Alien ( Aliens 1986) αλλα που αρχισε να του γίνεται συνήθεια με το Abyss που όχι μονο κόστισε παραπάνω από οσο υπολογίζονταν αλλα και που διήρκησε σε χρονο γυρισμάτων μηνες παραπάνω από το προβλεπόμενο.

Το μεγάλο μπαμ βέβαια εγινε με την συνέχεια του δικου του εξολοθρευτή ( Judgment day ) αφου πλεον και πιο άνετος καθόταν στην καρέκλα του σκηνοθέτη αλλα και μεγαλύτερη εύνοια ειχε από τους παραγωγούς της Carolco ( που αργότερα βούλιαξε στα χρέη) που του εμπιστεύτηκαν πανω από 100 εκατομμύρια δολάρια ποσό ρεκόρ για το 1991.
Τα λεφτά βεβαια επέστρεψαν στους παραγωγούς στο πενταπλάσιο και ετσι δεν ηταν δύσκολο για τον τρομοκράτη Cameron να ξαναχτυπήσει ανεβάζοντας το κόστος παραγωγης στην επομενη ταινια του…
Τα Αληθινά Ψέματα (1994) χωρις να είναι ότι καλυτερο εχει φτιάξει, τα κατάφερε ισορροπώντας σε τεντωμένο σχοινί και καπου εκει κάποιοι πίστεψαν πως καλο θα ηταν να κοιτάξει στο μέλλον πιο συμμαζεμένα το κοστος των ταινιων του .
Αλλα ματαια…
Η τελειομανία και η εκνευριστική του επίμονη δεν αφησε περιθώρια ουτε για τo επόμενο του project καθως για μια ακομη φορα έμελλε να κανει μια από τις ακριβότερες ταινίες ολων των εποχων και μάλιστα για μια ταινια που ως θεμα δεν θεωρήθηκε από κανέναν αυτό που λέμε, καλο χαρτί…

Και όμως ο Τιτανικος που αναγκασε την Fox να ζητήσει την ενίσχυση της Paramount ώστε να μπορέσει να αντέξει το οικονομικό βαρος που ξεπερνούσε τα 200 εκατομμύρια δολάρια, ειχε και αυτό ευτυχή κατάληξη…
Η ιστορια του πιο γνωστού ναυαγίου και μια τυπικη ερωτική ιστορια καταφερε να φέρει τρελές εισπράξεις αλλα και βραβεύσεις από την ακαδημία φέροντας τον Cameron να θεωρείται όχι αδικα χρυσο παιδι ( golden boys στα ελληνικά)…
Η ιστορια δείχνει να θελει να επαναληφθεί…
Μπορει ο κοσμος γυρω του να τον συμβουλεύει αυτοσυγκράτηση αλλα αυτος συνεχίζει να θελει να κανει την διαφορά παρουσιάζοντας πράγματα πιο μπροστά από την εποχή τους
Λίγη υπομονη ακομα για να δουμε εαν και αυτή τη φορά θα τα καταφέρει…

Προσωπικά η ανυπομονησία μου συνοδεύεται και από ένα άγχος …
Θα καταφέρουμε οι έλληνες θεατές να δουμε στο ακέραιο την νεα τρισδιάστατη δημιουργία;
Ελπίζω να μην χάσουμε τιποτα…
 

Attachments

  • 417px-Gale_Ann_Hurd_and_James_Cameron.jpg
    417px-Gale_Ann_Hurd_and_James_Cameron.jpg
    62 KB · Views: 796
Last edited:

-ARIS-

Moderator
Staff member
23 October 2008
1,846
Αθήνα
Ωραίο review (Cameron) Cinemusic-Ανδρέα! :SFGSFGSF:

Kosh μας έβαλες στην πρίζα! Πότε αναμένεται στην Ελλάδα?
 
Last edited:

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
91,755
Εκεί ψηλά.....
Οπτική ψευδαίσθηση ή πραγματική εικόνα; Αυτό αναρωτήθηκαν όσοι τυχεροί παρευρέθησαν στην προβολή ενός εικοσάλεπτου αποσπάσματος του πολυαναμενόμενου Avatar του Τζέιμς Κάμερον, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Cinema Expo International, στο Άμστερνταμ. Τα πρώτα σχόλια κάνουν λόγο για ασσύληπτης τεχνικής και τεχνολογίας σκηνές, όπου το μάτι δυσκολεύεται να ξεχωρίσει την πραγματικότητα από τα εφέ, τα οποία, με πρωτοφανή για τα δεδομένα του κινηματογράφου λεπτομέρεια, ουσιαστικά σε παρασύρουν σε ένα ηδονικό φωτο-ρεαλιστικό ταξίδι.

Μηνύματα όπως «Έπαθα την πλάκα μου», «Δε συγκρίνεται με τίποτα από όσα έχετε δει μέχρι τώρα και από ό,τι φαντάζεστε», «Μας έπεσαν τα σαγόνια!», «Ακόμα δεν πιστεύω ότι είδα κάτι τέτοιο στην οθόνη» είναι μερικά μόνο από όσα συναντήσαμε στο διαδίκτυο, από κάποιους προνομιούχους που μετά από την προβολή μπορούν ήδη να έχουν άποψη για μια από τις ταινίες που οι υπόλοιποι ακόμα βλέπουμε στον ύπνο μας.
Ειδική μνεία γίνεται για τους χαρακτήρες της ταινίας, αφού τα γεννημένα στο κομπιούτερ πλάσματα του εξωγήινου πλανήτη έχουν κυριολεκτικά γίνει ένα με τους ηθοποιούς, ώστε το αποτέλεσμα να είναι πρωτόγνωρα ρεαλιστικό, ενώ και τα τοπία (όπως φαίνεται και από τις δύο concept art φωτογραφίες που διατέθηκαν στην Expo) σε μεταφέρουν σε ένα μαγικό sc-fi σύμπαν.

Το Avatar, όπου οι παραδοσιακές τεχνικές κινηματογράφησης συνδυάζονται με ό,τι πιο σύγχρονο στον τομέα της φωτογραφίας και των ψηφιακών CGI τεχνολογιών, ώστε το κοινό να απολαύσει ένα υπερσύγχρονο και μοναδικό φουτουριστικό θέαμα, αναμένεται να σηματοδοτήσει μια νέα εποχή για το μέλλον του σινεμά στην τρίτη διάσταση (3-D).

Το σενάριο της ταινίας (όπου πρωταγωνιστούν οι Σαμ Γουόρδιγκτον, Σίγκουρνι Γουίβερ, Ζόε Σαλντανα και Στέφεν Λανγκ) είναι επίσης του Κάμερον ο οποίος βασίστηκε σε μία ιδέα που υπήρχε στο μυαλό του εδώ και μία δεκαετία περίπου, για έναν παραπληγικό πρώην πεζοναύτη που μεταφέρεται σε έναν μακρινό πλανήτη πλούσιο σε κάθε είδους χλωρίδα και πανίδα, όπου ως Avatar -με ανθρώπινο εγκέφαλο μέσα σε εξωγήινο σώμα- βρίσκεται στο επίκεντρο της μάχης των ιθαγενών του πλανήτη για επιβίωση απέναντι στην απειλή των γήινων εισβολέων.




cinemag
 

-ARIS-

Moderator
Staff member
23 October 2008
1,846
Αθήνα
Το concept αλλά και οι παράγοντες (εκτέλεσης) του εγχειρήματος Avatar (η λέξη ταινία μοιάζει λίγη) δείχνουν ικανά για το μέγιστο αποτέλεσμα, και η ανυπομονησία χτυπάει κόκκινο!:speechless-smiley-0
 
Last edited:

kostas999

Established Member
25 October 2006
270
Κάτι μου λέει ότι σύντομα θα ανοίξει ένα τεράστιο μέτωπο στην εικόνα με το 3D. Το είχα πεί παλαιότερα με το Beowulf ότι αυτό είναι το μέλλον για τον κινηματογράφο και ότι δύσκολα θα αφήσουν αυτή την τεχνολογία για το σπίτι.
(μαύρη τρύπα για εμάς αν φτάσει στην οικιακή προβολή καθώς θα πρέπει να αλλάξουν τα πάντα)
 

systimatikos

New member
8 May 2009
4
Ο ανθρωπος ειναι ομεγαλυτερος σκηνοθετης των τελευταιων 30 ετων.Καθε ταινια του ειναι ενα βημα μπροστα απο την εποχη του.

η ταινια θα βγει αμερικη το Δεκεμβρη,Ελλαδα ποτε θα ερθει;Απο Φεβρουαριο και μετα η θα προβληθει ταυτοχρονως σε ολο τον κοσμο;
Παλι για καμια 10αρια οσκαρ παει ο τζιμακος.
 

teleologikos

New member
9 June 2008
92
Η αισθητική των νεραϊδοπλασμάτων μου άφησε ανάμικτα αισθήματα, σίγουρα πρέπει να περιμένει κανείς την ταινία για να βγάλει κρίση γιατί υποπτεύομαι ότι θα αρχίσουν οι γκρίνιες... Οι ίδιου τύπου γκρίνιες όπως τότε με τον "ακατάλληλο" Ντάνιελ Κρεγκ ως Τζέημς Μποντ.

Για το μόνο που θα γκρινιάξω από τώρα είναι η μιλιταριστική εμμονή του Κάμερον, σαν να είναι το Άλιεν2 επί δέκα δείχνει το τρέηλερ...
 

kostas999

Established Member
25 October 2006
270
Μάλλον οι διακοπές δεν άφησαν πολλούς να δουν το trailer. Απλά απίστευτο, αν και μικρότερο από αυτό που είδαν στην έκθεση. Η είδηση όμως είναι αλλού κύριοι. Το ότι η εν λόγο ταινία θα αποτελέσει σταθμό το ξέρετε. Το ότι ανάγκασε τα Village όμως να έγκαταστήσουν σε 8 νέες αίθουσες το σύστημα της Real3D με προβολείς και νέους Media Servers, είναι πραγματικά κάτι που θα συγκινήσει όλους τους φίλους του σινεμά. Επιτέλους θα δούμε το Avatar όπως πρέπει. Η μία από τις νέες αίθουσες θα είναι στην Αθήνα, στο Mall. Η ήδη υπάρχουσα θα συνεχίσει να παίζει στα 2Κ. Μία δεύτερη κατα πάσα πιθανότητα στο Φάληρο. Οι άλλες στην επαρχία. Η εγκατάσταση θα γίνει αποκλειστικά από τη Real3D.
 

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΓΓΟΓΙΑΝΝΗΣ

Super Moderator
Staff member
20 October 2007
17,887
Μεσευρώπη

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
91,755
Εκεί ψηλά.....
Μεγάλες προσδοκίες

Λένε ότι αυτή η ταινία ίσως αλλάξει τον κινηματογράφο για πάντα. Οτι ίσως σώσει το μέλλον του κινηματογράφου. Οτι έχει τη δύναμη να σου αλλάζει το μυαλό. Κι ότι η παρακολούθησή της μοιάζει σαν να ονειρεύεσαι με ανοιχτά τα μάτια.
Πολλές φορές ως τώρα το Χόλιγουντ έχει υπερβάλει στη διαφήμισή των μπλοκμπάστερ, αλλά όχι με τέτοιο τρόπο όπως περιγράφει το «Αvatar», την πολυαναμενόμενη ταινία του βραβευμένου με Οσκαρ σκηνοθέτη του «Τιτανικού», Τζέιμς Κάμερον.

Φημολογείται πως είναι η ακριβότερη παραγωγή όλων των εποχών (περισσότερα από 200 εκατομμύρια δολάρια) με τη μεγαλύτερη κλίμακα 3D που έγινε ποτέ. Ζωντανοί χαρακτήρες πρωταγωνιστούν δίπλα σε ψηφιακά καρτούν συνθέτοντας ένα περιπετειώδες θέαμα επιστημονικής φαντασίας.

Κι ενώ περιμένουμε το preview της ταινίας για να καταλάβουμε κατά πόσο είναι πιθανό να επιβεβαιωθούν τελικά οι κολοσσιαίες προσδοκίες και οι εξωτικόί ισχυρισμοί για το Avatar, ήδη όσοι παρακολούθησαν το footage στο Comic-Con του Σαν Ντιέγκο κάνουν λόγο για ταινία από το μέλλον!


«Το μέλλον»

Μετά την ανεπίσημη πρεμιέρα, οι σκηνοθέτες συμφώνησαν να την αποκαλέσουν «το μέλλον». Ενθουσιασμένοι οι κριτικοί είπαν ότι δεν μπορούσαν να σταματήσουν να την ονειρεύονται κι ότι έμοιαζε σαν να είχαν πάρει ένα ισχυρά εθιστικό ναρκωτικό, που έκανε το μυαλό τους να ζητάει κι άλλο. Οι δε νευρολόγοι της προβολής αναρωτιούνταν αν η ταινία είχε ενεργοποιήσει μέρη του εγκεφάλου που είχαν πριν μείνει ανέπαφα από τα συμβατικά δύο διαστάσεων φιλμ.

Για πολλούς, η προβολή αυτή επιβεβαίωσε τις φήμες ότι το «Αvatar» θα μπορούσε να αποτελεί ένα τεράστιο άλμα στην εξέλιξη του φιλμ, αντίστοιχο με αυτό της πρώτης ταινίας με ήχο ή του Τεκνικολόρ. Οι σκεπτικιστές, από την άλλη, υποστηρίζουν πως η σπουδαιότητα της ταινίας για τα κινηματογραφικά στούντιο δεν έχει να κάνει με το δημιουργικό μέρος, αλλά με το γεγονός ότι οι ταινίες 3D είναι δύσκολο να αντιγραφούν και κατά συνέπεια ιδιαίτερα ελκυστικό σε μια βιομηχανία που καταστρέφεται από τη διαδικτυακή και όχι μόνο πειρατεία.

Ετσι, το Χόλιγουντ ελπίζει ότι η εμπειρία του τρισδιάστατου «Αvatar» δεν θα αλλάξει απλώς το σινεμά, αλλά θα το σώσει.

Ο Κάμερον συνέλαβε την ιδέα πριν από 14 χρόνια, ακριβώς πριν από την επιτυχία του «Τιτανικού». Ο ίδιος ο σκηνοθέτης, όμως κρατάει τις αποστάσεις του απ όλες αυτές τις φήμες και το μόνο που λέει είναι: «Ο,τι και να πιστεύουν πως θα είναι, μάλλον δεν είναι».

Η δράση του «Αvatar» παρακολουθεί τον Τζέικ, έναν ανθρώπινο στρατιώτη που μένει ανάπηρος σε ένοπλη σύρραξη στη Γη. Προκειμένου να μπει στο «Πρόγραμμα Αβαταρ», το οποίο θα του προσφέρει ένα υγιές σώμα, ταξιδεύει ως τον μακρινό πλανήτη Πανδώρα, έναν κόσμο που μοιάζει με τροπικό δάσος και κατοικείται από μορφές εξωγήινων.

«Ο Κάμερον -σκηνοθέτης και σειράς του "Εξολοθρευτή"- περνάει ολόκληρα χρόνια αναπτύσσοντας την τεχνολογία με τέτοιο τρόπο που να συμβαδίζει με το όραμά του», αναφέρει ο Τζακ Γουόρνερ του περιοδικού «Screen International».

Και οι κινηματογραφικές αίθουσες τον ακολουθούν. Περίπου δέκα βρετανικοί κινηματογράφοι την εβδομάδα αναβαθμίζουν τα ψηφιακά συστήματα προβολής τους ώστε να δεχθούν το φιλμ του Κάμερον, όπου πρωταγωνιστούν οι Σαμ Γουόρδιγκτον και Σίγκουρνι Γουίβερ.



cinemag
 

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
91,755
Εκεί ψηλά.....
Re: Απάντηση: Avatar

Το τρειλερ δεν σου αφήνει να καταλάβεις πολλα ( χωρις αυτό να είναι κακο)
Αυτό που ειδα σε πρωτη φαση δεν με ενθουσίασε…



Μεχρι χτες κι εγω αυτο ελεγα.

Εδωσαν ομως ενα τρειλερ που στην ουσια σου λεει ολη την ταινια...



http://www.youtube.com/watch?v=cRdxXPV9GNQ





Ενα επικο παραμυθι με σεναριο βιντεοπαιχνιδιου μοιαζει σε πρωτη θεαση.