Beresford TC-7520 DAC/Preamp

lemon

Supreme Member
3 March 2009
4,041
Το TC-7520 είναι συνέχεια του πετυχημένου TC-7510 σχεδίασης του Stanley Beresford.
Είναι μία συσκευή που συνδυάζει DAC, ενισχυτή ακουστικών και προενισχυτή όλα μαζί σε μία συσκευασία

attachment.php


Στην μπροστινή όψη διακρίνονται οι 4 είσοδοι (δύο ομαξονικοί, μία οπτική και μία USB), η είσοδος των ακουστικών και το volume, ενώ αριστερά διακρίνεται το κουμπί Power.

attachment.php


Στο πίσω μέρος από αριστερά προς τα δεξιά διακρίνονται οι ψηφιακοί είσοδοι USB και οι S/PDIF Optical & 2X Coaxial. Οι αναλογικοί Line (fixed) και Line ή Preamp (Variable) ενώ η είσοδος τροφοδοσίας απαιτεί 12-15V τουλάχιστον 500mA.

Εσωτερικά, παρατηρείται μια διάταξη πλακετών είτε παράλληλων είτε επάλληλων, που σύμφωνα με τον κατασκευαστή αφενός μεν, επιδρά θετικά στο ότι δεν αλληλεπιδρά το κύκλωμα της κάθε πλακέτας στο κύκλωμα της επόμενης εφόσον οι αποστάσεις έχουν μελετηθεί κατάλληλα και αφετέρου δε, προσφέρουν μία λύση αναβαθμίσεων προσιτή και ανεξάρτητη σε κάθε στάδιο.

attachment.php


Ως DAC δέχεται σήματα δειγματοληψίας έως και 96KHz και ανάλυσης έως 24bit. To τσιπ υλοποίησης της ψηφιοαναλογικής μετατροπής είναι της Burr-Brown PCM 1716E υποστηριζόμενο από το receiver 8414 της Crystal.
Η είσοδος σήματος στη USB θύρα είναι 16/48 και υλοποιείται από το Burr-Brown 2902E υλοποιημένη κατά "bit-perfect" κατά τον κατασκευαστή.
Σύμφωνα με τον κατασκευαστή η συσκευή υλοποιείται σε διπλό μηχανισμό διόρθωσης του jitter. Ένα για τις εισόδους S/PDIF Coaxial-Optical και ένα για το USB to S/PDIF.

Όπως είπαμε εκτός από Dac είναι και ενισχυτής ακουστικών και προενισχυτής σχεδιασμένος στο αναλογικό μέρος τους σε τάξη Α και υλοποιημένο γύρω από τελεστικούς 5532. Σε σύγκριση με την προγενέστερη έκδοση 7510, κάτοχοι και των δύο αναφέρουν ότι το 7520 είναι αισθητά αναβαθμισμένο σε αυτό τον τομέα και έχει διορθώσει τις όποιες "ατέλειες" της προγενέστερης έκδοσης.

Οι δύο έξοδοι RCA (fix & variable) έχουν τη δυνατότητα να λειγουργούν παράλληλα οδηγώντας ταυτόγχρονα εάν μας ενδιαφέρει, έναν τελικό και έναν ολοκληρωμένο ή προενισχυτή.

Ωφείλουμε να πούμε ότι ο κατασκευαστής Stanley Beresford λειτουργεί ως "αντίληψη" κοντά στο DIY, εφόσον δίνει τις αναβαθμίσεις προς στους χρήστες μέσω φόρουμ που επικοινωνεί, δίνοντας και τρόπους αναβάθμισης αλλά και συμβουλές.

Ηχητικά το συγκεκριμένο δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί αλλά το προηγούμενο 7510 είχε πάρει 5/5 από το What Hi-Fi, τόσο για το ακουστικό μέρος όσο και για την αναλογία απόδοσης/τιμή.

Τέλος θα σταθώ στη συμβολή του μέλους kontr, που χάρις στις επεμβάσεις του, το Beresford 7520 μεταμορφώθηκε και άλλαξε ακουστική κατηγορία μηχανήματος.
Η άποψή του για παράκαμψη του αναλογικού μέρους στα περισσότερα Dac που έχουν έξοδο περί του 1V και απευθείας έξοδος από το DAC, εμένα προσωπικά με "μάγεψε" και τον εμπιστεύτηκα.
Η σκηνική παρουσία αυξήθηκε και στις δύο διαστάσεις, τα όργανα "άπλωσαν" στη σκηνή και αμβλύθηκαν οι συμπιέσεις των φωνών. Φυσικά η χαμηλότερη τάση της εξόδου, έδεσε "γλυκό" με την υπεραίσθητη είσοδο του ενισχυτή μου και το κυριότερο δεν έχασε σε τίποτα τα δυναμικά (το αναφέρω γιατί είχε ειπωθεί σε πρωτύτερη συζήτηση - ουδεμία σχέση έχεις ακριβώς τα ίδια αυξάνοντας ανάλογα την ένταση του ενισχυτή).
Φίλε kontr σου είμαι ευγνώμων για αυτή τη συμβολή σου.
 

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,351
αυτό που βλέπουμε είναι το original ή μετά από την επέμβαση (μάλλον το πρώτο).
μπορείς να μας δώσεις λεπτομέρειες γιά την επέμβαση?
τι αφαιρέθηκε και πως...?
γιατί εντάξει περιγράφονται, αλλά στη βράση κολλάει το σίδερο...
 

kontr

AVClub Addicted Member
31 August 2008
1,889
Μελισσια
Στο συγκεκριμένο dac τα πράγματα είναι πολύ απλά αφού δεν χρειάζεται να αφαιρέσεις τίποτα . απλά σηκώνεις τα RCA από κάτω για να τα απομονώσεις από την πλακέτα και τραβάς έξοδο κατευθείαν από το dac μέσω δυο πυκνωτών αφού βγάζει DC το οποίο πρέπει κάπως να κόψουμε .
Με αυτό τον τρόπο κρατάμε μόνο τους εσωτερικούς τελεστικούς οι οποίοι είναι αρκετοί αφού το dac έχει μέσα του ότι χρειάζεται για να είναι αυτόνομο .το γιατί η μαμά του βάζει και εξωτερικούς τελεστικούς είναι ένα μυστήριο.
Η διαφορά πριν και μετά είναι μεγάλη όπως αναφέρθηκε αλλά για εμένα αναμενόμενη αφού φεύγουν από τη μέση πολλά άχρηστα πράγματα
Νομίζω ότι ο lemon έχει και φωτογραφίες μετά την μετατροπή .
Αν δεν θέλουμε τις ρυθμιζομενες εξόδους (οι οποίες εξακολουθούν να παίζουν) μπορούμε να βγάλουμε την πλακετα με τους τελεστικούς. Μπορούμε ακόμα να βάλουμε τροφοδοσία μπαταρίας που θα ρίξει άλλη μια σπρωξιά προς τα πάνω στο DAC και τέλος να βάλουμε κάποιους καλύτερους πυκνωτές στην εξόδου αλλά με δοκιμή αφού είναι και θέμα γούστου.
 

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,351
θα ήθελα να δω τις φωτογραφίες αυτές.
Δεν είναι πάντως και το πιό εύκολο να πάρει κανείς παράλληλα από τα πόδια του dac έξοδο.
Πρέπει να το επιχειρήσει άνθρωπος με πείρα και κατάλληλα εργαλεία και ο συνωστισμός τα μηχανάκια αυτά συχνά δεν το επιτρέπει.

Τώρα γιατί βάζουν τελεστικούς, εγώ θεωρώ ότι από μινιμαλιστική άποψη ίσως το σωστό θα είναι να μείνει ο ενσωματωμένος στο dac, αλλά:
δεν είμαι καθόλου σίγουρος γιά την ικανότητα οδήγησης των σταδίων του πρό

Από την άλλη υπάρχουν ολόκληρες σχολές "ηχητικής υπογραφής" των διαφόρων τελεστικών οπότε ίσως κάποιοι να ποντάρουν σε σχετικές αγορές.
Δεν νομίζω ότι είναι τυχαίο που πχ η audiotrak αλλά και άλλοι (kingrex) προσφέρουν τους τελεστικούς σε βάση, έτσι ώστε να υπάρχει customization προς κάποια αγαπημένη ηχητική ταυτότητα.

Και δεν θα ισχυριζόμουνα ποτέ ότι οι κατασκευαστές δεν ξέρουν τι κάνουν.
Πιό έυκολο και κοινομικό θα ήταν γι αυτούς να μην βάλουν τίποτα.
Αλλά το να βάζουν τελεστικό και μάλιστα και με δυνατότητα αλλαγής είναι κόστος. Προφανώς το ξαναεισπράττουν, αλλά κάλλιστα θα μπορούσαν να μην βάλουν τίποτα και πάλι να το εισπράξουν.
 

lemon

Supreme Member
3 March 2009
4,041
Όπως θα δείτε στην παρακάτω φώτο, διακρίνονται οι επεμβάσεις στο κύκλωμα που έκανε το μέλος kontr.

attachment.php




Δεν είναι απαραίτητο να πάρετε την έξοδο απευθείας από τα ποδαράκια του DAC. Από το pdf του DAC θα βρείτε τα pin εξόδου των Vout(Left) & Vout (Right) και θα ψάξετε τις αντιστοιχίες τους επί του κυκλώματος.



attachment.php




Εδώ έχει υλοποιηθεί ένα κύκλωμα Low Filter Pass? (δεν ξέρω εδώ θα μας απαντήσει το μέλος Kontr) μέσω δύο πυκνωτών και αντιστάσεων σε κάθε κανάλι.

Για μένα το κυριότερο ήταν η αλλαγή της ακουστικής μεταβολής. Στην αρχή το μέλος kontr μου πρότεινε να συγκρίνουμε το «μαμά» Beresford με ένα τροποποιημένο Behringer Ultramuch Pro ίδιας φιλοσοφίας μετατροπής. Εξισορροπήθηκε η ένταση εξόδου στα ίδια επίπεδα μεταξύ των δύο DAC και άρχισαν οι ακροάσεις σε 2-3 επιλεγμένα κομμάτια.
Πρώτα το τροποποιημένο Behringer και αμέσως μετά το Beresford. Οι διαφορές ήταν επί της ουσίας, όχι κάτι αφηρημένο που το έψαχνες και «τέντωνες» τα αυτιά σου για να καταλάβεις το τι θέλει να μας «αποδώσει ο ποιητής».
Στερεοφωνική εικόνα πιο πλατιά και μεγαλύτερο βάθος και ύψος, ενώ μειωνόταν και η συμπίεση στις φωνές. Εκεί σταθήκαμε και για μένα θα ήταν ευχή εάν πλησίαζα προς τα εκεί.
Μετά την τροποποίηση και μετά από ένα σύντομο burn-in, έφθασε η στιγμή της δοκιμής στα ίδια γνώριμα κομμάτια και πρώτο το Behringer και αμέσως μετά το Beresford. To άκουσμα «χαμόγελο» και στους δύο, σε μένα διότι άκουγα ένα μηχάνημα με ηχητικό χαρακτήρα ταυτόσημο με αυτό του Behringer (χαράς ευαγγέλιο) και στο μέλος kontr που ενώ ήξερε το τι θα ακουστεί περίμενε να δει τα «όρια» του DAC του Beresford (το Behringer φορά Wolfson ενώ το Beresford, Burr Brown).

Δεν θα μπω στη διαδικασία για το ποιο ήταν καλύτερο, αυτό που για μένα μέτρησε ήταν ότι απέδιδαν τη μουσική με τον ίδιο χαρακτήρα ή εάν θέλετε με την ίδια φιλοσοφία ήχου.
 

Attachments

  • mod.jpg
    mod.jpg
    102.1 KB · Views: 658
  • points of modification.jpg
    points of modification.jpg
    60.7 KB · Views: 654
Last edited:

audioDtek

Established Member
26 December 2006
196
Netherlands
Παιδιά το ψάχνω πολύ καιρό και σκέφτομαι να αγοράσω το συγκεκριμένο DAC.

Σκέφτομαι να αγοράσω και το http://www.wdc.com/en/products/products.asp?driveid=572 (με Toshlink σύνδεση), έτσι ώστε να μην χρειάζεται να έχω το PC ανοιχτό κάποιες φορές. Γλιτώνεις θόρυβο από EMI και fans/HDD!

Σε ξένα forum πχ http://www.head-fi.org/forums/f7/beresford-tc-7520-dac-headphone-amp-407710/index5.html βλέπω ότι δε παρατηρούν διαφορές στις διασυνδέσεις και ο κατασκευαστής του (Stanley Beresford) προτείνει ΦΩΣ (Toshlink), ενώ εδώ εσείς μιλάτε για USB!!

Από την άλλη, ο Keith http://www.madshrimps.be/?action=getarticle&number=5&artpage=3712&articID=853 που είναι reviewer και επικοινωνώ μαζί του, είναι κάθετος στη χρήση λάμπας οπωσδήποτε, για να γλυκάνει ο ήχος!

Πρόσφατα δοκίμασα ένα DVD player Voxson DVD 2400 με ένα chip mt1388e, που δε μπόρεσα να βρω πληροφορίες στο google. Πολύ καλύτερος ήχος!
Είδα ότι η κάρτα ήχου του PC μου δε κάνει για ακροάσεις :D και είναι σχετικά... μάπα :eek:
 
Last edited:

Aprile

Senior Member
9 March 2007
656
ΠΡΟΣΟΧΗ το WD HD Media Player δεν παίζει 24/96.
Λένε ότι αυτό θα γίνει σε επόμενο firmware update αλλά πρός το παρόν δεν παίζει.
Το τι παίζει 24/96 το αναφέρω παραπάνω.
 

audioDtek

Established Member
26 December 2006
196
Netherlands
ΠΡΟΣΟΧΗ το WD HD Media Player δεν παίζει 24/96.
Λένε ότι αυτό θα γίνει σε επόμενο firmware update αλλά πρός το παρόν δεν παίζει.
Το τι παίζει 24/96 το αναφέρω παραπάνω.
Δεν δίνει στην οπτική του 24/96, εφ' όσον το αρχείο που θα του δώσεις είναι 24/96;

Δε μιλάμε για τα RCA!
 

Aprile

Senior Member
9 March 2007
656
Δεν δίνει στην οπτική του 24/96, εφ' όσον το αρχείο που θα του δώσεις είναι 24/96;

Δε μιλάμε για τα RCA!

Και από RCA και από οπτική το ίδιο αποτέλεσμα θα πάρεις 16/48 :twoguns:
Στη σχετική κατηγορία εδώ οι κάτοχοι το αναφέρουν καθαρά
"Επιβεβαιωνω οτι wav 24/96 απο την οπτικη τα κανει downsampling σε 48ΚΗz"
 

audioDtek

Established Member
26 December 2006
196
Netherlands
Και από RCA και από οπτική το ίδιο αποτέλεσμα θα πάρεις 16/48 :twoguns:
Στη σχετική κατηγορία εδώ οι κάτοχοι το αναφέρουν καθαρά
"Επιβεβαιωνω οτι wav 24/96 απο την οπτικη τα κανει downsampling σε 48ΚΗz"
Άντε ρε... δε το ήξερα! Μα δεν υπάρχει λόγος να το κάνει αυτό! :frown:

Υπάρχουν άλλα τέτοια κουτάκια, που να κάνουν την ίδια δουλειά, σωστά όμως και με αντίστοιχη τιμή;
 

lemon

Supreme Member
3 March 2009
4,041
Μην αγχώνεσαι, εκτός και αν βιάζεσαι για αγορά εδώ και τώρα (αναφέρομαι για το WD). Όπως σε ενημέρωσαν άλλα μέλη, προς το παρόν δεν υποστηρίζει 24/96 από οπτική αλλά η εταιρία αναφέρει ότι είναι προς επίλυση του θέματος με το επόμενο fw. Σε συμβουλεύω να περιμένεις εάν επιμένεις με WD.

Τώρα ήδη έτοιμες λύσεις ΝΜΤ που δουλεύουν περίφημα σε 24/96, υπάρχουν αρκεί να ανέβεις σε τιμή.

Το θέμα της οπτικής vs USB, για μένα δεν υφίσταται υπό την έννοια ότι την USB τη "ψάχνουν" μόνο όσοι χρησιμοποιούν PC ως πηγή. Στις λοιπές συσκευές (μαζί και τα NMT, Network Media Tanks) δεν χρειάζονται υλοποιήσεις μέσω USB και χρησιμοποιούν είτε οπτική είτε ομοαξονική. Επιπρόσθετα πιστεύω ότι σήμερα το θέμα "ψηφιακή έξοδος ήχου μέσω USB" δεν έχει επιλυθεί ακόμη και θέλει δρόμο για να "ωριμάσει", ενώ οι άλλες προαναφερθέντες έξοδοι είναι άψογες.

Τώρα για τη λάμπα που επιμένει ο φίλτατος reviewer, για να "γλυκάνει" το αναλογικό, τι να πω, ίσως και να έχει δίκιο, ίσως και να είναι "κολλημένος" με τη συγκεκριμένη λύση. Στο δικό μου Beresford 7520 το μέλος kontr, παρακάμπτοντας όλο το αναλογικό του μέρος και οδηγώντας την έξοδο του DAC απευθείας στα RCA ο ήχος βελτιώθηκε, ενώ κανονικά θα έπρεπε να ήταν χειρότερος δηλ. καθαρά ψηφιακός, "σκληρός" με μεγαλύτερη συμπίεση κ.ο.κ
 
Last edited:

audioDtek

Established Member
26 December 2006
196
Netherlands
Το θέμα με την λάμπα (buffer) είναι όντως πολύ υποκειμενικό. Χωρίς να ακούσεις πως να αγοράσεις...

Και πρέπει να ακούσεις με τα μηχανήματα σου και στο χώρο σου!

Αυτός εδώ http://www.scott-nixon.com/dac.htm τα έχει στο 500ρικο...
 

kontr

AVClub Addicted Member
31 August 2008
1,889
Μελισσια
Βασικά το θέμα της λάμπας είναι παρεξηγημένο .δεν βάζουμε λάμπα παντού και πάντα.
Λάμπα βάζουμε μόνο όταν χρειαζόμαστε ενίσχυση του σήματος του dac.
Κάποια dac μετά την αφαίρεση του αναλογικού κομματιού βγάζουν έξοδο λίγων mV σε αυτά πρέπει να μπει μετασχηματιστής ή τελεστικός ή λάμπα ή κάποιο discrete κύκλωμα ή τέλος πάντων κάτι που να μας ενισχύσει το σήμα και να μας το κάνει 1 με 2 V . σε αυτή τη περίπτωση η λάμπα είναι η νούμερο ένα επιλογή.
Σε όλα αυτά τα dac τα οποία (δυστυχώς ) έχουν εσωτερικά κάποιο τελεστικό δεν χρειάζεται τίποτα αφού βγάζουν από τη μάνα τους περίπου 1V .
Εκεί το να βάλεις λάμπα είναι προφανώς λάθος αφού αν είναι buffer είναι άχρηστο και αν έχει κέρδος τότε είναι πολύ μεγάλη η τάση εξόδου του .
Βέβαια σε κάποιο σύστημα που δεν έχει λάμπα πουθενά αυτό μπορεί κάτι να κάνει αλλά απορώ πως γίνεται ένα σύστημα να μην έχει πουθενά λάμπα χιχιχιχιχιχιχι.
Υπάρχουν μάλιστα πολλές περιπτώσεις CD που έχουν στην έξοδο κάποια λάμπα που μόνο χαλάει τα πράγματα , και αν την αφαιρέσεις ο ήχος απογειώνεται .
Έχω ξαναπεί ότι αυτές οι λάμπες που βάζουν στην έξοδο κάποιες εταιρίες είναι η μεγαλύτερη απάτη αφού σχεδόν πάντα υπάρχουν τελεστικοί ποιο πριν που κάνουν όλη τη δουλειά και οι λάμπες μπαίνουν μόνο για να ξεγελάσουν κάποιους αφελής που νομίζουν ότι πήραν λαμπατο CD .
Σχεδόν πάντα η αφαίρεση και μόνο του λαμπατου σταδίου βελτιώνει τρομερά τα πράγματα. Βέβαια υπάρχουν υποστηριχτές αυτής της τεχνικής( οι αντιπρόσωποι τέτοιων CD).
Δυστυχώς με αυτό το τρόπο δυσφημίζεται η μεγαλύτερη βελτίωση που μπορείς να κάνεις η οποία είναι να βάλεις λάμπα στην έξοδο ενός dac (όταν αυτή χρειάζεται) και να πετάξεις τους τελεστικούς.
 

lemon

Supreme Member
3 March 2009
4,041
Ορίστε, δόθηκε και απάντηση από άνθρωπο που γνωρίζει και δεν εικάζει απλώς.

Οπότε για το Beresford 7520 αγαπητέ iron_gr η χρήση λάμπας, μάλλον είναι υπερβολή.

Τώρα για τις "λαμπάτες" απόψεις του αγαπητού reviewer, μάλλον στερούνται θεωρίας.
 

audioDtek

Established Member
26 December 2006
196
Netherlands
οπότε αν πάρω το Beresford 7520, η επόμενη αναβάθμιση θα ήταν ένας καλός λαμπάτος ενισχυτής ε;
 

kontr

AVClub Addicted Member
31 August 2008
1,889
Μελισσια
Η λάμπα δεν είναι πανάκια είπαμε πάει σε συγκεκριμένα ηχεία και συγκεκριμένους ανθρώπους .
Βρες και άκουσε γιατί η απογοήτευση μπορεί να είναι τόσο μεγάλη όση και η ικανοποίηση (για το ίδιο ακριβώς πράγμα).