100Hz - Motion Blur - Response Time

-Γιώργος-

Supreme Member
19 June 2007
8,441
37°54'25''N-23°45'24''E
Έχουμε αναφερθεί σε αρκετά νήματα για την χρησιμότητα ή όχι των 100Hz στις σύγχρονες LCD και νομίζω πως καλό είναι να μαζέψουμε όλες τις πληροφορίες και απορίες μας σε ένα νήμα. Κάνω την αρχή και όποιος θέλει ας προσθέσει ότι άλλο θεωρεί χρήσιμο.

Ως γνωστόν με τον όρο Motion Blur αναφερόμαστε στην "θαμπάδα", ή μείωση της ανάλυσης, που παρατηρείται στις τηλεοράσεις όταν υπάρχει γρήγορη κίνηση.

Το συγκεκριμένο πρόβλημα γίνεται κυρίως αντιληπτό στις LCD και έχει αποδοθεί από πολλούς στον υψηλό χρόνο απόκρισης (response time) που έχουν οι τηλεοράσεις της συγκεκριμένης τεχνολογίας σε σχέση με τις τηλεοράσεις άλλων τεχνολογιών (Plasma, CRT).

Τι είναι όμως ο χρόνος απόκρισης ? Στην ουσία είναι ο χρόνος που χρειάζεται ένα pixel για να βρεθεί από μία κατάσταση σε μία άλλη. Κάθε φορά που η κατάσταση ενός pixel μεταβάλλεται οι υγροί κρύσταλλοι πρέπει να επανατοποθετηθούν γεωμετρικά (με εφαρμογή ηλεκτρικού πεδίου). Ο χρόνος που χρειάζεται για αυτή την μεταβολή είναι και ο χρόνος απόκρισης. Η τιμή του εξαρτάται από την αρχική και την τελική κατάσταση του pixel και αυτό το έχουν εκμεταλευτεί οι κατασκευαστές και ο καθένας μετράει κυριολεκτικά ότι θέλει (Black To White To Black, Grey To Grey κλπ) και όπως θέλει, ώστε να πετύχει όσο το δυνατόν μικρότερη τιμή γίνεται. Ο χρόνος απόκρισης είναι χαρακτηριστικό της οδήγησης του πάνελ και υπάρχουν περιορισμοί που έχουν να κάνουν με τις φυσικές ιδιότητες των υγρών κρυστάλλων όταν βρίσκονται εντός ηλεκτρικού πεδίου. Όταν έχουμε γρήγορη κίνηση, δηλαδή απότομες μεταβολές της κατάστασης των pixel, βρισκόμαστε σε μία κατάσταση που οι υγροί κρύσταλλοι "αγκομαχούν" να ακολουθήσουν την ροή του εισερχόμενου σήματος με αποτέλεσμα προβλήματα στην εικόνα (smearing, ghosting, blur κλπ). Άραγε αν υπήρχε LCD με μηδενικό χρόνο απόκρισης το πρόβλημα του motion blur θα είχε λυθεί ?

Η απάντηση είναι όχι και οφείλεται στην write and hold φύση της τεχνολογίας LCD, στην οποία κυρίως οφείλεται το motion blur που παρατηρείται με γρήγορη κίνηση.

Τι σημαίνει το write and hold (ή sample and hold) ? Σημαίνει πως ένα pixel μιας LCD οθόνης παραμένει αναμμένο με την ίδια φωτεινότητα για όλη την διάρκεια προβολής ενός frame. Πόση είναι αυτή η διάρκεια ? Εξαρτάται από τον ρυθμό ανανέωσης της οθόνης. Για μια LCD οθόνη στα 50Hz η διάρκεια κατά την οποία ένα pixel είναι συνεχώς αναμμένο είναι 20ms. Αντιθέτως σε plasma και CRT τα pixel ανάβουν μόνο για ένα κλάσμα των 20ms και στο υπόλοιπο διάστημα ρίχνουν σταδιακά την φωτεινότητα τους μέχρι να σβήσουν και να ανάψουν πάλι με το επόμενο frame.

Για να καταλάβουμε για ποιο λόγο το write and hold αποτελεί πρόβλημα ας σκεφτούμε τον τρόπο με τον οποίο το ανθρώπινο μάτι αντιλαμβάνεται την κίνηση. Όταν παρατηρούμε κάτι που κινείται έχουμε την δυνατότητα του tracking, δηλαδή την ικανότητα να κρατάμε συνεχώς εστιασμένο το σε κίνηση αντικείμενο. Δυστυχώς όμως δεν υπάρχει συνεχής τεχνολογία καταγραφής της κίνησης. To video δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα σύνολο διαδοχικών στατικών δειγμάτων που προβάλλονται αρκετά γρήγορα ώστε να δώσουν την εντύπωση της κίνησης. Όταν έχουμε ένα αντικείμενο που μετακινείται κατά μήκος της LCD οθόνης, το μάτι μας προσπαθεί να κάνει tracking και να ακολουθήσει την κίνηση του αντικειμένου, αλλά αυτό παραμένει αναμμένο για 20ms στο ίδιο σημείο μέχρι να αλλάξει το frame και να μετακινηθεί σε κάποιο άλλο σημείο της οθόνης. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος του blur. Το αντικείμενο σε κίνηση παραμένει ακίνητο και δεν βρίσκεται εκεί που το μάτι μας προσπαθεί να εστιάσει παρακολουθώντας την κίνηση.

Εδώ είναι που μπαίνουν στο παιχνίδι τα 100Hz στις μοντέρνες LCD και βελτιώνουν αρκετά την κατάσταση. Στις απλές υλοποιήσεις απλά κάθε frame προβάλλεται δύο φορές. Αυτό που γίνεται είναι πως μειώνεται στο μισό (10ms) ο χρόνος κατά τον οποίον ένα pixel παραμένει αναμμένο, μετά σβήνει και παραμένει αναμμένο για άλλα 10ms. Να σημειωθεί πως στην περίπτωση αυτή το "κινούμενο" αντικείμενο εξακολουθεί να παραμένει στο ίδιο σημείο για 20ms, απλά ενδιάμεσα υπάρχει μια διακοπή της φωτεινότητας. Για τον λόγο αυτό αρκετές υλοποιήσεις χρησιμοποιούν την τεχνική του motion interpolation. Σε αυτή την περίπτωση δεν έχουμε απλό διπλασιασμό των frames, αλλά η τηλεόραση προσπαθεί να φτιάξει ένα ενδιάμεσο frame με βάση το αμέσως προηγούμενο και το αμέσως επόμενο.

707Gear.1.jpg


Το πλεονέκτημα μιας τέτοιας υλοποίησης είναι πως το αντικείμενο σε κίνηση βρίσκεται στο ίδιο σημείο μόνο για 10ms, μετά σβήνει στιγμιαία, και τα επόμενα 10ms βρίσκεται στο σημείο που ο επεξεργαστής εικόνας έχει υπολογίσει πως πρέπει να βρίσκεται. Το μειονέκτημα είναι πως στην ουσία ο επεξεργαστής προσπαθεί να μαντέψει και σε αρκετές περιπτώσεις το blur αντικαθίσταται από τεχνουργήματα.

Μερικά χρήσιμα links:

Charles Poynton: Motion Portrayal, eye tracking, and emerging display technology (pdf)

Home Theater: Motion Blur

HDTV Magazine: LCD specs playing with your eyes

Cnet: Taking the blur out of LCD TVs
 
Last edited:

akren

Supreme Member
8 June 2007
4,266
Ηρακλειο
Το μειονέκτημα είναι πως στην ουσία ο επεξεργαστής προσπαθεί να μαντέψει και σε αρκετές περιπτώσεις το blur αντικαθίσταται από τεχνουργήματα.

:worshippy::worshippy:



και εαν κανεις λαθος μαντεψια και δειξει γκολ που φυσικα δεν υπηρξε ποτε?
 

panosxgr

Supreme Member
24 June 2006
8,604
Μπράβο Γιώργο. Εξαιρετική δουλειά!!! :worshippy::worshippy::SFGSFGSF:
 

zoltar

New member
20 March 2008
36
Εύγε George !!! Κατατοπιστικότατο!!!
Βρε, βρε οι LCDάδες, είναι και πονηρούληδες !!!
 

-Γιώργος-

Supreme Member
19 June 2007
8,441
37°54'25''N-23°45'24''E
Για να δούμε με ποιον τρόπο μετριέται το περιβόητο Motion Resolution.

attachment.php


attachment.php


Ο πιο συνηθισμένος τρόπος είναι με την χρήση του FPD Benchmark Software. Για την μέτρηση χρησιμοποιείται το παραπάνω pattern στο οποίο υπάρχουν διάφορες κάθετες στήλες που αποτελούνται από 4 γραμμές και η κάθε στήλη γίνεται όλο και πιο λεπτή όσο πλησιάζουμε προς τα κάτω. Στην φωτογραφία δεν φαίνεται (λόγω μεγέθους), αλλά ακόμα και τέρμα κάτω φαίνονται τέσσερις ξεχωριστές γραμμές όσο η εικόνα είναι ακίνητη. Στα δεξιά υπάρχει η ένδειξη της ανάλυσης που αντιστοιχεί σε συγκεκριμένο ύψος και ο λόγος που υπάρχουν παραπάνω από μια στήλες είναι για να δει κάποιος αν το motion resolution μεταβάλλεται ανάλογα με την αντίθεση.

Ο τρόπος μέτρησης είναι σχετικά απλός. Το συγκεκριμένο pattern κινείται οριζοντίως με την επιλεγμένη ταχύτητα που θέλουμε και προσπαθούμε να δούμε σε ποιο ύψος μπορούμε να βλέπουμε τέσσερις ξεχωριστές γραμμές που δεν μπλέκουν μεταξύ τους λόγω motion blur. Η αντίστοιχη ένδειξη στα δεξιά μας δείχνει και το motion resolution.

http://www.hdtvtest.co.uk/Sony-KDL40V3000/Calibration/

Μερικές από τις τιμές που έχουν μετρήσει στο HDTVtest χρησιμοποιώντας το παραπάνω pattern με ταχύτητα 6.5ppf (pixel per frame). Όλες οι παρακάτω τηλεοράσεις είναι FullHD και η τιμή δείχνει πόσες γραμμές από τις 1080 μπορούν να αναλυθούν με 100Hz και πόσες με 50Hz.

Philips 9703:
900 (100Ηz) - 300 (50Ηz)
Samsung A656: 650 (100Hz) - 300 (50Hz)
Sharp XL2E: 600 (100Hz) - 300 (50Hz)
Panasonic LZD85: 600 (100Ηz) - ? (50Ηz)
Toshiba Z3030: 600 (100Ηz) - 300 (50Ηz)
Sony X3500: 550 (100Ηz) - 300 (50Ηz)
Toshiba ZF355: 450 (100Ηz) - 250/300 (50Ηz)
Sony W4000: 300 (50Hz)
Samsung A558: 300 (50Hz)
Sony V300: 300 (50Hz)

Η διαφορά υπέρ των 100Hz είναι αισθητή στα παραπάνω νούμερα, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις η ανάλυση αυξάνεται σχεδόν ανάλογα με τον διπλασιασμό του ρυθμού ανανέωσης. Ευχάριστη εξαίρεση η Philips της οποίας η υλοποίηση των 100Hz είναι η καλύτερη από όσες δοκιμάστηκαν και με τα 100Hz ενεργοποιημένα είναι πολύ κοντά στο να κρατήσει την κινούμενη ανάλυση της στα ίδια επίπεδα με την στατική.

Στο ερώτημα για το αν τα παραπάνω νούμερα είναι αντιπροσωπευτικά των διαφορών σε πραγματικές συνθήκες θέασης, η απάντηση υπάρχει στα επί μέρους τεστ των τηλεοράσεων με υλικό που φαίνεται η διαφορά όπως η θέαση αθλητικών γεγονότων:


Sony X3500

Θεωρία: Motion Resolution 550 γραμμές από τις 1080

Πράξη: I tuned in to watch some Carling Cup football highlights on ITV and Match Of The Day on BBC, as I sought to see if the Sony KDL40X3500's 100Hz Motion Flow feature could help with reducing motion blur on more demanding fast-action sports.
The answer is yes: individual members of the crowd, the advertisements on the pitch-side boards, and the outline of the running players all maintained clearer definition during pans when [Motion Enhancer] was set to "Standard" or "High", although the absolutely blur-free motion of CRT televisions remained out of reach.
http://www.hdtvtest.co.uk/Sony-KDL40X3500/Picture-Quality.php
Sharp XL2E

Θεωρία: Motion Resolution 600 γραμμές από τις 1080

Πράξη: Keen to check out the motion benefits that [100Hz] confers, I tuned in to watch Tottenham Hotspur's European odyssey in the UEFA Cup.Engaging [100Hz] certainly produced a visible improvement to the typical drop in motion resolution that affects most LCD televisions, without introducing any major interpolation artifacts such as picture tearing. As the camera moved sideways to follow the football action, individual figures in the crowd and the words on the pitch-side advertisements were less blurry compared to when [100Hz] was switched off.
http://www.hdtvtest.co.uk/Sharp-LC42XL2E/Picture-Quality/
Samsung A656

Θεωρία:
Motion Resolution 650 γραμμές από τις 1080

Πράξη:
The 100Hz motion compensation algorithm on the Samsung LE40A656 has improved compared to last year's models, if what we saw during BBC1's live broadcast of the meaningless international football friendly between England and Trinidad and Tobago was anything to go by. With [100Hz Motion Plus] set to "Low", the Samsung LE40A656 evinced fewer instances of tearing artefacts (and when they cropped up, they were not as distracting) than the F86 we reviewed 8 months ago. As expected, there was less motion blur with [100Hz Motion Plus] engaged, but we wouldn't go any higher than the "Low" setting due to a progressive increase in frequency and severity of the interpolation artefacts.
http://www.hdtvtest.co.uk/Samsung-LE40A656/Picture-Quality.htm
Philips 9603

Θεωρία:
Motion Resolution 900/1080
(ανώτερη από οποιαδήποτε άλλη LCD)

Πράξη: [100Hz Clear LCD] as implemented on the Philips 37PFL9632D made the most compelling argument for the continuous development of motion-compensated frame interpolation (MCFI) technology. With [100Hz Clear LCD] engaged, the 37PFL9632D quite simply delivered the highest motion resolution I have witnessed on any LCD television so far. Although there were some circumferential halos around the moving players on BBC One's Match Of The Day, it was a small price to pay in exchange for the dramatic reduction in motion blur.
http://www.hdtvtest.co.uk/Philips-37PFL9632D/Picture-Quality/

Δύο διευκρινίσεις.

Motion Blur μπορείς να δεις σε οποιαδήποτε τηλεόραση ακόμα και σε CRT και πλάσμα με Motion Resolution 1080/1080. Ο λόγος είναι πως μερικές φορές υπάρχει στο υλικό, αφού και οι συσκευές λήψης έχουν με την σειρά τους συγκεκριμένους περιορισμούς. Όπως επίσης γιατί μία συσκευή που θα έχει 1080/1080 με μια συγκεκριμένη ταχύτητα δεν είναι απαραίτητο να την κρατήσει στο ίδιο επίπεδο όταν η ταχύτητα αυξηθεί σημαντικά.

Τα συγκεκριμένα νούμερα είναι συγκρίσιμα μόνο μεταξύ τους. Σε κάποιο άλλο τεστ με άλλο pattern και διαφορετική ταχύτητα τα νούμερα θα αλλάζουν.

Προς το παρών η αύξηση του motion resolution με τις τηλεοράσεις 100Hz έρχεται με κόστος ορισμένα artifacts λόγω της χρήσης interpolation. Πρόσφατα έγινε διαθέσιμο ένα τσιπάκι της NXP (θυγατρική της Philips) που υπόσχεται σημαντική βελτίωση στον συγκεκριμένο τομέα. Θα το φοράνε σίγουρα οι Loewe και καθόλου απίθανο να υπάρχει ήδη και στις κορυφαίες Philips.

http://www.nxp.com/news/content/file_1450.html

http://www.nxp.com/acrobat_download/other/news/publications/picture_processing_mapp.pdf
 
Last edited:

Yperion

AVClub Fanatic
21 June 2006
43,515
BVR (Beyond Visual Range)
Απάντηση: Re: 100Hz - Motion Blur - Response Time

Ευχάριστη εξαίρεση η Philips της οποίας η υλοποίηση των 100Hz είναι η καλύτερη από όσες δοκιμάστηκαν και με τα 100Hz ενεργοποιημένα είναι πολύ κοντά στο να κρατήσει την κινούμενη ανάλυση της
στα ίδια επίπεδα με την στατική.

Περιεργο γιατι σε ενα αλλο τεστ που διαβαζα ελεγε οτι τα 100 Hz στην Philips δεν λειτουργουν καθολου καλα...

We had high hopes for the Philips 42PFL9703D, but a poorly performing 100Hz mode and some set-up quirks means the TV isn't the Bravia killer we first thought.

http://www.cnet.com.au/tvs/lcd/0,239035307,339290272,00.htm

Μαλιστα συνολικα η 9703 παιρνει χαμηλωτερη βαθμολογια απο LG6000 και W4000 εξαιτιας του ελαττώματος αυτου.

Και κατι ακομη. Το τεστ αυτο το εχουν βγαλει οι εταιρειες πλασμα...

The FPD Benchmark Software for the professional originated at the Adavnced PDP Development Corporation, a group made up of various Plasma display manufacturers (Hitachi, Panasonic, Pioneer).

Οποτε δημιουργειται ενα ερωτημα μηπως εχει φτιαχτει ωστε να δινει καλυτερα αποτελεσματα στην τεχνολογια αυτη. Για παραδειγμα αν ηταν ασπρομαυρες οι μπαρες θα βλεπαμε το φαινομενο των phosphor trails που ειναι ενα ειδος ghosting.
 
Last edited:

-Γιώργος-

Supreme Member
19 June 2007
8,441
37°54'25''N-23°45'24''E
Re: Απάντηση: Re: 100Hz - Motion Blur - Response Time

Περιεργο γιατι σε ενα αλλο τεστ που διαβαζα ελεγε οτι τα 100 Hz στην Philips δεν λειτουργουν καθολου καλα...

We had high hopes for the Philips 42PFL9703D, but a poorly performing 100Hz mode and some set-up quirks means the TV isn't the Bravia killer we first thought.

http://www.cnet.com.au/tvs/lcd/0,239035307,339290272,00.htm

Μαλιστα συνολικα η 9703 παιρνει χαμηλωτερη βαθμολογια απο LG6000 και W4000 εξαιτιας του ελαττώματος αυτου.

Μπορείς να πιστέψεις όποιο κατά την γνώμη σου είναι πιο αξιόπιστο.


Και κατι ακομη. Το τεστ αυτο το εχουν βγαλει οι εταιρειες πλασμα...

The FPD Benchmark Software for the professional originated at the Adavnced PDP Development Corporation, a group made up of various Plasma display manufacturers (Hitachi, Panasonic, Pioneer).

Οποτε δημιουργειται ενα ερωτημα μηπως εχει φτιαχτει ωστε να δινει καλυτερα αποτελεσματα στην τεχνολογια αυτη. Για παραδειγμα αν ηταν ασπρομαυρες οι μπαρες θα βλεπαμε το φαινομενο των phosphor trails που ειναι ενα ειδος ghosting.

Το έβγαλαν οι εταιρίες που παράγουν κυρίως πλάσμα γιατί είναι ένας τομέας στον οποίο η συγκεκριμένη τεχνολογία υπερέχει. Αν είχαν σκοπό να κάνουν αυτό που υποστηρίζεις δεν θα έβαζαν την ασπρόμαυρη μπάρα αριστερά με ένδειξη 0-255. Αναρωτιέμαι γιατί δεν έχουν βγάλει κάτι αντίστοιχο και οι κατασκευαστές που παράγουν αποκλειστικά LCD.

Το θέμα μας όμως δεν είναι οι πλάσμα, αλλά αν υπάρχει βελτίωση στην κίνηση των LCD με τα 100Hz και πόσο. Τα παραπάνω νούμερα δείχνουν πως η βελτίωση είναι αισθητή.
 
Last edited:

Λ.Μ.

Established Member
27 June 2006
181
Παρατηρώ ότι τελευταία τα 100Hz τείνουν να γίνουν standard και στις plasma.
Μάλιστα εις βάρος του motion resolution όπως φαίνεται εδώ:
Motion Resolution
Using Chapter 31 of the "FPD Benchmark Software" as my reference test pattern, the Panasonic TH42PZ85B 1080p HDTV successfully resolved the maximum 1080 lines scrolling horizontally at a speed of 6.5 ppf (pixels per frame) as long as [Intelligent Frame Creation] was left off. Activating [Intelligent Frame Creation] caused motion resolution to drop to 950, presumably as a consequence of the micro-feathering.

http://www.hdtvtest.co.uk/Panasonic-TH42PZ85B/Calibration/
Α! και η σειρά xx03 της philips δεν έχει γίνει τεστ στο hdtvtest. Το λινκ του g10rg0s παραπέμπει στην 37άρα 9632 (αν δεν κάνω λάθος...)
 

Yperion

AVClub Fanatic
21 June 2006
43,515
BVR (Beyond Visual Range)
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: 100Hz - Motion Blur - Response Time

Το θέμα μας όμως δεν είναι οι πλάσμα, αλλά αν υπάρχει βελτίωση στην κίνηση των LCD με τα 100Hz και πόσο. Τα παραπάνω νούμερα δείχνουν πως η βελτίωση είναι αισθητή.

Βελτιωση στην κινηση με τα 100 Hz σιγουρα υπαρχει αλλα ας μην ξεχναμε οτι οταν μιλαμε για εικονα δεν μπορουμε να στηριζομαστε σε νουμερα αλλα μετραει αυτο που βλεπουν τα ματια μας. Καλα τα τεστ patern αλλα κανεις καταναλωτης δεν θα κατσει να "τρεχει" FDP Βenchmark.

Σαν κατοχος μιας τηλεορασης με 100 Hz (D3000) και μιας χωρις (W4000) μπορω να βεβαιωσω οτι η κινηση στην δευτερη ειναι τοσο καλη που τα 100 Hz καθιστανται περιτα στο 99% του πραγματικου υλικου θεασης (ταινιες , αθλητικα κτλ). Aλλωστε τοσο γρηγορη κινηση επι της οθονης οσο στο test ειναι δυσκολο να βρεθει σε πραγματικο υλικο γιατι θα ειναι σαν να μπηκε η εικονα σε ενα shaker και κανενας δεν θα αντεξει να βλεπει πανω απο κανα δυο λεπτα τετοια εικονα.

Τωρα αν καποιος εχει σκοπο να παρει μια τηλεοραση για να βλεπει FPD Benchmark Software ολη μερα τοτε καλυτερα ας παρει μια Philips 9732 η μια πλασμα...-bye-
 

-Γιώργος-

Supreme Member
19 June 2007
8,441
37°54'25''N-23°45'24''E
Re: Απάντηση: 100Hz - Motion Blur - Response Time

Παρατηρώ ότι τελευταία τα 100Hz τείνουν να γίνουν standard και στις plasma.
Μάλιστα εις βάρος του motion resolution όπως φαίνεται εδώ:
Motion Resolution
Using Chapter 31 of the "FPD Benchmark Software" as my reference test pattern, the Panasonic TH42PZ85B 1080p HDTV successfully resolved the maximum 1080 lines scrolling horizontally at a speed of 6.5 ppf (pixels per frame) as long as [Intelligent Frame Creation] was left off. Activating [Intelligent Frame Creation] caused motion resolution to drop to 950, presumably as a consequence of the micro-feathering.

http://www.hdtvtest.co.uk/Panasonic-TH42PZ85B/Calibration/
Α! και η σειρά xx03 της philips δεν έχει γίνει τεστ στο hdtvtest. Το λινκ του g10rg0s παραπέμπει στην 37άρα 9632 (αν δεν κάνω λάθος...)

Πλέον οι περισσότερες πλάσμα έχουν 100Hz, αλλά δεν υπάρχει καμία διαφορά στον χειρισμό της κίνησης. Στο παράδειγμα που ανέφερες και στις δύο περιπτώσεις η Panasonic είχε ρυθμό ανανέωσης 100Hz, απλά με το IFC ON γίνεται interpolation.
 

petasis

AVClub Fanatic
18 June 2006
17,003

Philips 9632:
900 (100Ηz) - 300 (50Ηz)
Samsung A656: 650 (100Hz) - 300 (50Hz)
Sharp XL2E: 600 (100Hz) - 300 (50Hz)
Panasonic LZD85: 600 (100Ηz) - ? (50Ηz)
Toshiba Z3030: 600 (100Ηz) - 300 (50Ηz)
Sony X3500: 550 (100Ηz) - 300 (50Ηz)
Toshiba ZF355: 450 (100Ηz) - 250/300 (50Ηz)
Sony W4000: 300 (50Hz)
Samsung A558: 300 (50Hz)
Sony V300: 300 (50Hz)

Μήπως αυτός είναι ο λόγος που η philips μετράει το response time με την "δική" της μέθοδο; Για να τονίσει την διαφορά;
 

-Γιώργος-

Supreme Member
19 June 2007
8,441
37°54'25''N-23°45'24''E
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: 100Hz - Motion Blur - Response Time

Βελτιωση στην κινηση με τα 100 Hz σιγουρα υπαρχει αλλα ας μην ξεχναμε οτι οταν μιλαμε για εικονα δεν μπορουμε να στηριζομαστε σε νουμερα αλλα μετραει αυτο που βλεπουν τα ματια μας. Καλα τα τεστ patern αλλα κανεις καταναλωτης δεν θα κατσει να "τρεχει" FDP Βenchmark.

Σαν κατοχος μιας τηλεορασης με 100 Hz (D3000) και μιας χωρις (W4000) μπορω να βεβαιωσω οτι η κινηση στην δευτερη ειναι τοσο καλη που τα 100 Hz καθιστανται περιτα στο 99% του πραγματικου υλικου θεασης (ταινιες , αθλητικα κτλ).


Οι κατασκευαστές LCD που αφιερώνουν χρόνο, χρήμα και ανθρώπους σε έρευνα για να βελτιώσουν τον χειρισμό κίνησης της τεχνολογίας προφανώς έχουν αντίθετη άποψη. Στο HDTVtest όπως φαίνεται από τα αποσπάσματα που ανέφερα επίσης βλέπουν διαφορές σε πραγματικές συνθήκες. Το ίδιο πιστεύουν και οι κάτοχοι που έχουν δώσει αρκετά παραπάνω χρήματα για να έχει 100Hz η τηλεόραση τους και βλέπουν διαφορά με το χαρακτηριστικό ενεργοποιημένο.

Αν εσύ είσαι 100% ικανοποιημένος με την κίνηση που βλέπεις τότε έκανες μια άριστη επιλογή για τα δεδομένα σου, υπάρχει όμως κόσμος που δεν αρκείται σε αυτά.

Aλλωστε τοσο γρηγορη κινηση επι της οθονης οσο στο test ειναι δυσκολο να βρεθει σε πραγματικο υλικο γιατι θα ειναι σαν να μπηκε η εικονα σε ενα shaker και κανενας δεν θα αντεξει να βλεπει πανω απο κανα δυο λεπτα τετοια εικονα.

Από που βγαίνει αυτό το συμπέρασμα ? Υπολόγισες πόση ώρα χρειάζεται ένα αντικείμενο που μετακινείται με 6.5ppf να διασχίσει την οθόνη ?

Κάντο και θα εκπλαγείς με το αποτέλεσμα. Το σίγουρο είναι πως δεν είναι η τρομακτική ταχύτητα που αφήνεις να εννοηθεί.
 
Last edited:

Yperion

AVClub Fanatic
21 June 2006
43,515
BVR (Beyond Visual Range)
Αν εσύ είσαι 100% ικανοποιημένος με την κίνηση που βλέπεις τότε έκανες μια άριστη επιλογή για τα δεδομένα σου, υπάρχει όμως κόσμος που δεν αρκείται σε αυτά.

Eκτος απο την δικη μου μαρτυρια θα επικαλεστω και την μαρτυρια του Νασου που προσφατα αγορασε την 9632 που δεν εχει 100 Hz και κατα την αποψη του η κινηση ειναι παρα πολυ καλη.

Ωραια ειναι να συζηταμε θεωρητικα για 100 Hz κτλ. αλλα εφοσον ειμαι απο οτι φαινεται το μοναδικο μελος του forum που εχει δυο συγχρονες LCD μια με 100 Ηz και μια χωρις νομιζω οτι η αποψη μου εχει περισσοτερη βαρυτητα απο καποιου αλλου που δεν εχει τετοια συνατοτητα συγκρισης ποσο μαλλον καποιου που δεν εχει καν LCD.

Oσο για το θεμα με τα phosphor trails ας διαβασουμε την αποψη ενος κατοχου πλασμα επι του θεματος...

I've had my 42px80 for almost two months now so I thought I'd post some of my impressions.

The actual picture quality is very good. Colors are nice and vibrant and much more natural looking than on my Samsung LCD monitor. Blacks could be better but they are deep enough for me. Love the wide viewing angle on the plasma. However:

1. Whites are white and again, more "natural" looking than on the lcd EXCEPT when most of the screen is white. Then the white color turns into something like bright gray. For example, if I open a MS Paint window that takes 1/2 of the screen, it's background is white. When I maximize the window to full screen, it becomes a lot dimmer. Is this normal?

2. Compared to the LCD, motion handling is... different. There is certainly less motion blur but sharp, bright moving objects leave green/yellow trails behind them. Very visible when watching HD football broadcasts. Apparently, 99% of people can't see them which is strange considering everyone I've pointed them out to could see them

3. It seems my screen has already burned in despite using the recommended settings for the first 200 hours. Most movies here have subtitles and when the screen is black I can see they are "burned" in the screen. I can't actually make out the burned letters but I can see "something" is there. As the subtitles are white they probably caused an uneven wear of the screen.

Overall, I'm a bit disappointed. I expected better motion handling from a plasma. CRT is still way ahead of any technology when it comes to motion. What annoys me the most is the burn in issue. While it is true that I can see the burned part of the screen only when I look for it, I can only imagine how horrible it's going to look in a few years. I thought after the "break in" period I could start watching the 4:3 material without stretching but I'm not so sure anymore.

The picture itself, like I said, is very nice. But I can't help but wonder whether should I have went with an LCD instead. No burn in issues, and I think I'd even prefer motion blur to greenish trails that plasmas have.

http://www.avforums.com/forums/showpost.php?p=7437489&postcount=884
 

-Γιώργος-

Supreme Member
19 June 2007
8,441
37°54'25''N-23°45'24''E
Απόψεις με βαρύτητα είναι αυτές που επιβεβαιώνονται. Η άποψη σου πως οι LCD με 100Hz δεν έχουν διαφορά στην κίνηση από τις LCD με 50Hz δεν επιβεβαιώνεται ούτε από τους κατασκευαστές, ούτε από τους αξιόπιστους ανεξάρτητους reviewers (HDTVtest), ούτε από την συντριπτική πλειοψηφία των κατόχων LCD με 100Hz που έδωσαν τα παραπάνω λεφτουδάκια τους για να πάρουν μεταξύ άλλων και καλύτερη κίνηση.

Μπορείς να βάλεις και λινκ που να μιλάνε για burn in, πράσινες γραμμές και θορύβους από ανεμιστήρες σε πλάσμα, αλλά δεν καταλαβαίνω τι σχέση έχουν με το παρών νήμα που αφορά την υλοποίηση των 100Hz σε LCD.
 

Yperion

AVClub Fanatic
21 June 2006
43,515
BVR (Beyond Visual Range)
Απάντηση: Re: 100Hz - Motion Blur - Response Time

Απόψεις με βαρύτητα είναι αυτές που επιβεβαιώνονται. Η άποψη σου πως οι LCD με 100Hz δεν έχουν διαφορά στην κίνηση από τις LCD με 50Hz

Ποτε εγραψα εγω αυτο το πραγμα? Ξαναδιαβασε αυτα που ειπα και μετα τα ξαναλεμε...

Σαν κατοχος μιας τηλεορασης με 100 Hz (D3000) και μιας χωρις (W4000) μπορω να βεβαιωσω οτι η κινηση στην δευτερη ειναι τοσο καλη που τα 100 Hz καθιστανται περιτα στο 99% του πραγματικου υλικου θεασης (ταινιες , αθλητικα κτλ)

Ισως το 99% να ειναι υπερβολικο , μπορει και να ειναι 90% παντως σιγουρα μιλαμε για την συντριπτικη πλεοψηφια του οτι μπορει να δει κανεις.

Πχ. games -> τα 100 Hz στα game modes απενεργοποιουνται
ταινιες BluRay -> τα 100 Hz απενεργοποιουνται αν θελουμε να βλεπουμε σε πολ/σιο του 24p

Σε αθλητικα κτλ. με τα 100 Hz υπαρχει βελτιωση αλλα και παλι εγω μιλαω για συγκεκριμενη τηλεοραση που δειχνει πολυ καλα και χωρις αυτα. Ας δοκιμασουν να βαλουν τα 100 Ηz στο off κατοχοι Samsung 656 η Sony X3500 για να δουν τι εννοω.

Αν τα 100 Hz ηταν περιττα δεν θα τα εβγαζαν οι κατασκευαστες οποτε σιγουρα ειναι χρησιμα επειδη ομως το πραγματικο response time των τηλεορασεων πεφτει συνεχως υπαρχουν πλεον και καλες τηλερασεις χωρις 100 Hz.

Αλλωστε προσωπικα προτιμησα απο δυο τηλεορασεις (656 και W4000) αυτην με την ελαχιστα χειροτερη κινηση επειδη υπερτερει πολυ παραπανω σε αλλους τομεις που θεωρω πιο σημαντικους οπως η χρωματικη ακριβεια. Η αποφαση μου δεν ειχε καμια σχεση με benchmark και test αλλα προεκυψε απο την θεαση των δυο τηλεορασεων.
 

-Γιώργος-

Supreme Member
19 June 2007
8,441
37°54'25''N-23°45'24''E
Χαίρομαι που τελικά συμφωνούμε και σε κάτι :D

Δηλαδή στο ότι τα 100Hz απευθύνονται κυρίως για θέαση αθλητικών γεγονότων, αλλά πως από μόνα τους δεν κάνουν αυτόματα μια επιλογή καλή η κακή γιατί υπάρχουν και άλλα κριτήρια.

Το πόσο διαφορά κάνουν στα αθλητικά ας το κρίνει ο καθένας με τα μάτια του.
 

Yperion

AVClub Fanatic
21 June 2006
43,515
BVR (Beyond Visual Range)
Απάντηση: Re: 100Hz - Motion Blur - Response Time

Δηλαδή στο ότι τα 100Hz απευθύνονται κυρίως για θέαση αθλητικών γεγονότων, αλλά πως από μόνα τους δεν κάνουν αυτόματα μια επιλογή καλή η κακή γιατί υπάρχουν και άλλα κριτήρια.

Εγω πιστευω οτι στην πραγματικοτητα λεμε τα ιδια πραγματα απλως διαφωνουμε στις λεπτομερειες...:grandpa:

ΥΓ. Βλεπω beach voley στην ΝΕΤ αυτη τη στιγμη και η W4000 εχει πολυ καλη κινηση...:firstprize:
 

Trisalon

AVClub Addicted Member
30 May 2008
1,367
Re: Απάντηση: Re: 100Hz - Motion Blur - Response Time

Πχ. games -> τα 100 Hz στα game modes απενεργοποιουνται
ταινιες BluRay -> τα 100 Hz απενεργοποιουνται αν θελουμε να βλεπουμε σε πολ/σιο του 24p



Αν τα 100 Hz ηταν περιττα δεν θα τα εβγαζαν οι κατασκευαστες οποτε σιγουρα ειναι χρησιμα επειδη ομως το πραγματικο response time των τηλεορασεων πεφτει συνεχως υπαρχουν πλεον και καλες τηλερασεις χωρις 100 Hz.

υπαρχει κανενα λινκ στο νετ για την χρησιμοτητα των 100ηζ συνολικα?