….Il ne chant pas….

  • Αγαπητοί φίλοι και φίλες.

    Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του AVClub στη Θεσσαλονίκη για το 2024 την Κυριακή 07 Απριλίου και ώρα 14.00

    Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ, θα χαρούμε πολύ να σας γνωρίσουμε από κοντά.

14 December 2006
4,265
δεν τραγουδά πια….Κανείς δεν τραγουδά πιά…..δεν υπάρχει τραγούδι….

marion-brown-20111117165530.jpg


Το τραγούδι που δεν υπάρχει πια (Il Ne Chant Pas), ειρωνεύεται το άπειρο αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό! Για να ακριβολογούμε είναι ένα εμβατήριο/παρλάτα του Daniel Laloux (Gong). Λίγο πριν ξεψυχήσει ερωτεύεται την ξεκούρδιστη κούκλα από τα παραμύθια του Hoffman του Jacques Offenbach!Τα όργανα ακολουθώντας το παράδειγμα του έρωτα του πέφτουν σε λιποθυμικό σοκ, σταδιακά ματώνουν και στο τέλος οδηγούνται σε μία ψιθυριστή κραυγή που μοιάζει με ήχο γκιλοτίνας…

Το τραγούδι που δεν τραγουδιέται από κανέναν, αργοσβήνει μόνο στην εντατική διασωληνωμένο (Malipieros Midnight Theatre) Αυτονομείται από το κλινικό περιβάλλον, πάλλεται συγχρονισμένο με την αναπνοή της Jeanne Lee ως μία αφαιρετική παραληρηματική βεβαιότητα μετουσιωμένη στην εξής απλή δήλωση “I saw you do that".
Άλλοτε πάλι αψηφώντας τους φυσικούς νόμους, το τραγούδι ερωτοτροπεί με την κοριτσίστικη αφέλεια (The Sound Of A Song) , ίπταται έτσι ελεύθερο σαν φτερό στον άνεμο και παρασέρνει και το βιμπράφωνο (Gunter Hampel) μαζί του σε μια επίδειξη ακροβατικών, αυστηρώς ακατάλληλη για τον κόσμο των ενήλικων και του θλιβερού τσιμεντένιου οικοδομήματος τους, Εκεί ακριβώς το “τραγούδι” διεκδικεί το διαβατήριο του για την πιο αντι_urban πτήση των ονείρων του…..

Εκπνέει την πρωτοπορία μέσα σε ένα alto σαξόφωνο που θα το ζήλευε ακόμα και ο Antony Braxton,και καθώς η αυλαία πέφτει στροβιλίζεται μανιασμένο, σαν πεινασμένος λύκος γύρω από την τρομπέτα και τα κρούστα Δύσμορφο, βραχνιασμένο χορεύει, αρνούμενο ευθέως κάθε ρυθμικό στερεότυπο. Ο ρυθμός υπονοείται παντού, στις παύσεις, στην σιγή που γρυλίζει, στις υπόκωφες εκρήξεις αλλά κυρίως στην δύσπνοια των οργάνων που ανεπαίσθητα στριγκλίζουν πάντα στις καταλήξεις.

Τα “Dance No.1”, “Exhibit B”, “The Sound Of A Song”, “Malipieros Midnight Theatre”, “Il Ne Chant Pas”, “Dance No.2” ηχογραφήθηκαν ζωντανά στις 17 Μάιου 1969 στο Sommerhausen. Στέκονται και σήμερα μετέωρα προς απόλαυση ή λιθοβολισμό! Δεν λατρευτήκαν ποτέ, δεν τραγουδήθηκαν σίγουρα… Μόνο πρόσφατα (πόσο δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω ακριβώς) συμπεριλήφθησαν μαζί με άλλους αποστάτες της φόρμας σε μια λίστα του Thurston Moore (οι πιο τολμηροί μπορεί και να την ψάξουν…).

Leader ένα από τα μεγαλύτερα alto σαξόφωνα στην free jazz/avant garde κοινότητα
 
14 December 2006
4,265
brownSommerhausen.jpg




Alto Saxophone – Marion Brown
Bass, Percussion – Daniel Laloux
Drums, Percussion – Steve McCall
Trumpet, Percussion – Ambrose Jackson
Vibraphone, Bass Clarinet, Percussion – Gunter Hampel
Voice, Percussion – Jeanne Lee