Ηχεία δαπέδου 400-600 ευρώ

Nickbmw

Established Member
22 February 2014
208
Χαιρετώ τα μέλη του forum διπλά, μιας και είμαι καινούριο μέλος :)

Καιρό διαβάζω τις απόψεις των μελών εδώ, αλλά δεν έτυχε ποτέ να κάνω εγγραφή. Τώρα μάλλον ήρθε η ώρα.

Θέλω να προχωρήσω λοιπόν σε αγορά ηχείων δαπέδου, κατηγορίας τιμής από 400-600 ευρώ. Εννοείται ότι θα προηγηθεί ακρόαση πρωτού αγοράσω, αλλά θα ήθελα και την βοήθεια σας, ώστε να ξέρω και ποιά ηχεία να ψάξω για ακρόαση.

Προς το παρόν έχω υπόψην μου αυτά που βλέπω με καλές κριτικές στο net, δηλαδή :

Tannoy Mercury V4 / V4i
Q Acoustics 2050i

Και επιπλέον, θέλω να ακούσω τα παραπάνω δίπλα στα Wharfedale Diamond 10.5.
Πριν ένα χρόνο περίπου όταν έκανα ακρόαση με τον πατέρα μου (για δικά του ηχεία), στο κατάστημα Ωδές, είχαμε καταλήξει ομόφωνα στο παραπάνω wharfedale, τα οποία και αγοράσαμε. Βέβαια, δεν έχει καλές κριτικές απότι βλέπω, αλλά θα ήθελα να τα συγκρίνω με τα παραπάνω που έχουν αποσπάσει κορυφαίες κριτικές στην κατηγορία τιμή τους.

Σε μια άτυπη σύγκριση, V4 vs 2050i, ποιό θα επιλέγατε και γιατί; Ακουστικά τι διαφορές έχουν; Σε σχετικά υψηλές εντάσεις ποιό παίζει καλύτερα; Χαμηλές συχνότητες ποιό διαχειρίζεται καλύτερα;

Αναμένω για τις απόψεις και εμπειρίες σας :)

Last edited:
Καλησπέρα και καλωσόρισες στη παρέα.
Δώσε μας λίγες πληροφορίες.
Ενισχυτής?
Χώρος/απόσταση ακρόασης?
Μουσικές προτιμήσεις?
Πώς σου αρέσει να ακούς (σιγά ή δυνατά? ευχάριστος ζεστός ήχος ή μόνιτορ?) Τι σου άρεσε και τι όχι, στα whafedale που πήρατε?

Re: Απάντηση: Ηχεία δαπέδου 400-600 ευρώ

Eνισχυτής Sony TA-FA30ES, δεν σκοπεύω να αλλάξω :)
Ο χώρος μου είναι 30m2 περίπου, αλλά είναι λίγο ιδιόμορφος, έχει πολύ ύψος εκεί που τοποθετώ τα ηχεία, αλλά εκεί που ακούω εγώ είναι χαμηλοτάβανο. Είναι ένα δωμάτιο 30m2 με κρεβατοκάμαρα ακριβώς πάνω από τον καναπέ μου για να καταλάβεις, με εσωτερική σκάλα.
Απόσταση ακρόασης σχετικά μεγάλη, 6-7 μέτρα.
Μουσικές προτιμήσεις, ξένη μουσική "χιτάκια", 80s/90s, μαλακά rock, παλιά ελληνικά λαϊκά. (Σφακιανάκης παλιά λατρεύω, Πυξ Λαξ ως παραδείγματα)
Αυτό που με τράβηξε στα Wharfedale ήταν το ότι ακούγονταν πολύ "ζωντανά" στις μεσαίες/υψηλές, σε σχέση με κάποια άλλα που άκουσα αντίστοιχης τιμής, πιο ευχάριστα στο αυτί μου, πιο διαυγή, αν και δεν έχουν ιδιαίτερα καλό έλεγχο χαμηλά, αλλά το παραβλέψαμε αυτό, αν και έχω αδυναμία στο γεμάτο, δυνατό χαμηλό.
Εχαριστώ για τη βοήθεια :)

Last edited:
Δύσκολος χώρος και πολύ μεγάλη η απόσταση.
Ευτυχώς οι μουσικές που προτιμάς δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις σε ανάλυση, σκηνή κτλ.

Τα V4 είναι πιο γλυκόηχα συγχωρούν πιο εύκολα από τα Wharf και το κυριότερο είναι αρκετά πιο ευαίσθητα (λιγότερη αναγκη απο ισχύ σε σχέση με τα Wharf). Nομίζω σου ταιριάζουν καλύτερα.
To ίδιο πιστεύω και για τα Q2050i.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ακούσει αυτά τα δύο ηχεία, έχουν καλή τονική ισορροπία και είναι ευαίσθητα (πολύ σημαντικό για σένα γιατί ούτε ο ενισχυτή σου μπορεί να δώσει μεγάλη ισχύ, ούτε η απόσταση ακρόασης είναι "κανονική".

Αν βρεις ευκαιρία κάνε καμια ακρόαση και σε JBL και Polk. Είναι και αυτά ευαίσθητα και κατάλληλα για τις μουσικές σου.

Καλές ακροάσεις και την καλύτερη επιλογή να έχεις!

Σε ευχαριστώ για τη βοήθεια, στην τότε ακρόαση, είχα ακούσει να σου πω την αλήθεια κάποια JBL, δεν ενθουσιάστηκα. Πολύ "μουντά" τα βρήκα, και με όχι καλή ανάλυση. (είμαι αρχάριος στο hifi,οπότε προσπαθώ να προσέχω τι λέξεις χρησιμοποιώ για να περιγράψω αυτό που θέλω)
Ακουστικά, πρωτού τα ακούσω και ο ίδιος, τα V4 σε σχέση με τα 2050i είναι πολύ διαφορετικά στο αυτί;
Μ'αρέσει ναβλέπω reviews και βαθμολογίες στο internet (whathifi κυρίως) αλλά πάντα είμαι σκεπτικός με τα"αποτελέσματα".

Βρε dalanik για αναλυση καλη σχετικα, αυτα εδω λενε τιποτα. ?

Δεν ξερω αν ειναι πολυ παλιο μοντελο, στο σκρουτζ δεν το εχουν πολλα καταστηματα.
Ειναι ομως μεσα στο μπατζετ.

http://www.skroutz.gr/s/2822474/Focal-Chorus-716-S.html

Τα αναφερω μιας και εγινε λογος για μουνταδα και περιορισμενη αναλυση.
Εχουν και 91.5 db ευαισθησια. Απλα δεν ξερω αν κανουν για τα ειδη μουσικης για τον φιλο.

Last edited:
Ξέχνα τις βαθμολογίες και τις απόψεις πάρε αυτό ή πάρε εκείνο.
Ο καθένας μας ακούει με το δικό του ζευγάρι αυτιά και επιβάλλεται ακρόαση
(καλό θα ήταν μάλιστα στο χώρο που θα παίξουν και με τα συνοδά τους,,, αλλά ξέρω ότι πολλές φορές είναι αδύνατον - ότι μπορείς κάνε!)

Τα Tannoy ίσως σου φανούν με λιγότερη ανάλυση απο τα Q2050i.
Να έχεις υπόψιν σου πάντως ότι σε τόση απόσταση η πληροφορία (όργανα και σκηνή) μάλλον θα πάει περίπατο και αυτό που θα κρατήσεις θα είναι το πόσο δυναμισμό και πόση ισορροπία θα υπάρχει στο συχνοτικό εύρος.

Ακόμα και αν είναι καλύτερο ένα ηχείο στην ακρόαση στο μαγαζί, αν μπουμάρει στο σπίτι θα σου φανεί ότι δεν έχει καλή ανάλυση (οι χαμηλές θα καλύψουν / λασπώσουν και τις υπόλοιπες συχνότητες,,, ενώ αν δεν έχει "δύναμη" στα 6-7 μέτρα, θα ακούς σαν απο τρανζιστοράκι, όργανα χωρίς σώματα και γενικά άψυχα πράγματα.

Οπωσδήποτε πάνω από 90db ηχείο, όσο γίνεται πιο ισορροπημένο να είναι, ότι και αν αποφασίσεις!
Νομίζω ότι αυτά είναι που πρέπει να προσέξεις περισσότερο!

Βρε dalanik για αναλυση καλη σχετικα, αυτα εδω λενε τιποτα. ?

Δεν ξερω αν ειναι πολυ παλιο μοντελο, στο σκρουτζ δεν το εχουν πολλα καταστηματα.
Ειναι ομως μεσα στο μπατζετ.

http://www.skroutz.gr/s/2822474/Focal-Chorus-716-S.html

Τα αναφερω μιας και εγινε λογος για μουνταδα και περιορισμενη αναλυση.

Τα ψιλοφοβάμαι τα οικονομικά focal και δεν τα προτείνω.
Χωρίς φυσικά να σημαίνει ότι δεν έχουν αναλυση ή ότι δεν είναι καλά ηχεία.
Απλά δεν μου έκατσε ποτέ να ακούσω και να μου αρέσουν. Το ίδιο μου συμβαίνει και με την Cambridge Audio.
Aυτό βέβαια δε σημαίνει τίποτα. Απλά μπορεί να έτυχε το στήσιμο, ο χώρος, η διάθεση και η αυξανόμενη προκατάληψη να έπαιξαν το ρόλο τους.

Πάντως, γενικά μιλώντας, ας μην πεθαίνουμε για την ανάλυση. Άμα ακούς πχ mp3 ή pop τι να την κάνεις την ανάλυση?
Εκει ψάχνεις άλλα πράγματα που θα αντισταθμίσουν την έλειψη πληροφορίας απο το περιεχόμενο και όχι από το μέσο αναπαραγωγής.

Ανυπομονώ να πάω να τα ακούσω :)
Το ότι τα 2050i έχουν 16.5cm midbass, είναι πλεονέκτημα σε σχέση με τα V4 που έχουν 15.2cm;

Μιλάμε για πολύ μικρή διαφορά στη διάσταση, που δεν μπορεί να επιφέρει την επιθυμητή διαφορά στην ακρόαση.
Μη ξεχνάς ότι ένα ηχείο είναι και το κουτί του, αλλά κυρίως και το crossover του,
το οποίο (κατα την άποψη ενός κατασκευαστή που εμπιστεύομαι) πλησιάζει το 50% της τελικής απόδοσης του ηχείου.

Απο spec και τα δύο μοιάζουν κατάλληλα για αυτό που θες.
Ποιότητα κουτιού δεν μπορείς να κρίνεις με τα δεδομένα που έχουμε,,,
crossovers, μονάδες τιουνάρισμα θα ακούσεις και θα αποφασίσεις σύμφωνα με τα γούστα σου!

Μιλάμε για πολύ μικρή διαφορά στη διάσταση, που δεν μπορεί να επιφέρει την επιθυμητή διαφορά στην ακρόαση.
Μη ξεχνάς ότι ένα ηχείο είναι και το κουτί του, αλλά κυρίως και το crossover του,
το οποίο (κατα την άποψη ενός κατασκευαστή που εμπιστεύομαι) πλησιάζει το 50% της τελικής απόδοσης του ηχείου.

Απο spec και τα δύο μοιάζουν κατάλληλα για αυτό που θες.
Ποιότητα κουτιού δεν μπορείς να κρίνεις με τα δεδομένα που έχουμε,,,
crossovers, μονάδες τιουνάρισμα θα ακούσεις και θα αποφασίσεις σύμφωνα με τα γούστα σου!

Σ'ευχαριστώ και πάλι :)

Θα ενημερώσω σύντομα, καθώς αύριο μάλλον θα πάω να ακούσω.

Έχετε κάποιο μαγαζί να προτείνετε εκτός από Ωδές που έχω πάει;

Ωδες, Ηχοέκφραση, Πετρόπουλος, Αudioshow και άλλοι (ίσως και στα media markt) έχουν δείγματα για ακρόαση. (στοιχεία μπορείς να βρεις απο το skroutz).
Δεν ξέρω βέβαια αν αυτή τη στιγμή έχουν τα συγκεκριμένα που κοιτάς.
Μπορεί να πάρεις ένα τηλέφωνο και αν είναι διαθέσιμα να κλείσεις ένα ραντεβού και να πας μαζί με τον ενισχυτή σου για να ακούσεις.

Αν είναι εφικτό, επεδίωξε να προσομοιώσεις και τις συνθήκες ακρόασης του σπιτιού σου, εννοώντας την απόσταση των ηχείων απο τη θέση ακρόασης, καθώς και την απόσταση μεταξύ τους (δεν μπορεί να κάνεις κάτι παραπάνω φυσικά)

Ίσως να άκουγες και τα dali zensor 7? Όσο περισσότερα ακούσεις τόσο καλύτερα...

Έχει δίκιο ο Georgesod, όσα περισσότερα τόσο το καλύτερο (με τα ίδια κομμάτια και κράτα σημειώσεις, γιατί μπορεί να χαθείς)

Τα Ζensor 7 όμως είναι μάλλον εκτός budget.

Είχα ακούσει κάποια Dali πριν ένα χρόνο, δεν ενθουσιάστηκα, δεν ξέρω αν ήταν τα Zensor 7 όμως.. όπως και να έχει, θα τα ακούσω και αυτά, και ευχαριστώ για τις συμβουλές

σα πιο χαιεντάδικη προσέγγιση, δες λίγο και αυτό: http://www.audioevolution.gr/offers_focus.asp?id=120
Ίσως με ηχεία βάσης αν σε παίρνει να τα φέρεις πιο κοντά με τη "θέση ακρόασης" στο σαλόνι να έχεις καλύτερο ηχητικό αποτέλεσμα overall. Βολεύονται πιο εύκολα δίπλα σε καναπέδες και τα συναφή. Άσε που τα dynaudio το χουν το χαμηλό τους.
Γενικά από χαμηλό σε τέτοιο χώρο το πράγμα μπλέκεται πολύ πάντως. Και δαπέδου να πάρεις, κανείς δεν ξέρει αν θα ακουστεί το χαμηλό. Στόχος σου μάλλον θα έπρεπε να είναι να ακούς "γεμάτες" τις μεσαίες και μεσαιοχαμηλές.

Σε ευχαριστώ πολύ για την πρόταση, για να είμαι ειλικρινής, θα ήθελα να ακούσω ηχεία βάσης σε αντίστοιχη τιμή με τα δαπέδου, για να δω διαφορές.
Όντως ο χώρος μου είναι πολύ δύσκολος.. και ελπίζω να μην πάει στράφι όλο το χρήμα που θα δώσω. Επιλογή για ακρόαση στον χώρο μου δεν υπάρχει, στην Ρόδο βρίσκεται, ασχέτως αν βρίσκομα Αθήνα τον τελευταίο καιρό.

Tώρα που το ξανασκέφτομαι βλέποντας τα specs των Dynaudio, μπορώ να οδηγήσω κάτι τέτοιο με τον ενισχυτή μου; (Sony TA-FB940R, 2x80W@8ohm)

Αποτι βλεπω η sony δηλωνει 120w στα 4ω, αρα τετραωμα θεωρητικα υποστηριζει. Τωρα η αληθεια ειναι οτι η καταναλωση 210w δε δειχνει και ενθαρρυντικη... απο την αλλη πιθανον θα τα εχεις πιο κοντα τα ηχεια.

Δεδομένης της τεράστιας διαφοράς στην (κανονική) τιμή σε σχέση με τα άλλα υποψήφια, είναι ας πούμε στάνταρ ότι αυτά θα παίξουν καλύτερα;