Ένα HTPC/HEPC για μουσική

Καλημέρα σε όλους και Καλή Χρονιά (πάλι - ακόμα Γενάρης είναι :ernaehrung004: )

Λοιπόν, υπάρχουν δύο υπολογιστές χτισμένοι από μένα, που κλείνουν το μάτι στο Home Theater, αλλά που κάνουν κι άλλες δουλειές. Σκέφτομαι τον έναν από αυτούς, μάλλον τον πιο "ήσυχο", να τον βάλω να κάνει παρέα στο ηχητικό - hometheater-ικό σύστημα του σαλονιού μου** (σύντομη περιγραφή του πιο κάτω).


Τα βασικά του μουσικά χαρακτηριστικά πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

- Να μπορεί να συνδεθεί ψηφιακά στην είσοδο S/PDIF του προενισχυτή AV του σαλονιού, ώστε να μπορώ να μεταφέρω ψηφιακά όσα μουσικά αρχεία έχω αποθηκεύσει ψηφιακά σε αυτόν (ή στο δίκτυο)
- Να μπορεί να συνδεθεί αναλογικά με τον στερεοφωνικό προενισχυτή του συστήματος (παράλληλα συνδεδεμένο με τον προενισχυτή AV), ώστε να έχω τη δυνατότητα αναλογικής αναπαραγωγής ορισμένων αρχείων ή ακόμα και δίσκων μέσω του οπτικού οδηγού του.
- Να μπορεί να αναπαράγει αρχεία DSD, έστω και δικάναλα, αναλογικά.

Οι δυο υπολογιστές που υπάρχουν και καλούνται να παίξουν τον παραπάνω ρόλο, έχουν το εξής hardware:

Ο πρώτος:
Μητρική: Gigabyte EP35C-DS3R
CPU: Intel Core 2 Quad Q6700
Μνήμη RAM: Corsair XMS3 PC3-12800 4GB (2x2GB), DDR3 DIMMS, 1600 MHz
System Disc: Intel SSD 335 Series, Model SSDSC2CT240A4K5, 240GB, SATA III
GPU: Sapphire AMD-ATI Radeon HD5770, 1GB DDR5
Κάρτα Ήχου: Creative Sound Blaster Audigy 2ZS
Optical Drive: LG GGW-H20L BD/HD-DVD/DVD/CD RE/RW

Λειτουργικό: Windows 7 Pro 64-bit
Άλλο (βασικό) Software:
- Cyberlink Media Suite 11 Ultra
- Cyberlink PowerDVD 13 Ultra
- Ashampoo Burning Studio 12
- AnyDVD HD
- CloneDVD2
- CloneCD
- Creative Audio Console και άλλα προγράμματα της Creative audio
κλπ.

Ο δεύτερος (ο οποίος λόγω όγκου και πληθώρας σκληρών δίσκων, είναι πιο θορυβώδης):
Μητρική: ABit IP35 Pro
CPU: Intel Core 2 Quad Q9550
Μνήμη RAM: Kingston HyperX PC2-8500 4GB (4x1GB), DDR2 DIMMs 1066 MHz
System Disc:SanDisk SSD, model SDSSDX-240G, 240GB, SATA III
GPU: Connect 3D ATI-AMD Radeon HD4890, 1GB GDDR5P
Κάρτα Ήχου: Αρχικά σκέφτομαι να φορέσω μια Creative Sound Blaster X-Fi Xtreme Audio (PCI) - Εναλλακτικά υπάρχει μια Auzen X-Meridian 7.1 μαζί με το προαιρετικό Front Bay.
Optical Drives: LG CH10LS20, BD-ROM DVD/CD RE/RW και Sony NEC Optiarc AD-7191A DVD/CD RΕ/RW (το δεύτερο μπορεί να καταργηθεί προκειμένου να μπορεί το κουτί να δεχτεί το Front Bay της Auzentech, αν την επιλέξω).

Λειτουργικό: Windows 8 Pro 64-bit
Το υπόλοιπο βασικό Software είναι ίδιο σχεδόν με το προηγούμενο.
κλπ.

Σε έναν από τους παραπάνω ψάχνω να βρω έναν τρόπο να μπορώ αφ' ενός να αποθηκεύω αρχεία DSD ή αρχεία που έχουν μετατραπεί από DSD σε αρχεία άλλης μορφής (π.χ. PCM) υψηλής ευκρίνειας και βέβαια να μπορώ να αναπαράγω τέτοια αρχεία.

Τί θα χρειαστώ για να το κάνω:
- Κάποιον εξωτερικό ψηφιακό μετατροπέα (USB DAC) με δυνατότητα αναπαραγωγής αρχείων DSD ή άλλων αρχείων που προέρχονται από μετατροπή?
- Εκτός από τον παραπάνω μετατροπέα, τί χρειάζεται για την αποθήκευση τέτοιων αρχείων και τί χρειάζεται για την μετατροπή τους? Φαντάζομαι ότι δεν γίνεται να αποθηκευτούν αρχεία από δίσκους SACD, αφού δεν ξέρω αν υπάρχει οπτικός οδηγός SACD, σαν περιφεριακό εξάρτημα υπολογιστή (δεν αναφέρομαι φυσικά στα επιτραπέζια SACD players) και βέβαια δεν ξέρω αν υπάρχει πρόγραμμα αναπαραγωγής αρχείων DSD σε υπολογιστή. Κάπου διάβασα για το πρόγραμμα της Audio Gate, ως συνοδό των εγγραφέων της Korg, αλλά μπαίνουμε σε άλλα χωράφια εδώ.

Πολλά ζητήματα έβαλα μαζεμένα, αλλά ας τα συζητήσουμε ένα-ένα και όλα μαζί.

Ευχαριστώ.

Υ.Γ.:
**Το ηχητικό - hometheater-ικό σύστημα:

- Προενισχυτής AV: Sony SDP-EP90ES Digital Surround Processor. Μόνο ψηφιακές είσοδοι S/PDIF, μία ομοαξονική, 3 οπτικές, μία ομοαξονική AC3 - Μια πολλαπλή αναλογική είσοδος 5.1 pass-through - Μια πολλαπλή αναλογική έξοδος 5.1. Υποστηρίζει Dolby Surround Prologic, Dolby Digital (το απλό), MPEG Audio (ανύπαρκτο).

sdp-ep90_1.jpg

sdp-ep90_10.jpg


- Προενισχυτές Στερεοφωνικοί: (α) Classe CP-50 με Phono Stage και Home Theater pass-through και (β) Denon PRA-1200 με Phono Stage
334563-classe_cp50_preamplifier.jpg

cp50backpanel.jpg


(Θα συνεχίσω την παρουσίαση στο επόμενο post)
-
 
Η συνέχεια...

(Συνεχίζω την περιληπτική παρουσίαση του συστήματος εδώ. Οι εικόνες απαραίτητες, γιατί δεν υπάρχουν links για τα χαρακτηριστικά των συσκευών, λόγω "αρχαιότητας")

- Τελικοί ενισχυτές: 2 x Hafler XL-600 (διενίσχυση μπροστινών ηχείων ΔΕ-ΑΡ), 1 x Rotel RB-993THX (για το εμπρός κεντρικό και τα πίσω surround ΔΕ-ΑΡ).

kgrhqzo4fboqzwdtbqu2eel.jpg

017.jpg


- Ηχεία: 2 x Infinity IRS 9-Kappa (εμπρός ΔΕ-ΑΡ), 1 x Infinity Kappa Video (εμπρός κεντρικό), 2 x Infinity IRS 5-Kappa (πίσω surround ΔΕ-ΑΡ) - Subwoofer προς το παρόν δεν υπάρχει.

Kappa_9A.jpg


Kappa5-10.jpg


kappavideo.JPG


Αυτά, για να έχετε μια γενική εικόνα.
-
 

Sonus Naturalis

Μέλος Σωματείου
12 July 2009
9,110
Αθήνα, Ηλιούπολη
Παναγιώτη καλώς όρισες στον κόσμο του Computer Audio! :smile:

Δύο είναι οι δρόμοι που μπορείς ν' ακολουθήσεις. Και είναι απλοί.

-Να χρησιμοποιήσεις κάποιο USB to S/PDIFF Converter. Π.χ. M2Tech hiFace Two
Θα χρησιμοποιεί κάποια από τις USB εξόδους του υπολογιστή σου και θα στέλνει τα μουσικά αρχεία (το Audio) στην S/PDIFF έξοδο του, την οποία θα συνδέσεις στην ομοαξονική είσοδο του ήδη υπάρχοντος AV προενισχυτή σου (στο Sony). Του οποίου εν συνεχεία θα λάβεις την αναλογική έξοδο για να την στείλεις στα υπόλοιπα ενισχυτικά σου, όπως κάνεις και με τις άλλες πηγές. (Χρησιμοποιείς δηλαδή τον ήδη υπάρχοντα DAC). Το κόστος του Hi-Face δεν είναι υψηλό -περίπου 140 ευρώ- ενώ η ποιότητα του είναι εξαιρετική. Σημειωτέον ότι ο υπολογιστής σου θα το "βλέπει" σαν μία καινούργια κάρτα ήχου.

-Να πάρεις για ακόμα καλύτερη ποιότητα κάποιο χωριστό DAC με είσοδο USB, που θα συνδέσεις στον υπολογιστή σου. Την αναλογική στερεοφωνική του έξοδο θα συνδέσεις σε κάποια αντίστοιχη ελεύθερη είσοδο του προενισχυτή σου (του Classe). Όπως θα έκανες και με οποιαδήποτε άλλη πηγή.
Επιπλέον, επειδή οι DAC's συνήθως είναι εφοδιασμένοι με ψηφιακές εισόδους, σ' αυτές μπορείς να συνδέσεις άλλες ψηφιακές πηγές, ή ακόμα και την ψηφιακή έξοδο του AV προενισχυτή, βελτιώνοντας και εκείνου την ποιότητα.
(Υποτίθεται φυσικά ότι θα προχωρήσεις σε αγορά καινούργιου χωριστού DAC, μόνο εφ' όσον η ποιότητα που προσφέρει θα είναι ανώτερη εκείνης του AV προενισχυτή). Το κόστος του DAC εξαρτάται από τον προϋπολογισμό σου και μόνο και από το όριο (προς τα πάνω) που θέλεις να φτάσεις!

Υ.Γ. Τα επί μέρους τμήματα του συστήματος σου είναι όντως σπάνια, αλλά και πολύ ενδιαφέροντα... -bye-
 
Κάποιες παραπάνω σκέψεις...

Μιχάλη, καλημέρα κι ευχαριστώ για την απάντηση και τις υποδείξεις.

Μιλώντας γενικά, και οι δύο παραπάνω προτάσεις, τόσο αυτή με τον USB-to-S/PDIF Converter όσο και η άλλη με τον εξωτερικό USB DAC, βασίζονται στη λογική ότι το ψηφιακό σήμα λαμβάνεται από τον υπολογιστή μέσω του USB interface, χωρίς να χρησιμοποιείται ούτε το ενσωματωμένο κύκλωμα ήχου, που πλέον υπάρχει σε όλες τις μητρικές, ούτε κάποια από τις κάρτες ήχου (ακόμα και κάποια από τις κάρτες γραφικών, οι οποίες προσφέρουν ψηφιακή έξοδο ήχου μέσω της εξόδου DVI/HDMI), που πιθανόν να βρίσκονται ως εξάρτημα πάνω στον υπολογιστή.

Στην παραπάνω περιγραφή μου, αναφερόμενος στα δύο HTPC, που ήδη έχουν χτιστεί και διαμορφωθεί, συμπεριέλαβα και δυο κάρτες ήχου (μάλιστα, αναφέρθηκα και στις κάρτες γραφικών, επειδή ειδικά αυτές οι δύο διαθέτουν έξοδο HDMI, μέσω της οποίας υπάρχει η δυνατότητα εξαγωγής ψηφιακού ηχητικού σήματος, ανεξάρτητα βέβαια αν αυτό απαιτεί αντίστοιχη είσοδο κάποιου - επιτραπέζιου ή μη - DAC/προενισχυτή/ενισχυτή AV). Και η ερώτηση βγαίνει αβίαστα:

Υπάρχει διαφορά στο αν χρησιμοποιήσει κάποιος μια από τις ήδη υπάρχουσες τρεις ψηφιακές εξόδους (1. του ενσωματωμένου κυκλώματος μητρικής - 2. της κάρτας ήχου - 3. της κάρτας γραφικών - ΟΚ, για την τελευταία είπαμε ότι ασφαλώς απαιτείται αντίστοιχη είσοδος HDMI σε άλλη συσκευή) αντί την έξοδο ενός Converter ή εξωτερικού DAC? Και πού κυρίως, εστιάζεται αυτή η διαφορά?

Επειδή βέβαια δεν είμαστε αρχάριοι στο χόμπυ, αντιλαμβάνομαι ότι θα υπάρχουν σίγουρα διαφορές μεταξύ μιας ψηφιακής εξόδου "Α" (στην συγκεκριμένη περίπτωση μιας εκ των τριών που αναφέρω) και μιας άλλης "Β", όπου η διαχείριση των ψηφιακών σημάτων γίνεται καλύτερα (λιγότερο jitter, καλύτερος χρονισμός ρολογιού, κλπ.). Οπότε θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι μια τέτοια προσέγγιση (σαν αυτή των δύο προτάσεών σου) εξασφαλίζει εκ των προτέρων ένα κάποιο υψηλότερο επίπεδο ποιότητας, το οποίο φυσικά ανεβαίνει όσο κάποιος ανεβάζει τον πήχυ του κοστους και της ποιότητας ενός εξωτερικού DAC. Αυτό που μένει αναπάντητο - σε μένα, τουλάχιστον - είναι το αν η ψηφιακή διαχείριση του σηματος δεν υποφέρει ακόμα και στην αρχή του, δηλαδή στον ίδιο τον υπολογιστή, είτε εν τη γενέσει του ως αποθηκευμένο αρχείο, είτε κατά τη διαδρομή του μέσω του USB interface (ίσως ακόμα και οποιουδήποτε άλλου interface, π.χ. IEEE 1394 ή αλλιώς FireWire, σε περίπτωση πάντα που αυτό είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί ως δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ PC και εξωτερικής συσκευής).

Και για να τελειώσω το σκεπτικό μου, να σημειώσω τον εξής προβληματισμό μου: Στο παρελθόν, όταν τα ψηφιακά αρχεία έκαναν τα πρώτα τους βήματα στον κόσμο του Hi-Fi και μετά την καθιέρωση του CD, ως μέσου, οι κατασκευαστές άρχισαν να ρίχνουν το βάρος στην κατασκευή, αρχικά των αναλογικών κυκλωμάτων που ενσωμάτωναν στα επιτραπέζια CD players (ή στα DAT Recorders και στα εξωτερικά, αυτόνομα DACs) και στη συνέχεια στα ψηφιακά τους κυκλώματα, όπως στα φίλτρα, στη διαχείριση του dithering, στον περιορισμό του παραγόμενου jitter, κλπ. Καταλαβαίνω ότι αυτά τα προβλήματα ελάχιστα αντιμετωπίζονται από τα κυκλώματα των υπολογιστών ή από τις ξεχωριστές κάρτες ήχου, που προορίζονται για βασική χρήση σε ένα PC, όσο καλές κι αν είναι. Αν όμως τα αντιμετωπίσει κάποιος με κάποιον τρόπο - μετά τον υπολογιστή - υπάρχει ανάγκη εξωτερικού converter ή DAC?

Και εξηγούμαι, πράγμα που δεν ανέφερα στο αρχικό μου μήνυμα: Τότε που όλοι μας ψαχνόμασταν για καλύτερη αναπαραγωγή των CDs, η χρήση εξωτερικού ποιοτικού DAC φάνταζε από αναγκαία ως εξωτική. Αν μάλιστα συνοδευόταν και από άλλες λύσεις, όπως εξωτερική συσκευή περιορισμού του jitter, ήταν - για τα τότε δεδομένα - ευλογία. Στην πορεία βέβαια, οι κατασκευαστές έφτιαξαν καλύτερα DACs, που περιόριζαν τα προβλήματα του jitter, του χρονισμού κλπ., οπότε εκείνες οι αρχικές λύσεις κλειδώθηκαν στα συρτάρια για να μην σκονίζονται. Τότε λοιπόν κι εγώ προμηθεύτηκα και χρησιμοποίησα (για αρκετό διάστημα) τις εξής συσκευές, όλες της πάλαι-ποτέ κραταιάς Audio Alchemy:
- Το πρώτο της DTI (Digital Transmission Interface). Μια συσκευούλα, που συνδεόταν μεταξύ της ψηφιακής εξόδου του player και ενός εξωτερικού DAC και μείωνε κατά πολύ το jitter. Αυτή παροπλίστηκε γρήγορα και εξηγώ το γιατί παρακάτω.
- Το περίφημο για την εποχή του DAC της ίδιας εταιρείας, που άκουγε στο όνομα DDE v.3.0 (Digital Decoding Engine version 3.0), μαζί με το εξωτερικό της έξτρα τροφοδοτικό Power Station 3. Αυτό το DAC δυστυχώς δεν το έχω πια, πουλήθηκε σε φίλο που το ήθελε σαν τρελλός (κράτησα για τον εαυτό μου το Power Station 3).
- Τη δεύτερη βελτιωμένη έκδοση του αρχικού DTI, που άκουγε στο όνομα DTI Pro. Κι αυτή πουλήθηκε στο φίλο, μαζί με το DDE.
- Την τρίτη, ακόμα πιο βελτιωμένη έκδοση του αρχικού DTI, που άκουγε στο όνομα DTI Pro 32. Αυτή τη συσκευή ευτυχώς, την έχω κρατήσει, μαζί με το έξτρα εξωτερικό της τροφοδοτικό Power Station 2.

666aadti.promo_.jpg


- Τέλος, η αναζήτηση τέτοιων εξωτερικών λύσεων σταμάτησε με την προμήθεια δύο συσκευών της M-Audio, το εξωτερικό Super DAC 2496 και το επίσης εξωτερικό ADC Flying Calf. Ειδικά το τελευταίο το χρησιμοποιώ ακόμα, αν θέλω να κάνω καμιά ποιοτική ψηφιοποίηση (το "ποιοτική" σε εισαγωγικά) κάποιου βινυλίου, σε σχέση με τα ενσωματωμένα ADCs των επιτραπέζιων CD Recorders ή/και DAT Recorders.

Αν λοιπόν, χρησιμοποιήσω μια από τις υπάρχουσες κάρτες ήχου (τείνω προς την Auzentech Meridian 7.1, αν βρω drivers, γιατί μάλλον έχει αποσυρθεί ως μοντέλο), και πάρω από την ψηφιακή της έξοδο σήμα, αφού το περάσω μέσα από το Audio Alchemy DTI Pro 32 (και ίσως και μέσα από το εξωτερικό SuperDAC της M-Audio), δεν θα έχω τα ίδια (ή παρεμφερή) ποιοτικά απότελέσματα με αυτά που θα πάρω αν χρησιμοποιήσω ένα USB-to-SPDIF Converter ή ένα εξωτερικό USB DAC της ίδιας (χρηματικής) αξίας με τα παραπάνω?

Πολλά τα ερωτήματα, αλλά τώρα ψάχνομαι κι εγώ.
Ευχαριστώ.
-
 

sokmav

AVClub Fanatic
5 February 2012
14,227
Για να αποκλείουμε σιγά-σιγά κάποια πράγματα,θα πρέπει να πούμε πως η έξοδος ήχου από τις κάρτες γραφικών,περιορίζεται στα 16/48.
Ίσως και να είναι αρκετά,αλλά εφ' όσον το στήσιμο θα γίνει από την αρχή θεωρώ καλό το να μην υπάρχουν περιορισμοί από το hardware.
 
Κάρτες Γραφικών ή Κάρτες Ήχου?

Για να αποκλείουμε σιγά-σιγά κάποια πράγματα,θα πρέπει να πούμε πως η έξοδος ήχου από τις κάρτες γραφικών,περιορίζεται στα 16/48.
Ίσως και να είναι αρκετά,αλλά εφ' όσον το στήσιμο θα γίνει από την αρχή θεωρώ καλό το να μην υπάρχουν περιορισμοί από το hardware.

Καλημέρα, κι ευχαριστώ για την επισήμανση. Μήπως εννοείς από τις κάρτες ήχου, όμως?

Γιατί, από ότι φαντάζομαι, η έξοδος του σήματος ήχου από την έξοδο HDMI μιας κάρτας γραφικών - και εφ' όσον βέβαια η αναπαραγωγή γίνεται με το αντίστοιχων δυνατοτήτων πρόγραμμα αναπαραγωγής, π.χ. PowerDVD 13 - θα πρέπει να επιτρέπει τη διέλευση σήματος υψηλότερης δειγματοληψίας, ειδικά στην αναπαραγωγή αρχείων από δίσκους HD (Blu-ray & HD-DVD).

Τα λέω σωστά?
-
 

sokmav

AVClub Fanatic
5 February 2012
14,227
Απάντηση: Κάρτες Γραφικών ή Κάρτες Ήχου?

Καλημέρα, κι ευχαριστώ για την επισήμανση. Μήπως εννοείς από τις κάρτες ήχου, όμως?

Γιατί, από ότι φαντάζομαι, η έξοδος του σήματος ήχου από την έξοδο HDMI μιας κάρτας γραφικών - και εφ' όσον βέβαια η αναπαραγωγή γίνεται με το αντίστοιχων δυνατοτήτων πρόγραμμα αναπαραγωγής, π.χ. PowerDVD 13 - θα πρέπει να επιτρέπει τη διέλευση σήματος υψηλότερης δειγματοληψίας, ειδικά στην αναπαραγωγή αρχείων από δίσκους HD (Blu-ray & HD-DVD).

Τα λέω σωστά?
-

Χωρίς να είμαι και απολύτως σίγουρος,η δική μου MSI 660TI,δείχνει τα παρακάτω.

nΚαταγραφή.PNG

Δεν γνωρίζω αν θα εμφάνιζε τις ίδιες ιδιότητες αν την συνέδεα με κάποιον AV,όμως στην παρούσα σύνδεση της με την τηλεόραση μέσω HDMI αυτά μου λέει...
 
Η έξοδος HDMI....

Χωρίς να είμαι και απολύτως σίγουρος,η δική μου MSI 660TI,δείχνει τα παρακάτω.

View attachment 100503

Δεν γνωρίζω αν θα εμφάνιζε τις ίδιες ιδιότητες αν την συνέδεα με κάποιον AV,όμως στην παρούσα σύνδεση της με την τηλεόραση μέσω HDMI αυτά μου λέει...

Νομίζω, σωστά τα λες, αλλά μόνο σε ότι έχει σχέση με τη συγκεκριμένη έξοδο της συγκεκριμένης κάρτας γραφικών, η οποία φαντάζομαι χρησιμοποιεί το HDMI interface για να δώσει το σήμα HD Audio, που στις κάρτες ήχου το παίρνεις μέσω της ομοαξονικής ή οπτικής εξόδου S/PDIF. Αλλά, από ότι ο ίδιος βλέπεις σε αυτό το screenshot που έχεις αναρτήσει, η έξοδος ήχου από το HDMI αυτό-καθεαυτό είναι απενεργοποιημένη, που εγώ το ερμηνεύω ως απενεργοποιημένο σήμα υψηλότερης δειγματοληψίας, όπως π.χ. είναι το Dolby TrueHD, με το οποίο κωδικοποιείται ο ήχος σε ένα δίσκο Blu-ray ("up to eight channels of 96 kHz/24-bit audio and six channels of 192 kHz/24-bit audio"). Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τη διαχείριση σήματος DTS-HD Master Audio, που απαιτεί εξ ίσου υψηλή δειγματοληψία.

Δηλαδή, αν τελικά αποφάσιζες να συνδέσεις την έξοδο HDMI της κάρτας σε έναν σύγχρονο ενισχυτή/προενισχυτή AV, προκειμένου να αναπαράγεις έναν δίσκο Blu-ray ή ένα αντίστοιχο αρχείο ISO από ριπαρισμένο τέτοιο δίσκο (πάντα βέβαια, με το κατάλληλο πρόγραμμα αναπαραγωγής και τον κατάλληλο οπτικό οδηγό ή τον κατάλληλο virtual οδηγό), θα έπρεπε να ενεργοποιήσεις την έξοδο HDMI για την έξοδο ήχου από αυτήν. Και φαντάζομαι ότι τότε θα έπαιρνες και την υψηλότερη δειγματοληψία, που απαιτείται για την αναπαραγωγή της ταινίας.
-
 

sokmav

AVClub Fanatic
5 February 2012
14,227
Απάντηση: Η έξοδος HDMI....

Νομίζω, σωστά τα λες, αλλά μόνο σε ότι έχει σχέση με τη συγκεκριμένη έξοδο της συγκεκριμένης κάρτας γραφικών, η οποία φαντάζομαι χρησιμοποιεί το HDMI interface για να δώσει το σήμα HD Audio, που στις κάρτες ήχου το παίρνεις μέσω της ομοαξονικής ή οπτικής εξόδου S/PDIF. Αλλά, από ότι ο ίδιος βλέπεις σε αυτό το screenshot που έχεις αναρτήσει, η έξοδος ήχου από το HDMI αυτό-καθεαυτό είναι απενεργοποιημένη, που εγώ το ερμηνεύω ως απενεργοποιημένο σήμα υψηλότερης δειγματοληψίας, όπως π.χ. είναι το Dolby TrueHD, με το οποίο κωδικοποιείται ο ήχος σε ένα δίσκο Blu-ray ("up to eight channels of 96 kHz/24-bit audio and six channels of 192 kHz/24-bit audio"). Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τη διαχείριση σήματος DTS-HD Master Audio, που απαιτεί εξ ίσου υψηλή δειγματοληψία.

Δηλαδή, αν τελικά αποφάσιζες να συνδέσεις την έξοδο HDMI της κάρτας σε έναν σύγχρονο ενισχυτή/προενισχυτή AV, προκειμένου να αναπαράγεις έναν δίσκο Blu-ray ή ένα αντίστοιχο αρχείο ISO από ριπαρισμένο τέτοιο δίσκο (πάντα βέβαια, με το κατάλληλο πρόγραμμα αναπαραγωγής και τον κατάλληλο οπτικό οδηγό ή τον κατάλληλο virtual οδηγό), θα έπρεπε να ενεργοποιήσεις την έξοδο HDMI για την έξοδο ήχου από αυτήν. Και φαντάζομαι ότι τότε θα έπαιρνες και την υψηλότερη δειγματοληψία, που απαιτείται για την αναπαραγωγή της ταινίας.
-

Πιθανότατα έχεις δίκιο.Και η συγκεκριμένη κάρτα υποτίθεται πως ενσωματώνει όλες τις δυνατότητες που απαιτούν τα φετινά παιχνίδια-και μια από αυτές είναι ο πολυκάναλος HD ήχος.
Δεν το έχω ψάξει,όμως κοιτώντας τις ιδιότητες και των παρακάτω απενεργοποιημένων εξόδων,όλες L R αναφέρουν μόνο,ίσως με την σύνδεση σε πολυκάναλο αλλάζουν....
Είμαι όμως περίεργος και θα το ψάξω,ευκαιρία είναι!Ευχαριστώ για το έναυσμα!

*Ήδη βρήκα το παρακάτω απόσπασμα στο manual:

ssΚαταγραφή.PNG

Έχεις απόλυτο δίκιο λοιπόν.
Για την δειγματοληψία θα το ψάξω και περαιτέρω.
 
Last edited:

tmjuju

Administration Team
Staff member
21 January 2007
21,651
Και οι δύο παραπάνω υπολογιστές είναι παραπάνω από ισχυροί / ικανοί για audio-pc
Δες πρακτικά θέματα όπως εάν βολεύει το κουτί που τους έχει για την τοποθέτηση σου, εάν μπορείς να τους κάνεις πιο αθόρυβους με καλύτερη ψύξη και ανεμιστιράκια κ.ο.κ.

Βάλε win7-8 όχι άλλο XP. Ή και ένα Linux για χρήση audio.
Εάν θές να συνδυάσεις htpc και audio-pc, σίγουρα γίνεται δε χρειάζεται διαφορετικά μηχανάκια.

Από συνδέσεις δίσκων ΙΜΗΟ καλύτερη είναι λύση είναι μέσω Gbit LAN, σε NAS server, και να έχεις εκεί τις μουσικές σου.

Από εκεί και πέρα το audio interface , ανάλογα με τι έχεις και τι σκέπτεσαι να πάρεις. Μπορείς να ξεκινήσεις με μια κάρτα / dac που έχεις. Εφόσον θές η αγορά είναι γεμάτη με οικονομικά και καλά usb-dac.
 

sokmav

AVClub Fanatic
5 February 2012
14,227
- Εκτός από τον παραπάνω μετατροπέα, τί χρειάζεται για την αποθήκευση τέτοιων αρχείων και τί χρειάζεται για την μετατροπή τους? Φαντάζομαι ότι δεν γίνεται να αποθηκευτούν αρχεία από δίσκους SACD, αφού δεν ξέρω αν υπάρχει οπτικός οδηγός SACD, σαν περιφεριακό εξάρτημα υπολογιστή (δεν αναφέρομαι φυσικά στα επιτραπέζια SACD players) και βέβαια δεν ξέρω αν υπάρχει πρόγραμμα αναπαραγωγής αρχείων DSD σε υπολογιστή. Κάπου διάβασα για το πρόγραμμα της Audio Gate, ως συνοδό των εγγραφέων της Korg, αλλά μπαίνουμε σε άλλα χωράφια εδώ.

Δεν απαντήθηκε το της αναπαραγωγής SACD και DSD.
Βεβαίως και μπορούν να αναπαραχθούν.
Π.χ με το foobar (με την προσθήκη των DSDIFF Decoder και Super Audio CD Decoder plugins.).
Στην περίπτωση του SACD βέβαια ισχύει ο περιορισμός πως δεν αναπαράγονται απ' ευθείας από το δισκάκι αλλά από αντίγραφα σε μορφή .iso,κλπ...
 

tmjuju

Administration Team
Staff member
21 January 2007
21,651
Εφόσον έχουμε DSD αρχεία , τότε υπάρχουν σύγχρονα dac που μπορούν να τα αναπαράγουν.
Το σχετικό πρότυπο είναι το DoP (dsd over pcm) , που περνάει και από usb εφόσον το υποστηρίζει το dac.

Εναλλακτικά εαν το dac δεν υποστηρίζει dsd/DoP, τότε όλοι οι γνωστοί players μπορουν να κάνουν realtime μετατροπή του dsd σε pcm πριν να το στείλουν στο dac.
 
Gustard U10 Xmos 32bit 384K USB to SPDIF Converter

Καλημέρα σε όλους.

Επανέρχομαι, αφού μετά από έρευνα και λίγη παραπάνω μελέτη, μάλλον καταλήγω ότι η λύση εξωτερικού USB DAC ή USB-to-S/PDIF converter είναι σχεδόν αναγκαία λύση.

Ερευνώντας το διαδικτυο, έπεσα πάνω στον converter του post, που το εντόπισα με την ίδια και ίσως και ελαφρά χαμηλότερη τιμή, αλλά που τα χαρακτηριστικά του, έτσι όπως τουλάχιστον τα διαβάζω, να εμφανίζονται ελαφρά (ή και πολύ) καλύτερα από το M2 Tech hiFace Two:

Gustard U10 Xmos 32bit 384K USB to SPDIF Converter 0 1ppm TCXO with PSU Inside

Specifications:

Features:
Chip: XMOS (asynchronous, 8 core usb receiver chip, best USB Audio Class 2.0 solution, support up to 32B/384khz)

USB IN
Out:
Coaxial(RCA), optical, AES/EBU, (up to 24B/192K)
IIS(HDMI) (up to 32B/384K)

Sealed transformer in the board, Indepent power supply for it
Multi stage voltage regulators for each digital chips
Two pcs TCXO 0.1ppm,24.5670 and 22.5792 M

Driver for Windows available. Will send by email!

http://www.aliexpress.com/item/Gust...XO-with-PSU-Inside/1497918775.html#magnet-ads

Τί γνώμη έχετε?
 

tmjuju

Administration Team
Staff member
21 January 2007
21,651
Ρίξε μια ματιά στις κατηγορίες για DAC, DIY και Ακουστικά

Θα βρεις πολλές δοκιμασμένες λύσεις

Το συγκεκριμένο δε νομίζω να το έχει δοκιμάσει κανείς μας,
Καλά είναι τα χαρτιά αλλά ήχους είναι αυτός
Σε αυτά τα λεφτά μπορεί να θές usb-dac και όχι usb-to-spdif

IMHO τα xmos είναι ότι καλύτερο usb-interface, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε πρέπει να δεις και άλλες λύσεις, που μπορεί να είναι πιο φθηνές πιο επώνυμες πιο diy κ.ο.κ.
 

Sonus Naturalis

Μέλος Σωματείου
12 July 2009
9,110
Αθήνα, Ηλιούπολη
@Παναγιώτης Μελάς
Θέτεις πολλά και διαφορετικά ερωτήματα μαζί.
Και χρειάζονται εμπεριστατωμένη απάντηση.
Θα απαιτηθεί λίγος χρόνος.
Έν τω μεταξύ επιφυλάσσομαι... -bye-
 
Ευχαριστίες....

@Παναγιώτης Μελάς
Θέτεις πολλά και διαφορετικά ερωτήματα μαζί.
Και χρειάζονται εμπεριστατωμένη απάντηση.
Θα απαιτηθεί λίγος χρόνος.
Έν τω μεταξύ επιφυλάσσομαι... -bye-

Θενκς, μετά πολλών βερυματσίων.

Έχω απεριόριστη εκτίμηση στο πρόσωπό σου και εμπιστοσύνη στη γνώμη σου.

Ταυτόχρονα, πρέπει να πω ότι η συμμετοχή όλων των φίλων, που έχουν κάνει τον κόπο μέχρι σήμερα να ασχοληθούν με το νήμα και να καταθέσουν τη γνώμη τους, είναι πολύτιμη για μένα.
Σας ευχαριστώ όλους, από καρδιάς.
-
 
Νέα στοιχεία...

Καλημέρα ξανά.

Μετά από υπόδειξη φίλου, μπήκα στον κόπο να διαβάσω το σχετικό νήμα/υπόμνημα για την Impact Twin της TC Electronics και ομολογώ ότι εντυπωσιάστηκα από τα γραφόμενα, αν και η ανάγνωση των μηνυμάτων έχει πάει μέχρι περίπου τη μέση του νήματος, δηλαδή θέλω να διαβάσω καμιά 15αριά σελίδες ακόμα.

Εκεί, κάπου αναφέρεται και το θέμα της συμβατότητας με τον FireWire Controller του υπολογιστή. Είπα να βάλω την παράθεση εδώ, σε αυτό το νήμα, για να μην μπερδέψω το άλλο σχετικά με τις αναζητήσεις μου, που ίσως ξεπεράσουν τα γραφόμενα σε εκείνο το νήμα για την Impact Twin. Συγκεριμένα:

Ναι, υπό την έννοια ότι ειδικά ως προς το Audio τα τσιπάκια του Firewire Controller πρέπει να υπόκεινται στις προδιαγραφές που ισχύουν για τα αντίστοιχα τσιπάκια της Texas Instruments βάσει των οποίων κατασκευάζονται όλα τα Firewire Interfaces και κάρτες ήχου. Αλλιώς θα έχεις προβλήματα συμβατότητας, τα οποία αναφέρονται πολύ συχνά.

Εάν δεν έχεις τέτοια προβλήματα και η Firewire κάρτα ήχου/DAC κλπ. συμπεριφέρεται άψογα σ' όλες τις λειτουργίες της, δεν έχεις κανένα λόγο να αλλάξεις κάτι. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να προσθέσεις στον υπολογιστή σου μία PCI ή PCI Express κάρτα για Firewire Controller βασισμένη στα τσιπάκια της Texas Instruments. Τέτοιες είναι σήμερα οι σχετικές Firewire κάρτες της Unibrain, που θεωρούνται πολύ κατάλληλες για Audio.

Υπ' όψιν ότι ακόμα κι' αν δεν έχεις κανένα πρόβλημα, δεν θα πρέπει να μοιράζεις την σύνδεση της κάρτας ήχου μέ κάποια άλλη συσκευή που να χρησιμοποιεί Firewire π.χ. σκληρό δίσκο.
Σ' αυτή την περίπτωση καλύτερα να προμηθευτείς κάποια κάρτα Firewire Controller αποκλειστικά για την κάρτα ήχου, σαν αυτές που αναφέρονται παραπάνω... -bye-

Κατ' αρχάς, έχω μια μητρική, την Gigabyte GA-P35-DS4, πάνω στην οποία μάλλον θα ξεκινήσει ένα επόμενο project για HTPC (ή ίσως απλά για PC Audio), που φέρει ελεγκτή IEEE 1394a (FireWire), με το τσιπάκι της T.I. TSB43AB23.

Στη συνέχεια, το ένα από τα δυο αρχικά αναφερθέντα HEPCs/HTPCs, αυτό με την μητρική IP-35 Pro της Abit, μολονότι δεν αναφέρεται καθαρά στο manual, το τσιπάκι του ελεγκτή IEEE 1394a έχει τυπωμένα επάνω του τα εξής:

75AHNOW
TSB43AB23A
G4

Να υποθέσω ότι με βάση τα δεύτερα τυπωμένα στοιχεία, είναι τσιπάκι της T.I.?

Επίσης, στο άλλο από τα δυο έχει φορεθεί μια κάρτα FireWire της Asus σε PCI slot, που φέρει το τσιπάκι TSB41AB3, από ότι διαβάζω τυπωμένο πάνω σε αυτό. Επίσης τυπωμένο πάνω του διαβάζω: 21CV3TCT. Να υποθέσω ότι και αυτό είναι τσιπάκι της T.I.?

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, και εφ' όσον αποφασίσω και καταλήξω στο Impact Twin, θα υπάρξει πρόβλημα συμβατότητας στη σύνδεση με έναν από τους παραπάνω υπολογιστές?

Ευχαριστώ και θα συνεχίσω τη συζήτηση.
-
 

tmjuju

Administration Team
Staff member
21 January 2007
21,651
Το firewire πάντως εξαφανίζεται σιγά σιγά τα τελευταία χρόνια.
Δε ξέρω εάν είναι τόσο καλή επιλογή σήμερα να ασχοληθείς με οτιδήποτε σε firewire.
 
Είναι της T.I. τελικά...

.......
Στη συνέχεια, το ένα από τα δυο αρχικά αναφερθέντα HEPCs/HTPCs, αυτό με την μητρική IP-35 Pro της Abit, μολονότι δεν αναφέρεται καθαρά στο manual, το τσιπάκι του ελεγκτή IEEE 1394a έχει τυπωμένα επάνω του τα εξής:

75AHNOW
TSB43AB23A
G4

Να υποθέσω ότι με βάση τα δεύτερα τυπωμένα στοιχεία, είναι τσιπάκι της T.I.?

Επίσης, στο άλλο από τα δυο έχει φορεθεί μια κάρτα FireWire της Asus σε PCI slot, που φέρει το τσιπάκι TSB41AB3, από ότι διαβάζω τυπωμένο πάνω σε αυτό. Επίσης τυπωμένο πάνω του διαβάζω: 21CV3TCT. Να υποθέσω ότι και αυτό είναι τσιπάκι της T.I.?
..........

Το πρωί, που ανάρτησα το post, δεν είχα κάνει την - απαιτούμενη - έρευνα, για να δω αν όντως τα συγκεκριμένα τσιπάκια είναι ή όχι της Texas Instruments. Τώρα που βρήκα χρόνο την έκανα και όντως:

Το link για το TSB43AB23A είναι το:

http://www.ti.com/product/tsb43ab23

Και το αντίστοιχο για το TSB41AB3 είναι το:

http://www.ti.com/product/tsb41ab3

Από ότι λένε τα links στα χαρακτηριστικά τους και τα δύο είναι πλήρως συμβατά με το FireWire το i.LINK, καθώς φυσικά και με το πρωτόκολλο IEEE Std 1394. Επίσης και τα δύο υποστηρίζουν το νεότερο IEEE Std 1394a-2000.

Να υποθέσω ὀτι δεν θα έχω προβλήματα συμβατότητας με τη σύνδεση του Impact Twin?

@tmjuju

Τάσο, αντιλαμβάνομαι την παρατήρησή σου, αλλά εδώ σκοπός είναι να έχω κάτι που θα δουλεύει με το υπάρχον hardware και βέβαια να με καλύπτει ποιοτικά στο επίπεδο που αναζητώ, χωρίς να εκπαραθυρώνομαι.
-
 

tmjuju

Administration Team
Staff member
21 January 2007
21,651
Παναγιώτη απλά εκφράζω ‛λίγο χύμα’ είναι η αλήθεια απόψεις πάνω σε αυτά που γράφεις.
Η TC Impact Twin , είναι ημι επαγγελματική κάρτα και έχει αρκετές ευκολίες, τις οποίες φυσικά τις πληρώνεις.
Εάν το μοναδικό σου μέλημα είναι η αναπαραγωγή και όχι εγγραφές κ.ο.κ. κάποια από τα χαρακτηριστικά της δε θα τα αξιοποιήσεις ποτέ.
Δεν την απαξιώνω, αλλά σίγουρα για τα σημερινά δεδομένα θα πρέπει να την βρεις σε καλή τιμή, για να πεις ότι αξίζει να ασχοληθείς.
Και ξαναλέω ότι το μεγάλο αρνητικό της ΙΜΗΟ σήμερα είναι η legacy πια σύνδεση firewire.
Που ακόμα και εάν σήμερα πεις ότι έχεις mobo με firewire, δύσκολο να ξέρεις εάν θα έχεις σε δυο ή τρία χρόνια!?
Το ίδιο θα σου έλεγα και για οποιαδήποτε PCI κάρτα, (oxi PCIe) ότι πια γίνονται όλο και πιο σπάνιες οι συνδέσεις αυτές.

Με $200 κυκλοφορούν καινούριες usb συσκευές που παίζουν παντού, έχουν εκπληκτική συμβατότητα,
Από την άλλη μπορεί να τους λείπουν κάποια πράγματα λ.χ σε άλλους να λείπει το 24/192, σε άλλους να λείπει το 24/88.2
Θετικά και αρνητικά έχουν τα πάντα
Και τα πάντα είναι συμβιβασμοί.

Την κάρτα άρα άκου την εάν την βρεις, και προσπάθησε να κάνεις συγκριτικό με σύγχρονες σχεδιάσεις βασισμένες σε usb, και σίγουρα έχοντας κατά νου και τι κυκλοφορεί για ακουστικάριους, εάν δεις το audioquest dragonfly λ.χ. είναι φθηνό και λιλιπούτειο, και κάποιοι λένε ότι έχει και καλό ήχο πέραν της φοριτότιοτας και συμβατότητας.
Δηλαδή μέχρι και στο form factor, υπάρχουν θετικά και αρνητικά.