Για ένα καλό, αλλά φορητό σύστημα!

mstr

Supreme Member
23 July 2009
4,352
Απόλυτη πιστότητα ή ευκολία χρήσης?

Ενα καλο ερωτημα ειναι αυτο του τιτλου.

Με ενα συστημα ακουστικων,που αποτελειται απο ασυμπιεστα/καλης ποιοτητας αρχεια,πολυ ποιοτικες πηγες,πολυ καλους ενισχυτες,και εξαιρετικα ζευγαρια ακουστικων,μπορεις να παρεις ηχο αναφορας,τεχνικως αρτιο,μεγαλο και αερινο,και πολυ αληθοφανη και ρεαλιστικο,που οταν ακους να σε μαγευει πραγματικα και να απολαμβανεις σε αλλο επιπεδο τη μουσικη.

Ομως τα τελευταια χρονια,υπαρχουν πολλα αξιολογα φορητα player,οπου μπορεις να περασεις αφθονη μουσικη μεσα,και παροτι σιγουρα κατι θα χασεις σε ηχο απο τη μαγεια και τη φινετσα ενος καλα στημενου επιτραπεζιου συστηματος,κερδιζεις ωστοσο πολυ σε φορητοτητα και ευκολια χρησης.

Το ηχητικο αποτελεσμα λοιπον μπορει να υπολειπεται σε γενικες γραμμες,αναλογως και των περιπτωσεων,απο λιγο εως και περισσοτερο,αλλα αυτο δε σημαινει οτι και με ενα φορητο συστηματακι δε θα παρεις σωστο και απολαυστικο μουσικο αποτελεσμα.
Ενας λοιπον σωστος ηχος,με καλη συχνοτικη ισορροπια,ομοιογενες και φυσικο ακουσμα,καλη εικονα,σωστα δυναμικα,και καλη γενικα αποδοση που να μη κουραζει σε λιγο υποδεεστερες ηχογραφησεις,αλλα να αναδεικνυει και τις πιο σωστες,μπορει να επιτευχθει σημερα ανετα απο φορητο player και καλα ακουστικα σε σχετικα προσιτες τιμες.


Το ιδανικο για τους μουσικοφιλους που αγαπουν πολυ την ακροοαση και με τα ακουστικα,ειναι να εχεις και τα δυο παραπανω,και το σταθερο και το φορητο.
Αν ομως υπαρχει καποιος λογος,οπως οικονομικος,συχνων μετακινησεων λογω εργασιας,ή και απλα επειδη δε μπορεις να κατσεις σε ενα σημειο στο σπιτι και θες να πηγαινεις πανω κατω αν ακους μουσικη,τοτε η λυση πιθανως ειναι να παρεις ενα ποιοτικο φορητο player και να το ταιριαξεις με ενα καλο ή και περισσοτερα ζευγαρια ακουστικων,και τιποτα παραπανω.

Οι ευκολιες ειναι πολλες.Μπορεις να το παρεις εξω στο μπαλκονι/βεραντα,στο εξοχικο,σε ταξιδια,σε βολτες,στο κρεβατι οταν ξαπλωσεις,και οπου αλλου μπορει να θελησει καποιος.



Πως το βλεπετε εσεις? Εγω παντως,σκοπευω μαλλον να κινηθω αποκλειστικα σε μια πολυ καλη φορητη λυση στο μελλον,για τους λογους που περιεγραψα παραπανω.Δεν αποκλειω το ενδεχομενο να στησω ενα πολυ σοβαρο σταθερο συστημα αν μου το επιτρεψουν τα οικονομικα και υπαρξει και η αναλογη ορεξη,αλλα αφου η τεχνολογια (και η ιδια η φυση των ακουστικων βεβαια σε σχεση με τα ηχεια) μπορει να δωσει υψηλη ποιοτητα κατευθειαν απο ενα μικρο player και τιποτα αλλο,τοτε γιατι αυτη η λυση να μην αντιμετωπιστει με τη σοβαροτητα που της αρμοζει,ακομη και για μια και μονη επιλογη αγορας για ακροαση με ακουστικα?
 
Last edited by a moderator:

mstr

Supreme Member
23 July 2009
4,352
Re: Απόλυτη πιστότητα ή ευκολία χρήσης?

Ναι Μιχαλη... :)

Νομιζω πως ενα μεγαλο ποσοστο ατομων,που θελουν να φτιαξουν ενα καλο συστηματακι με ακουστικα,μπορει να ηταν καλυμμενοι και με μια λυση φορητη (player + ακουστικα),σωστα επιλεγμενα βασει των αναγκων τους και της προτιμησης τους στην ηχητικη ταυτοτητα του τελικου αποτελεσματος.

Νομιζω και μελλοντικα θα φανει αυτο,καθως καποια τελευταια σοβαρα player,ουτε κοστιζουν πολυ ακριβα,και βελτιωνεται και η δυνατοτητα οδηγησης ακουστικων πιο δυσκολων μεχρι τωρα που ηθελαν καλη ενισχυση.

Αλλα και ενα player χωρις τη δυνατοτητα να οδηγει δυσκολα μοντελα ακουστικων,μπορει και παλι με τις καταλληλες επιλογες ακουστικων,να αποτελεσει ενα αξιοπρεπες συστημα με ολα τα συν της ευκολης μετακινησης και χρησης.Μην ξεχναμε οτι ολο και περισσοτερα μοντελα full size ακουστικων κυκλοφορουν τελευταια,που οδηγουνται καλα απο φορητα.

Δεν εχουν ολοι οι μουσικοφιλοι ουτε τις ιδιες προτιμησεις μουσικα,ουτε και την ιδια εμπειρια και απαιτησεις στο κομματι του ηχου,χωρις να σημαινει οτι δεν αγαπουν τον καλο ηχο και δεν εχουν τη δικη τους αποψη για ενα σωστο,μουσικο αποτελεσμα,ο καθενας οπως το εχει στο μυαλο του μια δεδομενη στιγμη.
Καποιοι μπορει να εχουν μια μεγαλη γκαμα μουσικης που να περιλαμβανει απο πολυ καλες ηχογραφησεις κλασσικης μουσικης μεχρι και μετριες ηχογραφησεις αλλων μουσικων ειδων,και αρχεια χαμηλοτερης ποιοτητας,και να αναζητουν κατι καλο σε αποδοση/προς τιμη που να τα κανει κουμαντο ικανοποιητικα καλα ολα...χωρις να χανει σε ποιοτητα ηχου/σωστη αποδοση.

Στην κατηγορια που περιεγραψα πανω,θα ελεγα πως ανηκω και εγω.
Σαν κατοχος ενος σταθερου συστηματος με ξεχωριστο ενισχυτη ακουστικων,και ενα λιγο δυσκολοδηγητο μοντελο (hd600),καθως και ενος ipod και καποιων μοντελων πιο ευκολοδηγητων ακουστικων,οταν χρησιμοποιησω το σταθερο συστημα μου δινει την επιπλεον ποιοτητα και μαγεια,φυσικοτητα,μουσικοτητα και ρεαλισμο οταν ακουω,και λεω οτι αξιζει αυτα που εδωσα,αλλα απ'την αλλη νιωθω οτι και ενα player ενα κλικ καλυτερο απο το ipod με ενα ζευγαρι ακουστικων ετσι που το εχω στο μυαλο μου,λιγο διαφορετικο απο αυτα που εχω τωρα,θα με καλυπτε ανετα.Αυτες οι σκεψεις με τα συστηματα που εχω τωρα και την οποια εμπειρια στη μουσικη και την καλη ποιοτητα ηχου.Μπορει να μην ακουω μονο τα πιο "σοβαρα" ειδη μουσικης και να μην εχω και την πιο μεγαλη εμπειρια στα συστηματα hi end,αλλα εχω ακουσει αρκετα ομως και εχω διαμορφωσει μια δικη μου αποψη τη στιγμη που μιλαμε τωρα,και παντα μου αρεσει και θα συνεχισει να μου αρεσει η μουσικη και η καλη ποιοτητα ηχου οταν ακουω.

Ειμαι σιγουρος λοιπον πως και ενα μεγαλο κομματι κοσμου θα ανηκει στην ιδια κατηγορια πανω κατω,και πιθανως μια επιλογη ενος καλου φορητου συστηματος,να τον γλιτωσει και απο περριτα εξοδα,και να του λυσει και τα χερια σαν ευκολια χρησης.Αν τωρα εχει καποιος ανετη οικονομικη κατασταση και θελησει να στησει και ενα πολυ καλο σταθερο συστημα,τοτε βεβαιως και δεν ειναι κακο,το αντιθετο μαλιστα.

Αυτες ειναι μερικες σκεψεις και πιστευω εχουν ενδιαφερον για συζητηση,γι'αυτο και τις γραφω.
 

CENTRAL

AVClub Addicted Member
30 June 2006
1,816
ATHENS
Φορητά, μα ποιά φορητά;

Boys,

Αν και ο Γιάννης - mstr έχει ήδη ανοίξει παρόμοιο θέμα, δε θεωρώ ότι καλύπτομαι από τις παραμέτρους που θέτει, οπότε και ανοίγω νέο…

Αναζητώ εναγωνίως ένα ζευγάρι «καλά» (θα επανέλθω σε αυτό) φορητά ακουστικά, η χρήση των οποίων θα είναι 80% η χρήση σε κλειστούς χώρους εκτός σπιτιού (εξοχικό/ δουλειά) και πιθανά κάποια χρήση – το υπόλοιπο 20% - εκτός (τρένα/ καράβια/ αεροπλάνα) που κατά καιρούς χρησιμοποιώ λόγω επαγγελματικών μετακινήσεων.

Έχω δοκιμάσει την τύχη μου με 2 ζευγάρια έως τώρα. Τα Sony MDR-ZX600 και πιο πρόσφατα τα οικονομικότερα JVC HA-S500.

Δυστυχώς και τα δύο ακολουθούν τη μοντέρνα προσέγγιση στον ήχο που χάραξαν τα Beats by Dr. Dre – όπου η έμφαση στο μπάσο κυριαρχεί απόλυτα. Τα JVC παρά τη χαμηλότερη τιμή τους είναι σημαντικά καλύτερα και πιθανά από τα καλύτερα ακουστικά αυτής της σχολής. Το πρόβλημα είναι ότι η σχολή αυτή πάσχει ηχητικά.

Από άποψη σχεδίασης μιλάμε για κλειστού τύπου on-ear ακουστικά (προσωπικά με βολεύουν) – ελαφριά και άνετα. Δε με πειράζει αν διπλώνουν ή όχι.

Η βασική σε κάθε περίπτωση προτεραιότητα μου είναι ο ήχος. Ιδανικά θέλω ένα άκουσμα πολύ λίγο θερμότερο του ουδέτερου, χωρίς μεγάλες θυσίες σε ανάλυση και έκταση υψηλών.

Από αυτά που έχω καταλάβει, οι περισσότερες φορητές υλοποιήσεις τείνουν να προσφέρουν «μαλακά» πρίμα ώστε να μην εκθέτουν σε μεγάλο βαθμό τις αδυναμίες των φορητών συσκευών (τηλέφωνα/ mp3 players/ ταμπλέτες κλπ) που σε συνδυασμό με τα υπερ-συμπιεσμένα αρχεία τείνουν να τσιρίζουν και να κουράζουν τον ακροατή…

Σε αντίθεση λοιπόν με την κυρίαρχη τάση και επειδή στο μεγαλύτερο μέρος των ακροάσεων τα φορητά μου ακουστικά θα ενισχύονται από τον Meridian explorer, θέλω ουδετερότητα και έκταση στις υψηλές – χωρίς υπερβολές.

Κάτι που επίσης επιβεβαιώνεται όσο περνάει ο καιρός, είναι πως φτηνό & καλό σπανίως συναντιούνται στον κόσμο του audio…

Έτσι λοιπόν θα κοίταγα μέχρι και 200 ευρώ σαν οροφή για ένα ποιοτικό ζευγάρι φορητών on ears ακουστικών.

Τέλος, για εμένα (άλλη μια διαφοροποίηση από το Γιάννη) η παρουσία κάποιας γνωστής και καταξιωμένης κατασκευάστριας εταιρίας με εξειδίκευση στα ακουστικά είναι σημαντική. Τόσο γιατί με καθησυχάζει όσον αφορά την ποιότητα κατασκευής και ήχου, αλλά γιατί διασφαλίζει και την αξία του προϊόντος στα επόμενα χρόνια που θα τα έχω στην κατοχή μου.

Αν έχετε προτάσεις που να ικανοποιούν την παραπάνω λογική, πολύ θα ήθελα να τις ακούσω…

:ears::ears::ears:
 

Sonus Naturalis

Μέλος Σωματείου
12 July 2009
9,099
Αθήνα, Ηλιούπολη
Re: Φορητά, αλλά καλά!

Τα δύο νήματα με αρχικούς τίτλους "Απόλυτη πιστότητα ή ευκολία χρήσης?" και "Φορητά, μα ποιά φορητά;" συγχωνεύθηκαν σε ένα και το νήμα απέκτησε νέο τίτλο. Κατ' ουσίαν και τα δύο νήματα διαπραγματεύονται το ίδιο αντικείμενο με μικρές διαφορές ως προς τις προτεραιότητες.

Ευκαιρία να συζητηθεί συνολικά...
 

DomieMic65

Supreme Member
10 July 2006
9,689
Αθήνα
Φίλε central μάλλον πρέπει να δώσεις λίγα παραπάνω και να πας σε ακουστικά τυπου DT1350 ή την νεα έκδοση των T50p τα Τ51p τα οποια δεν ξέρω πως συγκρίνονται με τα 1350.
Επίσης η Sennheiser έχει αρκετά (και κάποια νεα) μοντέλα στην κατηγορία τα Amperior, τα Momentum mini, τα HD25 1-II aluminum, και κάποια νεα HD26 κάτι...
 

mstr

Supreme Member
23 July 2009
4,352
Φιλε central,προσπαθησα να διαβασω προσεκτικα αυτα που εγραψες μηπως μπορω να δωσω καποια συμβουλη.

Οι γνωστες εταιριες εχουν καποια τετοια μοντελα.

Aρχικη συμβουλη,προσπαθησε να πας σε καποιο Νακα,να ακουσεις τα sennheiser momentum on ear,και τα hd25 1-ii.Εισαι και Αθηνα,νομιζω θα καταφερεις να τα ακουσεις.Δεν ειμαι σιγουρος για τα hd25 1 ii αν σε καλυψουν ηχητικα,ισως ειναι λιγο πιο ενεργητικα (οχι ομως με ασχημο τροπο) απο αυτο που ψαχνεις,αλλα ειναι καλα και ποιοτικη κατασκευη.Τα momentum on ear δε τα εχω ακουσει αλλα πρεπει να κινουνται σε κατι λιγο γεματο και ζεστο αλλα οχι υπερβολικα,και να ειναι εκλεπτυσμενα σαν ακουσμα (απ'οτι διαβαζω).Δειχνουν και πολυ κλασσατα.

Επισης η AKG τελευταια κυκλοφορησε μια λιγο πιο φορητη εκδοση των k550,τα K545,και με αποσπωμενο καλωδιο.Μαλλον δε θα μπορεις να τα ακουσεις αυτα,αλλα αν συγκενευουν ηχητικως με τα 550,τοτε θα ειναι πολυ καλη επιλογη.Νομιζω διαβασα στο headfi οτι ειναι λιγο πιο γεματα και ζεστα απο τα 550,το οποιο αν κρινω απο τα 550 πιθανως να ειναι κοντα σε αυτο που περιεγραψες.Δε τα εχω δει ουτε ακουσει αλλα εχε τα στο μυαλο σου.

Η Beyer εχει επισης καποια μοντελα,τα οποια επισης δεν εχω ακουσει ομως.

Τα over ear sony mdr 1r που εχω ειναι πανεμορφα και βολικα αλλα δυστυχως δυσκολευομαι να τα προτεινω λογω της καπως ιδιαιτερης ηχητικης τους ταυτοτητας η οποια πιστευω δε λειτουργει τοσο καλα κατα τη γνωμη μου σε κανονικες προς λιγο υψηλοτερες σταθμες.Αν ημουν Αθηνα ευχαριστως να τα ακουγες,ποτε δε ξερεις...αλλα δυστυχως δεν ειμαι :p
 

Chris1967

Supreme Member
11 September 2010
4,222
Στο θέμα αυτό θα απαντήσω βάσει προσωπικών κριτηρίων και αναγκών...

Το φορητό σύστημα ήταν πάντοτε για μένα σημαντικό και πάντοτε είχα ένα τέτοιο... τώρα βρήκα αυτό που έψαχνα με το Fiio X3... δεν με πειράζει που δεν είναι το ίδιο απόλυτο με το επιτραπέζιο σύστημα μου... (μάλιστα αυτή την ώρα που γράφω ακούω από Χ3/Fostex T50rp...και όχι από το επιτραπέζιο).

Είναι η χαρά μου να το παίρνω μαζί μου, (όπως όλα τα άλλα που είχα... από το πρώτο music player της Creative και πριν αυτό τα διάφορα Walkman με ράδιο και κασέττα...μέχρι το ipod...) και να ακούω την μουσική μου συλλογή όπου και αν βρίσκομαι... (και κυρίως όταν ξαπλώνω)...

Μπορώ να ζω επίσης παράλληλους βίους... δηλαδή να συνυπάρχω και να μου αρέσει, με διάφορα μέσα, και διάφορο μηχανήματα...

Αυτό που με κάνει να τα επιλέγω τελικά, είναι το κατά πόσο μπορώ να κάνω πολύωρες ακροάσεις μαζί τους...

Από τα χέρια (αυτιά ) μου έχουν περάσει πολλά, κάποια έχω σχολιάσει εδώ στο φόρουμ, κάποια άλλα όχι, αλλά εκείνα με τα οποία κατέληξα είχαν αυτό το κύριο χαρακτηριστικό... να μην κουράζουν σε πολύωρη ακρόαση...

Το επιτραπέζιο σύστημα επιδιώκω να τελειοποιήσω, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με το φορητό... το ένα αλληλοσυμπληρώνει το άλλο, σε απόλαυση όχι κατ'ανάγκη απόλυτη ηχητική ποιότητα...

Βομβαρδιζόμαστε καθημερινά από την μόδα DSD... δεν ξέρω εάν είμαι και εγώ θύμα του μάρκετινγκ αλλά θα ήθελα και ένα DSD DAC... αλλά θέλει μελέτη το πράγμα...

Το θέμα ενίσχυσης είναι επίσης φλέγον, διότι όταν πάει κανείς για απόλυτα, σε επιτραπέζια συστήματα μιλάμε για αρκετά χρήματα... έχω βάλει στο μάτι κάποια πραγματάκια...ίδωμεν...

Αλλά γενικά η τεχνολογία ποτέ δεν σταματάει... εμείς είμαστε εκείνοι που πρέπει να θέσουμε τους όρους και τα όρια του που μπορούμε να φτάσουμε με γνώμονα την ευχαρίστηση μας και όχι τον υπερκαταναλωτισμό...

Πάντως το Χ3 μου αρέσει τόσο που πιστεύω ότι θα το κρατήσω όσο το ipod μου (6 χρόνια)...και παραπάνω...

Για φορητά ακουστικά δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να πάω σε on ear ή over ear... κάποια στιγμή και πάλι οικονομικού επιτρέποντος θα πάω σε σε custom in ear... προς το παρών βολεύομαι και γουστάρω με τα μικρά που μας συνέστησε ο Σταύρος...:ernaehrung004:
 
Last edited:

mstr

Supreme Member
23 July 2009
4,352
Σωστα ολα αυτα που λες Χρηστο :)

Οσον αφορα το θεμα της φορητοτητας,ειναι γεγονος πως τα μεγαλυτερα μοντελα ακουστικων δεν ειναι οτι καλυτερο για χρηση στο δρομο κτλ,αν καποιος τα θελει για τετοια χρηση.Δε βολευουν πολυ και δειχνουν μεγαλα.
Τη φορητοτητα προσωπικα στο μυαλο μου την εννοω οπως τη περιγραψα παραπανω.
Πλεον εγω (δε ξερω για σας παιδια),σπανιοτοτα θα ακουσω εξω στο δρομο,παρα ελαχιστων περιπτωσεων οπως καποιος περιπατος πιο παραλιακα που κανω καμια φορα στην πολη μου οταν εχει καλο καιρο.Γι'αυτο και η αναζητηση μου για over ear φορητα,απλως να ειναι επαρκως εμφανισημα,ωστε καποια στιγμη αν μου ερθει να τα χρησιμοποιησω σε καποιο μερος με κοσμο,να μη ντραπω.Πιθανως και τα On ear που ψαχνει ο Central να δουλεψουν καλα σε τετοιες περιπτωσεις ελαφριας και συγκεκριμενης εξωτερικης χρησης σε μερη με κοσμο.

Για χρηση εξωτερικη εντελως στο δρομο και τετοιες φασεις μαλλον φανταζουν μονοδρομος τα καλα in ear ή και κλασσικου τυπου ψειρες αν κυκλοφορει και κατι με σοβαρη ποιοτητα ηχου (πρεπει να υπαρχουν καποια της yuin).Εκτος αν καποιος βολευεται με κατι on ear ή over ear,και επισης δεν αισθανεται αμηχανα εξω.Υπαρχει ομως και θεμα με τη ζεστη,το καλοκαιρι,οποτε και εδω το πανω χερι εχουν τα in ear ή οι ψειρες.Ή και κατι σε ελαφρια on ear φαση ή earclips,οπως τα koss portapro και ksc 75 ,δυο μοντελα που εχω και εχω χρησιμοποιησει αρκετα στο παρελθον σε χαλαρες βολτες σε ηρεμα μερη,στο στρατο,σε διαφορα ταξιδακια κτλ...

Παντως υπαρχουν και θα συνεχισουν να υπαρχουν πολλες λυσεις ολο και πιο ποιοτικες με την προοδο της τεχνολογιας και τη μεγαλη δημοτικοτητα που εχει επελθει στα συστηματα προσωπικης ακροασης,και αρα το μονο που μενει οπως ειπε και ο Χρηστος ειναι να ξερουμε τι θελουμε και τι θα χρησιμοποιησουμε και να μη πεσουμε στη παγιδα να παιρνουμε πολλα πραματα χωρις ισως να ειναι τοσο απαραιτητα για μας.
 

Sonus Naturalis

Μέλος Σωματείου
12 July 2009
9,099
Αθήνα, Ηλιούπολη
Νομίζω πως στη θεωρητική προσέγγιση του ζητήματος όλοι συμφωνούμε. (Άλλωστε οι μέχρι στιγμής μετέχοντες στη συζήτηση είναι γνώστες και έμπειροι).

Οι επιλογές όμως διαφέρουν. Ακριβώς επειδή οι ανάγκες του καθενός είναι εντελώς διαφορετικές.

Στην αναζήτηση του καλού φορητού συστήματος θα χρειαστεί να απαντήσουμε κάποια ερωτήματα:

-Ποιά ακουστικά μας βολεύουν; Over Ear; On Ear; In Ear; Κι' απ' αυτά ποιά είναι κατάλληλα για εξωτερική χρήση; Οι παράγοντες μέγεθος, βάρος εδώ αποκτούν μεγαλύτερη επίδραση.

-Θα χρησιμοποιήσουμε τα ακουστικά μόνα τους; Ή με ενίσχυση;
Άν τα χρησιμοποιήσουμε μόνα τους, με ποιές συσκευές θα συνδεθούν (DAP, Laptops, NetBooks, Tablets, iPhones, Androids, Bluetooth devices κλπ); Θα είναι σε θέση να τα οδηγήσουν ικανοποιητικά; Ο παράγοντας ευαισθησία εδώ αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Επίσης ο παράγοντας ποιότητα και αυτονομία των συσκευών που αποτελούν τις πηγές.

-Άν χρησιμοποιήσουμε ενίσχυση, θα πρόκειται απλά για ενίσχυση; Ή θα συνδυαστεί και με κάποιο DAC; Κι' αν χρησιμοποιηθεί DAC/AMP θα λειτουργεί με όλες τις φορητές μας συσκευές, ή μόνο με ορισμένες; Προστίθενται οι παράγοντες συνδεσιμότητα, συμβατότητα.​


Τα ερωτήματα είναι πολλά και οι απαντήσεις πολλαπλές. Και εξαρτώνται πρωτίστως από τις προσωπικές μας προτιμήσεις.

Η δική μου προσωπική απάντηση: Ακουστικά IEM σε συνδυασμό με DAC/AMP. Ως IEM αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούνται τα Sony MH1-c (χωρίς ανακαλωδίωση) και τα Shure SE215. Αμφότερα εξαιρετικά. Σε ήχο τα Shure κερδίζουν στα σημεία. Είναι όμως δύσχρηστα και λιγότερο άνετα. Τα Sony αποδεικνύονται εξαιρετικά εύχρηστα και άνετα κι' έχουν γίνει η πρώτη μου επιλογή για καθημερινή χρήση. Και πολύ πιθανόν αν γίνει ανακαλωδίωση, να ανέβουν άλλη μία κλάση σε ήχο. Η ευχρηστία των IEM's τελικά με κάνει να τα προτιμώ από τα μεγάλα Over Ear και On Ear ακουστικά μου.

Είμαι σε αναζήτηση DAC/AMP εν τω μεταξύ.
Αν όλα πάνε καλά, θα είναι το χριστουγεννιάτικο μου δώρο! :presents2:
 

Chris1967

Supreme Member
11 September 2010
4,222
Τα on ear ή over ear φορητά, δεν με έχουν ικανοποιήσει ηχητικά, και τα γνωστά μοντέλα που συνιστούμε εδώ στο φόρουμ έχουν κατά την άποψη μου σοβαρές παραχωρήσεις στον ήχο, οπότε έχω αποφασίσει να πάω σε custom in ear...

Γιατί custom? διότι έχουν την απόλυτη εφαρμογή μέσα στο αυτί καθότι είναι κατασκευασμένα να εφαρμόζουν ακριβώς στο αυτί του καθενός (μετά από αποτύπωμα της κοιλότητας του αυτιού)... επίσης έχουν τεχνολογία πολλαπλών "ηχείων" εσωτερικά και μπορούν να αποδίδουν τις συχνότητες σωστότερα... χρήσιμο επίσης είναι ότι αλλάζουν τα καλώδια εύκολα επειδή τα περισσότερα έχουν μικροσκοπικά μπριζάκια... τα custom in ear υπερέχουν στα πάντα σε σχέση με τα απλά... έχουν όμως ένα τεράστιο μειονέκτημα... το πολύ μεγάλο κόστος... τα φτηνότερα που βρήκα με triple coil είναι στα 750-800 δολάρια (μαζί με τα έξοδα του ακουολόγου, και στο φτηνότερο υλικό κατασκευής μονόχρωμο)...

Από την άλλη θέλουν οπωσδήποτε κάποιου είδους ενίσχυση, οπότε πάμε υποχρεωτικά σε ενισχυτή συνδυαζόμενο με DAC... ή σε κάποιο DAP που έχει πολλές λειτουργίες. όπως το Fiio X3 (ή το επερχόμενο Χ5) ή γενικά σε τέτοιου είδους μηχάνημα...

Έχοντας συμβιώσει με το ipod/lod/amp θεωρώ ότι δεν είναι για μένα να κουβαλάω "πακετάκι" από player και ενισχυτή ή dac μαζί δεμένα με λάστιχα... γιαυτό τον λόγο πήγα στο Χ3 που είναι όλα μαζί.

Σαφέστατα υπάρχουν και άλλα καλύτερα (και ακριβότερα) και υπάρχει ενότητα εδώ που έχουμε κάνει αναφορές σε όλα σχεδόν τα DAP της αγοράς, εγώ το είδα όμως λογικά και ψύχραιμα... εφόσον ήμουνα ικανοποιημένος από το line out του ipod, ότι καλύτερο θα ήταν μπόνους...

Το απλό amp/dac δεν είναι τόσο πολύ για τα δικά μου γούστα, αφού αν κάθομαι στο γραφείο (και δίπλα έχω το κεντρικό pc και server) έχω το επιτραπέζιο σύστημα (που σκέπτομαι να αναβαθμίσω ελπίζω σύντομα) που είναι ο ήχος που έχει τα λιγότερα ας το πούμε "ελαττώματα"... και στις φορητές μου εξορμήσεις δεν θέλω να έχω από κοντά ένα laptop ή τέλος πάντων κάποια τέτοια συσκευή να συνδέω το amp/dac...

Με καλύπτει ένα καλό φορητό DAP...

Μιχάλη σου εύχομαι όλα να πάνε καλά να πάρεις το "δώρο" σου, και ελπίζω και εγώ να έχω κάνει κάτι από θέμα επιτραπέζιας ενίσχυσης μέχρι την γιορτή μου τα Χριστούγεννα... -bye-
 

mstr

Supreme Member
23 July 2009
4,352
Τα on ear ή over ear φορητά, δεν με έχουν ικανοποιήσει ηχητικά, και τα γνωστά μοντέλα που συνιστούμε εδώ στο φόρουμ έχουν κατά την άποψη μου σοβαρές παραχωρήσεις στον ήχο, οπότε έχω αποφασίσει να πάω σε custom in ear...

Χωρις να θελω να αμφισβητησω αυτο που λες Χρηστο,νομιζω οτι το "σοβαρες" παραχωρησεις στον ηχο θα αποθαρρυνει πολλους ισως απ'την αναζητηση κατι καλου σε φορητο on ear ή over ear (ιδιαιτερα οταν αυτο βγαινει απο το στομα σου που προφανως αρκετοι αναγνωστες σου εχουν εμπιστοσυνη λογω εμπειριας),κατι που δε ξερω αν ειναι απαραιτητα καλο ή οχι.Σαφως και πρεπει να πεις την αποψη σου,αλλα μη ξεχνας οτι ειχες και εχεις καποια ακουστικα full size ανοικτου τυπου που ειναι και world class αποδοσης.

Αν πας απο καλα οδηγουμενο hd800 ή LCD2 κτλ σε καποιο φιλοσοφιας over ear φορητο των 200 ευρω λογικο ειναι οτι θα σου φανουν αρκετα υποδεεστερα ηχητικα με προβληματα στον ηχο.
Ηθελα να το πω αυτο οχι προς αμφισβητηση αυτων που λες,αλλα για να γινει ξεκαθαρο απο που προερχεται αυτη η αποψη,διοτι οπως ξαναειπα δεν εχουν ολοι την ιδια εμπειρια,οπως δεν ερχονται και ολοι απο ναυαρχιδες ακουστικα,ετσι συνεχιζουν και εχουν την αξια τους,με τις οποιες ηχητικες παραχωρησεις,και τα φορητα μοντελα ανοικτου-κλειστου τυπου/on ear-over ear των 50-60 μεχρι 200-300 ευρω μερικα των οποιων ειναι καλοσχεδιασμενα και τιμια.


:ernaehrung004:
 

Gojakla

Supreme Member
20 May 2009
5,856
... και ελπίζω και εγώ να έχω κάνει κάτι από θέμα επιτραπέζιας ενίσχυσης μέχρι την γιορτή μου τα Χριστούγεννα... -bye-

[spoiler mode on]
Περιμένεις κάτι, ή όνειρο το είδα? :drummer:
[spoiler mode off]
 

mstr

Supreme Member
23 July 2009
4,352
Νομίζω πως στη θεωρητική προσέγγιση του ζητήματος όλοι συμφωνούμε. (Άλλωστε οι μέχρι στιγμής μετέχοντες στη συζήτηση είναι γνώστες και έμπειροι).

Οι επιλογές όμως διαφέρουν. Ακριβώς επειδή οι ανάγκες του καθενός είναι εντελώς διαφορετικές.

Στην αναζήτηση του καλού φορητού συστήματος θα χρειαστεί να απαντήσουμε κάποια ερωτήματα:

-Ποιά ακουστικά μας βολεύουν; Over Ear; On Ear; In Ear; Κι' απ' αυτά ποιά είναι κατάλληλα για εξωτερική χρήση; Οι παράγοντες μέγεθος, βάρος εδώ αποκτούν μεγαλύτερη επίδραση.

-Θα χρησιμοποιήσουμε τα ακουστικά μόνα τους; Ή με ενίσχυση;
Άν τα χρησιμοποιήσουμε μόνα τους, με ποιές συσκευές θα συνδεθούν (DAP, Laptops, NetBooks, Tablets, iPhones, Androids, Bluetooth devices κλπ); Θα είναι σε θέση να τα οδηγήσουν ικανοποιητικά; Ο παράγοντας ευαισθησία εδώ αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Επίσης ο παράγοντας ποιότητα και αυτονομία των συσκευών που αποτελούν τις πηγές.

-Άν χρησιμοποιήσουμε ενίσχυση, θα πρόκειται απλά για ενίσχυση; Ή θα συνδυαστεί και με κάποιο DAC; Κι' αν χρησιμοποιηθεί DAC/AMP θα λειτουργεί με όλες τις φορητές μας συσκευές, ή μόνο με ορισμένες; Προστίθενται οι παράγοντες συνδεσιμότητα, συμβατότητα.​


Τα ερωτήματα είναι πολλά και οι απαντήσεις πολλαπλές. Και εξαρτώνται πρωτίστως από τις προσωπικές μας προτιμήσεις.

Η δική μου προσωπική απάντηση: Ακουστικά IEM σε συνδυασμό με DAC/AMP. Ως IEM αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούνται τα Sony MH1-c (χωρίς ανακαλωδίωση) και τα Shure SE215. Αμφότερα εξαιρετικά. Σε ήχο τα Shure κερδίζουν στα σημεία. Είναι όμως δύσχρηστα και λιγότερο άνετα. Τα Sony αποδεικνύονται εξαιρετικά εύχρηστα και άνετα κι' έχουν γίνει η πρώτη μου επιλογή για καθημερινή χρήση. Και πολύ πιθανόν αν γίνει ανακαλωδίωση, να ανέβουν άλλη μία κλάση σε ήχο. Η ευχρηστία των IEM's τελικά με κάνει να τα προτιμώ από τα μεγάλα Over Ear και On Ear ακουστικά μου.

Είμαι σε αναζήτηση DAC/AMP εν τω μεταξύ.
Αν όλα πάνε καλά, θα είναι το χριστουγεννιάτικο μου δώρο! :presents2:



Μιχαλη μου αρεσε ανεκαθεν ο τροπος που γραφεις και εκφραζεις τις αποψεις σου,ακριβης,σωστος και ευγενικος παντα.Ελπιζω να'σαι καλα και να αποκτησεις οτι θες στο μελλον :ernaehrung004:
 

CENTRAL

AVClub Addicted Member
30 June 2006
1,816
ATHENS
Παρακολουθώ όσα γράφετε - όσο επιτρέπει η γαστρεντερίτιδα που με έχει ξετινάξει από χθες - και βλέπω πως αν και ο στόχος της ποιοτικής αναπαραγωγής της μουσικής μας είναι ταυτόσημος, η προσωπική προσέγγιση του καθενός διαφέρει σημαντικά...

Από τις προτάσεις σας, ξεχωρίζω τα momentum on ear που απ' όσα διάβασα συγκεντρώνουν και εξαιρετικές κριτικές!!!

Η δυνατότητα να τα ακούσω είναι έξτρα μπόνους - θα πρέπει να κάνω κανένα τηλέφωνο και να πάω να τα δω...

[τελικά θα πρέπει να είμαι sennheiserόπληκτος - δεν εξηγείται!!!]
 

Chris1967

Supreme Member
11 September 2010
4,222
Χωρις να θελω να αμφισβητησω αυτο που λες Χρηστο,νομιζω οτι το "σοβαρες" παραχωρησεις στον ηχο θα αποθαρρυνει πολλους ισως απ'την αναζητηση κατι καλου σε φορητο on ear ή over ear (ιδιαιτερα οταν αυτο βγαινει απο το στομα σου που προφανως αρκετοι αναγνωστες σου εχουν εμπιστοσυνη λογω εμπειριας),κατι που δε ξερω αν ειναι απαραιτητα καλο ή οχι.Σαφως και πρεπει να πεις την αποψη σου,αλλα μη ξεχνας οτι ειχες και εχεις καποια ακουστικα full size ανοικτου τυπου που ειναι και world class αποδοσης.

Αν πας απο καλα οδηγουμενο hd800 ή LCD2 κτλ σε καποιο φιλοσοφιας over ear φορητο των 200 ευρω λογικο ειναι οτι θα σου φανουν αρκετα υποδεεστερα ηχητικα με προβληματα στον ηχο.
Ηθελα να το πω αυτο οχι προς αμφισβητηση αυτων που λες,αλλα για να γινει ξεκαθαρο απο που προερχεται αυτη η αποψη,διοτι οπως ξαναειπα δεν εχουν ολοι την ιδια εμπειρια,οπως δεν ερχονται και ολοι απο ναυαρχιδες ακουστικα,ετσι συνεχιζουν και εχουν την αξια τους,με τις οποιες ηχητικες παραχωρησεις,και τα φορητα μοντελα ανοικτου-κλειστου τυπου/on ear-over ear των 50-60 μεχρι 200-300 ευρω μερικα των οποιων ειναι καλοσχεδιασμενα και τιμια.


:ernaehrung004:

Πάλι δεν έγινα κατανοητός... αν διαβάσεις προσεκτικά τα ποστ μου, θα δεις ότι ακούω και με τα Sony Ericsson MH-1... οπότε δεν είναι ούτε θέμα τιμής, ούτε κατηγορίας ούτε αν ακούω με ναυαρχίδες...

Είναι απλά αν ένα ακουστικό είναι στα γούστα μου...

Οι άπειροι που διαβάζουν, ελπίζω να μην διαβάζουν μόνο έμενα, και από την άλλη τα λεγόμενα μου δεν θα πρέπει να αποτελούν οδηγό αγοράς...

Από την άλλη, οι τοποθετήσεις μου, που βγαίνουν αυθόρμητα από την μικρή εμπειρία που έχω..., ελπίζω να βοηθούν αυτούς που έχουμε ταύτιση εμπειριών και ακουστικών συνηθειών...

Κατ αναλογία έχουν περάσει και άνθρωποι από το σπίτι που άκουσαν τα HD800 και δεν τους άρεσαν... αυτό δεν σημαίνει ότι τα HD800 δεν είναι world class... σημαίνει ότι αυτός που τα έκρινε έτσι δεν έχει την ακουστική εμπειρία ή τα ακουστικά γούστα για να τα εκτιμήσει...

Εδώ απλά καταθέτω προσωπικές απόψεις...

Αν θες όμως μπορώ να σου εξηγήσω γιατί υπάρχουν παραχωρήσεις στα φορητά on ear ή over ear... και θα σου δώσω μόνο δύο παραμέτρους...

1. Και τα δύο πάσχουν αλλά περισσότερο τα On ear από ελλειπή εφαρμογή (seal) στο αυτί... όπως ξέρεις αυτό σκοτώνει τον ήχο οποιουδήποτε ακουστικού...

και

2. Έχουν συνήθως μικρότερα drivers και μικρότερους χώρους αντήχησης... με όσα προβλήματα αυτό σημαίνει...

Αυτές οι κύριες παραχωρήσεις δεν υπάρχουν στα custom in ear ούτε στα full size over ear...

just my thoughts...
 
Last edited:

Sonus Naturalis

Μέλος Σωματείου
12 July 2009
9,099
Αθήνα, Ηλιούπολη
Χρήστο ομολογώ πως για τα Custom in Ear δεν ήξερα. Δώσε κανένα Link, αν γίνεται.
Θα χρειαστεί και ακουολόγος, ΩΡΛ δηλαδή; Αυτό με τρομάζει κάπως...

Τα in Ear είναι η πρώτη επιλογή για όποιον θέλει ποιότητα χωρίς συμβιβασμούς και φορητότητα συγχρόνως. Δυστυχώς δεν γίνονται ανεκτά απ' όλους. Αν πάντως κάποιος κάνει την δοκιμή και τους δώσει λίγο χρόνο, θα ξεπεράσει τη δυσκολία και θ' ανταμειφθεί.

Ένα πρόσφατο παράδειγμα φορητών Over Ear και On Ear ακουστικών είναι η σειρά Fidelio της Philips.
Φαίνεται οι εταιρείες να έχουν αντιληφθεί τις ανάγκες και βγάζουν ένα μοντέλο "το μεγάλο" για κανονική χρήση και μιά σειρά ακόμα για φορητή.

*********

Πιθανόν να ενδιαφέρουν κάποιους οι προσωπικές μου εκτιμήσεις για τα δικά μου ακουστικά φορητής χρήσης. Γι' αυτό τις παραθέτω.

On Ear Focal Spirit One. Κατάλληλα για φορητή χρήση και όμορφα. Επίσης αρκετά ευαίσθητα, για σύνδεση με οποιαδήποτε πηγή. Δεν με κουράζουν αρχικά, αλλά μετά από τις δύο ώρες η πίεση που ασκούν πάνω στα αυτιά αρχίζει και γίνεται κουραστική. Ο ήχος είναι αναλυτικός, το χαμηλό καθαρό και γρήγορο. Στις μεσοϋψηλές υπάρχει ένας ελαφρότατος τονισμός (presence) που ίσως ευνοεί κάποια μουσικά είδη, δεν είναι κάτι ενοχλητικό όμως. Δεν είναι ουδέτερα, όπως και κανένα από τα ακουστικά που δεν προορίζεται για στουντιακή χρήση.

Sony MH1-c. Έχουν γραφτεί τόσα πολλά εδώ στο forum γι' αυτά, ώστε αρκούμαι να τα επιβεβαιώσω. Θα προσθέσω ότι τα θεωρώ ισοδύναμα ηχητικά με τα Focal. Με τα Focal να είναι ένα κλικ πιο αναλυτικά. Αλλά όπως έγραψα παραπάνω η ευχρηστία στα Sony σε συνδυασμό με τον ήχο τους, τους έχει δώσει την πρώτη θέση στη χρήση.

Shure SE215 in Ear. Μία αποκάλυψη που δεν την περίμενα σε σχέση με το κόστος τους. Από που να ξεκινήσω;
Χαμηλό βαθύ, πλήρες, πεντακάθαρο, γρήγορο. Που δεν συγχέεται με τη χαμηλομεσαία περιοχή (πολύ σημαντικό), η οποία προκύπτει αβίαστη με τα όργανα και τις φωνές να προβάλλουν με όλη τη ζεστασιά και τον όγκο τους. Η μεσαία περιοχή πλούσια, ζεστή, ελάχιστα ανεβασμένη είναι το μεγάλο προσόν αυτών των ακουστικών. Η Shure έχει κάνει εξαιρετική δουλειά μ' αυτά τ' ακουστικά. Με κάποιο τρόπο μπαίνεις μέσα στη μουσική και την απολαμβάνεις, ξεχνώντας τα τεχνικά χαρακτηριστικά που συνήθως μας απασχολούν. Η στερεοφωνική τους εικόνα εξαιρετική. Και η υψηλή περιοχή είναι εκεί. Λίγο πιο μαλακή από το κανονικό, σε καμμία περίπτωση δε θα λέγαμε ελλιπής.
Αν ακούτε, κλασσική μουσική, τζαζ, ροκ και ακουστική μουσική, με τα ακουστικά αυτά την απολαμβάνεις.

Από την άποψη της ηχητικής ποιότητας λοιπόν έρχονται πρώτα ανάμεσα στα φορητά ακουστικά μου. Όχι όμως και στις προτιμήσεις μου για καθημερινή, τακτική χρήση. Διότι είναι δυσκολοφόρετα. Και το σχήμα τους τέτοιο, ώστε σε περίπτωση που δεν τοποθετηθούν ακριβώς μπορεί να προκαλέσουν κάποιο πολύ ελαφρύ ερεθισμό στο σημείο που έρχεται σε επαφή και ακουμπάει η μονάδα του ακουστικού (όχι η σιλικόνη) με το αυτί. Όμως μετά από δίωρη ή τρίωρη χρήση, να είμαστε δίκαιοι. Αυτό βέβαια συμβαίνει σε μένα και με το σχήμα των δικών μου αυτιών.

Κι' όταν λέμε δυσκολοφόρετα ορίστε τι εννοώ.


Και γι' αυτό το λόγο, αν ποτέ σκεφτώ αναβάθμιση, θα απορρίψω το τρίδρομο Shure SE535 και θα στραφώ προς κάτι άλλο.

Δεν πρέπει ωστόσο να ξεχνάμε ότι οι απόψεις μας για τ' ακουστικά είναι σε μεγάλο βαθμό προσωπικές και ότι οι αντιδράσεις μας είναι υποκειμενικές. Αυτό που ενοχλεί εμένα, μπορεί να μην ενοχλεί κάποιον άλλο και αντίστροφα.
 
26 June 2006
14,830
Athens
Ωραία παρουσίαση Μιχάλη. Όσο για τα CIEM, δεν τα θεωρώ ακριβά για αυτό που κάνουν αλλά ποιά θα ήταν η αξία της τυχόν μεταπώλησής τους στο μέλλον?
 

Dr Pan K

Supreme Member
18 December 2010
9,067
ultimate ears

gorilla ears

ψειρες των 1000 $, αλλα με 3 η και παραπανω drivers.

clear-orange-6_1024x1024.jpg