Μετά την Nikon 1 J1 τι?

tiniakos

AVClub Fanatic
7 August 2007
17,174
Τήνος / Ελλάς
Ανοίγω νέο θέμα μετά την πώληση της nikon 1 j1.
Την έδωσα για να πάω ένα βήμα ή και δύο παραπάνω αλλιώς δεν παίρνω τίποτα και τα τρώω σουβλάκια.
Ψάχνω λοιπόν μία δεύτερη μηχανή να την έχω μαζί μου όταν δε θέλω να κουβαλήσω την nikon d7000.
Εκτός από καλή φωτογραφία θέλω και καλό βίντεο.
Βλέπω πτώση τιμών σε πολλά μοντέλα αλλά δεν είμαι σίγουρος τι να επιλέξω.
Έχω κάτι στο μυαλό μου αλλά για να μην σας προϊδεάσω περιμένω πρώτα προτάσεις και γνώμες και κριτικές και ότι θέλετε αρκεί να με βοηθήσει.

Μιας και εχεις ήδη σύστημα εγώ θα κοιταζα μια καλή compact. Το να χτισεις πάλι από την αρχή δεν μου κάθεται πολύ καλα..

Οι προτάσεις μου με σειρά προσωπικής προτίμησης

1. Sony RX-100 (I ή ΙΙ, ανάλογα με το budget)
2. Panasonic LX-7
3. Mirrorless με EVF (δες παρακάτω)
4. Σουβλάκια στον Τζώρτζη ή μεζεδάκια στα Τσαμπιά (είναι ακόμα καλός ή τα χάλασε ;)

Αν σκέφτεσαι mirrorless σύστημα τότε καλύτερα να μιλήσουν οι ..usual suspects της κατηγορίας..

Κατι που με προβληματίζει μιας και έχω ανάλογα διλήμματα είναι οτι θα θέλεις απαραίτητα EVF/OVF μιας και καμμια οθονη δεν μπορεί να τα βάλει με τον Ελληνικό ήλιο (πολύ περισσότερο των Κυκλάδων)

Την Δευτέρα ήμουν στο Σούνιο και έκανα το λάθος να έχω μαζί μου την μικρή Olympus (XZ-1). Δεν μπόρεσα να βγάλω καμια φωτογραφία όπως την ήθελα μιας και από την οθόνη δεν ήμουν σίγουρος για το τί έβλεπα... Έτσι σκέπτομαι σοβαρά να πάρω μια ακάθρεπτη με εναν all around φακό (δεν θελω να φτιάξω σύστημα)

1. Sony RX-100 σκέφτομαι και εγώ αλλά ανεβαίνουμε πολύ χρηματικά για κόμπακτ(θα το διαβάσει ο Δημήτρης και θα με κράξει).
Στην nikon 1 j1 δε με πείραξε η έλλειψη του σκόπευτρου αλλά μία mirrorless με ένα all around φακό δε θα μου καθότανε άσχημα.

1. Sony RX-100 σκέφτομαι και εγώ αλλά ανεβαίνουμε πολύ χρηματικά για κόμπακτ(θα το διαβάσει ο Δημήτρης και θα με κράξει).
Στην nikon 1 j1 δε με πείραξε η έλλειψη του σκόπευτρου αλλά μία mirrorless με ένα all around φακό δε θα μου καθότανε άσχημα.

Tι παραπάνω θα ήθελες που δεν είχε η μικρή Nikon J1 ? Καλύτερο βίντεο ;

Καλύτερη ποιότητα, δυνατότητα crop (λίγα τα 10mp για αυτό και μόνο) και ασφαλώς καλύτερο βίντεο.
Η nikon 1 έχει το εξής χαρακτηριστικό δεν είναι ούτε compact, ούτε γνήσια mirroless με τη δυνατότητα δηλαδή των πολλών φακών κτλ.
Αν πάω σε compact θα πάω σε κάτι καλό αλλιώς θα τα σκάσω σε mirroless.

Πόσα χρήματα μπορείς ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ να δώσεις ; Αν δεν βάλουμε ένα ποσό δεν θα καταλήξουμε σε βιώσιμη πρόταση..

500 ευρώ το πολύ για κάτι που να το αξίζει και να μην ψάχνομαι σε 1 μήνα για άλλη αγορά και τρώγοντας ρεβίθια για ένα μήνα.

Olympus XZ-2, Fuji X10-X20

Διατηρούν τη φωτεινότητα του φακού και στο τέλε άκρο. Ωραίες κόμπακτ-εργαλεία. Προσομοιώσεις φιλμ από τις Φουτζι, και ωραίο πρόγραμμα πανοραμάτων, απ' ό,τι διαβάζω. Αισθητικώς θα έπαιρνα οπωσδήποτε κάποια από τις φούτζι λόγω ρετρό, αλλά αυτά είναι γούστα. Επίσης κοίτα και τη Νίκον 330, φαίνεται τίμια.

Το retro style προσωπικά δεν μου αρέσει.
Από εκεί και πέρα φίλε Τάσο δεν ξέρω αν οι προτάσεις σου υπερτερούν την nikon 1 j1 που πούλησα.

Εγώ απο mirrorless θα σου πρότεινα μια Sony nex 5R που είναι σε τιμή χώμα..
Πολύ βολική με τον 16-50 , video άψογο , πολύ καλό υψηλό iso .
κοτσάρεις και έναν σταθερό Sigma 30mm και έχεις ποιότητα ανάλογη της Nikon d7000..

Μία από τις 2 ή και τις 2 προτείνεις?

Προτεινω την αλλη απο αυτη που σκεφτεσαι...
Μεγαλυτερος αισθητηρας, εναλλαξιμοι φακοι, σπαστη οθονη, χαμηλοτερη τιμη ειναι τα συν...
Ζυγισε και τα πλην της και αποφασισε...
Εγω παντως δεν μετανοιωσα που την πηρα ( για το σκοπο που την πηρα )

Προσωπικώς το βρίσκω παράλογο το να χτίζει κανείς δύο παράλληλα, σοβαρά, και ασύμβατα μεταξύ τους συστήματα. Να δεχθώ μια κόμπακτ πλάι στην slr.... οκ. Άντε και καμία φθηνή mirrorless με τον κιτ φακό της. Ε-Μ5 και D7000 όμως, είναι δυο σοβαρά εργαλεία...