Τα γνωστά Koss portaPro.

mstr

Supreme Member
23 July 2009
4,352
Καλησπερα :smile:

Ανοιγω αυτο το νημα για να γραψω λιγα λογια για τα Koss portaPro,σαν κατοχος εδω και καιρο αυτων των ακουστικων.

Τα Koss portaPro ειναι ενα ευκολοδηγητο ζευγαρι on ear ακουστικων ανοιχτου τυπου,που προοριζεται κυριως για φορητη χρηση.Κυκλοφορουν απο τη δεκαετια του 80,και,απ'οτι εχω καταλαβει,διατηρουν σχεδον αυτουσια την αρχικη εμφανιση τους μεχρι σημερα,με καποιες μικροαλλαγες.
Νομιζω η ρυθμιση "comfort zone" οπου μπορεις να ρυθμιζεις σε 3 σταδια την πιεση που ασκουν,δεν υπηρχε αρχικα αλλα προστεθηκε στη σχεδιαση αργοτερα.Για περισσοτερες πληροφοριες μπορειτε βεβαια να κανετε αναζητηση στο google,καθως και να επισκεφθειτε την ιστοσελιδα του προιοντος

https://www.google.gr/url?sa=t&rct=...pYDADg&usg=AFQjCNHJGJUq3oNDjgr-xYfnaYVIdRPcmA

Η ηχητικη ποιοτητα των portaPro ειναι αρκετα καλη για την κατηγορια τιμης τους και τον τυπο τους.Θα ελεγα πως υπαρχει μια σωστη ηχητικη ισορροπια,που τεινει λιγο να ειναι ζεστη και πλουσια προς τις μεσοχαμηλες,και με πριμα που ειναι ισως λιγο πιο μαζεμενα,αλλα οχι ομως πολυ.Τα μεσαια ακουγονται σε γενικες γραμμες καλα και ισορροπημενα,χωρις να υπαρχουν ενοχλητικοι χρωματισμοι και περιεργη τονικοτητα στον ηχο.

Ετσι λοιπον,το ηχητικο αποτελεσμα ειναι λιγο γεματο και σχετικα γλυκοηχο.Στην ρυθμιση firm ειναι λιγο πιο εντονο αυτο,αν και αυτη η κλιμακα ρυθμισης της πιεσης νομιζω πως θα μπορουσε και να μην υπαρχει.Μπορει καποιος να πειραματιστει και λυγιζοντας λιγο τη μεταλλικη στεκα,για να δει μηπως τα φερει σε καποιο ηχητικο αποτελεσμα λιγο διαφορετικο (λογω πιεσης).

Σε συγκριση με μεγαλα,καλα και καταξιωμενα ακουστικα,σαφως υστερουν σε μουσικη αποδοση και ρεαλισμο,αλλα για το ποσο που ζητανε ειναι θα ελεγα επαρκως ικανοποιητικα και καλα.
Εκει που βρισκω εγω οτι υστερουν κυριως,ειναι στο "μεγεθος" του ηχου γενικα,και της ηχητικης σκηνης,καθως και της εικονας των ηχων στην σκηνη (imaging).Δεν ειναι ασχημα,αλλα δε θα αποδοσουν σαν ενα καλο,full size ακουστικο σωστα οδηγουμενο.
Επισης βρισκω τις υψηλες συχνοτητες (παροτι δε ξυριζουν και ισως ειναι και λιγο μαζεμενες)να εχουν μια λιγο κοκκωδη και ελαφρως μεταλλικη χροια.
Τελος δε θα παρετε τα αβιαστα δυναμικα και την μεγαλη ακριβεια τονικοτητας,διαφανεια,αποσβεσεις,εκταση στα ακρα,το μεγαλο αληθοφανη ηχο με αερα,και αλλα τετοια ωραια...αλλα δε νομιζω κανεις να τα αναζητησει σε τετοιο μοντελο.

Κατα τ'αλλα ομως ειναι σοβαρα για την τιμη τους και παιζουν καλα ολα τα ειδη μουσικης χωρις να ειναι κουραστικα.Επισης παιζουν ικανοποιητικα και σε χαμηλη ενταση,και σε υψηλοτερη.Δεν ειναι κατι που μπορω να πω για ολα μου τα ακουστικα,και εχω και καποια αρκετα πιο ακριβα απο αυτα.
Παροτι καποια αλλα μεγαλα ακουστικα που εχω εχουν καποια σαφη προτερηματα (πιο μεγαλη σκηνη και πιο ακριβης/ατμοσφαιρικη εικονα,με καλυτερη αισθηση βαθους,πιο εκλεπτυσμενο και λιγοτερο κοκκωδες ακουσμα κτλ),παρουσιαζουν καποια θεματα σε υψηλοτερες εντασεις λογω της ηχητικης καμπυλης και ισως λογω και της κλειστης σχεδιασης.
Στα PortaPro δε το εχω αυτο το προβλημα,και κατα καποιο τροπο ισως αυτο να δειχνει και την ανωτεροτητα της ανοιχτου τυπου σχεδιασης στα ακουστικα,ακομα και αν ειναι αρκετα οικονομικα,αν εχουν μια τυπικα σωστη σχεδιαση.




Τα Koss PortaPro ειναι ανετα ακουστικα,καθως δε πιεζουν πολυ τα αυτια.Αυτο που βρισκω θετικο,ειναι οτι μενουν σταθερα στο κεφαλι παρολο που δεν ασκουν πιεση.Ετσι,με εχουν βολεψει πολυ τα βραδια,που μου αρεσει να ακουω μουσικη ξαπλωμενος ανασκελα,γιατι μενουν στη θεση τους.Με τα μεγαλα ακουστικα δε μπορω να το κανω αυτο,γιατι φευγουν και χανουν τη σωστη εφαρμογη τους.
Μερικες φορες μετα απο αρκετη ωρα χρησης,ισως προκληθει μικρη ενοχληση/ερεθισμος στο πτερυγιο του αυτιου,αναλογα και το πως τα φοραει καποιος,και βεβαια,αναλογα και το σχημα των αυτιων του.

Τα ακουστικα αυτα,δε προσφερουν ηχομονωση,αν αυτο ειναι κριτηριο για καποιον.



Αφου λοιπον δεν υπηρχε νημα για αυτο το μοντελο ακουστικων,θεωρησα οτι θα ηταν καλο να γραψω σαν κατοχος τα παραπανω.
Στα 40-50 ευρω που κοστιζει,ειναι μια καλη επιλογη για καποιον που ψαχνει ενα καλο ζευγαρι ακουστικα γενικης χρησης,για mp3 players,laptops,χρηση εξω σε οχι πολυ θορυβωδη μερη,σε καποιο ταξιδι κτλ,λογω του μεγεθους,της ευκολιας οδηγησης,και του καλου γενικα ηχητικου χαρακτηρα.
Δε πρεπει να ξεχναμε,οτι περαν των πολυ καλων και ακριβων τις περισσοτερες φορες ακουστικων,υπαρχουν και αυτα τα οικονομικα πλην τιμια ομως ακουστικα,που αναλογως και των απαιτησεων του καθε μουσικοφιλου και της οικονομικης του δυνατοτητας,αξιζουν την προσοχη.

Ελπιζω λοιπον να ηταν ευχαριστη η αναγνωση απο μερους σας,καλο βραδυ :ernaehrung004:
 

Sonus Naturalis

Μέλος Σωματείου
12 July 2009
9,099
Αθήνα, Ηλιούπολη
Γιάννη, ευχαριστούμε για την παρουσίαση! :smile:
Συμφωνώ μαζί σου, δεν είναι μόνο τα μεγάλα ακουστικά που μας ενδιαφέρουν, αλλά τα οικονομικά, ευρείας χρήσης παρουσιάζουν επίσης ενδιαφέρον και αφορούν πολύ κόσμο.

Υ.Γ. Τώρα πρέπει ν' ακολουθήσουμε το παράδειγμα σου. Να παρουσιάσουμε κι' εμείς τα δικά μας! :laugh:
 

mstr

Supreme Member
23 July 2009
4,352
Γιάννη, ευχαριστούμε για την παρουσίαση! :smile:
Συμφωνώ μαζί σου, δεν είναι μόνο τα μεγάλα ακουστικά που μας ενδιαφέρουν, αλλά τα οικονομικά, ευρείας χρήσης παρουσιάζουν επίσης ενδιαφέρον και αφορούν πολύ κόσμο.

Υ.Γ. Τώρα πρέπει ν' ακολουθήσουμε το παράδειγμα σου. Να παρουσιάσουμε κι' εμείς τα δικά μας! :laugh:


Ευχαριστω Μιχαλη! Ελπιζω να'σαι καλα :ernaehrung004:

Ετσι,και τα οικονομικα ακουστικα εχουν τη θεση τους,ποσο μαλλον τωρα και με την οικονομικη κατασταση.

Και τα portaPro ειναι κλασικα ακουστικα,και δεν υπηρχε καποιο νημα γι'αυτα.