Πικάπ μέχρι ~ 1.500 Ευρω

spcav

AVClub Fanatic
18 August 2006
17,636
Καλημέρες :)

Σκάφτομαι την αναβάθμιση του ταπεινού Debut III μου.

Να περιγράψω καταρχήν τις ανάγκες / setup μου.

Ακούω βασικά metal με ηχεία Pioneer S1-EX, έναν Pioneer LX86 σαν pro και τον Sunfire 7401 για τελικό.

Το σύστημα είναι σαφώς HC oriented και η χρήση του βινυλίου θα είναι σχετικά περιστασιακή.

Το παρόν setup είναι πολύ ‛’αναλυτικό’’ (´´τσιριζει’’ που λέμε) οπότε θα ήθελα να το ‛’γλυκάνω’’ λίγο (χωρίς όμως να κόψω την έκταση χαμηλού και την ατάκα – απαραίτητα στο metal).

Η απόσταση του πικάπ από τον pro / τελικό απαιτεί καλώδιο 7,5 m.

Όντας ειλικρινής :p, θα πω ότι το νέο πικάπ θέλω να ικανοποιεί και το μάτι (εκτός από το αυτί).

Είμαι διατεθειμένος να δώσω μέχρι ~1.500 Ευρώ για το πακέτο (αν αξίζει και λίγο παραπάνω – αν δεν αξίζει και πολύ παρακάτω φυσικά).

Σκεφτόμουν τα Pro-Ject 2Xperience Acryl και 6perspeX.

Οι ερωτήσεις / θέματα είναι οι / τα εξής:

1. Να υποθέσω ότι η διαφορά απόδοσης από το Debut μου θα είναι σημαντική, σωστά;

2. Η μεταξύ τους διαφορά στην τιμή είναι σημαντική.

Αξίζει άραγε το perspeX τα παραπανω λεφτά;

Κάνει διαφορά η ανάρτηση δλδ;

Από τα λίγα που έχω καταλάβει ‛’φοβάμαι’’ ότι το 2Xperience με μια καλύτερη κεφαλή θα παίξει καλύτερα από το perpeX.

Από την άλλη, διαβάζω για πολύ καλό μπάσο στο perspeX και ψήνομαι (γιατι προφανως το μπάσο είναι ζητούμενο)

3. Από κεφαλή που να πάω;

Το μπάτζετ της είναι μέχρι 300 Ευρώ. Νομίζω είναι λογικό (εκτός αν έχετε άλλη γνώμη).

MM / MC – μοντέλα; (παντελώς άγνωστος χώρος για εμένα).

4. Θα χρειαστώ και phono stage φαντάζομαι (λόγω μεγάλης απόστασης), σωστα;

Είδα τα μικρά μοντέλα της σειράς DS της Pro-Ject.

Υπάρχει κάποια πρόταση;

Υπάρχει και ένα λαμπάτο μοντέλο αλλά το ‛’φοβάμαι’’ μήπως η μετάβαση από το CD στο βινύλιο + λαμπα μου παραπέσει βαριά.
Αυτά (τα ολίγα :p)….

Έχω ξεκινήσει την αναζήτηση από Pro-Ject (μιας και νομίζω γενικά είναι τίμια και μου αρέσουν και οπτικά) αλλά αν υπάρχει και άλλη πρόταση (και σε μτχ), ευχαρίστως να την ακούσω.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την βοήθεια :)

Πριν αρχίσει η συζήτηση,αυτό που έχω να σου πω είναι πως με τα χρήματα σου,πας με πάρα πολύ καλό μεταχειρισμένο.
Δεν κοιτάς και προς τα κει καλού-κακού;

Ναι, οπως ειπα, παίζει και το μτχ.

Επειδη το αντικείμενο (πικαπ) μου ειναι σχετικά άγνωστο, αν υπάρχει κάποια πρόταση, την ακούω (μια ματια που ειδα στις αγγελίες εδώ δεν μου γυάλισε κάτι).

Καταρχάς ξεχνάς το 7.5 μέτρα καλώδιο. Οχι πάνω απο 1 άντε 1.5 μετρό απο το πίκ απ μέχρι το phono stage. Αν το phono stage ειναι ενσωματωμένο στον προ πρέπει να αλλάξεις γεωγραφική μελέτη. Αν ειναι ξεχωριστό η μεγάλη απόσταση να ειναι phono stage με προ και κεφαλή phono stage μέχρι 1.5 μετρό.
Για πίκ απκαλα κοιτάς στα project. Αυτή την εποχή παίζουν τρελά bargains στα second hand. Οταν ακούς βινυλιο να βγάζεις τα 3d γυαλιά επίσης.

Η απόσταση πικαπ - pro / τελικου είναι δεδομένη και δεν αλλαζει.

Γι αυτο είπα ότι εχω καταλάβει ότι θέλω αναγκαστικά εξωτερικό phono stage. Για να τρέξουν τα 7.5 m μεταξύ αυτού και του pro. Χάνω κάτι;

Για μτχ αν εχεις δει κατι, πε. Ή αν έχεις κάπου να κοιτάξω (δεν ειμαι αγγελιάκιας και δεν τα ξέρω τα κατατόπια).

ΥΓ Re Γυαλιά: U got me worried for a moment there....

Όχι πάνω από 1μέτρο καλώδιο μεταξύ πικάπ - phono απώλειες λόγω χαμηλού σήματος mV και αυξημένη χωρητικότητα καλωδίου. Λύσε αυτό το θέμα πρώτα. Το αν τσιρίζει μπορεί να είναι και θέμα ρυθμίσεων κεφαλής- βάρος ανάγνωσης-antiskarting, αλλά και λαδιού στο πηγάδι ώστε να έχεις ομαλή περιστροφή. Έχεις λύσει αυτά τα θέματα?

Αυτό δλδ ειναι πολύ καλύτερο από το perspeX;

Όχι πάνω από 1μέτρο καλώδιο μεταξύ πικάπ - phono απώλειες λόγω χαμηλού σήματος mV και αυξημένη χωρητικότητα καλωδίου. Λύσε αυτό το θέμα πρώτα. Το αν τσιρίζει μπορεί να είναι και θέμα ρυθμίσεων κεφαλής- βάρος ανάγνωσης-antiskarting, αλλά και λαδιού στο πηγάδι ώστε να έχεις ομαλή περιστροφή. Έχεις λύσει αυτά τα θέματα?

Αλήθεια με τι κεφαλή παίζεις?

Δεν ξερω, ισως να μην εγινα κατανοητός.

Το υφιστάμενο debut (με κεφαλή ''μαμα'' αυτη που έρχεται) ειναι τώρα κοντά στον τελικό αλλά η εγκατάσταση / θεση ειναι προβληματική - εξ' ου και μεταφέρεται στα 7,5 m μακρυά (δεν υπάρχει άλλη επιλογή).

Έχει παίξει ελάχιστα (δεν το έχω καν αξιολογήσει) και το ''τσιριγμα'' που λέω αφορά την αναπαραγωγή CD (και οφείλεται βασικά στα ηχεία - τα οποία όμως δεν ειναι για αλλαγή προς το παρόν).

Προφανως λέω να παρω phono stage, να το βαλω διπλα στη νεα θεση πικαπ (δεν υπάρχει περιορισμός - μπορεί το Phono ειναι και στα 10 cm απο το πικαπ που λεει ο λόγος) και μετα να συνδέσω την εξοδο του phono stage με τον pro με 7,5 m interconnect.

btw Πρόταση για Interconnect; Αυτό ειναι κάτι που θέλω σίγουρα (ακόμα κι αν δεν αλλάξω πικάπ - γιατί τοτε θα μεταφέρω το παλιό στη νέα θέση στα 7,5 m).

Τώρα πολύ καλύτερο δεν ξέρω αν ειναι. Αλλα αν σε νοιάζει και η εμφάνιση ειναι πιο όμορφο.
Μου αρεσει περισσότερο το PerspeX και θα δινα τα + ~500 για να το παρω (και καινουργιο).

Και αυτό http://www.avclub.gr/forum/showthread.php/108491-Πωλείται-το-Pro-Ject-2Xperience-Acryl-πικαπ φαίνεται συμπαθής περίπτωση πάντως.

Σιγά μη πω εδώ μέσα πως ενα πίκ απ´ ειναι καλύτερο απο ενα άλλο. Να συζηταω μετά μέχρι να πεθάνω... :p

Πόσο σοφότερους όμως μας κάνει η ενασχόληση με τα πράγματα! (μαζί σου και εγώ).

Και σου αφήνει περιθώριο για καλό phono stage και κεφαλή. Αν σου αρέσει χτυπά το.
Ειναι κατι που πρεπει να προσεξω (γενικα στα μτχ) λόγω παλαιότητας (πέραν του ιμάντα φαντάζομαι - ο οποίος πως ξερω btw ότι θέλει αλλαγη; )

Αν υπάρχουν και γνωμες γενικα για το θεμα εκτος μτχ (και ειδικα για το perspeX και την επιλογη interconnect) καλοδεχουμενες :)

Αυτό δλδ ειναι πολύ καλύτερο από το perspeX;

Δεν ξερω, ισως να μην εγινα κατανοητός.

Το υφιστάμενο debut (με κεφαλή ''μαμα'' αυτη που έρχεται) ειναι τώρα κοντά στον τελικό αλλά η εγκατάσταση / θεση ειναι προβληματική - εξ' ου και μεταφέρεται στα 7,5 m μακρυά (δεν υπάρχει άλλη επιλογή).

Έχει παίξει ελάχιστα (δεν το έχω καν αξιολογήσει) και το ''τσιριγμα'' που λέω αφορά την αναπαραγωγή CD (και οφείλεται βασικά στα ηχεία - τα οποία όμως δεν ειναι για αλλαγή προς το παρόν).

Προφανως λέω να παρω phono stage, να το βαλω διπλα στη νεα θεση πικαπ (δεν υπάρχει περιορισμός - μπορεί το Phono ειναι και στα 10 cm απο το πικαπ που λεει ο λόγος) και μετα να συνδέσω την εξοδο του phono stage με τον pro με 7,5 m interconnect.

btw Πρόταση για Interconnect; Αυτό ειναι κάτι που θέλω σίγουρα (ακόμα κι αν δεν αλλάξω πικάπ - γιατί τοτε θα μεταφέρω το παλιό στη νέα θέση στα 7,5 m).

Κατάλαβα για ποια κεφαλή μιλάς την ortofon OM5E.

Το πικαπ θέλει σωστή στήριξη και τοποθετηση για να δώσει αυτό που μπορεί. Αν δεν μπορείς να το στήσεις σωστά τηρώντας κάποιες απαράιτητες προϋποθέσεις, όσο ακριβότερο και καλύτερο πάρεις,
πάλι δεν θα το αξιοποιείς και θα κλαις τα λεφτά που ξοδεψες.

Ειλικρινά το να θές να μεταφέρεις ασθενές σήμα της τάξης των 4 mV σε 7.5 μέτρα απόσταση είναι εξωφρενικό. Ομοίως και το μακρύ interconnect των 7.5 μέτρων μήκος δεν ενδείκνυται για τους ίδιους περίπου λόγους. (θα μεταφέρει σήμα το πολυ ως 2 V στη 2η περίπτωση). Η μόνη ορθή λύση είναι τα καλώδια να είναι 1m μήκος το πολύ και να τοποθετήσεις αλλιώς τα μηχανήματά σου. Λύσε αυτό το θέμα και μετά να σου προτεινουμε και καλώδια και πικαπ και κεφαλές κλπ

Το πικαπ θέλει σωστή στήριξη και τοποθετηση για να δώσει αυτό που μπορεί. Αν δεν μπορείς να το στήσεις σωστά τηρώντας κάποιες απαράιτητες προϋποθέσεις, όσο ακριβότερο και καλύτερο πάρεις,
πάλι δεν θα το αξιοποιείς και θα κλαις τα λεφτά που ξοδεψες.
To ξερω, γι αυτο λεω πως το Debut δεν εχει καν αξιολογηθεί. Γιατί πάντα επαιζε (το λιγο που επαιξε δλδ) με τραγική στηριξη.

Αλλα μιας και υπαρχει πλεον νέα θεση, θα θελα κατι καλύτερο (και εμφανισιακά) - κι μας μην εχω καν δοκιμασει το Debut επι της ουσίας.

Ειλικρινά το να θές να μεταφέρεις ασθενές σήμα της τάξης των 4 mV σε 7.5 μέτρα απόσταση είναι εξωφρενικό.
Δεν καταλαβαίνω γιατι μου το επαλαμβάνετε συνεχεια αυτό αφού είπα απο την αρχή ότι το ξερω εξ ου και λεω για αγορά και phono stage.

Ομοίως και το μακρύ interconnect των 7.5 μέτρων μήκος δεν ενδείκνυται για τους ίδιους περίπου λόγους. (θα μεταφέρει σήμα το πολυ ως 2 V στη 2η περίπτωση). Η μόνη ορθή λύση είναι τα καλώδια να είναι 1m μήκος το πολύ και να τοποθετήσεις αλλιώς τα μηχανήματά σου. Λύσε αυτό το θέμα και μετά να σου προτεινουμε και καλώδια και πικαπ και κεφαλές κλπ
Εδω ειναι το ζουμί.

Τα μηχανήματα ΔΕΝ μπορούν να πάνε αλλού.

Αναγκάστικα το πικαπ / phono stage θα ειναι 7,5 m (μηκος καλωδιου) από τον pro.

Θεωρείτε ότι ακόμα και το interconnect (phono stage -> pro) των 7,5 m καταστρέφει το αποτέλεσμα;

To ξερω, γι αυτο λεω πως το Debut δεν εχει καν αξιολογηθεί. Γιατί πάντα επαιζε (το λιγο που επαιξε δλδ) με τραγική στηριξη.

Αλλα μιας και υπαρχει πλεον νέα θεση, θα θελα κατι καλύτερο (και εμφανισιακά) - κι μας μην εχω καν δοκιμασει το Debut επι της ουσίας.

Δεν καταλαβαίνω γιατι μου το επαλαμβάνετε συνεχεια αυτό αφού είπα απο την αρχή ότι το ξερω εξ ου και λεω για αγορά και phono stage.

Εδω ειναι το ζουμί.

Τα μηχανήματα ΔΕΝ μπορούν να πάνε αλλού.

Αναγκάστικα το πικαπ / phono stage θα ειναι 7,5 m (μηκος καλωδιου) από τον pro.

Θεωρείτε ότι ακόμα και το interconnect (phono stage -> pro) των 7,5 m καταστρέφει το αποτέλεσμα;

Ναι. Δεν κάνει τόσο μεγάλο μήκος. Τα άλλα μηχανήματα απέχουν κι αυτά τόσο πολύ μεταξύ τους?

btw Το καλώδιο ηχειων όσο μήκος έχει?

Αφού 1) δεν πήρες το μέγιστο από το υπάρχον πικαπ λόγω τοποθέτησης, και 2)λόγω απόστασης πάλι δεν εξασφαλίζεις σωστές συνθήκες ώστε και το νέο πικαπ που θα πάρεις να παίζει καλύτερα άδικα μπαίνεις σε έξοδα.
Βέβαια εσύ αποφασίζεις πώς θα διαθέσεις τα χρήματά σου.