Mitakon Lens Turbo Adapter for NEX

AlexTheodin

Supreme Member
25 December 2007
5,912
Athens, Thessaloniki, Köln
Λίγους μήνες μετά την ανακοίνωση απο την METABONES για τον Speed Booster, έναν focal reducer αντάπτορα που θα επιτρέπει την χρήση Foul Frame φακών σε mirrorless κάμερες χωρίς την απώλεια εύρους πεδίου, μία κινέζικη εταιρία η Mitakon ανακοίνωσε οτι παρασκευάζει έναν παρόμοιο αντάπτορα στην μισή περίπου τιμή. O Mitakon Lens Turbo πωλείτε απο το επίσημο site της ΜΧ Camera 198$

Σε αντίθεση με τον Speed Booster ο Mitakon Lens Turbo, είναι ένας "χαζός" αντάπτορας. Δλδ δεν έχει καθόλου ηλεκτρονικά, δεν προσφέρει καμια πληροφορία για διάφραγμα και προφανώς ούτε και αυτόματη εστίαση όπως ο Speed Booster. Αυτό απο μόνο του δικαιολογεί και μια διαφορά στην τιμή. Άλλη μια διαφορά είναι η πληθώρα των μοντούρων που θα κυκλοφορήσει ο Μιτακον. Nikon F, Canon FD, Pentax K, M42, Minolta. O Speed Booster απο την άλλη κυκλοφορεί σε Canon και Contax/Yashica.

Αρχικά η ανακοίνωση της Μιτακον αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία και πολλά ερωτηματικά όσον αφορά την ποιότητα των οπτικών απο έναν κινέζο κατασκευαστή, ξεχνώντας οτι και η METABONES είναι η ίδια μια κινέζικη εταιρία. Η Mitakon παράγει και έναν ultra fast manual φακο τον Mitakon 35mm f/0.95 για ΝEX που έχει αποσπάσει αξιοπρεπείς κριτικές. Δείχνει γενικά μια εταιρία που ξεφεύγει απο το κλισέ του κινέζου κατασκευαστή.

Με αυτά στο μυαλό, πήρα το ρίσκο και έκανα μια παραγγελία για την Pentax K εκδοχη του. Δυστηχώς ο πρώτος αντάπτορας που μου στείλαν ήταν ελαττωματικός μιας και δεν εστίαζε στο άπειρο. Μάλλον ήταν κατασκευασμένος για άλλη μοντούρα με λάθος επαφές. Σε κάθε περίπτωση, τους έστειλα mail περιγράφωντας το πρόβλημα, και μου απάντησαν εντός ωρών και το θέμα λύθηκε. Μου έστειλαν αμέσως καινούργιο και ο ελαττωματικός πήρε τον δρόμο της επιστροφής. Εδώ, ένα respect στους κινέζους για τα αντανακλαστικά τους, μεγάλες ευρωπαικές εταιρίες δεν ρυθμίζουν τα παράπονα των πελατών τους τόσο γρήγορα...


Mitakon Lens Turbo Adapter by AlexTheodin, on Flickr

Απο ποιότητα κατασκευής, καταρίπτονται και τα υπόλοιπα κλισέ που έχουμε για τους κινέζους. Στιβαρός και για το μέγεθος του σχετικά βαρύς. Το γυαλί αντανακλά μώβ φωτάκια, δείγμα οτι έχει επιστρώσεις. Οι φακοί κουμπώνουν σφιχτά επάνω του, και αυτός με την σειρά του στην μηχανή. Καθόλου παιχνίδι όπως με μερικούς φτηνούς απλούς αντάπτορες.

Πάμε και εκεί που καίει όμως. Πώς είναι η οπτική του απόδοση.
Για να το δώ αυτό έκανα το εξής τεστ.
Με τον Pentax SMC M 50mm f/1.7 έναν φακό αρκετά οξύ, φωτογράφισα έναν τούβλινο τοίχο. Λήψεις έγιναν με ανοιχτό διάφραγμα και με ένα μέσο f/5.6. Ξεχωριστές λήψεις για το κέντρο και το άκρο για να αποφύγουμε λάθη εστίασης (να μην είναι το επίπεδο εστίασης παράλληλο με τον τοίχο). Μια με τον Lens Turbo και μια με τον απλό αντάπτορα.
Λήψη σε RAW, μετατροπή με το ACR με noise reduction/sharpening στο 0, crop στο Photoshop, και ένα ελαφρύ USM 0,3 60% στο τέλος.
Πρώτα το γενικό κάδρο
me Lens Turbo
50-17-lt-entireframe.jpg
me normal adapter
50-17-da-entireframe.jpg
Και τα crop
f/1.7 center with Lens Turbo
50-17-lt-center.jpg
f/1.7 center with normal adapter
50-17-da-center.jpg

f/1.7 egde with lens turbo
50-17-lt-edge.jpg
f/1.7 edge with normal adapter
50-17-da-edge.jpg

Στο κέντρο τα πράγματα είναι περίπου ίδια, αλλά στα άκρα ο lens turbo φαίνεται λίγο πιο μαλακός. Πώς είναι τα πράγματα όμως σε πιο optimal διαφράγματα?

f/5.6 center with Lens Turbo
50-56-lt-center.jpg

f/5.6 edge with Lens Turbo
50-56-lt-edge.jpg
f/5.6 edge with normal adapter
50-56-lt-edge.jpg


Βλέπουμε οτι σε νορμάλ διαφράγματα οι διαφορές είναι ανύπαρκτες. Ακόμα και στα άκρα ο Lens Turbo δεν παρουσιάζει κάποια σημαντική μείωση της οξύτητας.

Δοκίμασα και τον Carl Zeiss Jena 135mm f/3.5 Sonnar, έναν φακό γνωστό για την οξύτητα του. Δυστηχώς τα δείγματα με τον απλό αντάπτορα είναι κουνημένα λόγω χαμηλής ταχύτητας, πράγμα που παρατήρησα αφού γύρισα σπίτι. Αλλά τα δείγματα με τον Lens Turbo έχουν βγεί κανονικά.

Ολόκληρο το κάδρο
135 entire frame.jpg
κροπ απο το κέντρο
135 center.jpg
άκρα
135 edge.jpg

Θέλω να ακούσω και τα δικά σας συμπεράσματα, αλλά η δικιά μου άποψη είναι θετική. Ο Mitakon Lens Turbo, προσφέρει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε τους Foul Frame φακούς μας σε ΝΕΧ μηχανές χωρίς να χάνουμε το εύρος πεδίου του crop factor. Και χωρίς σημαντική πτώση στην ποιότητα. Και συν ένα περίπου στοπ περισσότερο φως. Όλα αυτά με λιγότερα απο 200Ε... Η ελαφριά μαλακότητα στα άκρα θεωρώ οτι σε πραγματικές συνθήκες δεν είναι ανασταλτικός παράγοντας. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς το κέρδος. Και για να είμαστε ειλικρινείς, το κέρδος δεν είναι σε 50αρηδες φακούς. Το μεγάλου ατού είναι η επιστροφή των ευρυγώνιων. Είναι το μεγάλο πρόβλημα των κροπ μηχανών, η δυσκολία στους ευρυγώνιους. Όταν ένας 20αρης γίνεται 30αρης στο κροπ, όταν πρέπει να πας σε μήκη fisheye για πραγματικά ευρυγώνια πλάνα με όλα όμως τα αρνητικά των fisheye, τότε αυτός ο αντάπτορας μπορεί να προκαλέσει μια επανάσταση στα κροπ συστήματα.

Για να δώσω ένα παράδειγμα στα 20mm με τον Mir 20M

20mm crop by AlexTheodin, on Flickr


20mm ff by AlexTheodin, on Flickr

Το κερδος σε εύρος είναι εντυπωσιακό.

Είμαι πραγματικά πολύ ευχαριστημένος απο τον αντάπτορα και σκέφτομαι να αγοράσω τον Samyang τον 14mm μόνο και μόνο για τον βάζω στο Lens Turbo... Το σύστημα ΝΕΧ απέκτησε ένα ακόμα μεγάλο ατού με αυτήν την σειρά των αντάπτορων για όσους είναι πρόθυμοι να αφήσουν το AF στην άκρη. Πραγματικό ευρυγώνιο! Δεν είναι δα και λίγο...
 
Last edited:

Lef7234

Inactive User
5 May 2007
6,504
Mitakon 35mm f/0.95

Να υποθεσω οτι η τιμη του ειναι 4 ψηφια;
 
Last edited by a moderator:

paИ-baL

AVClub Addicted Member
2 August 2008
1,516
εισαι απιστευτος!

(αλλα τα 2οο ευρω, πολλα μου φαινονται...)
 

AlexTheodin

Supreme Member
25 December 2007
5,912
Athens, Thessaloniki, Köln
Πάνο, αν σκεφτείς το τί κερδίζεις η τιμή είναι καλή. Σκέψου οτι η μοναδική άλλη εναλλακτική, o Speed Booster κοστίζει πάνω απο τα διπλάσια (και δεν είναι και διαθέσιμος).

Συγκεκριμένα για σένα, που έχεις και μια σειρά απο Τακουμαρ, είναι ιδανική περίπτωση. Έχεις τον 16-50 για AF, ή τον αλλάζεις για το διπλό κιτ της Σιγμα που είναι εξαιρετικοί φακοί και οι δύο. Και έχεις και τους Τακουμαρ για τις ειδικές αποστολές όταν θα έχεις τον χρόνο για MF.
 

cacau

Moderator
Staff member
7 June 2008
20,341
Αθήνα
Περιμένω ανυπόμονα να βγεί και σε m4/3, έχει ανακοινωθεί αλλά καθυστερεί ακόμα... Τα δείγματα νομίζω ότι πείθουν απόλυτα!
 

paИ-baL

AVClub Addicted Member
2 August 2008
1,516
ειναι περιεργη γενικα η περιοδος και εχω μπει για τα καλα σε συνθηκες συνεχομενης πιεσης (μπεμπης, γαμος της αδερφης μου τον Οκτωβριο κτλ), οποτε λεω να ξεκινησω απο τα βασικα...

ετσι κι αλλιως, δυο φακους Τakumar εχω κι αυτοι δεν ειναι και τιποτα ιδιαιτερο...

η προταση σου ειναι εξαιρετικη αλλα μενει προς το παρον σε Stand By Mode... μεχρι νεοτερας...
 

Lef7234

Inactive User
5 May 2007
6,504
Δυο ερωτησεις. Ειναι μονο για FF φακους; Πως βαζεις διαφορους φακους πανω Pentax Takumar κλπ πρεπει να βαζεις και τον ανταπτορα για καθε φακο;

Λογικα εκτος απο οτι κανεις manual την εστιαση θα πρεπει να βαζεις και το διαφραγμα η κανω λαθος;

Edit ακυρη η δευτερη ερωτηση τωρα διαβασα σωστα την παρουσιαση.
 
Last edited:

AlexTheodin

Supreme Member
25 December 2007
5,912
Athens, Thessaloniki, Köln
Δεν υπάρχει φακός με διάφραγμα f/0.95 που να είναι AF. Οι φακοί αυτοί είναι γενικά ελάχιστοι (έχω υπόψην μου 5 το πολύ 6 τέτοιους φακούς) και είναι όλοι χειροκίνητης εστίασης. Η χαμηλή (για τα δεδομένα) τιμή του οφείλεται στο οτι παράγεται απο μια άγνωστη εταιρία που πιθανών "μοιράζεται" το σχέδιο του αντίστοιχου της SLR Magic που και αυτός είναι απλά μέτριος. Μην ξεχνάμε οτι στην κατηγορία υπάρχει φακός που κοστίζει 10.000$ (η καινούργια εκδοχή του Leica Noctilux). Αλλά το νήμα είναι για τον Lens Turbo, ας μείνουμε σε αυτόν.

Για να απαντήσω στην πρώτη ερώτηση σου. Διαλέγεις οταν αγοράζεις έναν απο τους διάφορους Lens Turbo στην μοντούρα που θες. Εγώ πήρα την Pentax K γιατί έχω αρκετούς φακούς για το σύστημα. Αν δεν είχα ήδη φακούς και ξεκινούσα απο την αρχή θα διάλεγα να πάρω την Minolta μοντούρα και θα έφτιαχνα ένα σύστημα με Minolta.
 

kbouk

Super Moderator
Staff member
8 January 2010
22,225
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Απάντηση: Re: Mitakon Lens Turbo Adapter for NEX

Περιμένω ανυπόμονα να βγεί και σε m4/3, έχει ανακοινωθεί αλλά καθυστερεί ακόμα... Τα δείγματα νομίζω ότι πείθουν απόλυτα!

Kαι εμενα αυτος με ενδιαφερει σε συνδιασμό με μοντούρα ΟΜ, αν και το οφελος στο ευρυγωνιο σε αυτη την περιπτωση ειναι πολύ μικροτερο λογω του συντελεστη 1.4Χ (0.71Χ2).

Επισης στο μ4/3 έχουν κυκλοφορήσει φακοί χειροκινητοι με f=0.95 (με αλμυρη βεβαια τιμή) σε εστιακες 17.5,25,50, ενω υπαρχουν και αρκετοι αξιόλογοι φακοι με f=1.4,1.8 στα 400-500Ε οπότε δεν ξερω αν η αγορά ενος τετοιου ανταπτορα αξιας 200$ (με μαλλον χειροτερη οπτικη αποδοση ειδικα στα ακρα) συμφερει τελικά.

Σε ευχαριστούμε παντως για την αναλυτική παρουσίαση.
 
Last edited:

paИ-baL

AVClub Addicted Member
2 August 2008
1,516
ξαναδιαβασα το θεμα απο την αρχη... και με εβαλε σε σκεψεις...

η τιμη, ομως, παραμενει υψηλη για εναν ανθρωπο που δεν ξερει ακομα αν το συστημα της Nex τον βολεψει στην καθημερινοτητα...

θα ξεκινησω με κατι φθηνο και θα επανελθω...

παντως εχει αρκετο ενδιαφερον το θεμα...

(ακομα κι αυτο με τους φακους της Minolta...)

για ακομα μια φορα ενα μικρο ΜΕΓΑΛΟ ευχαριστω!
 

evanfotis

Moderator
Staff member
26 March 2008
5,475
πολύ καλή παρουσίαση!
Ο Μιτακον πέρα απο τη "μετατροπή" του εύρους πεδίου σε Full Frame αντιστοιχία, δίνει 1 στοπ κέρδος όπως κάνει ο Metabones;
 

AlexTheodin

Supreme Member
25 December 2007
5,912
Athens, Thessaloniki, Köln
Πάνω κάτω ναι. Παρατήρησα μια διαφορά ενα στοπ, +/- 1/3 στις εκθέσεις.

Αλλά γενικά δεν θα έμενα τόσο στο κερδος στην έκθεση. Ένας φωτεινός φακός προσφέρει περισσότερα. Πιο πολυ το εύρος ειναι το θέμα. Γιαυτό κ πολυ σωστά παρατηρεί ο kbouk στα μ4/3 αυτό περιορίζεται απο το crop factor του αισθητήρα. Δεν ξέρω αν ο αντιστοιχος της ΜΕΤΑΒΟΝΕΣ για μ4/3 θα έχει μικρότερο συντελεστη που να το αντισταθμίζει...
 

evanfotis

Moderator
Staff member
26 March 2008
5,475
Συμφωνώ, αλλά και το κέρδος στο διάφραγμα για υποφωτισμένα πλάνα, ή προρταίτα κλπ, δίνει άλλη διάσταση στις APC & 3/4 που μέχρι πρότινως μόνο με FF γίνονταν.
Και ο συνδυασμός φωτεινού φακού + adapter τα σπάει..
Bildschirmfoto2013-01-16um124707_zps7e591ede.png
 

AlexTheodin

Supreme Member
25 December 2007
5,912
Athens, Thessaloniki, Köln
Re: Απάντηση: Mitakon Lens Turbo Adapter for NEX

Συμφωνώ, αλλά και το κέρδος στο διάφραγμα για υποφωτισμένα πλάνα, ή προρταίτα κλπ, δίνει άλλη διάσταση στις APC & 3/4 που μέχρι πρότινως μόνο με FF γίνονταν.
Και ο συνδυασμός φωτεινού φακού + adapter τα σπάει..
Bildschirmfoto2013-01-16um124707_zps7e591ede.png

Σίγουρα ναι. Μόνο να μην μπερδευόμαστε, το διάφραγμα είναι μόνο όσο αφορά την έκθεση, όχι το βάθος πεδίου. Αλλά είναι σε οριακές καταστάσεις με σιγουριά ένα κέρδος. Απλά το θεωρώ παράπλευρο κέρδος και όχι τον κύριο λόγο που θα αγοράσει κάποιος τον αντάπτορα. Βέβαια παίρνεις έναν Pentax 50mm 1.4 με 100Ε, και με 300Ε έχεις σχεδόν έναν f/1.0 φακό. Στα χαρτιά τουλάχιστον.

Γενικά είναι ένας πολύ χρήσιμος αντάπτορας βρίσκω. Για όλους τους λόγους που είπαμε παραπάνω. Ειδικά για όσους είχανε απο πριν ένα σετ παλαιών manual σταθερών με μια manual μηχανή πχ. Pentax MX, Nikon FM2, Oly OM κ.ο.κ. και είναι συνιθισμένοι στην χρήση αυτών των φακών, μπορούνε τώρα να έχουν ένα σετ παρόμοιου μεγέθους και βάρους, με τους ίδιους φακούς, στα ίδια εστιακά μήκη.
Εγώ προσωπικά δεν ξέρω αν θα επενδύσω σε βάθος σε μια τέτοια λύση, κυρίως γιατί ο τωρινός σχεδιασμός μου είναι γύρω απο ένα σύστημα με φακούς rangefinder με απώτερο σκοπό την απόκτηση της FF NEX όταν βγεί (ή μιας ψηφιακής Μ αν οι θεοί το επιτρέψουν...). Οπότε πιθανών θα παραμείνω στους υπάρχοντες φακούς, με το πολύ πολύ την προσθήκη του Samyang προσωρινά.

Πάνο, μην τρελαίνεσαι. Δοκίμασε προς το παρόν αν σε βολεύει η ΝΕΧ και μετά με τον καιρό το βλέπεις. Το πιο σημαντικό είναι να καταλήξεις σε σώμα που σε βολεύει, και με τους φακούς θα την βρείς την άκρη.
 

cacau

Moderator
Staff member
7 June 2008
20,341
Αθήνα
Κάτι βασικό που ΔΕΝ προσέξανε (ίσως και επί τούτου) στην διαφήμισή τους οι μάγκες είναι ότι ΔΕΝ είναι τα πράγματα όπως τα λένε... Δηλαδή ο "boring 50/1,8" στις m4/3 είναι μια χαρά φακός πορτραίτου (ή "κοντός" τηλεφακός, όπως το δει κανείς) 100/~2,8 σε ότι αφορά το βάθος πεδίου, η πραγματική φωτεινότητα παραμένει όμως 1,8 . Ο οποίος με τον sb γίνεται 70/~2 με πραγματική φωτεινότητα 1,2 και εδώ τα "σπάει". Αν δώσετε καμιά 100στή $ μπορείτε να βρείτε τον 50/1,4 που θα γίνει 100/1,00 - με σύνολο περίπου 300$. Αυτά...
 
Last edited:

kbouk

Super Moderator
Staff member
8 January 2010
22,225
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Απάντηση: Re: Mitakon Lens Turbo Adapter for NEX

Κάτι βασικό που ΔΕΝ προσέξανε (ίσως και επί τούτου) στην διαφήμισή τους οι μάγκες είναι ότι ΔΕΝ είναι τα πράγματα όπως τα λένε... Δηλαδή ο "boring 50/1,8" στις m4/3 είναι μια χαρά φακός πορτραίτου (ή "κοντός" τηλεφακός, όπως το δει κανείς) 100/~2,8 σε ότι αφορά το βάθος πεδίου, η πραγματική φωτεινότητα παραμένει όμως 1,8 . Ο οποίος με τον sb γίνεται 70/~2 με πραγματική φωτεινότητα 1,2 και εδώ τα "σπάει". Αν δώσετε καμιά 100στή $ μπορείτε να βρείτε τον 50/1,4 που θα γίνει 100/1,00 - με σύνολο περίπου 300$. Αυτά...

Akριβώς ετσι είναι τα πράγματα, στην ουσία στο μ4/3 χάνεται το ενα απο τα δυο πλεονεκτήματα του ανταπτορα (η διατηρηση του ευρυγώνιου που ειχε αρχικά στο FF και στην συνεχεια στο APS-C με τον ανταπτορα) και παιζει μόνο το κερδος του στοπ που παλι ειναι λίγο αμφισβητισιμο γιατι οι πολυ φωτεινοι χειροκινητοι φακοί (με μικροτερο απο f=1.8) δεν αποδιδουν πολύ καλά ανοιχτοι τελειως (π.χ. ο ΟΜ 50mm/1.4 στο 1.4 ειναι πολύ σοφτ λογω blooming - το φως περνα και αντανακλα κανοντας περιεργα εφε και πολύ flare - αλλο αν σε ενδιαφερει να παρεις τετοιο αποτελεσμα, ο ΟΜ 50mm/1.2 ακομη χειροτερα), οπότε πιστευω οτι με την επιπροσθετη χρηση του περιγραφομενου ανταπτορα το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ακόμη πιο εντονο.