Meridian Explorer ή Audioquest Dragonfly. Ή μήπως κάποιο άλλο;

Sonus Naturalis

Μέλος Σωματείου
12 July 2009
9,630
Αθήνα, Ηλιούπολη
Το σκέφτομαι από καιρό:
Ένας USB DAC/Ενισχυτής ακουστικών μου χρειάζεται. Φορητός. Κύριος προορισμός του να συνδεθεί με Laptop/NetBook. Για ακρόαση με ακουστικά. Και να συνδέεται ως DAC με δευτερεύοντα συστήματα Hi-Fi (π.χ. στο χωριό). Άλλες χρήσεις δεν αποκλείονται. Αλλά κυρίως αυτές.

Πριν ένα-δύο μήνες ο Dragonfly της Audioquest ήταν ο κύριος και μόνος υποψήφιος, τουλάχιστον στα επίπεδα ποιότητας που μ' ενδιαφέρουν.

Όμως προστέθηκε ο ανταγωνιστής του. Ο Meridian Explorer.

Τα δύο μηχανάκια έχουν πολλές ομοιότητες. Αλλά και διαφορές.
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα διαθέσιμο για ακρόαση και πολύ περισσότερο για σύγκριση. Επομένως η όποια επιλογή θα γίνει με βάση τα χαρακτηριστικά του, τη φήμη του και την καταλληλότητα του για τις επιθυμητές χρήσεις.
Γουρούνι στο σακί; Μάλλον ναι. Αλλά τουλάχιστον γουρούνι με καλές συστάσεις! :laugh:

Σημειωτέον ότι μέχρι πρότινος έκλινα προς το Meridian Explorer. Αν μη τι άλλο φαίνεται να έχει περισσότερες δυνατότητες και ευελιξία στη χρήση.

Κάποιες δημοσιεύσεις όμως για αυξημένο Output impedance που αφορούν την οδήγηση ακουστικών με έβαλαν σε σκέψεις. Μας τις μετέφερε ο Χρήστος εδώ:
Οι αναφορές περαιτέρω λένε ότι η Meridian προχώρησε άτυπα σε διόρθωση του προβλήματος και οι νεώτερες παρτίδες (από καινούργιο στοκ) έχουν πλέον output impedance της εξόδου ακουστικών 5 Ohm αντί για 48 Ohms που ήταν αρχικά. Είναι αυτό αρκετό;

Εν τω μεταξύ κάποιος -δεν το έχω πρόχειρο- αναφέρει καλύτερη συμπεριφορά του Dragonfly ως ενισχυτή ακουστικών χαμηλού impedance. Υπ' όψιν ότι στα ακουστικά που έχω στην κατοχή μου περιλαμβάνονται ακουστικά και των δύο κατηγοριών: Και υψηλού και χαμηλού impedance. Επίσης αναίσθητα, αλλά και ευαίσθητα. Και θα προστεθούν στο μέλλον κι' άλλα.

Από την άλλη καθόλου δεν παραβλέπω και τις δυνατότητες να λειτουργήσουν μόνο ως DAC (με κάποιο Hi-Fi σύστημα ή με Desktop ενεργά ηχεία).

Όπως καταλαβαίνετε είμαι μπερδεμένος. Θα ήθελα τις απόψεις σας. Να με βοηθήσετε να ξεκαθαρίσω τις σκέψεις μου.

Ο τίτλος λοιπόν τα λέει όλα:

Meridian Explorer ή Audioquest Dragonfly. Ή μήπως κάποιο άλλο;​

Επιλέγοντας στα τυφλά θα επέλεγα το Meridian. Λόγω της προϊστορίας της εταιρείας, λόγω κάποιων λεπτομερειών που το κάνουν να φαίνεται πιό προσεγμένο (το καλωδιάκι usb, η έξοδος οπτικού ψηφιακού σήματος που του επιτρέπει να λειτουργήσει και σαν usb to toslink converter, η δυνατότητα επεξεργασίας 24/192). Επίσης στα συγκριτικά ρηβιού φαίνεται να υπερέχει του Dragonfly. Πάντως μιά κόντρα θα ήταν πολύ ενδιαφέρουσα.

Επιλέγοντας στα τυφλά θα επέλεγα το Meridian. Λόγω της προϊστορίας της εταιρείας, λόγω κάποιων λεπτομερειών που το κάνουν να φαίνεται πιό προσεγμένο (το καλωδιάκι usb, η έξοδος οπτικού ψηφιακού σήματος που του επιτρέπει να λειτουργήσει και σαν usb to toslink converter, η δυνατότητα επεξεργασίας 24/192). Επίσης στα συγκριτικά ρηβιού φαίνεται να υπερέχει του Dragonfly. Πάντως μιά κόντρα θα ήταν πολύ ενδιαφέρουσα.
Συγκαταλέγονται στα θετικά, βεβαίως.
Με προβληματίζουν τα θέματα της ενίσχυσης ακουστικών όμως.

Η επιλογή θα είναι τυφλή ούτως ή άλλως. Τουλάχιστον όμως να είναι επαρκώς αιτιολογημένη...

ομολογουμένως η έλευση του explorer μας εκανε να πιστεψουμε πως το dragonfly χανει την πρωτιά στις εν λόγω συσκευες αλλά αυτη η ιστορια με την αντισταση εξοδου δεν μου αρεσει... οκ της εριξαν αλλά πως; ειναι τόσο ευκολο σε δεδομενη σχεδιαση να αλλαζουν αυτα τα χαρακτηριστικά τοσο ευκολα;;
Οπως λες Κωστα η meridian σαφως ειναι μια εταιρια με μεγάλη γνωση περι των ψηφιακων αλλα απο την άλλη πισω απο την δημιουργια του df δεν ειναι η A/quest αλλα ο G. Rankin (Wavelength) ο οποιος μονο τυχαιος δεν ειναι...

Ομολογω πως η επιλογη δεν ειναι ευκολη ... προσωπικά εχω μια ταση προς την δρακομυγα!!!

Μιχάλη στο παιχνιδι εχει μπει και η m2tech με το hiface dac http://www.m2tech.biz/hiface_dac.html το οποιο βεβαια παρά το τι λενε στο site δεν το θεωρω ΚΑΙ εν/τη ακουστικων.

Κάπου πήρε το μάτι μου ότι και η M2TECH ετοιμάζει αντίστοιχο προϊόν.
Η γενική άποψη στο ίντερνετ είναι ότι το Meridian είναι καλύτερο DAC, αλλά το Audioquest καλύτερος ενισχυτής ακουστικών.
Αν έχεις ακουστικά με υψηλή και σταθερή εμπέδηση το Meridian δεν θα κολώσει, αλλά για πραγματικά φορητή χρήση με ακουστικα χαμηλής αντίστασης το Audioquest είναι πιο βολικό και πιο σίγουρο.

Eγώ θα κρατιόμουν λιγάκι... Έχω μια αίσθηση οτι σε αυτήν την κατηγορία οι τιμές θα παίσουν αισθητά και οι επιλογές θα πολλαπλασιαστούν πολύ σύντομα..

Χαρακτρηστικά να αναφέρω οτι και τα πρώτα στικάκια πρίν απο δέκα χρόνια είχαν γύρω στα τριακόσια ευρώ ενώ οι κάτοχοι τους των βορείων και νοτίων κυρίως προαστίων τα κρεμούσαν επιδεικτικά και με περιφάνεια στον λαιμό..

Last edited:
..........
Ομολογω πως η επιλογη δεν ειναι ευκολη ... προσωπικά εχω μια ταση προς την δρακομυγα!!!

Μιχάλη στο παιχνιδι εχει μπει και η m2tech με το hiface dac http://www.m2tech.biz/hiface_dac.html το οποιο βεβαια παρά το τι λενε στο site δεν το θεωρω ΚΑΙ εν/τη ακουστικων.
Στην προκειμένη περίπτωση η συνύπαρξη στην ίδια συσκευή και DAC και ενισχυτή ακουστικών είναι εκ των ουκ άνευ.

Όπως ξέρεις, DAC σκέτο, αποκλειστικά δε χρειάζομαι. Γι' αυτό το M2TECH εδώ δε μας κάνει.

Όντως, καθόλου εύκολη επιλογή...

......
Η γενική άποψη στο ίντερνετ είναι ότι το Meridian είναι καλύτερο DAC, αλλά το Audioquest καλύτερος ενισχυτής ακουστικών.
Αν έχεις ακουστικά με υψηλή και σταθερή εμπέδηση το Meridian δεν θα κολώσει, αλλά για πραγματικά φορητή χρήση με ακουστικα χαμηλής αντίστασης το Audioquest είναι πιο βολικό και πιο σίγουρο.
Έλα ντε!
Ακριβώς αυτό. Γι' αυτό το λόγο άνοιξα το νήμα.

Ακουστικά έχω και χαμηλής και υψηλής εμπέδησης. Δε θέλω όμως να δεσμευτώ στην επιλογή. Να έχω τη δυνατότητα να επιλέξω ότι άλλο θέλω στο μέλλον χωρίς να δεσμεύομαι από προϋπάρχοντα εξοπλισμό....

καλά απο την άλλη μν περιμένουμε να μπορουν να οδηγουν τα πάντα με ευκολια και ποιοτητα... μικρές φορητες συσκευες ειναι και μάλιστα τροφοδοτουμενες απο usb... σιγουρα θα πρέπει να γινουν συμβιβασμοι οσον αφορά την ικανοτητα εν/σης ακουστικων... αλλιως απο την vioelectric μεχρι την jdslabs θα το κλεισουν το μαγαζι...

Eγώ θα κρατιόμουν λιγάκι... Έχω μια αίσθηση οτι σε αυτήν την κατηγορία οι τιμές θα παίσουν αισθητά και οι επιλογές θα πολλαπλασιαστούν πολύ σύντομα..

Χαρακτρηστικά να αναφέρω οτι και τα πρώτα στικάκια πρίν απο δέκα χρόνια είχαν γύρω στα τριακόσια ευρώ ενώ οι κάτοχοι τους των βορείων και νοτίων κυρίως προαστίων τα κρεμούσαν επιδεικτικά και με περιφάνεια στον λαιμό..
Για τα ψηφιακά έχεις δίκιο. Και οι τιμές πέφτουν, όντως.
Το θέμα είναι πόσο και ως πότε είναι λογικό να περιμένει κανείς. Στην προκειμένη περίπτωση τα παραπάνω μηχανάκια καλύπτουν μία συγκεκριμένη ανάγκη και θα αποτελέσουν σημαντική διευκόλυνση.

Η τιμή τους δεν είναι υψηλή, ούτε και χαμηλή βέβαια.
Δεν είμαι early adopter και γι' αυτό αφήνω ανοιχτό το ενδεχόμενο για κάτι άλλο, άν προκύψει...
Πάντως θεωρώ τη συγκυρία ώριμη αυτή τη στιγμή.

Ένας USB DAC/Ενισχυτής ακουστικών μου χρειάζεται. Φορητός.

Μιχάλη όταν λές φορητός εννοείς σχεδόν αποκλειστικά μέγεθος "stick"?
On the go εντελώς δλδ?

Εγώ θα κοίταγα και κάτι τέτοιο, δοκιμασμένο και επαρκέστατο...

http://www.jdslabs.com/item.php?fetchitem=48

O2BlackEdition_02.jpg

Ξέρω ότι έχεις ερωτευθεί τα "στικάκια", αλλά παρόλαυτά είπα να πετάξω και την... δικιά μου... :flipout:

Μιχάλη όταν λές φορητός εννοείς σχεδόν αποκλειστικά μέγεθος "stick"?
On the go εντελώς δλδ?

Εγώ θα κοίταγα και κάτι τέτοιο, δοκιμασμένο και επαρκέστατο...

http://www.jdslabs.com/item.php?fetchitem=48

Ξέρω ότι έχεις ερωτευθεί τα "στικάκια", αλλά παρόλαυτά είπα να πετάξω και την... δικιά μου... :flipout:
On the go όχι. Αλλά portable οπωσδήποτε. Και μάλιστα πολύ portable! Να μπαίνει στην τσάντα με το Laptop/Netook χωρίς πολλά-πολλά.
Θεωρώ το μέγεθος που έχουν τα μηχανάκια ιδανικό. Και λίγο μεγαλύτερα δεν θα πείραζε, αλλά λίγο!

Είπαμε, ο έρωτας είναι έρωτας! :cool:

Αντώνη ο O2/ODAC θέλει τροφοδοσια... δεν έχει ενσωματωμενες μπαταριες συν τοις άλλοις τα δυο στικς ως dac εχουν μάλλον καλυτερα specs στα χαρτια απο το odac το οποιο δεν παιζει 88,2 και δεν ειναι ασυγχρονο...
Ο Μιχάλης το θέλει σκετο χωρις εξτρα τροφοδοσιες κλπ που οντως το μεταμορφωνουν -μιλωντας και απο ιδία πειρα- αλλα χάνει την φορητότητα του ετσι...

Οσο το σκεφτομαι μαλλον στο εντομο καταλίγω (μην ξεφυγουμε και απο το βασιλειο της φυσης χε χε χε) -με μεγάλη δοση διαίσθησης εννοειται-!!!!

υπαρχει και αυτο http://centrance.com/products/dacport/

νομιζω ειναι "μονο" 24/96 αλλα ισως να οδηγει καλυτερα ακουστικα

Headphone Amp Direct Class-A, no caps in the signal path
Maximum Output Level 4.4 V peak / +12 dBu
Output Power 1.5W (total), drives 600 Ohm headphones
Output Impedance 10 Ohm

Και τα δύο προϊόντα δυστυχώς είναι ΠΛΗΡΩΣ ΑΝΙΚΑΝΑ να οδηγήσουν ακουστικά εκτός από πολύ ευαίσθητα ή ψείρες...

Ο συνδυασμός τους με ενισχυτή είναι απαραίτητος για κανονικά πλήρους μεγέθους ακουστικά.

Το Meridian μετράει άσχημα και έχει roll off στις ψηλές.

Προσωπικά δεν θα αγόραζα ΚΑΝΕΝΑ από τα δύο.

Προτιμότερο το παλαιό γερασμένο Dacport...

Dacport! Χμμμμμ.... :hmmmm:
Το νήμα αρχίζει να αποκτά ενδιαφέρον. :a0210:

Και τα δύο προϊόντα δυστυχώς είναι ΠΛΗΡΩΣ ΑΝΙΚΑΝΑ να οδηγήσουν ακουστικά εκτός από πολύ ευαίσθητα ή ψείρες...
...................................................
Χρήστο, μήπως είναι λίγο υπερβολικό;
Θα ήθελα, αν δεν είναι κόπος, να αναπτύξεις με περισσότερες λεπτομέρειες το σκεπτικό σου. :smile:

index.php

32 Ohm lod voltage dropped to 0.167 Vrms for a 46.56 Ohm calculated output Z
150 Ohm load voltage dropped to 0.312 Vrms for a calculated 47.12 Ohm output Z

Να είναι πιο σοβαροί στην Meridian... δεν επιτρέπονται από αυτή την εξαιρετική εταιρία τέτοια προϊόντα...

Το Fiio e17 είναι πολύ καλύτερο... και φτηνότερο... κατά την ταπεινή μου άποψη...

index.php

Να είναι πιο σοβαροί στην Meridian... δεν επιτρέπονται από αυτή την εξαιρετική εταιρία τέτοια προϊόντα...

Το Fiio e17 είναι πολύ καλύτερο... και φτηνότερο... κατά την ταπεινή μου άποψη...

Ναι, αλλά δεν είναι φορητό. Επίσης, ποιός θα χρησιμοποιήσει κάτι άλλο από ψείρες στο δρόμο; Ρωτάω, γιατί δεν είμαι των ακουστικών γενικά, ούτε ακούω πολλή μουσική στις μετακινήσεις μου

Μιχάλη μήπως θα έπρεπε να σκεφτείς το ανάλογο προϊόν της Sony; Ξεφεύγει βέβαια στην τιμή.

index.php

Χρήστο τα έχω υπ' όψη το παραπάνω διάγραμμα και μετρήσεις.
Που αφορούν την αρχική υλοποίηση στις πρώτες παρτίδες του Meridian Explorer με output Z= 48 Ohms.
Υποστηρίζεται ότι οι πιο πρόσφατες παρτίδες το έχουν διορθώσει σε 5 Ohms. Σημειωτέον ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση από την εταιρεία για το θέμα.

Το ερώτημα είναι: Μας καλύπτει η παραπάνω διόρθωση;

Υ.Γ. Αν διαβάζει ο Λάμπρος (tonal) θα ήθελα και τη δική του άποψη...