Βοήθεια για αγορά βιντεοκάμερας!

serdigital

New member
29 March 2013
9
παιδιά την καλημέρα μου!
είμαι νέο μέλος στο φόρουμ και θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συντονιστές για την αποδοχή!
βρήκα πολύ αξιόλογο το φόρουμ με πολύ ενδιαφέροντα και χρήσιμα θέματα με την συμβολή όλών των μελών, να είστε καλά όλοι σας!

και να έρθω στο θέμα μου τώρα...

ανάμεσα σε αυτά τα δύο μοντέλα
Sony HDR-CX730E vs Panasonic HC-X900

ποιο πιστευετε υπερτερεί; ή μαλλον ποια είναι τα θετικά και αρνητικά αυτών των μοντέλων...

αρχικά σκεφτόμουνα κάτι κοντά στα 500ε +/- και πιο συγκεκρημένα ήμουνα ένα βήμα πριν την αγορά της sd 800 της panasonic αλλά βλέπωντας κάποια βιντεάκια στο youtube σκέφτηκα στα πιο πάνω μοντέλα... αλλά δεν ξέρω αν αξίζει να δώσει κάποιος το κάτι παραπάνω και αν οι διαφορές που υπάρχουν θα κάνουν την ουσιαστική διαφορά
undecided.gif
wink.gif

θα ήθελα λοιπόν φίλοι μου την βοήθειά σας μήπως και βγω από το δήλημα που έχω περιέλθει, βέβαια αν κάποιος τώρα γνωρίζει ότι υπάρχουν και άλλα καλύτερα μοντέλα στην κατηγορία (χ900 δηλαδή) στα 700-800ε π.χ. κάτι σε canon.. δεν θα έλεγα όχι αν πραγματικά αξίζει!
σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Υ.Γ
ερώτηση σε όποιον φίλο ή φίλη γνωρίζει..
η μηχανή που έχω αυτην την στιγμή είναι μια sony DCR-PC1000E PAL 3CMOS με κασσέτα..
και πριν χρόνια την είχα πάρει περίπου 1000 ευρώ
πιστευετε ότι οι διαφορές (πέρα από την κασσέτα) με τα προαναφερθέντα μοντέλα θα είναι μεγάλες ή τζάμπα θα δώσω τόσα λεφτά..
wink.gif
 

artman

AVClub Enthusiast
30 November 2008
768
Πειραιάς
Το βέβαιο είναι ότι οι διαφορές μεταξύ standard definition (720X576), όπως είναι η κάμερα που έχεις τώρα και high definition είναι τεράστιες και άμεσα ορατές.
Δεν είναι τσάμπα λεφτά.
Ανέβα σε τιμή όσο σου επιτρέπει η τσέπη και το μεράκι σου.
 

serdigital

New member
29 March 2013
9
Το βέβαιο είναι ότι οι διαφορές μεταξύ standard definition (720X576), όπως είναι η κάμερα που έχεις τώρα και high definition είναι τεράστιες και άμεσα ορατές.
Δεν είναι τσάμπα λεφτά.
Ανέβα σε τιμή όσο σου επιτρέπει η τσέπη και το μεράκι σου.

..βρε καλά να ανέβω στην τιμή και να κάνω την υπέρβαση (όχι όμως κατα πολύ, σίγουρα κάτω από τα 1000ε) αλλά να ξέρω πως οι διαφορές στα προαναφερθέντα μοντέλα θα είναι σημαντικές και ουσιαστικές και όχι λεπτομέριες που δεν έχουν να κάνουν με την ποιότητα της εικόνας (ευκρήνεια, χρώμας, ανάλυση κλπ.) που είναι και το κύριο ζητούμενο μιας βιντεοκάμερας..
οπότε θερμή παράκληση σε όποιους φίλους γνωρίζουν τα συγκεκρημένα μοντέλα να μας πουν την άποψή τους!
 

Photis

Supreme Member
4 July 2006
4,796
behind the camera
Η κάμερά σου έχει κάποια πολύ θετικά και κάποια στοιχεία που δυστυχώς δεν μπορούν να ακολουθήσουν την εξέλιξη της τεχνολογίας.

Στα θετικά:

- Καλός ανοιχτός φακός (αλλά χρειάζεσαι και αντάπτορα για να γίνει και λίγο ευρυγώνιος. Το ισοδύναμό του στα 35mm είναι 48mm-480mm δλδ νορμάλ έως πολύ τηλεφακός)
- 3 καλοί σένσορες που σου εξασφαλίζουν καλή ποιότητα στα χρώματα
- 14bit ψηφιακή επεξεργασία σήματος. Δεν το βρίσκεις συχνά αυτό σε consumer κάμερα, ακόμα και στα ακριβά μοντέλα σήμερα.
- miniDV. Ενα φορμάτ που το διαχειρίζεσαι εύκολα στο μοντάζ.
- καλή συνδεσιμότητα. Audio input, Video Input τα θεωρώ μεγάλα extras.
- 5.1 εγγραφή ήχου (έτσι ισχυρίζεται η SONY λέγοντας 5.1 Surround sound ready)

Πάμε στα αρνητικά:

- Standard Definition (SD) ανάλυση. Δυστυχώς ενώ κάποτε θεωρούνταν παραπάνω από αρκετό για να καλύψεις τις αναγκες σε οικογενειακά video, πλέον με τις τηλεοράσεις να παίζουν full HD, η εικόνα που παιρνεις από τις κάμερες SD μοιάζει θολή στα πάνελς αυτά. Αν η τηλεόραση που έχεις είναι CRT τότε μην αλλάξεις ακόμα κάμερα.
- MiniDV φορματ. ναι το έγραψα στα θετικά πιο πάνω, αλλά η διαδικασία του capture είναι χρονοβόρα, σου δίνει μεγάλα αρχεία σε σχέση με το χρόνο και την ανάλυση της εικόνας, και έχεις και το θέμα τις διαχείρισης των κασετών. Επιπλέον η κάμερα έχει κινητά μέρη στο μηχανισμό της κασέτας, και έτσι θεωρώ ότι επιβαρύνεται περισσότερο λόγω χρήσης μέσα στο χρόνο. Αυτά δεν τα έχεις με κάμερες που γράφουν σε μνήμες.
 

Photis

Supreme Member
4 July 2006
4,796
behind the camera

serdigital

New member
29 March 2013
9
Photis, σε ευχαριστώ πάρα πολύ που είχες την καλοσύνη να ασχοληθείς με το θέμα μου και τον.. προβληματισμό μου :) (ως προς την αγορά)
σχετικά με την sony.. όντως έχεις δίκιο έχει αρκετά καλά (δεν ήταν και φτηνή τότε που την αγόρασα, κάπου στα 1000ε νομίζω..) αλλά όπως λες και εσύ η τεχνολογία πλέον έχει ξεπεραστεί, αν και γράφει καλά σαν ποιότητα εικόνας έχει αρκετά αρνητικά, πέρα του ότι, το σημαντικότερο δεν είναι HD, για να επιξεργαστώ αρχεία από κασσέτα σε Ψ.μορφή είναι ιδιέτερα χρονοβόρα διαδικασία όπως και πολύ ογκώδει τα αρχεία, και αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα και στο τέλος προτιμώ να κρατώ τα αρχεία στις κασσέτες.. επίσεις ένα σοβαρό πρόβλημα τελευταία.. (είναι και αυτό που μου έκανε να πάρω την απόφαση για μια νέα μηχανή) μου μασάει (μαζέυει) την ταινία.. πιστευω στην νέα τεχνολογία να μην υπάρχουν πολλά τεχνικά προβλήματα...

Τώρα σχετικά με την αγορά της νέας μου βιντεοκάμερας η επιλογή μου, μετά και από ψάξιμο στο ίντερνετ, βλέπω σαν καλύτερη επιλογή την panasonic μεταξύ των SD800-900 ή Χ900 αντίστοιχα... οι περισσότερες γνώμες ανθρώπων που βλέπω σε διάφορα φόρουμ´ς, ελληνικά και κυρίως ξένα, αυτό τον καιρό και στα λεφτα κοντά στα 800 ευρώ +/- αυτές τις κάμερες συστήνουν ως τις κορυφέες.. αν κάποιοι από σας φίλοι γνωρίζετε κάτι περισσότερο σχετικά θα σας ήμουνα ιδιαίτερα υπόχρεος!
 

Photis

Supreme Member
4 July 2006
4,796
behind the camera
Κοιτα στην πραγματικότητα δεν μπορούμε να σε βοηθήσουμε παραπάνω από τον να σε παραπέμψουμε στα specs και τα reviews της κάθε κάμερας, εκτός και αν διαθέτουμε κάποια από αυτήν. Οπότε η καλύτερη για εμένα λύση είναι να πας σε ένα κατάστημα ή μια έκθεση (όπως η photovision σήμερα) και να δεις τις κάμερες από κοντά. Να δεις ποια σου κάθεται καλύτερα στο χέρι, ποιας η εικόνα σου αρέσει περισσότερο κλπ.
 

nikos313

New member
7 September 2012
97
Απάντηση: Re: Βοήθεια για αγορά βιντεοκάμερας!

Δυστυχώς δεν βλέπω βοήθεια (εκτός του photis) kai ανισυχώ! :damnyou: :)
Και εγώ όταν έψαχνα για κάμερα πριν λίγους μήνες δεν πήρα καμμιά βοήθεια.
Και στο τέλος πήρα την Panasonic HC-X900.
 
22 June 2006
34,879
NEO HRAKLEIO
αμα δεν την εχει κανεις , τι να σου πει ?
Ειναι νεα μοντελα, οποτε δεν υπαρχει εμπειρια….αλλωστε οι περισσοτεροι πια στρεφονται σε vdslr για βιντεο.
 

tiniakos

AVClub Fanatic
7 August 2007
16,197
Τήνος / Ελλάς
Νομίζω ότι η panasonic παίζει χωρίς αντίπαλο αυτή την εποχή στις hd βιντεοκάμερες μέχρι τα 1000 ευρώ.
Πήρα πριν λίγο καιρό την Panasonic HC-V700 σε μαύρη Παρασκευή στην αμαζόνα με λίγα παραπάνω από 300 ευρώ.
Στην Ελλάδα βλέπω έχει στα 470 ευρώ, όπου είναι μία τίμια πρόταση και σε αυτά τα λεφτά.
Είχα μία sanyo hd2000 και ο λόγος που πήγα στην panasonic και αποζημιώθηκα ήταν ο τέλειος οπτικός σταθεροποιητής και ο απαραίτητος ευρυγώνιος φακός.
Όπως διάβασα σε review η μηχανή γράφει και αυτορυθμίζεται πολύ καλά στο auto πρόγραμμα που διαθέτει ενώ έχει αρκετές επιλογές και γαι τον λίγο πιο προχωρημένο.
Σαν μειονέκτημα θα έλεγα ότι η εικόνα της δεν προκαλεί ρίψη κάτω σιαγόνας στο πάτωμα αλλά και πάλι είναι υπεραρκετή.(Η sanyo ίσως να είχε λίγο πιο ζωντανή εικόνα η οποία όμως καταδικάζονταν από την έλλειψη οπτικού σταθεροποιητή).
Γνώμη μου είναι ότι θα σε καλύψει μία τέτοια ή παρόμοια κάμερα μέχρι τα 500 ευρώ.
Εναλλακτικά βλέπω σε προσφορά την http://www.skroutz.gr/s/318875/Panasonic-HDC-TM80.html για μια φτηνή αλλά ενδιαφέρουσα πρόταση.
Προτάσεις που πλησιάζουν τα 1000 ευρώ θα με έβαζαν σε σκέψεις για λήψη βίντεο με μια καλή σύγχρονη dslr camera(αν και η φωτογραφική είναι για κλιπάκια και δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη βιντεοκάμερα σε ειδικές περιπτώσεις π.χ.βιντεοσκόπηση αθλητικού γεγονότος ή εκδήλωσης).
Εκπίζω να σε βοήθησα γιατί και εγώ πριν προχωρήσω στην αγορά της panasonic είχα μεγάλο δίλημμα και θα την αγόραζα σίγουρα από Ελλάδα ακόμα και να μην είχα την τύχη να την πάρω σε προσφορά από το amazon.
 

Lef7234

Inactive User
5 May 2007
6,504

serdigital

New member
29 March 2013
9
Παιδιά σας ευχαριστώ πάρα πολύ όλους, να σται καλά.. το κακό με μένα είναι ότι είμαι μακρυά από μεγάλα φωτογραφικά μαγαζιά όπου θα μπορούσα να τις τσεκάρω και να δω θετικά και αρνητικά κάθε μηχανής ή έστω για τα μοντέλα που με ενδιαφέρουν (που γράφω σε παραπάνω post) ότι κάνω δηλαδή, ως προς την επιλογή, με την βοήθεια την δικιά σας και άλλων φίλων από δω το φόρουμ!
αυτό το 50p και 25p (που αν κατάλαβα καλά θα πρέπει να είναι σκηνές ανά δευτερόλεπτο..) ποιο είναι καλύτερο και ποια μηχανή το κάνει ή αν τα κάνει και τα δυο δεν μπόρεσα να καταλάβω... κάπου διάβασα ότι πολλοί προτιμούν το δευτερο δηλ 25p λόγω όγκου...
και κάτι άλλο το βάθος παιδίου το έχουν όλες οι μηχανές; (αν το λένε έτσι) δηλαδή τι εννοώ.. το να βιντεοσκοπείς το θέμα σου σε πρώτο πλάνο και το φόντο πίσω να είναι θαμπό ή και το αντίθετο..

Φίλε tiniak καλορίζική η μηχανή (v700) που λες ότι αγόρασες πρόσφατα πριν λίγο καιρό δηλ. πιστευω και εγώ πως θα πρέπει να είναι μια καλή πρόταση σε μια καλή τιμή για την κατηγορία της σε σχέση με άλλες.. είδα πως έχει αρκετά καλά στοιχεία και ποιοτικά και πρόσθετα χαρακτηριστικά π.χ. είδα πως έχει είσοδο μικροφόνου που δεν έχουν κάποια μεγαλύτερα μοντέλα π.χ. cd800 x800 και λογικά δεν θα πρέπει να έχει και μεγάλες διαφορες (ουσιαστικές) στην ποιότητα εικόνας από τα δυο προαναφερθεντα μοντέλα.. για παράδειγμα δεν έχει τους 3 cmos αισθητήρες αλλά τον 1 αισθητήρα που έχει, έχω ακούσει πως είναι πολύ καλός και μεγαλύτερος σε σχέση με τους 3cmos, τώρα αν αυτό το τελευταίο που λεω δεν ξέρω αν είναι καλό και παίζει ρόλο, πάντως σε κάποια ξένα φόρουμ αυτό το έχουν σαν καλό!
θα ήθελα πάντως, αν σου είναι ευκολο σε παρακαλώ, φίλε tiniak μιας και έχεις την εν λόγω μηχανή να μας πεις αν έχεις δει διαφορές από κάποιες άλλες μηχανές φίλων και γνωστών σου που τυχών αυτόν τον καιρό να έχεις δει και συγκρίνει με την δικιά σου, αν έχεις δει διαφορές, και άλλα θετικά και αρνητικά.
σε ευχαριστώ όλους και πάλι φίλοι μου που είχατε την καλοσύνη να απαντήσετε και να με βοηθήσετε με τις γνώσεις σας!
 

ΒΛΑΣΙΔΗΣ

AVClub Fanatic
19 June 2006
19,341
Θεσσαλονίκη
αυτό το 50p και 25p (που αν κατάλαβα καλά θα πρέπει να είναι σκηνές ανά δευτερόλεπτο..) ποιο είναι καλύτερο και ποια μηχανή το κάνει ή αν τα κάνει και τα δυο δεν μπόρεσα να καταλάβω... κάπου διάβασα ότι πολλοί προτιμούν το δευτερο δηλ 25p λόγω όγκου...
και κάτι άλλο το βάθος παιδίου το έχουν όλες οι μηχανές; (αν το λένε έτσι) δηλαδή τι εννοώ.. το να βιντεοσκοπείς το θέμα σου σε πρώτο πλάνο και το φόντο πίσω να είναι θαμπό ή και το αντίθετο..

αν θέλεις ρηχό βάθος πεδίου (δηλ. να είναι θολό το φόντο) χρειάζεσαι άλλου είδους μηχανή, καθώς στις βιντεοκάμερες τέτοιοι αισθητήρες στοιχίζουν ακριβά. Μπορείς να το πετύχεις με αρκτές μηχανές, όπως τις SONY NEX3/5/6/7 με την προσθήκη ενός άλλου φακού κι όχι του κιτ, ο οποίος φακός μπορεί να είναι φθηνός στην αγορά του, αλλά δεν κάνει ζουμ.

Μόνο η αγορά της μηχανής δεν θα σου λύσει το πρόβλημα. Στα 400-500 ευρώ που στοιχίζει η μηχανή θα πρέπει να υπολογίσεις και φακό 100-200 ευρώ, 50-80 ευρώ για τριπόδι, αλλιώς τα κουνήματα φέρνουν ζαλάδα, και 30 ευρώ για κάρτα. Αν θέλεις εξωτερικό μικρόφωνο υπολόγισε 100 ευρώ. Ελπίζω ο ΗΥ σου να είναι σύγχρονος για να αντέχει μετά την επεξεργασία που θα κάνεις.

Όμως για λήψη βίντεο υπάρχουν άλλοι πιο κατάλληλοι σε αυτή την κατηγορία για να μας πουν τη γνώμη τους και να δώσουν συμβουλές.
 

Photis

Supreme Member
4 July 2006
4,796
behind the camera
Το bokeh (το θόλωμα δλδ του background στα πορτρέτα) υπάρχει τρόπος να το πετύχεις και με camcorder αρκεί ο φακός της να έχει ανοιχτό διάφραγμα στα μεγάλα του μήκη. Δηλαδή να έχεις ένα camcorder με φακό που έχει οπτικό zoom 7Χ και πάνω και στο 5Χ να έχεις f/2.8 και πιο ανοιχτό διάφραγμα. Εκεί θα πάρεις ένα σχετικά καλό bokeh, αλλά όχι εφάμιλλο με αυτό που σου δίνει ένας αισθητήρας DSLR φωτογραφικής μηχανής και ένας φωτογραφικός φακός με f/1.4 ας πούμε. Όμως αυτός ο τρόπος προϋποθέτει μεγάλη απόσταση του θέματος από την κάμερα, και πολύ καλή σταθεροποίηση της τελευταίας.

Αυτό που σου έγραψε ο Βλάσης πιο πάνω για το τριπόδι είναι πολύ σωστό. Χρειάζεσαι εναν τρόπο να σταθεροποιήσεις την κάμερα ακόμα και αν τραβάς μέσα στο σπίτι. Για περιηγητικά video δε, δεν το συζητάω καν. Οπωσδήποτε τριπόδι και μάλιστα βαρύ (κι ας σου βγάζει την πίστη στο κουβάλημα). Ο αέρας έξω θα σου κουνάει πολύ ένα ελαφρύ τριπόδι σε βαθμό που θα σου αχρηστεύει την λήψη. Φαντάσου τώρα να έχεις πάει ταξίδι στο Μάτσου Πίτσου, να είσαι στο οροπέδιο, να έχεις την ευκαιρία να τραβήξεις τις εκεί αρχαιότητες και να μην έχεις καλή λήψη επειδή τσιγκουνεύτηκες στο τριπόδι και ο αέρας κάνει τη λήψη να παίζει πάνω κάτω. Not my cup of tea...
 

Lef7234

Inactive User
5 May 2007
6,504
Για να μην κανω νεο θεμα...

Εχω βρει να παρω για την γυναικα μου δυο καμερες η μια μεταχειρισμενη η αλλη απο δωρο καινουρια.

Η μια η ειναι η Panasonic TM80 που την βρηκα με 100 ευρω μεταχειρισμενη και η αλλη ειναι Sony CX130 που την βρηκα με 130 ευρω αλλα σφραγισμενη στο κουτι.

Οπως ειδα η Sony ειναι καλυτερη γιατι εχει 50p αντι 25p και 28mbps αντι 17mbps

Ποια ειναι η γνωμη σας;

Δεν θελω να παρω κατι ακριβο γιατι θα πεσει στα χερια των παιδιων και κλαφτα Χαραλαμπε.
 

Lef7234

Inactive User
5 May 2007
6,504
Δεν κανω καμια επεξεργασια εφε κλπ οπως ειναι τα βαζω στον σκληρο.

50p λογικα ειναι καλυτερα σαν ποιοτητα.
 

serdigital

New member
29 March 2013
9
Φίλε Λεφτέρη, μου την έκανες την ζημιά...:flipout: πάνω που θα βγάζαμε κάποια συμπεράσματα σχετικά... μου αλλάζεις το θέμα ολοκληρωτικά...:coool: :) τεσ πα πιστευω να επανέλθουμε στο θέμα για κάμερα κατηγορίας των 500ε-800ε..