[Επίσημο] LG Optimus L9

airb

Super Moderator
Staff member
25 May 2008
15,120
Λιβαδειά

Τo LG Optimus L9 είναι ένα πολύ αξιόλογο smartphone, σε λογική τιμή και απευθύνεται σε όσους ψάχνουν
τη μεγάλη οθόνη χωρίς τα τρελά υπόλοιπα χαρακτηριστικά.



Εισαγωγή
Το LG Optimus L9 έρχεται να συμπληρώσει ένα κενό στην αγορά των Android smartphones. Ενσωματώνει οθόνη
4.7 ιντσών, την οποία μέχρι σήμερα μπορούσαμε να βρούμε μόνο στα superphones των 600+ ευρώ (τουλάχιστον
τη στιγμή της κυκλοφορίας). Απευθύνεται σε εκείνους όσοι ενδιαφέρονται να περιηγούνται στο ίντερνετ με άνεση
και για πολύ ώρα, χωρίς να φέρει αντίστοιχα χαρακτηριστικά στο κομμάτι της απόδοσης και της κάμερας.


lg-optimus-l9-banner.jpg



Εμφάνιση, Ποιότητα και Εργονομία
Θα λέγαμε ότι εξωτερικά το Optimus L9 βρίσκεται ανάμεσα στο LG Optimus 4X HD και το LG Optimus G.
Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο κινητό, με μικρό βάρος και χωρίς σχεδιαστικές εξάψεις.

Το πλαστικό που έχει χρησιμοποιηθεί είναι αρκετά ποιοτικό και τα κουμπιά είναι σωστά τοποθετημένα.
Φυσικά, λόγω μεγέθους δεν αποτελεί τον βασιλιά της εργονομίας, αλλά μπρος στα κάλλη τι είναι ο
πόνος;

Αν υπήρξε κάτι που δεν μου άρεσε, ήταν το κεντρικό Home button, το οποίο αν και είναι ίσως το πιο όμορφο
κομμάτι πάνω στο κινητό, είναι ταυτόχρονα σκληρό και περισσότερο “κοφτερό” απ’ ότι θα έπρεπε.
Λεπτομέρειες θα μου πείτε… δεκτό.



Απόδοση, Λογισμικό και Αυτονομία
Στην καθημερινή χρήση, βρήκαμε το LG Optimus L9 αρκετά σταθερό. Δεν υπήρξαν κρασαρίσματα και προβλήματα
σε καμία στιγμή, ενώ η απόδοση στο ίντερνετ ήταν συνήθως εξαιρετική.

Η οθόνη του είναι ίσως το μεγαλύτερο ατού της συσκευής, καθώς παρά την qHD ανάλυση και τη μεγάλη διαγώνιο,
όλα φαίνονται καθαρά πάνω της και μάλιστα ακόμα και σε μεγάλες γωνίες θέασης. Σίγουρα πρόκειται για μεγάλη
βελτίωση σε σχέση με το LG Optimus 4X HD.

Από την άλλη, η κάμερα της συσκευής δεν φτάνει ούτε για τα βασικά. Τα ονομαστικά 5 megapixels δεν φέρνουν
τα αντίστοιχα αποτελέσματα, ενώ και το noise canceling όπως θα δείτε και στο βίντεο, είναι κακό.

Κατά τις κλήσεις πάντως δεν αντιμετωπίσαμε κανένα πρόβλημα και ο ήχος ήταν καθαρός και προς τις δύο πλευρές.



Συμπεράσματα
Το LG Optimus L9 είναι το καλύτερο μοντέλο της σειράς L και σίγουρα αποτελεί έναν από τους καλούς υποψηφίους
για την middle προς high end αγορά. Δεν θα βρείτε αντίστοιχο κινητό με ίδιο μέγεθος οθόνης στα 380 ευρώ που
πωλείται στην αγορά, αλλά από την άλλη θα πρέπει να συμβιβαστείτε με την κακή του κάμερα. Στα πολύ θετικά
του πρέπει να προσμετρήσουμε το User Interface της LG, το οποίο είναι πραγματικά εξαιρετικό.

lg-optimus-l9-ui.jpg




Hands-on/Unboxing Video




Display, Outdoor, Gaming, Video Sample




Internet, Benchmarks, iOS


[via]
 

cacau

Moderator
Staff member
7 June 2008
20,351
Αθήνα
Το έχω στα χέρια μου εδώ και λίγες μέρες! Δεν είχα στο πρόγραμμα αγορά κινητού, αλλά έπεσα στο cyber woche του amazon.de , όπου το πλήρωσα 254 με τα έξοδα αποστολής (UPS σε δύο μέρες στην πόρτα μου). Για όποιον ενδιαφέρεται, η "κανονική" τιμή του είναι 285 + 10 έξοδα αποστολής (μην ρωτήσετε εμένα γιατί στην χώρα μας έχει 100 + παραπάνω).

Αυτά που αναφέρονται στο προηγούμενο post καλύπτουν πλήρως σχεδόν όσα θέλετε να ξέρετε για το κινητό, οπότε να προσθέσω τα εξής ολίγα:

-Το τηλέφωνο είναι καλοφτιαγμένο, σχετικά "μαζεμένο" για οθόνη 4,7" και ο σχεδιασμός του έχει άποψη - αν μη τι άλλο δεν θα φάμε μήνυση από την Apple για άλλο ένα "ορθογώνιο παραλληλόγραμμο με στρογγυλεμένες γωνίες" :flipout: Ωραία αίσθηση από την ανάγλυφη πίσω επιφάνεια - την οποία δυστυχώς θα χάσω μόλις μπει το παραγγελθέν silicone sleeve - και παρεμπιπτόντως έχουμε θέμα, προς το παρόν υπάρχει μόνο 1 (ναι ένα!) http://www.ebay.com/itm/For-LG-Opti...177253?pt=PDA_Accessories&hash=item19d6fe5fa5. Προσοχή μην την πατήσετε γιατί το ευρωπαϊκό μοντέλο είναι το P760 που έχει κάμερα κ.λ.π. σε διαφορετικές θέσεις από το "αμερικάνικο" P769.

-Η οθόνη είναι εξαιρετική, μεγάλες γωνίες θέασης, φυσικά χρώματα - καμία σχέση με amoled (εσείς οι φωτογράφοι ακούτε?) και με καλή απόκριση. Επίσης με βόλεψε η ρύθμιση μεγέθους γραμματοσειράς, δεν χρειάζομαι πλέον χωριστή εφαρμογή να τρέχει στο παρασκήνιο. Ένας από τους λόγους επιλογής είναι και το πολύ καλό, καθαρό και φιλικό περιβάλλον που έχει στήσει η LG. Με είχε ήδη εντυπωσιάσει από το 2Χ της κόρης μου.

-Το σήμα του σε wifi καθώς και το gps σαφώς καλύτερα από το Galaxy S (βέβαια το "σκυλί" με συνόδεψε 2,5 χρόνια και είναι σαν καινούριο).

-Ήχος και ποιότητα συνομιλίας είναι πολύ καλά, οι δε ήχοι από τα πλήκτρα ακούγονται άνετα αν τους ενεργοποιήσεις βέβαια.

- Η μπαταρία δείχνει αρκετά καλή συμπεριφορά, αν και είναι νωρίς να βγουν συμπεράσματα, θα πρέπει να περιμένουμε καμιά εβδομάδα ώστε αφενός να ολοκληρωθούν μερικοί κύκλοι φόρτισης - εκ φόρτισης, και αφετέρου να πέσει και λίγο βαριά χρήση.


Στα αρνητικά του τώρα να αναφέρω την μέτρια κάμερα - η οποία δεν με πολυενδιαφέρει γιατί έχω πάντα μια κανονική μαζί μου, αλλά για πολλούς είναι ένα από τα κριτήρια, και τον περιορισμένο αποθηκευτικό χώρο. Τέσσερα GB είναι πολύ λίγα την σήμερον ημέρα! Ο χώρος αποθήκευσης για εφαρμογές είναι 2,2 GB και οι εφαρμογές ΔΕΝ μεταφέρονται στην εξωτερική κάρτα SD, οπότε μόλις έβαλα το πρόγραμμα πλοήγησης με 5 χάρτες στριμώχτηκα λιγάκι.

Όμως...

Γίνεται πλέον root όπως περιγράφεται αναλυτικά εδώ: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1990705

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ !!! Η διαδικασία αυτή δεν έχει εγγυημένα αποτελέσματα, και αν κάτι δεν πάει καλά μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα για την συσκευή σας, προσωρινά ή μόνιμα! Με λίγα λόγια αν (ενδεικτικά και μόνο) γίνει διακοπή ρεύματος, οι συνέπειες είναι άγνωστες, μπορεί να μείνετε με ένα κομψό press papier στα χέρια... Οπότε αν κάτι στραβώσει, μην αναζητήσετε καμία ευθύνη από εμένα, τους διαχειριστές ή κάποιον άλλο! ΣΑΣ ΠΡΟEΙΔΟΠΟΙΉΣΑΜΕ!!!

Αν φοβηθήκατε και σας ικανοποιεί ως έχει χαρείτε το έτσι, για τους ριψοκίνδυνους (λέμε τώρα... ) δύο μόνο σημεία θέλουν προσοχή:

- Μην αναβαθμίσετε το firmware, κάποιοι που πήγαν στην 10e αντιμετώπισαν προβλήματα με την διαδικασία του root (τελικά γίνεται βέβαια), κι επειδή ακόμα δεν έχουμε CWM το downgrade είναι κομματάκι δύσκολο έως αδύνατο. Αφού βάλετε μετά το Voodoo Root Keeper, μπορείτε να δοκιμάσετε την OTA αναβάθμιση - εγώ δεν το έκανα και δεν ξέρω αν γίνεται - δεν προσφέρει τίποτα σημαντικό, ίσως όταν έρθει η 4.1!
- Στο αρχείο RunMe_L9.txt που θα κατεβάσετε πρέπει να αλλάξετε ΚΑΙ το όνομα εκτός από την επέκταση, θα πρέπει δηλ. να το κάνετε RunMe.bat και copy and replace στην θέση του υπάρχοντος.

Αφού τελειώσετε και προσθέσετε όλα τα "καλούδια" που μπαίνουν στα root κινητά, το επόμενο βήμα είναι να βάλετε το Link2SD όπως αναφέρεται εδώ: http://www.xperiablog.net/2011/12/12/link2sd-guide-never-worry-about-internal-memory-limits-again/
Τι κάνει αυτό? Δίνει χώρο για εφαρμογές στην SD, οπότε τέλος και ο περιορισμός των 2,2 GB για όσους θέλουν να το φορτώσουν πράμα.

Οι πρώτες εντυπώσεις λοιπόν είναι πολύ καλές, πρόκειται για συσκευή η οποία απευθύνεται σε χρήστες που θέλουν ένα κομψό, ισχυρό τηλέφωνο με μεγάλη ποιοτική οθόνη σε τιμή κάτω από 300 πλέον. Ουσιαστικά αντιμετωπίζει μόνο εσωτερικό ανταγωνισμό από το τετραπήρυνο 4Χ HD, με το οποίο η διαφορά τιμής είναι μικρή, αλλά απευθύνεται σε διαφορετικούς χρήστες, και το Nexus S - επίσης τελείως διαφορετική προσέγγιση.
 
Last edited:

cacau

Moderator
Staff member
7 June 2008
20,351
Αθήνα
Αυτό ήθελα να το βάλω πριν το πως κάνουμε root αλλά το ξέχασα... Ρίχτε και μια ματιά στον οδηγό για νέους χρήστες android εδώ: http://www.avclub.gr/forum/showthread.php/99083-%CE%9F%CE%B4%CE%B7%CE%B3%CF%8C%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BD%CE%AD%CE%BF%CF%85%CF%82-%CF%87%CF%81%CE%AE%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%82-Android
Δεν είναι απαραίτητο, αλλά καλό είναι να "ξέρεις που παν τα τέσσερα"...
 

cacau

Moderator
Staff member
7 June 2008
20,351
Αθήνα
Αν βγείτε στη γύρα στο διαδίκτυο για αξεσουάρ, προσοχή! Υπάρχει και η "αμερικάνικη" εκδοχή του L9 (P769) η οποία ΔΕΝ είναι συμβατή με την "κανονική" (P760) που κυκλοφορεί στον υπόλοιπο κόσμο. Ειδικά τα screen protectors, silicone sleeves κ.λ.π. δεν ταιριάζουν με τίποτα, καθώς υπάρχει διαφορά στο μέγεθος συνολικά, η οθόνη είναι 4,5" και η θέση της κάμερας σε διαφορετικό σημείο. Σιγουρευτείτε ότι ψωνίζετε για το P760 και κάντε έναν οπτικό έλεγχο καλού-κακού...
 

cacau

Moderator
Staff member
7 June 2008
20,351
Αθήνα
Εδώ και μερικές ημέρες κυκλοφόρησε (επιτέλους) Clockworkmod για το L9! Περισσότερα για το πως θα το εγκαταστήσετε θα βρείτε εδώ: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?p=36620368#post36620368
Το έβαλα (αυτό δα έλειπε) και δουλεύουν σχεδόν όλα, πλήν SD backup - που δεν είναι ότι καλύτερο για όσους έχουν το Link2SD, όπως εγώ. Τα πράγματα εξελίσονται όπως βλέπετε και αναμένεται Cyanomogen 9...

Κατά τα λοιπά μετά από κάμποσο καιρό που το έχω μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι το τηλέφωνο είναι "τούμπανο", δεν κολλάει πουθενά και η διάρκεια της μπαταρίας είναι πολύ καλή τουλάχιστον με την χρήση που του κάνω εγώ. Το φορτίζω κάθε δεύτερο βράδυ, με την διευκρίνηση ότι μετά τις 23.00' το σβήνω και το ανάβω ξανά κατά τις 7.00'. Επίσης δεν παίζω ενεργοβόρα 3D παιχνίδια.
 

cacau

Moderator
Staff member
7 June 2008
20,351
Αθήνα
Εδώ και λίγο καιρό έχω περάσει το firmware V20C EUR - XX δηλαδή android 4.1.2 φυσικά root και με Clockworkmod, αυτό το τελευταίο όμως είναι "ημιτελές" - δεν κάνει backup την εξωτερική κάρτα, αλλά ο.κ. μη τα θέλουμε όλα δικά μας! Άργησα λίγο σε σχέση με άλλους, γιατί είχα ακούσει αρνητικά σχόλια για την διάρκεια της μπαταρίας, αλλά τελικά μάλλον φταίει το γεγονός ότι το τηλέφωνο όντας πιο smooth και "τραβηχτικό", σε παρασύρει να παίξεις μαζί του με τα γνωστά επακόλουθα... Τες πα προστέθηκε και το greenify (κατόπιν συμβουλής συμφορουμιτών), πέρασε και ο αρχικός ενθουσιασμός, και επανήλθαμε στα συνηθισμένα: φόρτιση βράδυ παρά βράδυ, με μέτρια χρήση - λίγη ομιλία, αρκετό σερφάρισμα και mail σε 3G και 5-10 λεπτά κλασσικά παιχνίδια ημερησίως...