42ST50...να την πάρω;

atsakis

New member
20 November 2012
6
Καλησπέρα σε όλους. Είμαι νέος στο forum και θα ήθελα να ρωτήσω κάτι σχετικά με την ST50. Αν έχει ήδη αναφερθεί παρακαλώ δείξτε κατανόηση, μιας και τα threads στο forum είναι πάρα πολλά.
Μετά από διάφορα reviews που διάβασα, κατέληξα στην 42ST50. Την είδα σε ένα κατάστημα δίπλα σε μία Samsung LCD (νομίζω 6000 series). Αν και μου φαίνεται ότι έχει πιο ρεαλιστικά χρώματα, η LCD ήταν πολύ εντυπωσιακή, ειδικά όταν έδειχνε κάποια πλάνα από ταινία cartoon. Γνωρίζω ότι η φωτεινότητα της plasma είναι κατώτερη, αλλά θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορώ αλλάζοντας τις ρυθμίσεις να έχω ένα αποτέλεσμα κοντά σε αυτό της LCD, ακόμα και αν είναι λιγότερο ρεαλιστικό. Δοκίμασα να αυξήσω φωτεινότητα και αντίθεση, αλλά τα αποτελέσματα δεν είχαν μεγάλη διαφορά.
Επίσης, ενώ στα περισσότερα ξένα reviews που έχω (π.χ. HDTVtest, AVForums, κ.α.) στα reviews του ελληνικού FullHD.gr οι κριτικές σε πλάσμα τηλεοράσεις είναι συνήθως λιγότερο θετικές. Αντίθετα φάινεται ότι οι LCD έχουν καλύτερα σχόλια. Υπάρχει κάποιος λόγος;

Re: Panasonic Plasma ST50 : Reviews - Εντυπώσεις - Σχόλια

Ότι θέλουν κάποιοι να πουλήσουν εξυμνείται. Θα διαφωνήσω όμως ότι οι κριτικές σε plasma είναι λιγότερο θετικές. Οι plasma είναι πιο enthusiast-friendly οπότε σε hardcore a/v fans, θα δεις ότι τυγχάνουν πολύ ενθουσιωδών reviews.

Γνωρίζω ότι η φωτεινότητα της plasma είναι κατώτερη, αλλά θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορώ αλλάζοντας τις ρυθμίσεις να έχω ένα αποτέλεσμα κοντά σε αυτό της LCD, ακόμα και αν είναι λιγότερο ρεαλιστικό. Δοκίμασα να αυξήσω φωτεινότητα και αντίθεση, αλλά τα αποτελέσματα δεν είχαν μεγάλη διαφορά.

Βασικά εφόσον προτιμάς την εικόνα της LED LCD δεν έχει νόημα για εμένα να προσπαθήσεις να μετατρέψεις την πλάσμα σε LCD (κάτι που είναι αδύνατο) αλλά να αγοράσεις ότι σου φαίνεται καλύτερο.

Δεν είμαι σίγουρος ότι προτιμώ την εικόνα της LED LCD, καθώς νιώθω πιο 'ψεύτικα' τα χρώματα της και νομίζω ότι σε βάθος χρόνου θα με κουράσουν. Επίσης στα χρώματα του δέρματος η plasma ήταν πολύ ανώτερη. Σε animation ταινίες, όπου τα χρώματα, ούτως ή άλλως, δεν είναι ρεαλιστικά, η LCD σε εντυπωσιάζει. Επειδή η τηλεόραση που έχω τώρα είναι CRT και δεν έχω εμπειρία, έλεγα αν μπορούσα, ρυθμίζοντας την plasma, να έχω ένα αποτέλεσμα παρόμοιο με αυτό που ανέφερα. Στο κατάστημα που την είδα δεν μπορούσα να κάνω και πολλές αλλαγές στις ρυθμίσεις.

Γιατί δεν ξεκινάς από τα βασικά , απόσταση θέασης , χρήση , χώρος φωτεινός/σκοτεινός κτλ.

Αν πάντως βρεις τηλεόραση που να συνδυάζει πλάσμα και LCD μαζί να μου την πεις και εμένα για να την αγοράσω.

Λοιπόν, σχετικά με τα βασικά. Απόσταση: 2-2.5 μέτρα. Χρήση: κυρίως ταινίες και αθλητικά. Gaming αυτή τη στιγμή δεν με ενδιαφέρει καθόλου, το 3D το ίδιο, αλλά μπορεί κάποια στιγμή να έχει περισσότερο ενδιαφέρον. Χώρος: φωτεινός την ημέρα, αλλά η χρήση της τηλεόρασης γίνεται κυρίως βραδινές ώρες, οπότε και να μην έχω το απόλυτο την ημέρα δεν είναι πολύ σημαντικό. Από ότι έχω καταλάβει/δει μέχρι τώρα η χρήση της ST50 σε φωτεινό δωμάτιο δεν είναι και απαγορευτική.

Συγνώμη που επανέρχομαι στο θέμα προσέγγισης της εικόνας plasma σε lcd. Δεν είναι ότι ψάχνω να βρω το απόλυτο και μάλιστα στα λεφτά της ST50, απλά ήθελα να ρωτήσω τους κατόχους, αν αλλάζοντας ρυθμίσεις όπως gamma, white balance, κτλ, μπορείς να πας πιο κοντά στην εικόνα μιας lcd, ακόμα και γνωρίζεις ότι χάνεις σε πιστότητα. Δεν είναι το κριτήριο αγοράς αυτό, αλλά θα ένιωθα πιο σίγουρος με την επιλογή μου.

Αφού κοιτάς κάτι σε 42'' εκεί χάνεται ένα μεγάλο ατού των plasma, η τιμή ανά ίντσα.
Δες από κοντά και κάποια led σαν την TXL42E5 ή την 750 της sony που ακούγονται καλά λόγια γι'αυές

Λοιπόν, σχετικά με τα βασικά. Απόσταση: 2-2.5 μέτρα. Χρήση: κυρίως ταινίες και αθλητικά. Gaming αυτή τη στιγμή δεν με ενδιαφέρει καθόλου, το 3D το ίδιο, αλλά μπορεί κάποια στιγμή να έχει περισσότερο ενδιαφέρον. Χώρος: φωτεινός την ημέρα, αλλά η χρήση της τηλεόρασης γίνεται κυρίως βραδινές ώρες, οπότε και να μην έχω το απόλυτο την ημέρα δεν είναι πολύ σημαντικό. Από ότι έχω καταλάβει/δει μέχρι τώρα η χρήση της ST50 σε φωτεινό δωμάτιο δεν είναι και απαγορευτική.

Συγνώμη που επανέρχομαι στο θέμα προσέγγισης της εικόνας plasma σε lcd. Δεν είναι ότι ψάχνω να βρω το απόλυτο και μάλιστα στα λεφτά της ST50, απλά ήθελα να ρωτήσω τους κατόχους, αν αλλάζοντας ρυθμίσεις όπως gamma, white balance, κτλ, μπορείς να πας πιο κοντά στην εικόνα μιας lcd, ακόμα και γνωρίζεις ότι χάνεις σε πιστότητα. Δεν είναι το κριτήριο αγοράς αυτό, αλλά θα ένιωθα πιο σίγουρος με την επιλογή μου.

Γενικά οι πλάσμα δεν έχουν την φωτεινότητα των led. Είναι αυτό που σου είπε και ο γιάννης (yperion). Μπορείς να σηκώσεις φωτεινότητα στο πανελ με το ρυθμιστικό της αντίθεσης αλλά και πάλι δεν θα φτάσεις στα 200+ nits των led.
Επίσης για τις πανασονικ ισχύει και το εξής. Την μεγαλύτερη φωτεινότητα τη δίνουν στο κανονικό (οκ το δυναμικό το ξεχνάμε - ακατάλληλο προς θέαση) αλλά συνήθως εκεί το gamma τους είναι κουκουρούκου. Στα "κινηματογραφικά modes" - true cinema - thx στις ανώτερες σειρές έχουν κόφτη στη φωτεινότητα κάπου στα 90-100 nits. Δεν ξέρω για τις 50άρες τι ισχύει αλλά φαντάζομαι το ίδιο.

Γενικά αν σου αρέσει πολύ φώς στην εικόνα και τα έντονα χρώματα είναι καλύτερα να πάς σε κάποια led.

Απάντηση: Re: 42ST50...να την πάρω;

Απόσταση: 2-2.5 μέτρα.
Χρήση: κυρίως ταινίες και αθλητικά.
Gaming αυτή τη στιγμή δεν με ενδιαφέρει καθόλου, το 3D το ίδιο, αλλά μπορεί κάποια στιγμή να έχει περισσότερο ενδιαφέρον.
Χώρος: φωτεινός την ημέρα, αλλά η χρήση της τηλεόρασης γίνεται κυρίως βραδινές ώρες, οπότε και να μην έχω το απόλυτο την ημέρα δεν είναι πολύ σημαντικό.

...απλά ήθελα να ρωτήσω τους κατόχους, αν αλλάζοντας ρυθμίσεις όπως gamma, white balance, κτλ, μπορείς να πας πιο κοντά στην εικόνα μιας lcd, ακόμα και γνωρίζεις ότι χάνεις σε πιστότητα.
Δεν ξέρω σε ποια τεχνολογία θα καταλήξεις, plasma πάντως είναι μια χαρά για την χρήση που την θέλεις, αν είσαι φανατικός των τηλεοπτικών αθλητικών μεταδόσεων να προτιμήσεις τηλεόραση με "προσθήκη καρέ" (Frame Interpolation, IFC κλπ.... http://www.avclub.gr/forum/showthread.php/35151-Frame-Interpolation-Βήμα-μπροστά ).

Η εικόνα ορίζεται από πρότυπα τα οποία είναι το μέτρο σύγκρισης. Είτε σε plasma ή σε LCD η κλίμακα του γκρι, gamma, θερμοκρασία χρώματος, χρωματικό τρίγωνο, black level, white level, οξύτητα κ.λ.π. ρυθμίζονται με ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ τρόπο και έχουν ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΤΟΧΟ...να πλησιάσουν το ΙΔΙΟ πρότυπο. Όταν τελικά ρυθμιστεί οποιαδήποτε τηλεόραση (πλησιάσει κατά το δυνατόν ή ιδανικά ταυτιστεί με το πρότυπο) θα υπάρχουν και κάποια τελικά αριθμητικά δεδομένα όπως gamma, black level, white level κ.λ.π.

Το τι και πως αρέσει στον καθένα μας να βλέπει και το αν θα κάνουμε μια τηλεόραση να μοιάζει με κάποια άλλη δεν έχει καμία σχέση με ρύθμιση εικόνας, υπάρχουν preset modes και ρυθμιστκά που μπορούν να ικανοποιήσουν τους πάντες φτάχνοντας την εικόνα όπως θέλουν, άσχετα με το εάν αυτό είναι σωστό ή λάθος....όποιος έχει το χρόνο και θέλει ας ρίξει μιαα ματιά .... http://www.avclub.gr/forum/showthread.php/44926-Εξήγηση-Διαγραμμάτων

Αφού κοιτάς κάτι σε 42'' εκεί χάνεται ένα μεγάλο ατού των plasma, η τιμή ανά ίντσα.
Δες από κοντά και κάποια led σαν την TXL42E5 ή την 750 της sony που ακούγονται καλά λόγια γι'αυές

42UT50 ....... 499 ( http://www.skroutz.gr/s/445187/Panasonic-TX-P42UT50E.html ) ....11,9 ανά ίντσα

...και προτείνεις ...

TX-L42E5E .... 522 ( http://www.skroutz.gr/s/444650/Panasonic-TX-L42E5E.html )..... 12,4 ανά ίντσα

42ST50....799 ( http://www.skroutz.gr/s/1567896/Panasonic-TX-P42ST50E.html?keyphrase=42st50 )..... 19 ανά ίντσα

...και προτείνεις ...

40ΗΧ750.... 749 ( http://www.skroutz.gr/s/448757/Sony-KDL-40HX750.html?keyphrase=40HX750 )..... 18,7 ανά ίντσα

Last edited:
Κοίταξα ξανά την ST50, αλλά αυτή τη φορά έκανα αλλαγές στις ρυθμίσεις. Η διαφορά ήταν πολύ μεγάλη. Την πρώτη φορά μου φάνηκε σχετικά σκοτεινή στο χώρο του καταστήματος, ο οποίος είναι έντονα φωτισμένος. Με αλλαγή των ρυθμίσεων, η διαφορά με μία LCD δεν ήταν πλέον τόσο μεγάλη, αλλά τα χρώματα πολύ πιο φυσικά. Ειδικά οι αποχρώσεις του δέρματος, σε όποια LCD, είδα ήταν κατώτερες.
Κοίταξα την Sony HX750 που ανέφερε ο Peris125, αλλά τη θεωρώ κατώτερη από πλευράς ποιότητας εικόνας. Το θετικό της είναι ότι βγάζει και μοντέλο στις 46 ίντσες (οι 50 είναι πολλές για το χώρο μου), αλλά είναι τουλάχιστον 100 πάνω από την Panasonic. Επίσης η σειρά LCD της Panasonic, από ότι μου φάνηκε, νομίζω ότι είναι κατώτερη σε ποιότητα εικόνας.
Πρέπει να ομολογήσω ότι η επιλογή δεν είναι τόσο 'straightforward' όσο περίμενα. Δυστυχώς στα πιο πολλά καταστήματα οι τηλεοράσεις είναι ρυθμισμένες άσχημα (π.χ. dynamic mode).
Ευχαριστώ για τη βοήθεια και τις προτάσεις. Όπως φαίνεται αυτή τη στιγμή, καταλήγω στην ST50.