PDA

View Full Version : Εξωτερικός σκληρός σε δύο υπολογιστές

globalcom150
27-03-2010, 22:38
καλησπέρα σε όλους , υπάρχει η δυνατότητα ένας εξωτερικός σκληρός να συνδεθεί με δυο υπολογιστές ώστε να έχουν κοινή μνήμη και να μπορουν να έχουν access στην μνήμη του όταν και οι δυο λειτουργούν?

evam7
27-03-2010, 23:20
Θα τον τρελανεις νομιζω -σε ποιανου εντολες θα θπακουει;Μου φαινεται λιγο παραλογο, αλλα παλι...λες;

globalcom150
28-03-2010, 03:36
απο το απογευμα εχω διαβασει αρκετα link , καποιοι λενε οτι γινεται αλλοι λενε το ιδιο οπως κι εσυ οτι δεν γινεται. Εψαξα και στο you tube για να δω αν το κανουν και νομιζω οτι τελικα γινεται , απλα δεν εχω βρει καποιον που να το εχει δοκιμασει.

Αλλιως ποιος ο καλυτερος τροπος για δυο υπολογιστες να μοιραζονται και να εχουν προσβαση στα ιδια αρχεια ?

Κακαλιός Στέργιος
28-03-2010, 03:44
απο το απογευμα εχω διαβασει αρκετα link , καποιοι λενε οτι γινεται αλλοι λενε το ιδιο οπως κι εσυ οτι δεν γινεται. Εψαξα και στο you tube για να δω αν το κανουν και νομιζω οτι τελικα γινεται , απλα δεν εχω βρει καποιον που να το εχει δοκιμασει.

Αλλιως ποιος ο καλυτερος τροπος για δυο υπολογιστες να μοιραζονται και να εχουν προσβαση στα ιδια αρχεια ?

δικτυάκι :a0210:

Γιώργος Κυριακαράκος
28-03-2010, 11:54
Ακριβώς, μόνο αν το κάνεις δικτυακό μπορεί να γίνει αυτό. Κοινώς φτιάχνεις ένα μικρό δίκτυο μεταξύ των 2 υπολογιστών, συνδέεις τον δίσκο στον ένα και τον κάνεις share στον άλλο.

nikosdoc
28-03-2010, 12:36
Υπάρχουν εξωτερικοί σκληροί που έχουν ethernet και τους βάζεις πάνω στο router....

evam7
28-03-2010, 13:45
Αν εχεις υπομονη, το βραδι (αρκει να ...θυμηθω!) θα δοκιμασω ταυτοχρονη συνδεση σε 2 υπολογιστες ενος σκληρου (με usb + ethernet)

netblues
28-03-2010, 14:09
Αντε και καλο data corruption....
Μονο αν η μια απο τις δυο συνδεσεις ειναι αυστηρα read-only...
Αλλιως κλαφτα χαραλαμπε.
Μονο ως δικτυο.

th-pantazis
28-03-2010, 15:58
Φίλε μου,

Αυτό που λες γίνεται με κάποιους σκληρούς δίσκους εύκολα, ενώ με άλλους δεν γίνεται καθόλου.
Είναι σημαντικό να μας πεις με ποιον τρόπο γίνεται η σύνδεση.

1) Αν ο εξωτ. σκληρός δίσκος συνδέεται με USB ή Firewire ή eSATA (και σε μερικές περιπτώσεις με Fibre Channel ή SCSI) τότε μπορεί να συνδεθεί με έναν μόνο Η/Υ.
Τότε ο σκληρός δίσκος λέγεται DAS (Direct Attached Storage).
Οι εγγραφές/αναγνώσεις γίνονται σε επίπεδο disc block
και το πρωτόκολλο σύνδεσης επιτρέπει μόνο έναν Η/Υ και έναν ή πολλούς εξωτ. σκληρούς δίσκους.

2) Αν ο εξωτ. σκληρός δίσκος συνδέεται με Ethernet (καλώδιο δικτύου), τότε στο 99% των περιπτώσεων (των καταναλωτικών λύσεων) ο σκληρός δίσκος θα λέγεται NAS (Network Attached Storage).
Σ' αυτή την περίπτωση ο Η/Υ ΔΕΝ κάνει εγγραφές/αναγνώσεις σε επίπεδο disc block αλλά ζητάει ένα τμήμα του αρχείου, δηλαδή λειτουργεί σε File Level.
Χρησιμοποιούνται προτόκολλα όπως SMB/CIFS, AFP, NFS, FTP κτλ.
Επιπλέον ο αποθηκευτικός χώρος ΚΑΙ το σύστημα αρχείων (File System) βρίσκεται μέσα στο NAS.

3) Αν ο εξωτ. σκληρός δίσκος συνδέεται με καλώδιο Fibre Channel (ή Ethernet ή SCSI - οι υπόλοιπες και σπάνιες περιπτώσεις) τότε ο σκληρός δίσκος ή καλύτερα η συστοιχία (Array) σκληρών δίσκων θα λέγεται SAN (Storage Area Network).
Σ' αυτήν την περίπτωση οι εγγραφές/αναγνώσεις γίνονται σε επίπεδο disc block
και το πρωτόκολλο σύνδεσης επιτρέπει πολλούς Η/Υ και πολλούς εξωτ. σκληρούς δίσκους.
Επιπλέον ο αποθηκευτικός χώρος βρίσκεται μέσα στο SAN ΑΛΛΑ το σύστημα αρχείων βρίσκεται στον εκάστοτε Η/Υ.

Κατά 95% θεωτώ πως σ' ενδιαφέρει η 1η ή η 2η περίπτωση. Μπορείς να επιλέξεις τι χρειάζεσαι και μπορούμε να σε βοηθήσουμε να το υλοποιήσεις.