PDA

View Full Version : Βοήθεια για σύστημα ήχου

Μανωλάς Βλάσης
20-10-2006, 08:27
Καλημέρα σε όλα τα παιδιά του φόρουμ!
Παιδιά, ζητώ τα φώτα σας για ένα καινούριο σύστημα ήχου (ενισχυτής + 6 ηχεία) που σκοπεύω να αγοράσω. Τα δεδομένα:
1. Διαμέρισμα σε πολυκατοικία παλαιάς (σχετικά) κατασκευής (1976). Όπως καταλαβαίνετε, δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για ηχομόνωση ...
2. Το σύστημα θα εγκατασταθεί σε χώρο 4,5 Χ 2,20 μ., όχι κλειστό αλλά εντασσόμενο σε μεγάλο σαλόνι.
Αρχικά είχα σκεφτεί να αγοράσω τον Denon AVR-2807, που δίνει, όπως ξέρετε, 110 W ανά κανάλι, αλλά από διάφορους (καταστηματάρχες) πήρα τη γνώμη ότι είναι πολύ δυνατός για το χώρο μου, αφού απαιτεί ηχεία τουλάχιστον 150άρια. (Τυπικά επιχειρήματα: "δεν θα χαρείς τις δυνατότητές του", "θα διαμαρτύρονται οι ένοικοι" κλπ).
Εσείς τι προτείνετε, ρε παιδιά, για ένα καλό σύστημα κάτω από τέτοιες συνθήκες; Ισχύς ενισχυτή και ηχείων; Μπορώ να διαθέσω 600-700 ευρώπουλα για τον ενισχυτή και άλλα τόσα για τα ηχεία.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων!!

soulis
20-10-2006, 10:29
Συνολικα για τι χωρο μιλαμε?
Νομιζω (ας με διορθωσουν οι γνωστες) οτι σημασια δεν εχει που οριοθετεις το homecinema αλλα ποσο χωρο συνολικα εχει το δωματιο (μαζι με το σαλονι).

venias
20-10-2006, 10:40
Γειά σου Βλάση.
Κατ' αρχήν να σου πώ ότι το budjet που διαθέτεις για ενισχυτή δεν καλύπτει τον 2807 που θέλεις. Ο 2807 είναι της τάξης των €1000. Παρ' όλα αυτά από την εμπειρία που έχω όντας κάτοχος ενός 2807 είναι ότι το ενσωματωμένο Audyssey θα προσαρμόσει τον ήχο στο χώρο σου μια χαρά. Επίσης δεν χρειάζονται 150άρια ηχεία. Το θέμα, τελικά, δεν είναι η ισχύς αλλά η ευαισθησία των ηχείων σου. Στο δικό μου σύστημα έχω βάλει 7 Kodaκια bookshelf και ένα Yamaha sub και ο ήχος είναι ικανοποιητικότατος. Τώρα αν θα ενοχλείς ή όχι τους γείτονες είναι θέμα καθαρά υποκειμενικό γιατί αν κάποιος, ας πούμε, έχει χαμηλής έντασης σύστημα και βάλει να δει καμιά επική ταινία στις 2 τη νύχτα τότε σίγουρα θα ενοχλήσει...
Το θέμα Βλάση είναι οι επιλογές που θα κάνεις να σε καλύπτουν (ο 2807 είναι μια χαρά μηχάνημα) και να χρησιμοποιείς τον όποιο εξοπλισμό με τη σχετική ευγένεια και διακριτικότητα που, έτσι κι αλλοιώς, πρέπει να διακρίνει τον οποιοδήποτε γείτονα :-)
Καλές αγορές

antonios
20-10-2006, 11:33
Θα σου πρότεινα το εξής: Πάρε τον 2106 αν πας για Denon. Θα σε καλύψει πλήρως και είναι στα χρήματα που διαθέτεις. Ο 2807 έχει βέβαια μερικά βάτ ακόμα + κάποιες παραπάνω δυνατότητες (που θα τα πληρώσεις) αλλά είναι ζήτημα αν θα τις χρησιμοποιήσεις ποτέ αν δεν είσαι hi-fi/homecinema freak!
Αν στο μέλλον ποτέ θελήσεις αναβάθμιση, παίρνεις και ένα τελικό και είσαι οκ.

Μανωλάς Βλάσης
20-10-2006, 11:51
Συνολικα για τι χωρο μιλαμε?
Νομιζω (ας με διορθωσουν οι γνωστες) οτι σημασια δεν εχει που οριοθετεις το homecinema αλλα ποσο χωρο συνολικα εχει το δωματιο (μαζι με το σαλονι).

Ο χώρος είναι γύρω στα 45 τετραγωνικά.

Μανωλάς Βλάσης
20-10-2006, 12:17
Γειά σου Βλάση.
Κατ' αρχήν να σου πώ ότι το budjet που διαθέτεις για ενισχυτή δεν καλύπτει τον 2807 που θέλεις. Ο 2807 είναι της τάξης των €1000. Παρ' όλα αυτά από την εμπειρία που έχω όντας κάτοχος ενός 2807 είναι ότι το ενσωματωμένο Audyssey θα προσαρμόσει τον ήχο στο χώρο σου μια χαρά. Επίσης δεν χρειάζονται 150άρια ηχεία. Το θέμα, τελικά, δεν είναι η ισχύς αλλά η ευαισθησία των ηχείων σου. Στο δικό μου σύστημα έχω βάλει 7 Kodaκια bookshelf και ένα Yamaha sub και ο ήχος είναι ικανοποιητικότατος. Τώρα αν θα ενοχλείς ή όχι τους γείτονες είναι θέμα καθαρά υποκειμενικό γιατί αν κάποιος, ας πούμε, έχει χαμηλής έντασης σύστημα και βάλει να δει καμιά επική ταινία στις 2 τη νύχτα τότε σίγουρα θα ενοχλήσει...
Το θέμα Βλάση είναι οι επιλογές που θα κάνεις να σε καλύπτουν (ο 2807 είναι μια χαρά μηχάνημα) και να χρησιμοποιείς τον όποιο εξοπλισμό με τη σχετική ευγένεια και διακριτικότητα που, έτσι κι αλλοιώς, πρέπει να διακρίνει τον οποιοδήποτε γείτονα :-)
Καλές αγορές
Venias, σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση! Ξέρω πως ο 2807 είναι ακριβότερος (τον βρήκα 950 Ε), αλλά εννοούσα πως διαθέτω 600-700 Ε για άλλον φθηνότερο ενισχυτή. Τώρα στα ηχεία: Χθες είδα κάτι Koda των 120 W προς 115 Ε έκαστο. Μου φάνηκε καλή η τιμή, αλλά δεν ξέρω άλλες λεπτομέρειες. Με την ευκαιρία ήθελα να ρωτήσω κάτι. Τα surround ηχεία είναι αναγκαίο να είναι μικρότερα (σε μέγεθος και ισχύ) από τα front ή όχι; Και η ευαισθησία των ηχείων τι ακριβώς είναι και με τι μονάδες μετριέται (αν μετριέται); Η ποιότητα του ενισχυτή συμβάλλει στην ευαισθησία; (Μπορεί να μην ξέρω τι λέω!). Το ρωτάω, γιατί αν ο 2807 συμβάλλει σ' αυτό, να μην κοιτάξω άλλον ενισχυτή, μια και τα χαρακτηριστικά του με ικανοποίησαν πλήρως. Τώρα, για την ευγένεια και τη διακριτικότητα που πρέπει να μας διέπει στις σχέσεις μας με τους γείτονες, συμφωνώ απολύτως. Απλώς η αγωνία μου είναι αν θα μπορέσω να χαρώ τις δυνατότητες ενός τέτοιου συστήματος (έστω και σε ώρες μη κοινής ησυχίας).

Μανωλάς Βλάσης
20-10-2006, 12:20
Θα σου πρότεινα το εξής: Πάρε τον 2106 αν πας για Denon. Θα σε καλύψει πλήρως και είναι στα χρήματα που διαθέτεις. Ο 2807 έχει βέβαια μερικά βάτ ακόμα + κάποιες παραπάνω δυνατότητες (που θα τα πληρώσεις) αλλά είναι ζήτημα αν θα τις χρησιμοποιήσεις ποτέ αν δεν είσαι hi-fi/homecinema freak!
Αν στο μέλλον ποτέ θελήσεις αναβάθμιση, παίρνεις και ένα τελικό και είσαι οκ.

Αντώνη, σ' ευχαριστώ πολύ! Είναι εύκολο να μου γράψεις specifications για τον 2106;

antonios
20-10-2006, 12:33
http://www.denon.co.uk/site/frames_main.php?MID=3&Gruppe_A=1&Gruppe_B=1&Gruppe_C=3&action=prodlist&main=prod&sub=1&ver=

gureto
20-10-2006, 13:08
Venias, σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση! Ξέρω πως ο 2807 είναι ακριβότερος (τον βρήκα 950 Ε), αλλά εννοούσα πως διαθέτω 600-700 Ε για άλλον φθηνότερο ενισχυτή. Τώρα στα ηχεία: Χθες είδα κάτι Koda των 120 W προς 115 Ε έκαστο. Μου φάνηκε καλή η τιμή, αλλά δεν ξέρω άλλες λεπτομέρειες. Με την ευκαιρία ήθελα να ρωτήσω κάτι. Τα surround ηχεία είναι αναγκαίο να είναι μικρότερα (σε μέγεθος και ισχύ) από τα front ή όχι; Και η ευαισθησία των ηχείων τι ακριβώς είναι και με τι μονάδες μετριέται (αν μετριέται); Η ποιότητα του ενισχυτή συμβάλλει στην ευαισθησία; (Μπορεί να μην ξέρω τι λέω!). Το ρωτάω, γιατί αν ο 2807 συμβάλλει σ' αυτό, να μην κοιτάξω άλλον ενισχυτή, μια και τα χαρακτηριστικά του με ικανοποίησαν πλήρως. Τώρα, για την ευγένεια και τη διακριτικότητα που πρέπει να μας διέπει στις σχέσεις μας με τους γείτονες, συμφωνώ απολύτως. Απλώς η αγωνία μου είναι αν θα μπορέσω να χαρώ τις δυνατότητες ενός τέτοιου συστήματος (έστω και σε ώρες μη κοινής ησυχίας).

Αγαπητέ Μανώλη,
Η ευαισθησία των ηχείων μετριέται σε db/w/m. Είναι ένα λογαριθμικό μέγεθος, και αν θυμάμαι καλά ένα ηχείο με συγκεκριμένα Watt απαιτεί από τον ενισχυτή 100W περισσότερα ώστε να παίξει στις ίδιες εντάσεις με ένα ηχείο που έχει τα ίδια W, αλλά 3db μεγαλύτερη ευασιθησία... (οι γνωρίζοντες περισσότερα ας γράψουν λεπτομέρειες)

Ο ενισχυτής δεν αλλάζει την ευαισθησία του ηχείου, αλλά μεγάλης ισχύος ενισχυτές μπορούν να οδηγήσουν ανετότερα ηχεία με μικρή ευαισθησία. Νομίζω ότι για τα 110W του Denon που αναφέρεις, θα χρειαστείς ηχεία με ευαισθησία 89db και πάνω, ώστε να μην χρειαστεί να έχουν πάρα πολλά watt.

Και φυσικά, θα πάρεις μια ιδέα από την συνεργασία του ενισχυτή με τα ηχεία που σε ενδιαφέρουν αν ζητήσεις από το ίδιο το κατάστημα να σου κάνει μια επίδειξη.

Καλά ψώνια!

gureto
20-10-2006, 13:12
Νομίζω ότι περισσότερα πράγματα για την ευαισθησία λένε σε αυτό το thread:

http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=3513

komhst
20-10-2006, 13:29
Ο χώρος είναι γύρω στα 45 τετραγωνικά.

Σαφώς και χρειάζεσαι αυτά τα watts για αυτά τα τετραγωνικά

Μανωλάς Βλάσης
20-10-2006, 14:05
http://www.denon.co.uk/site/frames_main.php?MID=3&Gruppe_A=1&Gruppe_B=1&Gruppe_C=3&action=prodlist&main=prod&sub=1&ver=

THANKS!!

gureto
20-10-2006, 14:10
Αγαπητέ Μανώλη,
Η ευαισθησία των ηχείων μετριέται σε db/w/m. Είναι ένα λογαριθμικό μέγεθος, και αν θυμάμαι καλά ένα ηχείο με συγκεκριμένα Watt απαιτεί από τον ενισχυτή 100W περισσότερα ώστε να παίξει στις ίδιες εντάσεις με ένα ηχείο που έχει τα ίδια W, αλλά 3db μεγαλύτερη ευασιθησία... (οι γνωρίζοντες περισσότερα ας γράψουν λεπτομέρειες)

Ο ενισχυτής δεν αλλάζει την ευαισθησία του ηχείου, αλλά μεγάλης ισχύος ενισχυτές μπορούν να οδηγήσουν ανετότερα ηχεία με μικρή ευαισθησία. Νομίζω ότι για τα 110W του Denon που αναφέρεις, θα χρειαστείς ηχεία με ευαισθησία 89db και πάνω, ώστε να μην χρειαστεί να έχουν πάρα πολλά watt.

Και φυσικά, θα πάρεις μια ιδέα από την συνεργασία του ενισχυτή με τα ηχεία που σε ενδιαφέρουν αν ζητήσεις από το ίδιο το κατάστημα να σου κάνει μια επίδειξη.

Καλά ψώνια!

:bang: Αγαπητέ Βλάση ήθελα να πω....
:damnyou:

Μανωλάς Βλάσης
20-10-2006, 14:11
Σαφώς και χρειάζεσαι αυτά τα watts για αυτά τα τετραγωνικά

Ευχαριστώ, komhst, αυτό είχα σκεφτεί κι εγώ εξ αρχής. Πάντως, θα κοιτάξω και τον 2106, αν και έμαθα πως κάμποσα κομμάτια πήγαν για επισκευή σε γνωστή μεγάλη "αλυσίδα" ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών. Ίσως φταίει η παρτίδα.

Μανωλάς Βλάσης
20-10-2006, 14:16
Αγαπητέ Μανώλη,

Καλά ψώνια!

Φίλε gureto, σε ευχαριστώ πολύ! Οι πληροφορίες σου ήταν σημαντικές. Νομίζω πως αρχίζω να ξεκαθαρίζω το τοπίο. Κάθε άλλη πληροφορία επί του θέματος ευπρόσδεκτη.

soulis
20-10-2006, 15:03

ΜΑνωλη ο χωρος σου ειναι μεγαλος οποτε κατα την γνωμη μου και watt χρειαζεσαι και καλα ηχεια.
Η ευαισθησια του ηχειου ειναι ποσα db βγαζει σε ενα μετρο αποσταση με 1watt (ας με διορθωση καποιος σε οτι κανω λαθος).Για καθε διπλασιασμο των watt παιρνεις 3db επιπλεον (πχ ενα ηχειο με 89db ευαισθησια στα 2 watt βγαζει 92db, στα 4 βγαζει 95 κτλ) οποτε καταλαβαινεις ποσο καθοριστικο ρολο παιζει η ευαισθησια των ηχειων στην ενταση που θα μπορεις να εχεις.
Οχι μονο δεν ειναι υποχρεωτικο τα πισω ηχεια να ειναι μικροτερα αλλα η θεωρια λεει οτι πρεπει να ειναι ιδια με τα εμπρος.(ασχετα αν συνηθως επιλεγουμε μικροτερα για πισω λογω ιδιαιτεροτητας χωρου).Αυτο που πρεπει να σκεφτεις ειναι αν θα επιλεξεις μικρα η μεγαλα ηχεια.
Θεωρω βεβαια (προσωπικη εκτιμηση) οτι σε αυτα τα χρηματα που διαθετεις καλυτερα θα ειναι να επιλεξεις ενα ποιοτικο συστημα 5.1 ηχειων (μαλλον δορυφοροι και sub).
Επισης (παλι προσωπικη εκτιμηση) αν πρεπει να γινει παραχωρηση σε κατι να ειναι προς οφελος των ηχειων και οχι του ενισχυτη (πχ σε budget 1500 ευρω θα προτιμουσα ηχεια των 1000 ευρω και ενισχυτη των 500)
Ελπιζω να βοηθησα και ψαξε οσο μπορεις και ακου οσα περισσοτερα μπορεις για να αγορασεις κατι που να σε ευχαριστη περισσοτερο.

Υ.Γ : Αν ειναι πολλα τα watt για να μην ενοχλεις υπαρχει το volume.
Aν ειναι λιγα τι κανεις?

Αντωνης Β
20-10-2006, 16:05
Θεωρω βεβαια (προσωπικη εκτιμηση) οτι σε αυτα τα χρηματα που διαθετεις καλυτερα θα ειναι να επιλεξεις ενα ποιοτικο συστημα 5.1 ηχειων (μαλλον δορυφοροι και sub).

Όπως;

antonios
20-10-2006, 17:20
πάντως ο 2807 γράφει Made in Japan στην ούγια ενώ ο 2106 όχι.
Δεν ξέρω αν αυτό λέει κάτι.

soulis
20-10-2006, 19:28
Όπως;
Δεν θελω να προτεινω μαρκα-τυπο γιατι οι αποψεις ειναι υποκειμενικες (Αλλα πραγματα μου αρεσουν εμενα αλλα στον αλλο κτλ).
Αυτο που σου προτεινω ειναι να ακουσεις οσο πιο πολλα μπορεις και αν ειναι δυνατον με ενισχυτη οσο τον δυνατον πιο κοντα σε αυτον που θα παρεις αν οχι με αυτον που θα παρεις.(Μην δεχτεις να ακουσεις ενα set ηχειων με ενα εξωτικο set προ-τελικου που θα τα κολακευσει και θα σε μπερδεψει.)

Θάνος Φούντας
21-10-2006, 12:18
Τα surround ηχεία είναι αναγκαίο να είναι μικρότερα (σε μέγεθος και ισχύ) από τα front ή όχι;

Τίποτα δεν είναι "αναγκαίο". Για θεάσεις home cinema γενικά δεν είναι ανάγκη τα rear ηχεία να έχουν το μέγεθος και τις δυνατότητες των front και central. Έτσι μπορείς να γλυτώσεις κάποια χρήματα (ή να κατανήμεις καλύτερα το budget σου) παίρνοντας κάτι καλύτερο για μπροστά και κάτι "μικρότερο" για πίσω.
Εκτός και αν τα πίσω σκοπεύεις να τα "φορτώνεις" αρκετά παίζοντας 5-ch stereo (το οποίο δεν το βλέπω όμως να απαιτείται με δεδομένο το μέγεθος του χώρου σου)...

komhst
21-10-2006, 22:40
Ευχαριστώ, komhst, αυτό είχα σκεφτεί κι εγώ εξ αρχής. Πάντως, θα κοιτάξω και τον 2106, αν και έμαθα πως κάμποσα κομμάτια πήγαν για επισκευή σε γνωστή μεγάλη "αλυσίδα" ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών. Ίσως φταίει η παρτίδα.

Το κακό που έχει αυτός είναι ότι ζεσταίνεται πολύ ακόμα και όταν παίζει σε χαμηλές εντάσεις. Φαίνεται ότι οι αυξημένες θερμοκρασίες που αναπτύσει καταπονούν κάποια υλικά εσωτερικά.
Δεν το συζητάμε να τον στριμώξεις σε κανά ράφι. Πρέπει να είναι ελεύθερος από πάνω...

Μανωλάς Βλάσης
23-10-2006, 14:15
Ευχαριστώ πολύ όλα τα παιδιά για τις απαντήσεις τους αλλά και για τον μεταξύ τους διάλογο. Νομίζω πως καλύφθηκα στις βασικές μου απορίες, αλλά τώρα έχω άλλη μία (τελευταία, ελπίζω): Αν τα front (ή και τα surround) ηχεία είναι δαπέδου (π.χ. 120 ή 150 W), είναι καλό να ορίζονται ως large (όταν καλύπτουν βέβαια το απαιτούμενο εύρος συχνοτήτων και δεν "μπουκώνουν"); Στην περίπτωση αυτή τι αφήνουμε για το υπογούφερ; Αν πάλι τα ορίσουμε ως small, μήπως τα "αδικούμε" και φορτώνουμε πολύ το υπογούφερ;
Αν λέω χαζομάρες, συγχωρήστε με - στον ήχο έχω μείνει πολύ πίσω ...

gureto
23-10-2006, 14:52
Ευχαριστώ πολύ όλα τα παιδιά για τις απαντήσεις τους αλλά και για τον μεταξύ τους διάλογο. Νομίζω πως καλύφθηκα στις βασικές μου απορίες, αλλά τώρα έχω άλλη μία (τελευταία, ελπίζω): Αν τα front (ή και τα surround) ηχεία είναι δαπέδου (π.χ. 120 ή 150 W), είναι καλό να ορίζονται ως large (όταν καλύπτουν βέβαια το απαιτούμενο εύρος συχνοτήτων και δεν "μπουκώνουν"); Στην περίπτωση αυτή τι αφήνουμε για το υπογούφερ; Αν πάλι τα ορίσουμε ως small, μήπως τα "αδικούμε" και φορτώνουμε πολύ το υπογούφερ;

Είχαν γίνει πολλές συζητήσεις και στο προηγούμενο forum για το θέμα αυτό αλλά δεν κατέληξαν κάπου, γιατί πολλά πράγματα εξαρτώνται και από το αυτί του καθενός. Το σίγουρο είναι ότι ή THX λέει όλα small και το sub ρυθμισμένο στα 80hz. Μετά όμως προκύπτουν προβλήματα με την τοποθέτηση του sub ώστε το μπάσο να γίνεται αισθητό σωστά στην θέση ακρόασης. Πολλοί επίσης βάζουν τα μπροστινά (R και L) ως Large ώστε να παίρνουν μεγαλύτερη ποσότητα σε μπάσο. Επίσης, όταν όλα τα ηχεία είναι ομότιμα, πολλοί τα βάζουν ως Large για τον ίδιο λόγο. Προσωπικά προτιμώ το τελευταίο αλλά κατέληξα εκεί μετά από δοκιμές στον χώρο μου και την δεδομένη τοποθέτηση των ηχείων. Νομίζω ότι κι εσύ, μετά από ψάξιμο θα καταλήξεις εκεί που ακούς καλύτερα.
Οι γνωρίζοντες περισσότερα, ας ρίξουν παραπάνω φως...

soulis
23-10-2006, 16:18
Είχαν γίνει πολλές συζητήσεις και στο προηγούμενο forum για το θέμα αυτό αλλά δεν κατέληξαν κάπου, γιατί πολλά πράγματα εξαρτώνται και από το αυτί του καθενός. Το σίγουρο είναι ότι ή THX λέει όλα small και το sub ρυθμισμένο στα 80hz. Μετά όμως προκύπτουν προβλήματα με την τοποθέτηση του sub ώστε το μπάσο να γίνεται αισθητό σωστά στην θέση ακρόασης. Πολλοί επίσης βάζουν τα μπροστινά (R και L) ως Large ώστε να παίρνουν μεγαλύτερη ποσότητα σε μπάσο. Επίσης, όταν όλα τα ηχεία είναι ομότιμα, πολλοί τα βάζουν ως Large για τον ίδιο λόγο. Προσωπικά προτιμώ το τελευταίο αλλά κατέληξα εκεί μετά από δοκιμές στον χώρο μου και την δεδομένη τοποθέτηση των ηχείων. Νομίζω ότι κι εσύ, μετά από ψάξιμο θα καταλήξεις εκεί που ακούς καλύτερα.

To ερωτημα ειναι ποσοι ενισχυτες av φυσιολογικης τιμης μπορουν να παιξουν ως large 5 πληρους φασματος ηχεια στην πραγματικοτητα (εξαιρεση μαλλον ειναι ο cav που εχεις απ οτι ειδα σε αλλο thread αν δεν κανω λαθος).

gureto
23-10-2006, 16:24
To ερωτημα ειναι ποσοι ενισχυτες av φυσιολογικης τιμης μπορουν να παιξουν ως large 5 πληρους φασματος ηχεια στην πραγματικοτητα (εξαιρεση μαλλον ειναι ο cav που εχεις απ οτι ειδα σε αλλο thread αν δεν κανω λαθος).

Σωστό, γι' αυτό και θεωρώ ότι πράττουμε ανάλογα με αυτό που θα ακούγεται καλύτερα στα αυτιά μας. Και αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί κάποιος να το καταλάβει στις δοκιμαστικές ακροάσεις στο κατάστημα, αλλά μόνο στον χώρο του κι αφού κάνει πολλές δοκιμές.

Μανωλάς Βλάσης
23-10-2006, 18:14
Χμ! Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά! Απ' ό,τι κατάλαβα (διορθώστε με ή συμπληρώστε με, αν χρειάζεται), δύο είναι οι κύριοι ρυθμιστικοί παράγοντες για να ορίσουμε τα ηχεία small ή large: 1) οι δυνατότητες του ενισχυτή και 2) ο χώρος. (Ἀλήθεια, τα ηχεία δεν παίζουν κανένα ρόλο;) Αναφορικά με το δεύτερο, δεν μπορώ να πω τίποτε, γιατί πρέπει να γίνουν δοκιμές. Σχετικά με το πρώτο, να ρωτήσω κάτι: Ο 2807 (ή ίσως και ο 2106) της Denon μπορούν να οδηγήσουν σωστά -αν το γνωρίζετε βέβαια -5 ομότιμα ηχεία πλήρους φάσματος, ώστε να τα ορίσω ως large; Ή έστω τα δύο front; Διότι, αν όχι, τότε νομίζω πως πρέπει όλα να τα ορίσω ως small και να αφήσω όλο το χαμαλίκι στο υπογούφερ -έτσι δεν είναι;
Πάντως, όπως και να 'χει το πράγμα, θέλω να ευχαριστήσω πολύ όλα τα παιδιά του φόρουμ που είχαν την ευγενική καλοσύνη να απαντήσουν στις ερωτήσεις μου. Ελπίζω να μην ήμουν πολύ κουραστικός ...

gureto
23-10-2006, 22:10
Χμ! Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά! Απ' ό,τι κατάλαβα (διορθώστε με ή συμπληρώστε με, αν χρειάζεται), δύο είναι οι κύριοι ρυθμιστικοί παράγοντες για να ορίσουμε τα ηχεία small ή large: 1) οι δυνατότητες του ενισχυτή και 2) ο χώρος. (Ἀλήθεια, τα ηχεία δεν παίζουν κανένα ρόλο;) Αναφορικά με το δεύτερο, δεν μπορώ να πω τίποτε, γιατί πρέπει να γίνουν δοκιμές. Σχετικά με το πρώτο, να ρωτήσω κάτι: Ο 2807 (ή ίσως και ο 2106) της Denon μπορούν να οδηγήσουν σωστά -αν το γνωρίζετε βέβαια -5 ομότιμα ηχεία πλήρους φάσματος, ώστε να τα ορίσω ως large; Ή έστω τα δύο front; Διότι, αν όχι, τότε νομίζω πως πρέπει όλα να τα ορίσω ως small και να αφήσω όλο το χαμαλίκι στο υπογούφερ -έτσι δεν είναι;
Πάντως, όπως και να 'χει το πράγμα, θέλω να ευχαριστήσω πολύ όλα τα παιδιά του φόρουμ που είχαν την ευγενική καλοσύνη να απαντήσουν στις ερωτήσεις μου. Ελπίζω να μην ήμουν πολύ κουραστικός ...

Φυσικά και παίζουν ρόλο και τα ηχεία. Όμως θα έχεις δει ότι υπάρχουν πάρα πολλά συστήματα 5.1 που αποτελούνται από πολύ μικρά ηχεία κι ένα sub που "γεμίζει" τον ήχο ώστε να φαίνεται ότι παίζουν πολύ μεγαλύτερα ηχεία. Βέβαια, όσο καλύτερα είναι τα γύρω ηχεία τόσο πιο αναλυτικό και σωστό ήχο έχεις, και το sub κάνει μόνο την δουλειά που του αναλογεί. Νομίζω όμως πως η σύσταση της THX δεν αφορά την ποιότητα των ηχείων, αλλά έχει να κάνει με το σωστό μπάσο (κάτω των 80Hz), που σε ιδανικές συνθήκες θα προέρχεται μόνο από το Sub που θα πρέπει να είναι ιδανικά τοποθετημένο στο χώρο, ώστε να αποφεύγονται στάσιμα κύματα κ.λπ. κ.λπ. Δυστυχώς, για τους ενισχυτές που αναφέρεις δεν μπορώ να σου πω με βεβαιότητα, ίσως κάποιος άλλος... Αυτό που κυρίως κερδίζεις όταν έχεις ομότιμα ηχεία πλήρους φάσματος (κατά την γνώμη μου πάντα) είναι όταν ακούς πολυκάναλη μουσική, που εκτός από το μπούγιο ( ;) ) θέλεις κι άλλα ηχητικά χαρακτηριστικά. Δυστυχώς δεν φαίνεται να έχει προσέξει τις ερωτήσεις σου κάποιος από τους πιο ειδικούς για να σου απαντήσει με περισσότερες λεπτομέρειες, αλλα νομίζω πως κάπως έτσι έχουν τα πράγματα.

komhst
23-10-2006, 22:41

Σαφώς και δεν λες χαζομάρες, είναι πολύ σωστές οι απορίες σου.

Λοιπόν στο θέμα των ηχείων εφόσον έχεις ηχεία δαπέδου μπορείς να τα ορίσεις ως large.

Eάν όλα τα ηχεία σου έχουν δυνατότητα να κατεβαίνουν χαμηλά μπορείς να τα ορίσεις όλα ως large.

Οσον αφορά το θέμα εάν μπορεί ένας AV ενισχυτής να οδηγήσει 5 large ηχεία έχω να παρατηρήσω τα εξής: Eάν είναι ο CAV δεν το συζητάμε, οδηγεί ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ηχείο όσο χαμηλά θέλεις όσο δύσκολο και αν είναι. Τα Sanken δεν αστειεύονται. Eάν πρόκειται για έναν "ταπεινό" Denon ή Yamaha πάλι μην σε πολυαπασχολεί, διότι τα soundtracks των ταινιών στο κεντρικό και στο surround σπάνια έχουν χαμηλές συχνότητες, συνεπώς δεν έχει να οδηγήσει συγχρόνως 5 κανάλια χαμηλά, αλλά μόνο τα 2 κύρια. Επιπλέον τις χαμηλές συχνότητες τις βάζουν στο .1 κανάλι που είναι το κανάλι του subwoofer οπότε εκεί θα καταλήξουν ούτως ή άλλως.
Εγώ στον "ταπεινό" Yamaha RXV-750 μου έχω ορίσει όλα τα ηχεία ως large και για έναν άλλο λόγο. Τα subwoofer συνήθως έχουν αδράνεια. Μπορεί να κατεβαίνουν χαμηλά, δεν έχουν όμως το σφιχτό, ταχύ μπάσο που έχει ένα καλό ζευγάρι ηχείων όπως είναι π.χ. η Αρτεμις. Συνεπώς προτιμώ να ακούω τα μπάσα των κυρίων καναλιών από τις Αρτεμις και αφήνω μόνο το .1 κανάλι για το sub.

Κανόνας βέβαια δεν υπάρχει. Δοκιμάζεις και ότι σού ακούγεται καλύτερο στο αυτί. Εσύ αποφασίζεις.

komhst
23-10-2006, 22:50

Πολύ σωστά τα λες γιατί υπάρχει και το δύσκολο "δέσιμο" του sub με τα υπόλοιπα ηχεία με αποτέλεσμα στη συχνότητα αποκοπής εκεί γύρω στα 80Hz να έχουμε ακυρώσεις ή πολύ μεγάλη ενίσχυση των συχνοτήητων. Και πολλές φορές ακόμα και όταν "παίξουμε" με το ρυθμιστικό της αναστροφής φάσης του υπογούφερ πάλι δεν μπορούμε να διορθώσουμε σωστά τα πράγματα. Οπότε αρχίζουμε και μετακινούμε το sub σε διάφορες θέσεις του δωματίου και γκρινιάζει η γυναίκα για τα καλώδια μεσα στη μέση. :twoguns:

Μετά από ψάξιμο κι εγώ κατέληξα όλα large και μόνο το κανάλι .1 για το sub

gureto
24-10-2006, 00:15
Πολύ σωστά τα λες γιατί υπάρχει και το δύσκολο "δέσιμο" του sub με τα υπόλοιπα ηχεία με αποτέλεσμα στη συχνότητα αποκοπής εκεί γύρω στα 80Hz να έχουμε ακυρώσεις ή πολύ μεγάλη ενίσχυση των συχνοτήητων. Και πολλές φορές ακόμα και όταν "παίξουμε" με το ρυθμιστικό της αναστροφής φάσης του υπογούφερ πάλι δεν μπορούμε να διορθώσουμε σωστά τα πράγματα. Οπότε αρχίζουμε και μετακινούμε το sub σε διάφορες θέσεις του δωματίου και γκρινιάζει η γυναίκα για τα καλώδια μεσα στη μέση. :twoguns:

Μετά από ψάξιμο κι εγώ κατέληξα όλα large και μόνο το κανάλι .1 για το sub

Κι εγώ μ' αυτό το στήσιμο παίζω τελικά.

Υ.Γ. Τα άρτεμις τα άκουσα για πρώτη φορά χθες σε σπίτι φίλου. Πολύ καλές εντυπώσεις μου άφησαν...

Νανόπουλος Γιάννης
24-10-2006, 02:41
Γιά να ορίσουμε ως large και τα 5 ηχεία σε έναν σχετικά οικονομικό av, γιά να έχουμε σωστή απόδοση(δεν λέω τέλεια...) προυποθέτει απαραίτητα τα εξής:
1)...Ηχεία με εύκολη ευαισθησία...
2)...Σωστά και καθαρά ρεύματα....
3)...Χώρος που να αναπνέει ο ήχος...
4)...Οχι πάρα πολύ δυνατές εντάσεις...

Είναι δηλαδή αυτό που λέμε...τα μεταξωτά βρακιά θέλουν και μεταξωτούς #@$%^$#@!!!

Μετά απο όλα αυτά και επειδή στην πλειοψηφία και σε ένα χώρο καθιστικού-home cinema δύσκολα συνδιάζεις αυτα τα πράγματα, συν το γεγονός οικονομικής δυσκολίας σε αγορά πολύ αξιόλογου av, οδηγούμαστε στο αποτέλεσμα small δήλωσης με μικρότερες εντάσεις.Τουλάχιστον θα ακούμε σωστά και καθαρά.
Γιά παράδειγμα σας λέω ότι πριν καιρό προχώρησα στην προσθήκη τελικού ενισχυτή δίπλα στο θηρίο DENON A1 , ο οποίος θεωρητικά δίνει 7χ170W. O χώρος και οι συνθήκες μου επέτρεπαν αρκετά δυνατές εντάσεις, που όμως στα δύσκολα εμπρός ηχεία (Αίολοι..)το θηριάκι κάπου τα κακάρωνε!!!!
Για την ιστορία θα ήθελα να προσθέσω ότι σπάνιες είναι οι περιπτώσεις εκείνες όπου τα wat που δίνουν οι κατασκευαστές των περισσοτέρων av ενισχυτών είναι αληθηνά.Αμφιβάλω αν είναι καν τα μισά....

ilias
24-10-2006, 10:45
Να ρωτήσω κι εγώ με την ευκαιρια αφού πιάσαμε τα large and small...

Όταν ακούμε cd ή ραδιόφωνο σε stereo ή direct το sub λειτουργεί?
Και tο set up που έχουμε κάνει είναι σε ισχύ ή ακυρώνεται? Δηλαδή πρέπει να ρυθμίσουμε ξανά το equalizer και να δηλώσουμε ξανά τα ηχεία ή όχι?

Και αυτό πρέπει να γίνει μόνο αν είναι σε ξεχωριστή είσοδο το cd και όχι αν χρησιμοποιούμε το dvdp με το οποίο έγινε η ρύθμιση?

komhst
24-10-2006, 12:40
Γιά να ορίσουμε ως large και τα 5 ηχεία σε έναν σχετικά οικονομικό av, γιά να έχουμε σωστή απόδοση(δεν λέω τέλεια...) προυποθέτει απαραίτητα τα εξής:
1)...Ηχεία με εύκολη ευαισθησία...
2)...Σωστά και καθαρά ρεύματα....
3)...Χώρος που να αναπνέει ο ήχος...
4)...Οχι πάρα πολύ δυνατές εντάσεις...

Είναι δηλαδή αυτό που λέμε...τα μεταξωτά βρακιά θέλουν και μεταξωτούς #@$%^$#@!!!

Μετά απο όλα αυτά και επειδή στην πλειοψηφία και σε ένα χώρο καθιστικού-home cinema δύσκολα συνδιάζεις αυτα τα πράγματα, συν το γεγονός οικονομικής δυσκολίας σε αγορά πολύ αξιόλογου av, οδηγούμαστε στο αποτέλεσμα small δήλωσης με μικρότερες εντάσεις.Τουλάχιστον θα ακούμε σωστά και καθαρά.
Γιά παράδειγμα σας λέω ότι πριν καιρό προχώρησα στην προσθήκη τελικού ενισχυτή δίπλα στο θηρίο DENON A1 , ο οποίος θεωρητικά δίνει 7χ170W. O χώρος και οι συνθήκες μου επέτρεπαν αρκετά δυνατές εντάσεις, που όμως στα δύσκολα εμπρός ηχεία (Αίολοι..)το θηριάκι κάπου τα κακάρωνε!!!!
Για την ιστορία θα ήθελα να προσθέσω ότι σπάνιες είναι οι περιπτώσεις εκείνες όπου τα wat που δίνουν οι κατασκευαστές των περισσοτέρων av ενισχυτών είναι αληθηνά.Αμφιβάλω αν είναι καν τα μισά....

Ε, εντάξει οι Αίολοι δεν είναι εύκολο ηχείο, ούτε ο μέσος όρος των ηχείων που χρησιμοποιούνται για home cinema.. Σαφώς και τα βρήκε μπαστούνια ο Denon.
Αντιθέτως ένας φίλος μου που έχει τον Denon A1 με 4 Αρτεμις και μία Εστία για κεντρικό, έχοντας όλα ορισμένα σαν large δεν έχει κανένα πρόβλημα να τα οδηγήσει ακόμα και σε εκκωφαντικές στάθμες.
Η Αρτεμις όμως είναι ένα εύκολο φορτίο.

komhst
24-10-2006, 12:46
Να ρωτήσω κι εγώ με την ευκαιρια αφού πιάσαμε τα large and small...

Όταν ακούμε cd ή ραδιόφωνο σε stereo ή direct το sub λειτουργεί?
Και tο set up που έχουμε κάνει είναι σε ισχύ ή ακυρώνεται? Δηλαδή πρέπει να ρυθμίσουμε ξανά το equalizer και να δηλώσουμε ξανά τα ηχεία ή όχι?

Και αυτό πρέπει να γίνει μόνο αν είναι σε ξεχωριστή είσοδο το cd και όχι αν χρησιμοποιούμε το dvdp με το οποίο έγινε η ρύθμιση?

H ρύθμιση είναι μία και ισχύει για όλες τις εισόδους. Διότι η ρύθμιση έχει να κάνει με το μέγεθος και την απόσταση που είναι τοποθετημένα τα ηχεία και όχι με την πηγή που παίζει. Συνεπώς αν έχεις stereo ή DD ή dts δεν παίζει ρόλο στις ρυθμίσεις εκτός....

....εκτός εάν στον Yamaha πατήσεις το direct όπου σβύνουν όλα τα κυκλώματα επεξεργασίας εικόνας και ήχου και ο ενισχυτής παίζει σαν ένας απλός αναλογικός στερεοφωνικός 2κάναλος hi-fi. Φυσικά οι ρυθμίσεις δεν χάνονται και επανέρχονται εκεί που ήταν μόλις σβύσεις το direct.

ilias
24-10-2006, 13:56
H ρύθμιση είναι μία και ισχύει για όλες τις εισόδους. Διότι η ρύθμιση έχει να κάνει με το μέγεθος και την απόσταση που είναι τοποθετημένα τα ηχεία και όχι με την πηγή που παίζει. Συνεπώς αν έχεις stereo ή DD ή dts δεν παίζει ρόλο στις ρυθμίσεις εκτός....
.

Άρα εγώ που έχω τα εμπρός δηλωμένα small σε στερεο λειτουργία δεν χάνω χαμηλές? Ή λειτουργεί το sub και σε στερεο mode οπότε ειμαι οκ?

ΚΩΣΤΑΣ ΝΑΚΟΣ
24-10-2006, 21:01
Σε direct τα ήχεια δηλώνονται αυτόματα large.

komhst
25-10-2006, 00:00
Άρα εγώ που έχω τα εμπρός δηλωμένα small σε στερεο λειτουργία δεν χάνω χαμηλές? Ή λειτουργεί το sub και σε στερεο mode οπότε ειμαι οκ?

Σε στέρεο λειτουργία τα ηχεία σου εφόσον είναι δηλωμένα σαν small δεν δέχονται τις χαμηλές συχνότητες οι οποίες οδηγούνται στο sub που λειτουργεί. Μόνο αν βγάλεις το sub από την πριζα χάνεις χαμηλές συχνότητες.

Σε direct λειτουργία ΟΛΑ τα κυκλόματα επεξεργασίας ήχου και εικόνας τίθονται εκτός λειτουργίας, συνεπώς και το κύκλωμα διαχωρισμού συχνοτήτων, ο ενισχυτής λειτουργεί σαν ένας απλός 2κάναλος στερεοφωνικός ενισχυτής, οπότε όλες οι συχνότητες οδηγούνται στα δύο κύρια ηχεία.

ilias
25-10-2006, 11:02
Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας... :)