View Full Version : eBook Readers
Εχει κάποιος γνώμη γι αυτά;
Εχω βρει τα Sony PRS-500 (http://en.wikipedia.org/wiki/Sony_Reader) και Amazon Kindle (http://en.wikipedia.org/wiki/Kindle).
Το κακό με το δεύτερο η έλλειψη υποστήριξης PDF format.
Ευχαριστώ
Γιώργος Κυριακαράκος
15-07-2008, 18:32
Δύσκολο θέμα. Υπάρχουν μερικές συσκευές αποκλειστικά για χρήση σαν ψηφιακό βιβλίο, αλλά δεν κατάφερα ως τώρα να διαβάσω πραγματικά από κάτι ηλεκτρονικό. Αναμένοντας λοιπόν το χαρτί του ΜΙΤ που θα μπορείς να το γυρίσεις κιόλας σελίδα νομίζω πως οι παρακάτω συσκευές είναι σχεδόν ότι υπάρχει διαθέσιμο:
- Sony PRS-500
- Sony PRS-505
- Amazon Kindle
- Franklin eBookman EBM-911
- RCA REB1200 eBook
- RCA REB1100 eBook
- Hanlin V3 eReader
- Cybook Gen3
- iRex iLiad
Από τα 2 Sony προφανώς το καινούργιο είναι μια βελτιωμένη έκδοση του παλαιού. Σε ένα duty free που το είχα δει η οπτική αίσθηση θυμίζει περισσότερο χαρτί από τα άλλα (αλλά δεν είναι χαρτί). Υποστηρίζει pdf αλλά μόνο απλά κείμενα, σε δύσκολα με 2-3 στήλες δεν τα πάει καλά.
Από την άλλη όσα reviews έχω διαβάσει για το Amazon Kindle καταλήγουν πως είναι πιο χρηστικό από τα αντίστοιχα της sony.
Ενδιαφέρον έχει και το παρακάτω βίντεο όπου γίνεται άμεση σύγκριση των δύο.
http://blip.tv/file/get/Gottabemobile-GBMInkShowAmazonKindleAndSonyEReaderHeadToHead578. wmv
Τα 2 ebook της RCA έχουν περιορισμένες δυνατότητες (αν και έχουν μερικά πιασάρικα στοιχεία όπως η έγχρωμη οθόνη του ενός).
Το Franklin eBookman EBM-911 έχει μερικά καλά στοιχεία και κάποιες περιορισμένες λειτουργίες pda.
To Hanlin V3 eReader δεν το έχω δει από κοντά, τα χαρακτηριστικά του είναι καλά σαν τα 2 επόμενα, αλλά γνωρίζω πολύ λίγα για αυτό.
Και φτάνουμε στα 2 τελευταία. Αν και δεν είναι τόσο γνωστά νομίζω πως το δίλημμα τελικά δεν θα είναι μεταξύ sony και kindle, αλλά μεταξύ iLiad και Cybook Gen3. Χρησιμοποιούν για την απεικόνιση την τεχνολογία που χρησιμοποιούν τα δύο πρώτα αντίστοιχα, ενώ υποστηρίζουν περισσότερα φορμάτ αρχείων.
Η βασική τους διαφορά είναι ότι το iLiad έχει και ένα πενάκι με το οποίο μπορούμε να κάνουμε σημειώσεις πάνω στα βιβλία μας. Αποθηκεύονται μετά τα αρχεία σε ένα φορμάτ αρχείο το οποίο όμως σε κάποιον υπολογιστή μπορεί να ξαναμετατραπεί σε pdf. Προφανώς μπορεί κάποιος να κρατήσει σημειώσεις και σε λευκό χαρτί.
Προσωπικά θα έπερνα κάποιο από τα 2 τελευταία, αν και να πω την αλήθεια ακόμα δεν μου γεμίζει το μάτι κανένα τόσο ώστε να σταματήσω να αγοράζω hard copies. Γιατί η ανάγνωση βιβλίου στον ελεύθερο χρόνο είναι μυσταγωγία, η αίσθηση και η οσμή του χαρτιού, το γύρισμα των σελίδων.
Έτσι και αλλιώς για τα επιστημονικά άρθρα που χρησιμοποιώ στη δουλειά το pda-κινητό κάνει τα απολύτως απαραίτητα και δείχνει καλύτερα τα διαγράμματα και τις εικόνες των Pdf.
To iliad το έχει πάρει ένας φίλος μου.
Στα θετικά του είναι η πραγματικά πολύ ξεκούραστη οθόνη. ότι καλύτερο έχω συναντήσει για διάβασμα από ηλεκτρονική συσκευή. Φυσικά λόγο τις ιδιότητάς της (e-paper) είναι πάααναργη (χρόνος απόκρισης 1-2second).
Το μεγάλο του μειονέκτημα είναι η ταχύτητα. Αν σε ενδιαφέρει να διαβάζεις pdf με εικόνες κτλ, απλά ξέχνα το. Είναι εκνευριστικά αργό. Για κείμενο μόνο τα πράγματα είναι εντάξει.
...και φυσικά η τιμή του που τσούζει λίγο
Thanks
Μάλλον θα περιμένω λίγο ακόμη.
Γιώργος Κυριακαράκος
16-01-2009, 09:12
Περίπου 6 μήνες μετά από όσα γράφαμε παραπάνω τελικά αγόρασα το πρώτο μου ebook reader. Το είχα στο μυαλό μου πολύ καιρό, αλλά λίγο η άγνωστη χρηστικότητά του, λίγο η πολύ ακριβή τιμή του με έκαναν να κάνω πίσω. Όμως τις γιορτές η λίρα ακούμπησε το 1:1 σχεδόν με το ευρώ και ταυτόχρονα υπήρχαν και μερικές καλές προσφορές από online καταστήματα στο νησί. Μπελάς βέβαια γιατί πήγε σε φίλο μου που μένει εκεί και μετά ήρθε σε δεύτερο χρόνο σε εμένα, αλλά άξιζε τον κόπο.
Ήμουν μεταξύ των Hanlin V3 και Cybook Gen3 μιας και ήταν τα μόνα που έπαιζαν κοντά στις 200 λίρες (ευρώ) και είχαν και τα χαρακτηριστικά που ήθελα. Δεύτερο μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη που παρουσιάζεται και για τις 2 συσκευές σχεδόν παντού. Τελικά βρήκα και πήρα το Cybook.
Αν και δεν ασχολήθηκα πολύ ως τώρα λόγο περιορισμένου χρόνου μπορώ να πω:
- Η οθόνη είναι πραγματικά σαν να διαβάζεις εφημερίδα.
- Η συσκευή από μόνη της είναι τόσο ελαφριά που φοβάσαι ότι είναι και πολύ ευαίσθητη. Με τη θήκη της όμως έρχεται σε νορμάλ κατάσταση
- Η υποστήριξη των pdf είναι ακόμη μέτρια. Στην ουσία έχεις μεταβλητό zoom στο αρχικό pdf και όχι reflow (το οποίο εδώ και λίγες ημέρες υποστηρίζει το sony 505). Για βιβλία που είχα σε αυτή τη μορφή είναι πιο εύκολο να τα μετατρέψεις σε mobipocket φορμάτ και να τα διαβάσεις έτσι με όλες τις ευκολίες του reader. Βέβαια περιπλέκεται αν υπάρχει κάποιο σταθερό header/footer γιατί δεν ξέρεις πότε στη μέση κάποιας σελίδας θα σου εμφανιστεί. Επίσης μεγάλο πρόβλημα με τις εξισώσεις σε επιστημονικά pdf. Πρέπει να μπουν ως εικόνες και όχι ως Objects μέσα. Εκεί που καταλήγω και μετά από διάβασμα αρκετών θεμάτων σε φόρουμ είναι ότι πρέπει να βρω μόνος μου τη διαδικασία που θα βολεύει εμένα περισσότερο. Μπορεί να χρειαστούν 2 ή και 3 προγράμματα (Acrobat, Word, Mobipocket Creator) αλλά αν τα αυτοματοποιήσεις μπορεί να παίρνει κάτω από 60 δευτερόλεπτα η μετατροπή του κάθε επιστημονικού pdf.
- Η μπαταρία φαίνεται να μην τελειώνει ποτέ αν το κλείνεις στο τέλος του διαβάσματος.
- Η επιλογή για χρήση ως mp3 player είναι μάλλον για εφέ. Όντως μπορείς να παίξει αν αγοράσεις ακουστικά με 2.5mm jack ή αν κάνει πατέντα σε adaptor αλλά η μπαταρία θα βγάλει μερικές ώρες αντί για αρκετές εβδομάδες.
- Η καθυστέρηση στην αλλαγή σελίδας είναι τελικά κάτι που το συνηθίζεις μιας και μαθαίνεις να πατάς το κουμπί για αλλαγή σελίδας λίγο πριν φτάσεις στο τέλος και έτσι δεν νιώθεις ότι καθυστερεί.
- Η βιβλιοθήκη που έχει για την επιλογή των ebooks είναι πάρα πολύ καλή, αλλά για τα pdf πρέπει να βάλεις χειροκίνητα εξώφυλλο αν θέλεις να υπάρχει.
- Δεν υπάρχει ακόμη υποστήριξη για ταξινόμηση σε folders μέσα στη μνήμη. Γίνεται κάπως από το Mobipocket software να κάνεις κατηγοριοποίηση αλλά δεν έχω ασχοληθεί ακόμη αρκετά να μάθω πως. Θα με βόλευε απλώς να φτιάχνω folder και να πετώ μέσα ότι θέλω με copy-paste.
- Οι εικόνες με δεδομένο τις 4 αποχρώσεις του γκρι είναι μια χαρά.
- Κείμενο στα ελληνικά παρουσιάζεται χωρίς κανένα πρόβλημα
- Έξυπνη η λειτουργία του λεξικού. Αν έχεις εγκαταστήσει ένα λεξικό και διαβάζεις ένα ebook μπορείς να επιλέξεις μια λέξη που δεν ξέρεις και να σου δώσει άμεσα την ερμηνεία της. Με ένα κλικ επιστρέφεις στο κανονικό σου κείμενο χωρίς καθόλου καθυστέρηση. Αυτό με κανονικό λεξικό απαιτεί πολλαπλάσιο χρόνο σίγουρα.
Καταλήγοντας το πρώτο μικρό review έχω να πω ότι κάποια βιβλία σίγουρα θα συνεχίσω να τα αγοράζω σε συμβατική μορφή για να μπουν στη βιβλιοθήκη μου. Όμως ένα μεγάλο μέρος βιβλίων που τύπωνα και τελικά κατέληγαν στην ανακύκλωση μετά από μία και μόνο ανάγνωση θα σταματήσει να υπάρχει σε μεγάλο βαθμό. Όπως επίσης και βιβλίων τα οποία θέλω να τα διαβάσω αλλά δεν με απασχολεί να τα έχω μόνιμα στη βιβλιοθήκη μου.
Υπάρχουν χιλιάδες κλασσικοί τίτλοι που προσφέρονται δωρεάν για κατέβασμα, ενώ και μεγάλο μέρος των καινούργιων βιβλίων υπάρχει προς πώληση από τα αντίστοιχα ηλεκτρονικά μαγαζιά (ειδικά αν αγοράζεις από Αμερική με δολάριο πολλά βιβλία μπορούν να βγουν κάτω των 5 ευρώ).
Αυτη ειναι μία αγορά που θα κάνω οπωσδήποτε αλλά όταν ωριμάσουν και υποστηρίξουν τα πάντα, υποθέτω σε καμιά διετία...
Γιώργος Κυριακαράκος
31-01-2009, 21:17
Μετά από χρήση 2 εβδομάδων και αρκετό διάβασμα για τις δυνατότητες της συσκευής θέλησα να γράψω κάποια συμπληρωματικά πράγματα. Η χρηστικότητα της συσκευής βασίζεται σε 2 άξονες, στην συσκευή καθεαυτή και στο λογισμικό στον υπολογιστή μας.
Αρχίζοντας με τη συσκευή έχω να πω πως είναι τελείως ξεκούραστη για τα μάτια. Καμία σχέση με οποιαδήποτε οθόνη με backlight έχω δει ποτέ. Το μόνο της προβληματάκι προς το παρόν είναι η μη υποστήριξη directories στην εφαρμογή βιβλιοθήκης που έχει. Έτσι, ενώ είναι δυνατή η αρχειοθέτηση σε directories, το καλύτερο που μπορείς να δεις τελικά είναι sort by location, όπου και πάλι θα βγάλει όλα τα ebook, αλλά ανάλογα με το folder στο οποίο βρίσκονται. Αυτό αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί, αναμένεται να διορθωθεί στο επόμενο firmware που λογικά θα κυκλοφορήσει σύντομα. Το άλλο παράπονο όσο αφορά τη συσκευή έχει να κάνει με τα pdf όπου και δεν υποστηρίζεται reflow. Από τη μία θα ήταν μια καλή προσθήκη, αλλά από την άλλη δεν νομίζω ότι ουσιαστικά θα προσφέρει κάτι. Αν είναι ένα ebook σε pdf μπορείς εύκολα με κάποιο πρόγραμμα να το μετατρέψεις σε φορμάτ mobi (που είναι το βασικό φορμάτ υποστήριξης του cybook). Έτσι και αλλιώς τα επιστημονικά pdf ακόμα και με reflow δύσκολα θα γίνουν ευανάγνωστα. Θα πρέπει να μην ξεχνάμε πως η οθόνη του cybook είναι 9χ12 εκατοστά, σχεδόν το ¼ του Α4. Στο τέλος θα πω και μερικά πράγματα ειδικά για τα επιστημονικά pdf. Το τρίτο που αρκετοί χρήστες αναμένουν είναι η υποστήριξη αρχείων epub. Ενώ σίγουρα θα ήταν θετικό μπορεί να παρακαμφθεί με μετατροπή του epub σε mobi.
Ας μιλήσουμε τώρα για το λογισμικό. Μέχρι πριν λιγότερο από ένα μήνα 2 προγράμματα ήταν αυτά που συνόδευαν το cybook στον υπολογιστή. Αυτά ήταν το mobipocket reader και το mobipocket creator. Το δεύτερο δίνει τη δυνατότητα να παράξεις mobi από pdf, html, doc και txt ebook. Είναι πανεύκολο στη χρήση και γενικά δουλεύει καλά. Το mobipocket reader είναι το πρόγραμμα της βιβλιοθήκης σου στον υπολογιστή. Εκεί μπορείς να δεις τα ebooks που έχεις, να τα διαβάσεις στον υπολογιστή και να τα συγχρονίσεις με το cybook. Αυτή η λειτουργία υποστηρίζεται μόνο για mobi αρχεία. Επίσης σου δίνει τη δυνατότητα να κατεβάσεις rss feeds, να τα μετατρέψεις σε mobi και να τα συγχρονίσεις στο cybook. Πάλι εδώ να πω ότι έχει μια ρύθμιση για όλα τα rss feeds όσο αφορά το συγχρονισμό. Αυτό όπως καταλαβαίνουμε είναι πολύ κακό γιατί έχεις περιοδικά που ανανεώνονται κάθε 15 ημέρες, ημερίσιες εφημερίδες και news feeds που ανανεώνονται σε πραγματικό χρόνο. Έτσι αν ορίσεις 15 ημέρες να κρατά αρχείο για να δεις το περιοδικό, σου κρατάει και ειδήσεις 15 ημερών από τα news feeds που είναι πολλές εκατοντάδες κάνοντας την πλοήγηση σχεδόν αδύνατη. Είχα γράψει στο φόρουμ υποστήριξης για αυτό και απάντησαν ότι θα το έχουν υπόψη για την επόμενη έκδοση.
Όμως εδώ και λίγες ημέρες υπάρχει και μια εναλλακτική ακόμη. Το πρόγραμμα λέγεται calibre και αναλαμβάνει να κάνει ότι και τα παραπάνω μαζί, αλλά με πολλές περισσότερες δυνατότητες. Έτσι το πρόβλημα των rss feeds δεν υπάρχει (κοινή λογική…), ενώ η υποστήριξη φορμάτ είναι πολύ μεγαλύτερη μιας και τώρα υποστηρίζονται μετατροπές και από Lit, epub, prc. Το πρόγραμμα ξεκίνησε αρχικά για να υποστηρίξει τους ebook readers της sony. Πριν από μία εβδομάδα το λογισμικό αναγνώρισε για πρώτη φορά το cybook σαν συσκευή, πριν 4 ημέρες κατάφερε να κάνει σωστά συγχρονισμό και από χθες έχει πλήρη υποστήριξη σε mobi (αν και αναφέρεται ως beta ακόμα). Προφανώς είναι Open source το λογισμικό και για αυτό έχει τόσο γρήγορη εξέλιξη. Πιστεύω πως σε 1-2 εβδομάδες που θα λυθούν και τα περισσότερα προβλήματα θα είναι μονόδρομος. Το καλύτερο το άφησα για το τέλος. Εκτός από windows υποστηρίζει Linux και MacOS. Έτσι δεν μένει κανείς παραπονεμένος.
Τώρα να πω και δυο λόγια για τα επιστημονικά pdf. Η διαδικασία μετατροπής του Pdf σε φορμάτ mobi γίνεται σε 2 στάδια. Πρώτα μετατρέπεται σε html και μετά σε mobi. Στη διαδικασία μετατροπής σε html δυστυχώς δεν υποστηρίζονται vector graphics, ενώ και εξισώσεις κλπ χάνονται. Έτσι η μέθοδος που χρησιμοποιώ είναι η ακόλουθη:
- Ανοίγω το pdf με το acrobat (το πλήρες όχι τον reader)
- Κάνω export σε html και σε doc
- Ανοίγω το doc και το html με το word και το επεξεργάζομαι μετατρέποντάς το σε σελίδες των 9 χ 12 εκατοστών (το html έχει λύσει το πρόβλημα των 2 στηλών, ενώ στο export σε doc είναι συνήθως οι εξισώσεις σε καλύτερη μορφή)
- Το αποθηκεύω σε pdf για να μην έχω πρόβλημα με εξισώσεις και διαγράμματα, αφού πια είναι ακριβώς για το μέγεθος της οθόνης του cybook.
Θεωρητικά μπορείς να έχεις κάνει μια μετατροπή σε λιγότερο από 3 λεπτά. Όμως πρακτικά αυτό είναι πολύ δύσκολο. Πάντως με την εμπειρία γίνεται πιο εύκολη κάθε φορά η διαδικασία μιας και τα προβληματάκια επαναλαμβάνονται και έτσι μπορείς και τα αντιμετωπίζεις μηχανικά.
Τέλος ο αριθμός των νόμιμων δωρεάν ebook που μπορείς να κατεβάσεις είναι τεράστιος. Από πλευράς χρημάτων κάνεις απόσβεση πολύ γρήγορα, αρκεί να το συνηθίσεις. Προσωπικά δεν με έχει ξενίσει και μπορώ να πω ότι διαβάζω ξεχνώντας πως είναι ηλεκτρονική συσκευή και όχι βιβλίο. Το μόνο που μου λείπει είναι η σελίδα στην οποία είμαι. Επειδή μπορείς να αλλάξεις και το font καθεαυτό, και το μέγεθος του και να το κάνεις Bold προφανώς σε κάθε πιθανό συνδυασμό αλλάζει δραματικά ο όγκος του βιβλίου σε σελίδες. Κατά αυτό τον τρόπο υπάρχει μια μπάρα προόδου για να βλέπεις που είσαι. Θεωρητικά θα μπορούσε να υπάρχει ένα μεταβλητό νούμερο σελίδων, αλλά και αυτό τελικά μια ιδέα είναι που δεν προσφέρει κάτι παραπάνω από την μπάρα προόδου.
Καταλήγοντας δεν θα σταματήσω να αγοράζω βιβλία, γιατί κάποια θέλω να μείνουν στην –υλική- βιβλιοθήκη μου. Όμως αυτά είναι λιγότερο από 20% του συνόλου των βιβλίων που διαβάζω…
Αρχαιολογική Ανασκαφή…
Έχουν περάσει πολλά χρόνια από την εποχή που χρησιμοποιούσα το psion mx και για Book reader με το TR.
http://www.tomeraider.com/ebooks/wikitomes/tr_conspiracy_reader_ebook--BK644.php#showStaticPage:download_select_ppc.html
Το pdf ήταν πολύ βαρύ για τον επεξεργαστή του, το Html σχεδόν ανέκδοτο (αν και δούλευε).
Η τότε οθόνη με αποχρώσεις του γκρι και χωρίς backlit ήταν επαρκής για ανάγνωση σε τραίνα. Εκείνη την εποχή περνούσα 2-3 ώρες καθημερινά στο μετρό του Λονδίνου. Είναι απίστευτο το πόσο μπορεί να βολέψει ένας ηλεκτρονικός book reader. Θυμάμαι να διαβάζω πολύ από Project Gutenberg… αλλά και πολλές εκδόσεις σε μορφή TR . Δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο ο Book reeader σαν application αλλά η βιβλιοθήκη του με αποζημίωσε.
Σίγουρα θα μπορούσα να διαβάζω από απλό χάρτινο βιβλίο, και θα μου είχαν μείνει και πολλά βιβλία στην βιβλιοθήκη. Αλλά κάθε μέρα 3 ώρες θα είχα καταναλώσει πολύ - πολύ χαρτί… θα είχα σχεδόν πρόβλημα Logistics… το psion είχε διαστάσεις μικρότερες από ένα βιβλίο, χώραγε στην τσέπη του μπουφάν και πάντα με περίμεναν νέα βιβλία έτοιμα για διάβασμα.
Γιατί τα καταγράφω τα παραπάνω αρχαία…
Οι Book readers βολεύουν , υπό προϋποθέσεις πάρα πολύ. Δεν νομίζω ποτέ να αντικαταστήσουν τα βιβλία, άλλα σίγουρα συνιστάτε για παράλληλη χρήση με βιβλία. Ειδικά εάν η θεματολογία του project Gutenberg και μια σειρά από ελεύθερα βιβλία σας καλύπτουν, τότε είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο.
@Γιώργο, με τα ελληνικά (σπάνιο να χρειαστεί) έχει κάποιο θέμα;
Γιώργος Κυριακαράκος
03-02-2009, 19:20
Ούτε στα αρχεία mobi ούτε στα pdf έχω συναντήσει πρόβλημα προς το παρόν. Αρκεί βέβαια να υποστηρίζει Ελληνικά η γραμματοσειρά που έχουμε επιλεγμένη.
Κυκλοφορεί και η δεύτερη έκδοση του amazon ebook reader
Kindle II
http://www.theinquirer.net/img/11413/kindle.jpg
http://www.theinquirer.net/inquirer/news/922/1050922/kindle-launched
http://www.theinquirer.net/inquirer/news/142/1051142/amazon-ships-kindle-ii
Γιώργος Κυριακαράκος
25-02-2009, 11:53
Αυτό που επίσης ακούγεται σημαντική είδηση είναι ότι σχεδόν όλοι οι ebook reader που κυκλοφορούν στην επόμενη έκδοση firmware θα υποστηρίζουν epub και reflow στα pdf. Αυτό εκτός από το Sony 505 μέχρι πριν από λίγο καιρό έμοιαζε αδύνατο γιατί όσες εταιρίες υποστήριζαν DRM μέσω mobipocket format είχαν υπογράψει συμφωνητικό αποκλειστικότητας με αυτό. Τώρα μετά τις επίσημες ανακοινώσεις για συνεργασία με την Adobe μάλλον άλλαξε το συμφωνητικό γιατί δεν νομίζω να προσφερθεί απλώς υποστήριξη χωρίς υποστήριξη προστατευμένων με DRM ebooks.
Πρακτικά όπως το βλέπω οι διαφορές μεταξύ των ebook readers στον επόμενο χρόνο θα έχουν να κάνουν με χαρακτηριστικά όχι βασικά με τη χρηστικότητα των συσκευών και με το design.
Amazon iPhone Kindle software
http://blogs.zdnet.com/cell-phones/?p=829
Γιώργος Κυριακαράκος
06-03-2009, 17:01
Η πρώτη υλοποίηση της τεχνολογίας Whispersync. Αναμένουμε να δούμε αντίστοιχες εφαρμογές και σε άλλες πλατφόρμες ενώ οι δυνατότητες που έχει φαίνονται σημαντικά μεγαλύτερες από αυτές που παρουσιάζονται στην πρώτη εφαρμογή της.
Japan Gets Fujitsu's New Color eBook Reader, Priced at $1,010 USD
http://www.dailytech.com/article.aspx?newsid=14610
http://images.dailytech.com/nimage/10620_flepia.jpg
http://images.dailytech.com/nimage/10619_flepia.png
Γιώργος Κυριακαράκος
20-03-2009, 11:21
Τα windows CE είναι νομίζω μόνο για το hype αφού η οθόνη έχει τραγικά αργό refresh rate για εφαρμογές. Όμως με το μέγεθός της διαβάζεις πολύ άνετα pdf και γενικότερα Α4, το χρώμα σίγουρα βοηθάει (κοινώς πια μπορείς να διαβάσεις όποιο περιοδικό θέλεις) και μπορείς να κρατήσεις και σημειώσεις πάνω.
Πάντως όσο περισσότερο ζω με τον ebook reader τόσο περισσότερο νομίζω πως και οι σημερινές συσκευές κάνουν αυτά που απαιτούνται για να αντικαταστήσουν τα paperbacks. Ξεχνάω να το φορτίσω (ζήτημα 1 φορά το μήνα) και δεν κουράζει καθόλου τα μάτια. Ελπίζω κοντά στο 2012 να μπορείς να αγοράζεις ένα τέτοιο με κάπου 200 ευρώ ώστε να σταματήσουμε να χρειαζόμαστε τόσους τόνους χαρτί για την καθημερινή εφημερίδα και τα περιοδικά.
Τα windows CE είναι νομίζω μόνο για το hype αφού η οθόνη έχει τραγικά αργό refresh rate για εφαρμογές. Όμως με το μέγεθός της διαβάζεις πολύ άνετα pdf και γενικότερα Α4, το χρώμα σίγουρα βοηθάει (κοινώς πια μπορείς να διαβάσεις όποιο περιοδικό θέλεις) και μπορείς να κρατήσεις και σημειώσεις πάνω.
Πάντως όσο περισσότερο ζω με τον ebook reader τόσο περισσότερο νομίζω πως και οι σημερινές συσκευές κάνουν αυτά που απαιτούνται για να αντικαταστήσουν τα paperbacks. Ξεχνάω να το φορτίσω (ζήτημα 1 φορά το μήνα) και δεν κουράζει καθόλου τα μάτια. Ελπίζω κοντά στο 2012 να μπορείς να αγοράζεις ένα τέτοιο με κάπου 200 ευρώ ώστε να σταματήσουμε να χρειαζόμαστε τόσους τόνους χαρτί για την καθημερινή εφημερίδα και τα περιοδικά.
Από την άλλη καμία φορά σκέπτομαιi πώς καλύτερα 1-2 δέντρα βιβλία που θα διαβάσω… παρά τα παραπροϊόντα και η μόλυνση που προκύπτει από την παραγωγή, χρήση και ελλιπή ανακύκλωση των ebooks… :chinscratch::hmmmm2:
Γιώργος Κυριακαράκος
21-03-2009, 09:41
Μεγάλη συζήτηση για το αν η βιομηχανία στην Κίνα τηρεί περιβαλλοντικούς όρους στην γραμμή παραγωγής και αν εμείς μετά το τέλος του κύκλου ζωής τους τις πετάμε στα σκουπίδια ή τις ανακυκλώνουμε. Πάντως από τα πράγματα που έχω διαβάσει για τις e-ink οθόνες νομίζω ότι η περιβαλλοντική επιβάρυνση είναι στα ίδια επίπεδα με τα υπόλοιπα ηλεκτρονικά.
Και ένα συγκριτικό test / άρθρο από wired…
http://blog.wired.com/gadgets/2009/03/samsungs-new-e.html
Γιώργος Κυριακαράκος
24-05-2009, 12:24
Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στο Puzzle των ebook readers μπήκε στη θέση του. Όπως γνωρίζουμε υπάρχει μεγάλος αριθμός σκαναρισμένων ebook σε pdf χωρίς όμως να έχει γίνει αναγνώριση χαρακτήρων και έτσι έχουμε μια σειρά εικόνων σε pdf. Επίσης είναι πολλά τα pdf με πολλές στήλες, είτε σαν τα επιστημονικά άρθρα είτε σκαναρισμένες σελίδες βιβλίων δίπλα-δίπλα. Πιο πάνω περιέγραψα τρόπους για να γίνει αυτό, όμως ήταν χρονοβόροι και ήθελαν και "να είσαι από πάνω" σε κάθε βήμα. Ένας χρήστης όμως ebook reader είδε τις ανάγκες του και έφτιαξε ένα πρόγραμμα από την αρχή για να κάνει τη ζωή του ευκολότερη.
Με πολύ απλά λόγια το προγραμματάκι αυτό σκανάρει το pdf σαν φωτογραφία, επιλέγει έξυπνα τις στήλες, τις αποθηκεύει προσωρινά σαν εικόνες σε σειρά και τις δίνει τελικά ως pdf. Στο αυτόματο σε κείμενο 400 σελίδων σκαναρισμένων σαν 2 σελίδες δίπλα δίπλα έκανε 2-3 λάθη που ήταν στο να βάλει τη δεξιά σελίδα πρώτη και την αριστερή δεύτερη επειδή υπήρχε μεγάλη διαφορά στο ύψος που ξεκίναγε το κείμενο. Με χειροκίνητη ρύθμιση δεν υπάρχει το παραμικρό.
Μόνο μειονέκτημα του προγράμματος αυτού είναι το μεγάλο μέγεθος αρχείου. Ένα βιβλίο 500 σελίδων σε μορφή mobipocket είναι συνήθως 800-1000 ΚΒ, ενώ το ίδιο βιβλίο αν περαστεί σαν pdf με εικόνες πιάνει περίπου 20 ΜΒ. Φυσικά αυτό μπορεί να μικρύνει λίγο αν έχουμε τον acrobat και κάνουμε optimize.
Συνολικά με αυτό το πρόγραμμα πια δεν αναμένω ουσιαστικά κανένα firmware update και -σχεδόν- όλες οι μορφές κειμένου πια μπορούν να διαβαστούν άμεσα και η χρηστικότητα του ebook έφτασε στα ύψη.
Μετά το διάβασμα 8 βιβλίων τον τελευταίο μήνα που ταξίδευα μπορώ να πω πως είναι το απόλυτο gadget που έχω αγοράσει μιας και χρειάστηκε να το φορτίσω μόνο μια φορά (χωρίς να έχει τελειώσει η μπαταρία) και φυσικά τα λίγα γραμμάρια που ζυγίζει δεν έχουν καμία σχέση με τα κιλά και τον όγκο κανονικών βιβλίων.
Έφτασα στο σημείο να διαβάσω σε ηλεκτρονική μορφή βιβλίο το οποίο είχα αγοράσει καιρό τώρα σε έντυπη και όσο περισσότερο διαβάζεις τόσο περισσότερο δεν σου λείπει η αίσθηση του βιβλίου.
Και το site του λογισμικού (GPL)
http://jupiter.kaist.ac.kr/~taesoo/projects/paperCrop/index_eng.html
astraxan
18-06-2009, 08:56
Θέλω να αγοράσω ένα ebook reader που να διαβάζει pdf (στα ελληνικά) και να έχει δυνατότητα για χειρόγραφες σημειώσεις. Ξέρεις κανένα;
επίσης το RCA eBook Reader (REB1200) μου φαίνεται πολύ φτηνο για αυτά που ππροσφέρει, πχ έγχρωμη οθόνη. http://www.amazon.com/RCA-REB1200-eBook-Reader/dp/B00005T3UJ/ref=cm_cr_pr_product_top
ξέρεις αν υποστηρίζει ελληνικά;
Γιώργος Κυριακαράκος
18-06-2009, 19:24
Λοιπόν το RCA REB1200 θα σου έλεγα να το αποφύγεις γιατί έχει κλασσική LCD οθόνη και όχι τις οθόνες τεχνολογίας e-ink. Αν διαβάσεις ένα βιβλίο σε e-ink δεν θα περνάει από το μυαλό σου η lcd ακόμα και αν αυτή είναι έγχρωμη.
Όλα τα ebook από όσο ξέρω δεν έχουν πρόβλημα με τους ελληνικούς χαρακτήρες σε pdf.
Για χειρόγραφες σημειώσεις υπάρχει μόνο ένα σήμερα και αυτό είναι το iRex Iliad. Έχει τη μεγαλύτερη οθόνη από όλα και έτσι δεν θα έχεις πρόβλημα με τα Α4 pdf, όμως η μεγάλη οθόνη σε συνδυασμό με τη δυνατότητα οθόνης που μπορείς να γράψεις ανεβάζει πολύ το κόστος στο επίπεδο των 600 euro για οθόνη 8 ιντσών και 700 ευρώ για 10.2 ίντσες.
http://www.irextechnologies.com/
Aπο insomnia.gr
"Το δημοφιλές ηλεκτρονικό βιβλίο Kindle 2.0, βρίσκει επιτέλους το δρόμο του προς την Ευρώπη και βέβαια στη χώρα μας αφού σύμφωνα με την amazon, θα κυκλοφορήσει στις 19 Οκτωβρίου.
Tο Kindle είναι δημιουργία της amazon και χρησιμοποιεί τη τεχνολογία e-ink για εφάμιλλη εμφάνιση κειμένου όπως σε ένα κανονικό βιβλίο χρησιμοποιώντας 16 αποχρώσεις του γκρι. Η 6' ιντσών οθόνη και ο λεπτός, εύχρηστος σχεδιασμός της συσκευής κάνει εύκολη την ανάγνωση ενός βιβλίου ενώ η τεχνολογία e-ink χαρίζει επίσης αυτονομία 2-3 εβδομάδων στη συσκευή με μία μόνο φόρτιση.
Η amazon στην ανακοίνωση της αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το Kindle 2.0 που θα κυκλοφορήσει στην Ευρώπη θα υποστηρίζει GSM δίκτυα έτσι ώστε να είναι δυνατή η σύνδεση του μέσω 3G με το Kindle Store και τις συνεργαζόμενες ιστοσελίδες όπως την Wikipedia. Η αγορά και το κατέβασμα ενός βιβλίου ή εφημερίδας στη συσκευή είναι μια πολύ εύκολη διαδικασία η οποία δεν ξεπερνάει το 1 λεπτό. Για το λόγο η amazon αυτό συνεργάζεται αποκλειστικά με το παγκόσμιο δίκτυο της AT&T που καλύπτει πάνω από 100 χώρες μέσω roaming(?) χωρίς καμία χρέωση!
Το Kindle Store διαθέτει πάνω από 250.000 αγγλόφωνα βιβλία έτοιμα για το Kindle, με τις νέες κυκλοφορίες να κοστίζουν περίπου 10 δολάρια. Στο Ευρωπαϊκό ντεμπούτο του Kindle θα υπάρξει συνεργασία με αρκετές Ευρωπαϊκές εφημερίδες όπως The Times, The Daily Telegraph, Daily Mail, Corriere della Sera και El País.
Η συσκευή διατίθεται από σήμερα για προπαραγγελία στη τιμή των $279 όπου μαζί με τα ταχυδρομικά έξοδα φτάνει τα $300 ή αλλιώς τα €210. Όμως η αποστολή γίνεται από την Αμερική και η amazon ρητά αναφέρει ότι δεν ευθύνεται για τυχόν επιπλέον έξοδα που μπορεί να προκύψουν από το τελωνείο.
Για περισσότερες πληροφορίες για το Kindle 2.0, τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του, διαβάστε την αναλυτική μας παρουσίαση που στηρίζεται στην αμερικανική έκδοση."
supersonic
07-10-2009, 23:22
Διάβαζα προχτές στην εφημερίδα γιά κάποιον που το έχασε και ζήτησε από την αμαζόνα να βάλει φραγή διότι ο κλέφτης μπορούσε να κατεβάζει βιβλία και να χρεώνεται ο αρχικός χρήστης.
Αποδείχτηκε ότι η αμαζόνα δεν ήθελε να το κάνει διότι προτίμησε να έχει ακόμα ένα χρήστη....!
Γιώργος Κυριακαράκος
09-10-2009, 19:04
Αν έρχεται από Αμερική προσθέστε το λιγότερο 100 ευρώ τελωνείο.
Όσο για το άλλο τι να πεις...περίεργο πάντως αφού νομίζω πως μπορείς να κόψεις τη συνδρομή μέσω web.
Επισης η Asus εχει ανακοινωσει ενα ebook reader με δυο οθονες που θυμίζει τα παραδοσιακά βιβλία (σελίδα αριστερά και δεξιά) http://pcnea.blogspot.com/2009/09/e-book-reader-asus.html . Δεδομενου οτι ειναι η ιδια εταιρεια που ξεκινησε τη μοδα των netbook ισως να μιλαμε για το νεο αγαπημενο και χρησιμο gadget.
Και φυσικά μην ξεχνάτε ότι περιμένουμε το tablet της Apple και την απάντηση της Microsoft.
Sonus Naturalis
22-10-2009, 16:38
Japan Gets Fujitsu's New Color eBook Reader, Priced at $1,010 USD
http://www.dailytech.com/article.aspx?newsid=14610
http://images.dailytech.com/nimage/10620_flepia.jpg
http://images.dailytech.com/nimage/10619_flepia.pngΤο θέλω! Το θέλω! Το θέλω!:aktion033:
Το φέρνει κανείς στην Ευρώπη; Το έχει δει κανείς από κοντά; Υποστηρίζει Ελληνικά;
Αχχχχχχχχχχ! http://www.avclub.gr/forum/images/icons/icon9.gif
Sonus Naturalis
22-10-2009, 17:19
Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στο Puzzle των ebook readers μπήκε στη θέση του. Όπως γνωρίζουμε υπάρχει μεγάλος αριθμός σκαναρισμένων ebook σε pdf χωρίς όμως να έχει γίνει αναγνώριση χαρακτήρων και έτσι έχουμε μια σειρά εικόνων σε pdf. Επίσης είναι πολλά τα pdf με πολλές στήλες, είτε σαν τα επιστημονικά άρθρα είτε σκαναρισμένες σελίδες βιβλίων δίπλα-δίπλα. Πιο πάνω περιέγραψα τρόπους για να γίνει αυτό, όμως ήταν χρονοβόροι και ήθελαν και "να είσαι από πάνω" σε κάθε βήμα. Ένας χρήστης όμως ebook reader είδε τις ανάγκες του και έφτιαξε ένα πρόγραμμα από την αρχή για να κάνει τη ζωή του ευκολότερη.
Με πολύ απλά λόγια το προγραμματάκι αυτό σκανάρει το pdf σαν φωτογραφία, επιλέγει έξυπνα τις στήλες, τις αποθηκεύει προσωρινά σαν εικόνες σε σειρά και τις δίνει τελικά ως pdf. Στο αυτόματο σε κείμενο 400 σελίδων σκαναρισμένων σαν 2 σελίδες δίπλα δίπλα έκανε 2-3 λάθη που ήταν στο να βάλει τη δεξιά σελίδα πρώτη και την αριστερή δεύτερη επειδή υπήρχε μεγάλη διαφορά στο ύψος που ξεκίναγε το κείμενο. Με χειροκίνητη ρύθμιση δεν υπάρχει το παραμικρό.
Μόνο μειονέκτημα του προγράμματος αυτού είναι το μεγάλο μέγεθος αρχείου. Ένα βιβλίο 500 σελίδων σε μορφή mobipocket είναι συνήθως 800-1000 ΚΒ, ενώ το ίδιο βιβλίο αν περαστεί σαν pdf με εικόνες πιάνει περίπου 20 ΜΒ. Φυσικά αυτό μπορεί να μικρύνει λίγο αν έχουμε τον acrobat και κάνουμε optimize.
Συνολικά με αυτό το πρόγραμμα πια δεν αναμένω ουσιαστικά κανένα firmware update και -σχεδόν- όλες οι μορφές κειμένου πια μπορούν να διαβαστούν άμεσα και η χρηστικότητα του ebook έφτασε στα ύψη.
Μετά το διάβασμα 8 βιβλίων τον τελευταίο μήνα που ταξίδευα μπορώ να πω πως είναι το απόλυτο gadget που έχω αγοράσει μιας και χρειάστηκε να το φορτίσω μόνο μια φορά (χωρίς να έχει τελειώσει η μπαταρία) και φυσικά τα λίγα γραμμάρια που ζυγίζει δεν έχουν καμία σχέση με τα κιλά και τον όγκο κανονικών βιβλίων.
Έφτασα στο σημείο να διαβάσω σε ηλεκτρονική μορφή βιβλίο το οποίο είχα αγοράσει καιρό τώρα σε έντυπη και όσο περισσότερο διαβάζεις τόσο περισσότερο δεν σου λείπει η αίσθηση του βιβλίου.
Και το site του λογισμικού (GPL)
http://jupiter.kaist.ac.kr/~taesoo/projects/paperCrop/index_eng.html (http://jupiter.kaist.ac.kr/%7Etaesoo/projects/paperCrop/index_eng.html)
Φίλε Γιώργο Κυριακαράκο,
Οι πληροφορίες που μας δίνεις είναι πολύτιμες και άκρως κατατοπιστικές. Ένα μεγάλο ευχαριστώ!http://www.avclub.gr/forum/images/icons/icon7.gif
Είμαι υποψήφιος αγοραστής ebook reader. Έχω ήδη πλήθος βιβλίων σε ηλεκτρονική μορφή. Κι' ένα τέτοιο reader θα με απελευθέρωνε από πάμπολλους περιορισμούς. Πολλά δε είναι όπως τα περιγράφεις, σκανναρισμένα βιβλία ως εικόνες σε pdf. Οπότε η διαδικασία που περιγράφεις, ενθαρρύνει κι' εμάς τους υπόλοιπους.
Θα ήθελα να ρωτήσω, αν έχει κάποιος δοκιμάσει το kindle ή το Sony. Επίσης το BeBook που φέρνει στην Ελλάδα ο Καστανιώτης, ο οποίος προβαίνει πια και σε ψηφιακές εκδόσεις. http://www.kastaniotis.com/press/82
Αν ναι, θα παρακαλούσα για εντυπώσεις από τη χρήση και γι' αυτά.
Να περνάτε καλά και δημιουργικά...-bye-
Η αμερικάνικη αλυσίδα βιβλιοπωλείων Barnes & Noble ανακοινώσε το δικό της reader.
Με διπλή οθόνη e-ink και μια lcd έγχρωμη.
Περισσότερα εδώ:
http://www.pcpro.co.uk/news/352660/nook-adds-a-splash-of-colour-to-ebook-readers
http://www.trustedreviews.com/mobile-devices/news/2009/10/21/Barnes---Noble-Rivals-Amazon-With--nook--eBook-Reader/p1
http://www.pocket-lint.com/news/28089/barnes-and-noble-nook-ebook
http://images3.pocket-lint.com/images/pQ0H/barnes-and-noble-nook-ebook-0.jpg
Sonus Naturalis
22-10-2009, 21:36
Φίλε tmjuju,
Βλέπω τις καινούργιες συσκευούλες και το πηρα απόφαση. Θα είναι το Χριστουγενιάτικο δώρο που θα κάνω στον εαυτό μου!;)
Σκέφτομαι όμως, μήπως γίνει και μ' αυτές, ότι έγινε με τα κινητα: Οι πρώτοι που έσπευσαν να τα αγοράσουν και τ' ακριβοπλήρωσαν, έμειναν στο χέρι με την "παντόφλα", όταν βγήκαν τα καινούργια μοντέλλα!:eviltongue:
Μήπως είναι φρόνιμο να περιμένουμε λίγο ακόμα, ώσπου να ωριμάσει κάπως η αγορά; Δεν ξέρω αν θ' αντέξω στον καταναλωτικό πειρασμό, αλλά λέμε τώρα!:flipout:
Και κάτι ακόμα: Υπάρχουν στο internet αρκετά site-βιβλιοθήκες, που προσφέρουν δωρεάν βιβλία, λογοτεχνικά κείμενα κλπ., όπου δεν υπάρχει ή έχει λήξει το copyright. Μήπως θα ήταν σκόπιμο, ν' αρχίσουμε να τα συγκεντρώνουμε και να δίνουμε για χάρη των φίλων και μελών τις σχετικές διευθύνσεις, πριν αρχίσουν να εκλείπουν;
Για να δούμε λοιπόν...
Φίλε Sonus θα σου πρότεινα να περιμένεις. Εγώ προσωπικά ακόμα χρησιμοποιώ σαν ebook reader το PDA ή το tablet PC. Οι τιμές των συσκευών ebook σε σχέση με αυτό που προσφέρουνε είναι το λιγότερο υπερβολικές. Άσε που περιμένουμε πληθώρα καινούριων tablet άρα και λογικά με τις καινούριες οθόνες θα αρχίσουνε να βγαίνουνε και περισσότερα color ebook.
Καλημέρα Pontios, δε ξέρω ποιο tablet χρησιμοποιείς, εγώ κάποιο της ΗΡ. Το άτιμο είναι βαρύτερο από τα e-books και ζεσταίνεται. Σίγουρα πρόκειται για καλή λύση αλλά έχει και τα θέματα του.
Καλημέρα Pontios, δε ξέρω ποιο tablet χρησιμοποιείς, εγώ κάποιο της ΗΡ. Το άτιμο είναι βαρύτερο από τα e-books και ζεσταίνεται. Σίγουρα πρόκειται για καλή λύση αλλά έχει και τα θέματα του.
Εννοείται ότι ζεστένεται και είναι βαρύτερο. Αλλά επειδή είναι παλιάς τεχνολογίας. Τα καινούρια δεν θα είναι έτσι. Απλά επειδή ένα ebook reader δεν είναι κάτι που έχει δοκιμαστεί και εξελυχθεί ώστε σόνει ντε και καλά να πρέπει να πάρεις τώρα, καλά είναι μια και περιμένουμε τεράστιες εξελίξεις σε αυτό τον τομέα να περιμένουμε τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του 2010.
Sonus Naturalis
23-10-2009, 20:26
Λοιπόν παίδες, καταφέρατε και με μπερδέψατε εντελώς!
Έως τώρα είχα να κάνω με 3-4 διαφορετικά μοντέλλα e-book reader. Δεν έχω δει ποτέ κανένα από κοντά και δεν μπορώ να έχω ιδία άποψη. Ξέρω όμως πόσο χρήσιμο θα μου είναι, προπαντός για να διαβάζω όλο τον όγκο βιβλίων και άρθρων που έχω συγκεντρωμένα. Είναι βέβαιο, ότι η οθόνη του υπολογιστή δεν είναι η καλύτερη επιλογή για μένα. Σε κάποιες περιπτώσεις αποφάσισα να τυπώσω μέρος από το υλικό μου. Το διάβασμα στο χαρτί είναι πολύ πιό ξεκούραστο και προπαντός αφομοιώνεται πιό εύκολα και γρήγορα. Το βάρος και το κόστος εκτύπωσης όμως είναι ανασταλτικοί παράγοντες. Γι' αυτό μου φάνηκαν σαν δώρο από τον ουρανό τα νέα για τα e-book readers.
Τώρα μου προσθέσατε την ιδέα για PDA και Tablet PC. Επειδή έχει έλθει ο καιρός ν' αλλάξω κινητό και να παρατήσω τη "μπαγκατέλλα" που χρησιμοποιώ εδώ και μία τριετία θέλω να ρωτήσω:
-Ξέρετε κάποιο κινητό-PDA που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατ' αυτό τον τρόπο; Να μπορώ δηλαδή στην ανάγκη να διαβάσω μεγάλα pdf βιβλία και κείμενα, που θα φορτώνω απ' ευθείας από τον υπολογιστή ή από Wi-Fi σύνδεση; Το έχει κάνει κανείς; Πόσο εύκολο και πρακτικό είναι;
-Tablet PC. Διαβάζετε βιβλία από κει; Αφήνοντας κατά μέρος το θέμα του βάρους νομίζω πως το κύριο θέμα είναι η ποιότητα της οθόνης. Δεν έχω εμπειρία, δεν ξέρω... Και δεν βλέπω να κυκλοφορούν και πολλά Tablet PC.
Τέλος πάντων, μέχρι τα Χριστούγεννα θα περιμένουμε και απλά θα το συζητάμε.
Μετά βλέπουμε! -bye-
Λοιπόν παίδες, καταφέρατε και με μπερδέψατε εντελώς!
Έως τώρα είχα να κάνω με 3-4 διαφορετικά μοντέλλα e-book reader. Δεν έχω δει ποτέ κανένα από κοντά και δεν μπορώ να έχω ιδία άποψη. Ξέρω όμως πόσο χρήσιμο θα μου είναι, προπαντός για να διαβάζω όλο τον όγκο βιβλίων και άρθρων που έχω συγκεντρωμένα. Είναι βέβαιο, ότι η οθόνη του υπολογιστή δεν είναι η καλύτερη επιλογή για μένα. Σε κάποιες περιπτώσεις αποφάσισα να τυπώσω μέρος από το υλικό μου. Το διάβασμα στο χαρτί είναι πολύ πιό ξεκούραστο και προπαντός αφομοιώνεται πιό εύκολα και γρήγορα. Το βάρος και το κόστος εκτύπωσης όμως είναι ανασταλτικοί παράγοντες. Γι' αυτό μου φάνηκαν σαν δώρο από τον ουρανό τα νέα για τα e-book readers.
Τώρα μου προσθέσατε την ιδέα για PDA και Tablet PC. Επειδή έχει έλθει ο καιρός ν' αλλάξω κινητό και να παρατήσω τη "μπαγκατέλλα" που χρησιμοποιώ εδώ και μία τριετία θέλω να ρωτήσω:
-Ξέρετε κάποιο κινητό-PDA που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατ' αυτό τον τρόπο; Να μπορώ δηλαδή στην ανάγκη να διαβάσω μεγάλα pdf βιβλία και κείμενα, που θα φορτώνω απ' ευθείας από τον υπολογιστή ή από Wi-Fi σύνδεση; Το έχει κάνει κανείς; Πόσο εύκολο και πρακτικό είναι;
-Tablet PC. Διαβάζετε βιβλία από κει; Αφήνοντας κατά μέρος το θέμα του βάρους νομίζω πως το κύριο θέμα είναι η ποιότητα της οθόνης. Δεν έχω εμπειρία, δεν ξέρω... Και δεν βλέπω να κυκλοφορούν και πολλά Tablet PC.
Τέλος πάντων, μέχρι τα Χριστούγεννα θα περιμένουμε και απλά θα το συζητάμε.
Μετά βλέπουμε! -bye-
1. Όλα τα PDA κινητά καθώς και τα περισσότερα multimedia κινητά έχουνε υποστήριξη pdf, word. Τα windows mobile κινητά έχουνε και MsReader. Εγώ έχω το HTC HD και όπως και παλιά έχω περίπου 500 βιβλία σε μορφή lit (msreader format) μονίμως μέσα για να διαβάζω όπου και να είμαι. Νομίζω είναι θέμα συνήθειας. Σίγουρα θέλεις μια αρκετά μεγάλη οθόνη (3.5 και πάνω).
2. Εδώ υπάρχουν πολλά. Μπορείς να περιμένεις για την έκρηξη μετά τα Χριστούγεννα ή μπορείς να πάρεις από το Ebay ένα μεταχειρισμένο tablet με 200-300 ευρώ και οθόνη 10 και πάνω. Για ανάγνωση βιβλίων καθώς και comic books (cdisplay viewer) είναι απλά τέλειο.
Βέβαια υπάρχουν και 7άρια ή 9άρια καινούρια σε τιμή από 500 ευρώ.
Τα βασικά προβλήματα είναι βάρος και θερμότητα.
Για εμένα αυτή την στιγμή η ιδανική λύση είναι το HP T1100 που αποσπάτε το πληκτρολόγιο και μπορείς να κρατάς μόνο την οθόνη. Μειονέκτημα το ότι είναι touch μόνο με τον στυλό του.
Στην τελική κάνε υπομονή και θα δεις θαύματα. Εάν βιάζεσαι πάρε από ebay ένα φθηνό tablet και κάνε την δουλειά σου.
Sonus Naturalis
24-10-2009, 16:34
Ευχαριστώ θερμά για την ανταπόκριση και τις πληροφορίες. :smile:
Μου είναι εξαιρετικά χρήσιμες. Οπότε κατ' αρχήν εν όψει των εξελίξεων της αγοράς στα e-book readers και Tablet PC θα περιμένω ως τα Χριστούγεννα. Ως τότε θα έχουν έλθει, φαντάζομαι και κάποια μοντέλλα στην ελληνική αγορά, ώστε να μπορούμε να τα δούμε από κοντά και να τα συγκρίνουμε.
Εν τω μεταξύ θα κοιτάξω για αντίστοιχο κινητό, αφού έτσι κι' αλλοιώς πρέπει ν' αλλάξω σύντομα. Το υπάρχον έχει "φάει τα ψωμιά του"!
Θα κοιτάξω να δω το HTC που προτείνεις και τα αντίστοιχα μ' αυτό.
-Κάποια ιδέα ακόμα για συγκεκριμένα μοντέλλα;
Καλό απόγευμα σε όλους.
Να περνάμε καλά με Τέχνη και Τεχνολογία! -bye-
Για όσους ενδιαφέρονται, πολλές πληροφορίες υπάρχουν στα παρακάτω:
http://wiki.mobileread.com/wiki/E-book_Reader_Matrix
http://wiki.mobileread.com/wiki/Main_Page
Γιώργος Κυριακαράκος
26-10-2009, 21:05
Αν θέλετε μπορώ να φέρω στην έκθεση τον ebook reader μου να τον δείτε.
Όσο για την ανάγνωση βιβλίου από το tablet είναι πολύ κουραστική σε σχέση με μια οθόνη e-ink. Αν δεν έχεις περάσει μερικές ώρες με το καθένα δεν μπορείς να καταλάβεις τη διαφορά. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε όμως κάτι. Ο ebook reader είναι για να διαβάσεις βιβλία. Τελεία. Δεν είναι για τίποτε άλλο, τουλάχιστον για μια 5ετία ακόμη, γιατί και οι έγχρωμες οθόνες που έρχονται έχουν το πολύ αργό refresh rate των σημερινών.
Σε ένα tablet ή σε ένα κινητό μπορείς να κάνεις 1000 πράγματα και το +1 είναι να διαβάζεις βιβλία. Είναι τελείως συμβιβασμός όμως πρώτα από όλα για τα μάτια σου και πολύ δύσκολα θα αντικαταστήσει ένα tablet τα έντυπα βιβλία που αγοράζεις. Διαβάζω μερικές δεκάδες βιβλία κάθε χρόνο και από όταν πήρα τον ebook reader δεν έχω ξαναγοράσει λογοτεχνικό βιβλίο. Ήδη έχω κάνει απόσβεση των χρημάτων, ενώ όπως είπα και πιο πάνω τα σημερινά μοντέλα μπορεί να έχουν κάποιες μικρές ατέλειες, όμως άνετα διαβάζεις βιβλία, που είναι και ο αντικειμενικός σκοπός που τα αγοράζεις. Το να παίζω sudoku ή να ακούω μουσική δεν με ενδιαφέρει καθόλου. Έχω το κινητό μου με windows mobile που κάνει αυτά και άλλα τόσα, και επίσης δεν με απασχολεί αν το φορτίζω και μια φορά στις 2 ημέρες. Κάποιοι παραπονιούνται που δεν μπορούν να κάνουν search στο κείμενο ή που δεν υποστηρίζουν όλες οι πλατφόρμες ebook άμεση αναζήτηση σε λεξικό. Αναζήτηση λέξης όμως έτσι και αλλιώς δεν μπορώ να κάνω σε κανένα βιβλίο από τη βιβλιοθήκη μου. Ακόμα και η υποστήριξη λεξικού δεν μου έχει χρειαστεί ποτέ ως τώρα αν και είναι διαθέσιμη στον ebook reader που έχω και το 90% των βιβλίων που διαβάζω είναι στα αγγλικά.
Που θέλω να καταλήξω...Να κρίνετε τους ebook readers για το πόσο καλά μπορούν να αντικαταστήσουν ένα βιβλίο και να σταματάτε εκεί. Αλλιώς χάνετε το νόημα (τουλάχιστον για τώρα και για μια 5ετία ακόμη το λιγότερο)...
Γιώργος Κυριακαράκος
26-10-2009, 21:22
Να προσθέσω κάτι στα παραπάνω. Υπάρχει και άλλη μια διάσταση στο θέμα ebook readers. Και είναι η διάσταση του μεγέθους. Τα περισσότερα λογοτεχνικά βιβλία σε paperback έχουν διαστάσεις 10.5cm x 17 cm μέχρι 13cm x 19.5cm. Υπάρχουν ebook readers με αυτές τις διαστάσεις και μερικοί που είναι λίγο μικρότεροι και από αυτό και μπορούν να μπουν ακόμη και στην πίσω τσέπη ενός jean. Επίσης σχεδόν όλα τα λογοτεχνικά βιβλία είναι ασπρόμαυρα. Τα σημερινά ebooks καλύπτουν αυτά τα standards.
Από την άλλη τα περισσότερα περιοδικά που κυκλοφορούν σήμερα έχουν σημαντικά μεγαλύτερο μέγεθος και στην πλειοψηφία τους είναι έγχρωμα. Άρα για να τα αντικαταστήσεις χωρίς περιορισμούς θα ήθελες κάποιον ebook (ή e-magazine) έγχρωμο και με οθόνη το λιγότερο Α4. Με Α4 υπάρχουν και σήμερα, αλλά είναι ασπρόμαυρα.
Τέλος να συμπληρώσω πως υπάρχει και μια τελευταία δυνατότητα που σήμερα καλύπτεται μόνο από έναν ebook reader και που όντως θα ήταν καλό να εξαπλωθεί. Η δυνατότητα να σημειώνεις πάνω στο κείμενο και φυσικά να μπορείς να αποθηκεύσεις το κείμενο με τις σημειώσεις σου. Είναι λίγο προβληματικό λόγω του αργού refresh rate, αλλά είναι και σήμερα εφικτό (με μεγάλο κόστος και το iRex Iliad που το υποστηρίζει βγαίνει σε μεγάλο μόνο μέγεθος - υπάρχει και το sony σε μικρό αλλά δεν το έχω δει από κοντά).
Αν θέλετε μπορώ να φέρω στην έκθεση τον ebook reader μου να τον δείτε.
Όσο για την ανάγνωση βιβλίου από το tablet είναι πολύ κουραστική σε σχέση με μια οθόνη e-ink. Αν δεν έχεις περάσει μερικές ώρες με το καθένα δεν μπορείς να καταλάβεις τη διαφορά. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε όμως κάτι. Ο ebook reader είναι για να διαβάσεις βιβλία. Τελεία. Δεν είναι για τίποτε άλλο, τουλάχιστον για μια 5ετία ακόμη, γιατί και οι έγχρωμες οθόνες που έρχονται έχουν το πολύ αργό refresh rate των σημερινών.
Σε ένα tablet ή σε ένα κινητό μπορείς να κάνεις 1000 πράγματα και το +1 είναι να διαβάζεις βιβλία. Είναι τελείως συμβιβασμός όμως πρώτα από όλα για τα μάτια σου και πολύ δύσκολα θα αντικαταστήσει ένα tablet τα έντυπα βιβλία που αγοράζεις. Διαβάζω μερικές δεκάδες βιβλία κάθε χρόνο και από όταν πήρα τον ebook reader δεν έχω ξαναγοράσει λογοτεχνικό βιβλίο. Ήδη έχω κάνει απόσβεση των χρημάτων, ενώ όπως είπα και πιο πάνω τα σημερινά μοντέλα μπορεί να έχουν κάποιες μικρές ατέλειες, όμως άνετα διαβάζεις βιβλία, που είναι και ο αντικειμενικός σκοπός που τα αγοράζεις. Το να παίζω sudoku ή να ακούω μουσική δεν με ενδιαφέρει καθόλου. Έχω το κινητό μου με windows mobile που κάνει αυτά και άλλα τόσα, και επίσης δεν με απασχολεί αν το φορτίζω και μια φορά στις 2 ημέρες. Κάποιοι παραπονιούνται που δεν μπορούν να κάνουν search στο κείμενο ή που δεν υποστηρίζουν όλες οι πλατφόρμες ebook άμεση αναζήτηση σε λεξικό. Αναζήτηση λέξης όμως έτσι και αλλιώς δεν μπορώ να κάνω σε κανένα βιβλίο από τη βιβλιοθήκη μου. Ακόμα και η υποστήριξη λεξικού δεν μου έχει χρειαστεί ποτέ ως τώρα αν και είναι διαθέσιμη στον ebook reader που έχω και το 90% των βιβλίων που διαβάζω είναι στα αγγλικά.
Που θέλω να καταλήξω...Να κρίνετε τους ebook readers για το πόσο καλά μπορούν να αντικαταστήσουν ένα βιβλίο και να σταματάτε εκεί. Αλλιώς χάνετε το νόημα (τουλάχιστον για τώρα και για μια 5ετία ακόμη το λιγότερο)...
Το δικό μου πρόβλημα είναι ότι από τα περίπου 15000 ebooks που έχω, το 80% είναι σε μορφή lit. Δηλαδή για Msreader. Μπορώ βέβαια να τα μετατρέψω αλλά ο όγκος και είναι τεράστιος και βαριέμαι. Οπότε προτιμάω να διαβάζω στο tablet μέχρι να βγει ένα ebook reader τόσο καλό που να αξίζει πραγματικά η αλλαγή.
Γιώργος Κυριακαράκος
27-10-2009, 08:55
Το calibre δεν έχει επιλογή για mass convert? Θα το τσεκάρω...
Edit: Έχει επιλογή και για mass import και για mass convert.
Μπορείς να το κατεβάσεις από: http://calibre.kovidgoyal.net/
Και να δοκιμάσεις να τα μετατρέψεις όλα σε epub. Από ότι φαίνεται αυτό θα είναι το φορμά του προσεχούς μέλλοντος. Δεν χάνεις τίποτα να δεις πόση ώρα θα κάνει.
Το calibre δεν έχει επιλογή για mass convert? Θα το τσεκάρω...
Edit: Έχει επιλογή και για mass import και για mass convert.
Μπορείς να το κατεβάσεις από: http://calibre.kovidgoyal.net/
Και να δοκιμάσεις να τα μετατρέψεις όλα σε epub. Από ότι φαίνεται αυτό θα είναι το φορμά του προσεχούς μέλλοντος. Δεν χάνεις τίποτα να δεις πόση ώρα θα κάνει.
Σε πρώτη φάση φαίνεται καλό. Προσπάθησα να κάνω convert 15 βιβλία και μου χτύπησε στα 2. Το ένα είναι DRM protected (οπότε θέλει σπάσιμο πρώτα) και το άλλο δεν ξέρω γιατί. Θα ξαναπροσπαθήσω αργότερα με περισσότερα βιβλία για να δω τι γίνεται. Και να βρω και ένα epub reader για το pc.
Γιώργος Κυριακαράκος
27-10-2009, 16:18
Ο ενσωματωμένος reader του calibre δεν σου άρεσε?
Μπορείς να δοκιμάσεις και το πρόγραμμα της adobe που έφτιαξε το epub. To Adobe Digital Editions είναι δωρεάν και το κατεβάζεις από:
http://www.adobe.com/products/digitaleditions/
Επισης το iphone με την προσθηκη του καταλληλου προγραμματος αποτελει ενα καλο υποκαταστατο ebook reader. Eδω και λιγες μερες το χρησιμοποιω με το stanza (υποστηριζει και .lit ) και μπορω να πω πως η αποδοση του ως ebook reader κρινεται ικανοποιητικη . Βεβαια δεν εχω χρησιμοποιησει αλλο ebook reader για να μπορω να συγκρινω αλλα σιγουρα μπορω να αναβαλλω την αγορα ενος ebook reader μεχρι να ξεκαθαρισει το τοπιο.
Athanasis
05-11-2009, 11:10
10.2 Ίντζες
http://www.blogcdn.com/www.engadget.com/media/2009/10/oct2509seline.jpg
eviGroup's Pad is a 10.2-inch tablet
!! This is coming soon με 500 ευρώ αλλά δεν ξέρω πότε !!!
10.2 Ίντζες
http://www.blogcdn.com/www.engadget.com/media/2009/10/oct2509seline.jpg
eviGroup's Pad is a 10.2-inch tablet
!! This is coming soon με 500 ευρώ αλλά δεν ξέρω πότε !!!
http://www.youtube.com/watch?v=nbArczA7mWU&feature=player_embedded
http://www.slashgear.com/evigroup-pad-standard-umpc-drops-3g-gets-cheaper-0462718/
Και από εδώ http://translate.google.co.uk/translate?hl=en&sl=fr&tl=en&u=http%3A%2F%2Fhypranet.org%2Fnrnet%2Fseline%2Fblo g%2Findex.php%3F2009%2F11%2F04%2F704-la-tablette-pad-standard-disponible-a-la-vente&anno=2 το αγοράζεις.
Από 489 εώς 599 (με 3G ή όχι, με windows 7 ή όχι)
Φαίνεται πολύ καλό αλλά θέλει το πενάκι του.
Γιώργος Κυριακαράκος
06-11-2009, 00:11
Μπορεί να ακούγομαι κουραστικός. Βιβλίο σε lcd είναι τελείως διαφορετικό από βιβλίο σε e-ink, είναι πράγματα ανόμοια που δεν μπορούν να συγκριθούν. Για οποιαδήποτε lcd όποιου μεγέθους κλπ δεν θα αντικαθιστούσα τα κλασσικά τυπωμένα βιβλία. Πραγματικά μπορείτε να έχετε μια lcd οποιοδήποτε μεγέθους στα 30 εκατοστά από τα μάτια σας για 3-4 ώρες συνεχόμενα?
spycon69
06-11-2009, 10:02
Μπορεί να ακούγομαι κουραστικός. Βιβλίο σε lcd είναι τελείως διαφορετικό από βιβλίο σε e-ink, είναι πράγματα ανόμοια που δεν μπορούν να συγκριθούν. Για οποιαδήποτε lcd όποιου μεγέθους κλπ δεν θα αντικαθιστούσα τα κλασσικά τυπωμένα βιβλία. Πραγματικά μπορείτε να έχετε μια lcd οποιοδήποτε μεγέθους στα 30 εκατοστά από τα μάτια σας για 3-4 ώρες συνεχόμενα?
+1 Θεωρώ οτι με τίποτα δε μπορεί να συγκριθεί η αίσθηση του χαρτιού και του τυπωμενου βιβλίου. Παρόλα αυτά τα ebooks δείχνουν να μη το βάζουν κάτω. IMHO αργά ή γρήγορα θα υπάρξει και εκει σύγκλιση με κάποιας μορφής netbook ή μέ κάτι παρεμφερές. Ωστόσο ειδικά για εκείνους (βάζω και τον εαυτό μου μέσα σε αυτούς) που λατρεύουν το τυπωμένο βιβλίο εκτός απο το περιεχομενό του και ως αντικείμενο, η επιλογή είναι μονόδρομος...
Γιώργος Κυριακαράκος
06-11-2009, 13:25
Από αυτά που έχω δει μέχρι τώρα το μέλλον για την επόμενη 5ετία είναι οι έγχρωμες e-ink οθόνες με αυξημένο refresh rate. Επίσης θα ήθελα να τις δω και εύκαμπτες.
Πάντως έχω ελαχιστοποιήσει τον όγκο των βιβλίων που αγοράζω (πρακτικά πια μόνο αυτά που δεν έχουν κυκλοφορήσει σε ηλεκτρονική έκδοση.
Από ότι διαβάζω εδώ http://www.mobilitysite.com/2009/11/2010-the-year-of-the-ebook/ του χρόνου περιμένουμε πραγματικά έκρηξη. άντε γιατί βαρέθηκα να με κοιτάνε που διαβάζω στο δρόμο.
Από αυτά που έχω δει μέχρι τώρα το μέλλον για την επόμενη 5ετία είναι οι έγχρωμες e-ink οθόνες με αυξημένο refresh rate. Επίσης θα ήθελα να τις δω και εύκαμπτες.
Έχεις δίκιο, αυτά είναι κάποια πράγματα που θα γίνουν. Είναι όμως χρήσιμα;
Τα περισσότερα χάρτινα βιβλία είναι ασπρόμαυρα και άκαμπτα. Οι οθόνες e-ink είναι μια χαρά για αυτά, ήδη είναι μικρότερες σε όγκο από ένα τυπικό paperback και διαβάζονται πιο εύκολα (και με ένα χέρι).
Αυτή τη στιγμή νομίζω ότι το κυριότερο πρόβλημα είναι το κόστος, που ξεκινά από 200 ευρώ. Αν έπεφτε στα 50 θα πουλούσαν πολύ περισσότερο (και συνεπώς θα διαδιδόταν με αποτέλεσμα να πέσει και το κόστος κατασκευής). Με βάση πόσο έχουν πέσει οι LCD μάλλον είναι θέμα μικρής αγοράς.
Το άλλο πρόβλημα είναι η συμβατότητα. Τα DRM είναι πονεμένη ιστορία.
Πάντως οι τωρινές οθόνες e-ink είναι μια χαρά για διάβασμα, δεν νομίζω ότι υπάρχει πρόβλημα τεχνολογίας.
Γιώργος Κυριακαράκος
09-11-2009, 23:00
Το να είναι εύκαμπτη μια οθόνη εγώ τουλάχιστον το βλέπω ότι θα είναι και πιο ανθεκτική. Αρκετοί έχουν σπάσει οθόνες στους τωρινούς ebook readers. Ένα βιβλίο αν κάτσεις πάνω του επειδή σε πήρε ο ύπνος διαβάζοντας ή σου πέσει δεν παθαίνει τίποτα.
Πάντως για διάβασμα λογοτεχνικών βιβλίων συμφωνώ μαζί σου ότι είναι μια χαρά οι σημερινές συσκευές.
http://www.retrevo.com/my/5875/article/11052958/Are-These-Kindle-Killers?cmpid=Email
Ενα ενδιαφέρον αφιέρωμα της retrevo για τους e-book readers
Κάποιοι πέρασαν audio player στο nook… έπεται συνέχεια… http://www.wired.com/gadgetlab/2009/12/nook-run-apps/
Γιώργος Κυριακαράκος
09-01-2010, 16:49
Επιτέλους η Cybook διέθεσε λίγο πριν τις γιορτές στο κοινό το νέο firmware για όλες τις συσκευές της. Το νέο firmware έρχεται σε 2 εκδόσεις. Η μία υποστηρίζει mobipocket DRM και η άλλη epub DRM. Αυτό ήταν λογικό μιας και υπάρχει νομικό πρόβλημα λόγω αποκλειστικότητας να υποστηρίζεται πάνω από μια μορφή DRM. To firmware είναι συμβατό ακόμη και για τις πρώτες συσκευές που είχαν κυκλοφορήσει και έτσι πρακτικά οι κάτοχοί τους δεν έχουν κανένα λόγο να προχωρήσουν σε αλλαγή συσκευής. Επίσης με αυτή την κίνηση διασφαλίζεται πλήρως η βιωσιμότητα των συσκευών μιας και προσφέρει υποστήριξη και στα 2 μεγαλύτερα ανταγωνιστικά φορμά αυτή τη στιγμή.
Εγώ προς το παρόν μένω σε υποστήριξη mobipocket, αλλά στο μέλλον προφανώς και μπορεί να αλλάξω στρατόπεδο.
Εμένα πάλι κύριοι με τρώει η τσέπη μου να ξηλωθώ για το Kindle DX , που μόλις πρόσφατα άρχισε να αποστέλλετε στα μέρη μας.
θα κάνω όμως μια υπομονή ακόμα να δω τι θα μας δείξει η Apple στο τέλος του μήνα , και θα δώ και τι παίζει με το τελωνείο !!!!!
Γιώργος Κυριακαράκος
09-01-2010, 22:26
Μεγάλη οθόνη αυτό, διαβάζεις άνετα pdf σε Α4 χωρίς να χρειάζεσαι reflow.
Από την άλλη είναι πολύ μεγαλύτερο από paperback για να το παίρνεις μαζί σου για λογοτεχνικό διάβασμα.
Στο Kindle στην Ελλάδα, μπορεί ο χρήστης να κάνει οτιδήποτε άλλο εκτός από απλή ανάγνωση βιβλίων;
Για παράδειγμα, μπορεί να γραφεί συνδρομητής στους NY Times; Πως θα "λαμβάνει" τη συνδρομή; Με 3G ή πρέπει να συνδέεται με wifi κάθε φορά;
Παιδιά μην βιάζεστε. Μεσα στους επόμενους 2 μήνες θα γίνει έκρηξη πραγματική. Θα βγούνε ακόμα και πραγματικά λεπτά σαν εφημερίδα. Περιμένετε λίγο. Το Nook της Barnes & Noble έχουνε ήδη αρχίσει να το Hackάρουνε τρελά.
Δε ξέρω τι έκρηξη θα γίνει αλλά απο όσα είδα στη CES 2010 το kindle DX εξακολουθεί να μου φαίνεται κορυφαία επιλογή.
Όσο για το άλλο που ρωτήθηκε η απάντηση είναι ΝΑΙ , μπορείς να διαβάσεις μέσο συνδρομής εφημερίδες και περιοδικά αλλά όχι όλα όσα είναι διαθέσιμα για την Αμερική , δεν υπάρχει χρέωση για το download είναι μέσο roaming απο την AT&T και είναι πληρωμένο στην τιμή αγοράς....
Δε ξέρω τι έκρηξη θα γίνει αλλά απο όσα είδα στη CES 2010 το kindle DX εξακολουθεί να μου φαίνεται κορυφαία επιλογή.
Όσο για το άλλο που ρωτήθηκε η απάντηση είναι ΝΑΙ , μπορείς να διαβάσεις μέσο συνδρομής εφημερίδες και περιοδικά αλλά όχι όλα όσα είναι διαθέσιμα για την Αμερική , δεν υπάρχει χρέωση για το download είναι μέσο roaming απο την AT&T και είναι πληρωμένο στην τιμή αγοράς....
Αυτό που λες για download μέσω της AT&T ξέρω ότι ισχύει για τις ΗΠΑ. Όμως για την Ελλάδα; Ξέρεις αν έχουν κάνει εδώ κάποια συμφωνία με κάποιο πάροχο κινητής τηλεφωνίας για κάτι αντίστοιχο;
Αυτό που λες για download μέσω της AT&T ξέρω ότι ισχύει για τις ΗΠΑ. Όμως για την Ελλάδα; Ξέρεις αν έχουν κάνει εδώ κάποια συμφωνία με κάποιο πάροχο κινητής τηλεφωνίας για κάτι αντίστοιχο;
Ρε παλικάρια διαβάστε λίγο τι λέει η ίδια η Amazon , και για Ελλάδα ΔΩΡΕΑΝ το κατέβασμα , αφου το έγραψα μέσο Roaming.
Για να βλέπουμε κύριοι, για να βλέπουμε.
http://www.que.com/index.asp 0.5KG 10.5'' screen
http://www.skiff.com/skiff-reader.html 0.5KG 11.5'' screen
http://www.entourageedge.com/edge-demo 1.2KG 10.1'' + 9.7'' screen
http://www.sfgate.com/cgi-bin/blogs/techchron/detail?&entry_id=54967
Ειδικά αυτό http://www.entourageedge.com/devices/entourage-edge.html με διπλή οθόνη και android από ότι βλέπω.
Γιώργος Κυριακαράκος
12-01-2010, 10:52
Για ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων με ξενίζει πολύ η τόσο μεγάλη οθόνη κοντά στις 10 inch. Ακόμη και τα hard covers είναι μικρότερα, ενώ τα paperbacks σημαντικά μικρότερα. Από την άλλη σίγουρα μόλις υπάρξει σε νορμάλ τιμή σε έγχρωμη e-ink κοντά στις 10 ίντσες θα προχωρήσω σε αγορά για το διάβασμα περιοδικών κυρίως.
Το gadget της lenovo είναι μια χαρά και ενδιαφέρον, αλλά όχι για διάβασμα βιβλίου. Το skiff είναι σημαντικό γιατί είναι το πρώτο που έχει ουσιαστικά άθραυστη οθόνη. Στην πρώτη γενιά ακόμη και στις οθόνες 5-6 ιντσών τα σπασίματα ήταν συχνά αν δεν τα πρόσεχες αρκετά και δεν τα είχες μέσα σε κάποια δερμάτινη θήκη. Οι υβριδικές λύσεις με 2 οθόνες μια lcd μία e-ink δεν βλέπω να προχωράνε μιας και χάνουν σε χρηστικότητα.
Πάντως αυτό το boom στην προσφορά συσκευών μόνο θετικό είναι γιατί σίγουρα θα συμπιεστεί το κόστος με την αύξηση του ανταγωνισμού και φυσικά θα έχουμε και πληθώρα νέων μοντέλων.
Δυστυχώς όμως, αυτό που δεν βλέπω είναι πολύ σύντομα (μια 5ετία) να έχουμε μια συσκευή για όλες τις ανάγκες. Οι ανάγκες που υπάρχουν σήμερα τουλάχιστον για εμένα προσωπικά είναι οι εξής:
1. Διάβασμα λογοτεχνικών βιβλίων. Η συσκευή πρέπει να είναι ελαφριά και μικρή, να μπορεί να μπει σε μια τσέπη μπουφάν και να μην θέλει ξεχωριστή τσάντα μεταφοράς
2. Διάβασμα εφημερίδων και κυρίως περιοδικών. Οι εφημερίδες που δημοσιεύουν τα άρθρα τους σε μορφή rss διαβάζονται και από τους μικρούς σε μέγεθος ebook readers. Αυτό κυρίως γιατί τα άρθρα συνήθως συνοδεύονται από φωτογραφίες. Όμως τα περιοδικά που πολλές φορές φωτογραφία και κείμενο είναι το ένα πάνω στο άλλο και που το χρώμα παίζει το δικό του σημαντικό ρόλο θέλουν το δικό τους ebook reader με μέγεθος πάνω από 10 Inch και κατά προτίμηση έγχρωμο.
3. Η ανάγκη για mobile browsing, μουσική, επικοινωνία, κοινωνική δικτύωση και ταινίες on the go μαζί βέβαια πολλές φορές με την ανάγκη για λογισμικό που χρησιμοποιείς στη δουλειά σου.
4. Κινητή τηλεφωνία.
Τυπικά θέλεις 4 συσκευές για όλα αυτά για να τα κάνεις σωστά. Και το δύσκολο είναι ότι λόγω μεγέθους κυρίως δεν μπορείς να συμβιβαστείς, ενώ υπάρχουν και τεχνολογικά ζητήματα όπως:
- αδιανόητο για μένα να διαβάζω καθημερινά βιβλία από οποιαδήποτε lcd οθόνη
- αδιανόητο με τη σημερινή τεχνολογία να δεις βίντεο σε οθόνη e-ink
Ο καλύτερος συνδυασμός που νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει στην αγορά για τα επόμενα χρόνια για τις δικές μου ανάγκες τουλάχιστον είναι:
- Ένας μικρός ebook reader για τις λογοτεχνικές ανησυχίες
- Ένα κινητό με ενσωματωμένο hardware πληκτρολόγιο
- Οθόνες/γυαλιά για σύνδεση με το κινητό για δημιουργία μεγαλύτερης εικόνας για browsing πιο σοβαρό και τη θέαση κάποιας ταινίας. Τα κινητά τηλέφωνα πολύ σύντομα θα έχουν εφάμιλλες αν όχι καλύτερες δυνατότητες στο hardware από τα σημερινά netbooks.
Αναμένοντας το μέλλον, αλλά ταυτόχρονα απολαμβάνοντας αυτό που μας προσφέρει το σήμερα!
giannis k.
12-01-2010, 11:21
καλα κατσε να βγει το tablet της apple και τοτε να δεις τι σφαγη θα γινει!
Εμένα πάλι κύριοι με τρώει η τσέπη μου να ξηλωθώ για το Kindle DX , που μόλις πρόσφατα άρχισε να αποστέλλετε στα μέρη μας.
θα κάνω όμως μια υπομονή ακόμα να δω τι θα μας δείξει η Apple στο τέλος του μήνα , και θα δώ και τι παίζει με το τελωνείο !!!!!
'Όπως είχα γράψει και γω αυτό περιμένω για να δω τι θα κάνω.
Γιώργος Κυριακαράκος
12-01-2010, 15:09
καλα κατσε να βγει το tablet της apple και τοτε να δεις τι σφαγη θα γινει!
Ένα tablet θα είναι, τίποτε παραπάνω, τίποτε λιγότερο. Ότι κάνουν όλα τα tablet ως τώρα θα κάνει, ουσιαστικά με τον ίδιο τρόπο. Μόνη διαφορά θα είναι το στυλ που κάνει αυτά τα πράγματα, το design της συσκευής και ίσως το hype που θα δημιουργηθεί από αυτό. Στην πράξη όμως, από πλευράς χρηστικότητας σχεδόν 0 στο πηλίκο.
Και μια αναφορά στο post του pontiou πρέπει να πω πως μόνο το πρώτο μου άρεσε κάπως αλλά το κόστος του είναι στα ουράνια ... τα άλλα δεν μου έκατσαν καλά προσωπικά αλλά περι ορέξεως ....
Καταλήγω οτι το DX μάλλον θα χτυπηθεί.
ASUS DR-570 eBook Reader με OLED οθόνη και 122 ώρες μπαταρία..
Η ASUS είναι σχεδόν έτοιμη να γεμίσει την αγορά ebook readers, το έχουν δηλώσει άλλωστε καιρό τώρα. Αυτό που δεν ξέραμε όμως είναι
το μοντέλο ASUS DR-570 με OLED οθόνη 6″ και 122 ώρες διάρκεια μπαταρίας μετά από μια πλήρη φόρτιση. Αν αυτό δεν είναι αρκετά καλό
η συνέχεια περιλαμβάνει την δυνατότητα για αναπαραγωγή Flash video μέσω WiFi και 3G που θα διαθέτει το DR-570.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα δούμε παιχνίδια εξαιτίας του Flash αλλά πιθανότατα και κάποιο browser για online βόλτες εδώ και εκεί.
Αυτά είναι τα καλά νέα γιατί υπάρχουν και δυσάρεστα και αναφέρουν ότι η ASUS δεν θα είναι σε θέση να αρχίσει πωλήσεις του
DR-570 ebook reader πριν από το τέλος του χρόνου. Φυσικά, δεν γνωρίζουμε τιμή και ακριβή ημερομηνία διάθεσης.
Μέχρι τότε θα έχει κυκλοφορήσει το iSlate, η πρόταση της HP και ένα σωρό άλλα παρόμοια ebook readers τύπου tablets.
Για να δούμε θα επαναλάβει η ASUS την επιτυχία των netbooks ή θα μείνει πίσω από τον ανταγωνισμό αυτή την φορά;
(πηγή: pestaola (http://www.pestaola.gr/asus-dr-570-ebook-reader-oled-screen-12h-battery/))
http://img29.imageshack.us/img29/7696/asusdr750e1263760252782.jpg
ASUS DR-950 eBook Reader με αξιώσεις!!
Μπορεί ο ASUS DR-570 να αποτελεί όνειρο για όλους αλλά αυτό που ξέρουμε σίγουρα και μάλλον θα δούμε πολύ σύντομα στα ράφια των
καταστημάτων είναι ο ASUS DR-950 ebook reader. Μπορεί το χρώμα της OLED οθόνης να μην είναι το δυνατό του χαρακτηριστικό επειδή
απλά δεν έχει έγχρωμη οθόνη αλλά αυτό δεν έχει απολύτως καμία σημασία. Με 9 ίντσες διαγώνιο, ανάλυση 1024x768 pixels, 2GB ή
4GB ενσωματωμένης μνήμης, υποστήριξη για κάρτες μνήμης SD, WFi, HSDPA, USB και βύσμα 3.5mm για ακουστικά ο υποψήφιος αγοραστής
του DR-950 θα πρέπει να χαμογελάει ήδη. Α ναι, μπορεί να υποστηρίζει και WiMAX όπου αυτό υπάρχει και φυσικά ένα σωρό τύπους αρχείων
όπως PDF, TXT, Audible, MP3, ePub, HTML, JPEG, GIF, PNG, BMP. Για όσους ενδιαφέρονται για περισσότερα χαρακτηριστικά, τα 370gr
βάρους και τα 9mm πάχους είναι καλά, σωστά; (πηγή: pestaola (http://www.pestaola.gr/asus-dr-950-9-inch-ebook-reader/))
http://img10.imageshack.us/img10/806/avclubk.jpghttp://img59.imageshack.us/img59/7714/avclub2w.jpg
Αύριο θα έχω στα χέρια μου για δοκιμή αυτό http://www.plaisio.gr/Gifts-Gadgets/Gadgets/eBook/TURBOX-EBOOK-EB600-6inches.htm
Η τιμή δεν είναι παράλογη αλλά δεν ξέρω καθόλου τις πραγματικές του δυνατότητες. Θα το εξετάσω και θα σας γράψω εντυπώσεις.
http://www.avclub.gr/forum/attachment.php?attachmentid=50081&stc=1&d=1263991195
http://www.avclub.gr/forum/attachment.php?attachmentid=50082&stc=1&d=1263991195
http://www.avclub.gr/forum/attachment.php?attachmentid=50083&stc=1&d=1263991195
http://www.avclub.gr/forum/attachment.php?attachmentid=50084&stc=1&d=1263991195
http://www.avclub.gr/forum/attachment.php?attachmentid=50085&stc=1&d=1263991195
http://www.avclub.gr/forum/attachment.php?attachmentid=50086&stc=1&d=1263991195
http://www.avclub.gr/forum/attachment.php?attachmentid=50087&stc=1&d=1263991195
Γιώργος Κυριακαράκος
26-01-2010, 18:19
Κλώνος της Netronix είναι (πχ όλα τα cybook gen3 χρησιμοποιούν hardware της netronix) και νομίζω έχω δει παρόμοιο και από την εταιρία Cool-Er. Το hardware λοιπόν είναι μια χαρά! Το θέμα είναι το λειτουργικό/λογισμικό που τρέχει να δούμε σε τι επίπεδο είναι (αν και νομίζω ότι σε γενικές γραμμές θα κάνει ότι πρέπει απροβλημάτιστα).
Μόλις το πάρεις δες είτε από κάτω, είτε σε κάποιο about ποιας εταιρίας είναι.
Πάντως κάτι τέτοια θα ανοίξουν την αγορά στην Ελλάδα. 240 € δεν νομίζω πως είναι τόσο απαγορευτική τιμή όσο αυτή που ζητά ο Καστανιώτης για το bebook.
Λοιπόν μετά από λίγο παίξιμο μαζί του μπορώ να πω:
Πολύ ελαφρύ και καλή αίσθηση. Αρκετά γρήγορο και σε γενικές γραμμές δεν κολλάει. Οι δυνατότητες του είναι αρκετά βασικές αλλά έχει πολύ καλή υποστήριξη σε format. Σύνδεση με το pc μέσω usb και το βλέπει απλά σαν card reader. Διαβάζει κάρτα SDHC 8GB που δοκίμασα οπότε μιλάμε για περίπου 15000 βιβλία άνετα.
Διαβάζεται άνετα και ξεκούραστα με πολύ καλή ευκρίνεια.
Επίσης έχει ένα βασικο mp3 player για να ακούτε την ώρα που διαβάζετε.
Έλειψη λεξικού και πολύ πλαστικούρα χαλάνε λίγο την αίσθηση.
Επίσης μου λείπει το backlight αλλά από ότι έχω διαβάσει γενικά σε e-ink το backlight κάνει αντανακλάσεις και δεν το χρησιμοποιούνε.
Στα λεφτά του το turbox είναι νομίζω μια αγορά που αξίζει.
Από την άλλη εγώ για την ώρα θα προτιμήσω το SONY READER EBOOK TOUCH EDITION PRS-600B BLACK το οποίο έχει και touchscreen.
http://www.papasotiriou.gr/product.peripherals.asp?pfid=1879235&prid=1133467
Αύριο παρουσιάζεται και το πολυαναμενό μενο e-book της Apple
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4557206&ct=2
Αύριο παρουσιάζεται και το πολυαναμενό μενο e-book της Apple
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4557206&ct=2
Δεν είναι ebook. Είναι το αναμενόμενο mac tablet http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=4807 που θα έχει και δυνατότητες ebook.
Αυτά που συζητάμε είναι αποκλειστικά για ebook χρήση και σχεδόν πάντα με e-ink.
bisbikoulas
27-01-2010, 23:08
Τελικώς το iPad της Apple πράγματι δεν είναι ebook (καθώς δεν έχει eInk και η μπαταρία του - για τα δεδομένα της κατηγορίας - είναι αστεία) όποτε πίσω στα ebook readers!!!
Καλά δες το Playboy ασπρόμαυρο και με εικόνες σε χάλια ανάλυση και μετά μιλάμε αν θα εκτιμήσεις το iPad ... Ασε που αγγίζεις την φώτο και μεγαλώνει...Κάνεις και pitch στο σημείο που θες:D
Αν δεν σου φτάνουν και οι 10 ώρες αυτονομία, τί να πω.
Γιώργος Κυριακαράκος
28-01-2010, 10:19
Ρε παιδιά το είπαμε...για περιοδικά ακόμη δεν παίζει καλός ebook reader. Αλλά διάβασε ένα βιβλίο 1000 σελίδων στο όποιο ipad και σε όποιον ebook reader με e-ink και μετά το ξανασυζητάμε.
Εξάλλου το Playboy δεν νομίζω να το διαβάζεις...η οθόνη του pc ειδικά αν είναι 24-28 ιντσες είναι καλύτερη φάση πάντως.:flipout::flipout::flipout:
group131
13-04-2010, 18:56
Ψάχνομαι για αγορά ebook reader. Βασικές απαιτήσεις (Budget αδιάφορο):
1) Καλή ποιότητα απεικόνισης
2) Μπαταρία που δεν πεθαίνει στη μια ώρα πάνω.
Γενικά βλέπω ότι εδώ Ελλάδα παίζουν ελάχιστες επιλογές.
Έχει κανείς κάτι να προτείνει;
Ψάχνομαι για αγορά ebook reader. Βασικές απαιτήσεις (Budget αδιάφορο):
1) Καλή ποιότητα απεικόνισης
2) Μπαταρία που δεν πεθαίνει στη μια ώρα πάνω.
Γενικά βλέπω ότι εδώ Ελλάδα παίζουν ελάχιστες επιλογές.
Έχει κανείς κάτι να προτείνει;
Κι εγω ψάχνω και ...προτείνω αναμονή 6-8 μηνών! Προσωπικά δεν θέλω να πάρω ασπρόμαυρο και θέλω να μπορεί να κάνει "κι άλλες δουλειές" και στο επόμενο εξάμηνο αναμένεται οργασμός νέων μοντέλων που θα είναι και e-book readers και θα έχουν μεγάλες έγχρωμες οθόνες (apple ipad, HP-Slate κλπ κλπ)
Οι επιλογές στην Ελλάδα είναι ακριβώς 3. Στο Fnac έχει το bebook στα περίπου 300 ευρώ. Στο Πλαίσιο έχει το δικό του TurboX στα 250. Και στον Παπασωτηρίου έχει το Sony RPS-600 στα 320.
Εγώ έχω το Sony και μπορώ να πω ότι είναι καταπληκτικό και είναι το μοναδικό που έχει touchscreen και υποστηρίζει 2 τύπους μνήμης (έχει slots για SD και Memory stick).
Το bebook και το Sony υποστηρίζονται και από το δωρεάν καταπληκτικό ebook management software Calibre.
Από ώρες μπορείς να υπολογίζεις περίπου 8000 σελίδες διαβάσματος πριν να τελειώσει η μπαταρία. Σε κανονικούς ρυθμούς μπορείς να πας διακοπές 2 βδομάδες και να μην χρειαστείς φόρτηση.
Πάντως λογικά έρχονται και άλλα αργότερα.
Το μόνο που πραγματικά πρέπει να προσέξεις είναι να υποστηρίζεται το epub format και να μην είναι κλειδωμένο σε κάποιο βιβλιοπωλείο (βλέπε amazon kindle).
group131
13-04-2010, 22:29
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.
Επειδή πρόκειται για δώρο δε μπορώ να περιμένω πάνω από 1 μήνα.
Αυτά που γράφεις φίλε pontios είδα και εγώ να παίζουν πιο πολύ. Ιδίως αυτό το bebook που το έχουν πολύ...(αν και από ξένα sites είδα κάτι για νέο μοντέλο bebook neo ή κάπως έτσι)
Στο public βρήκα και μερικά ακόμα (μεταξύ αυτών και τα iRex, iLiad) που από ότι είδα έχουν και μεγαλύτερη οθόνη.
Το Sony που έχεις δεν έχει τίποτα περίεργα με τα υποστηριζόμενα formats (βλ. παραξενιές Sony με mp3,divx κτλ κτλ)?
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.
Επειδή πρόκειται για δώρο δε μπορώ να περιμένω πάνω από 1 μήνα.
Αυτά που γράφεις φίλε pontios είδα και εγώ να παίζουν πιο πολύ. Ιδίως αυτό το bebook που το έχουν πολύ...(αν και από ξένα sites είδα κάτι για νέο μοντέλο bebook neo ή κάπως έτσι)
Στο public βρήκα και μερικά ακόμα (μεταξύ αυτών και τα iRex, iLiad) που από ότι είδα έχουν και μεγαλύτερη οθόνη.
Το Sony που έχεις δεν έχει τίποτα περίεργα με τα υποστηριζόμενα formats (βλ. παραξενιές Sony με mp3,divx κτλ κτλ)?
Αν και είναι παράξενο για Sony, όχι δεν έχει τίποτα. Μάλιστα πολλοί το έχουνε hackάρει για να βάλουν δικά τους fonts. 'Εχει πολύ μεγάλο support σε ebook formats και παίζει και mp3. Επίσης είναι 16grayscale και όχι 8 όπως τα άλλα. Και βέβαια το touchscreen (αλλάζεις σελίδα με τον αντίχειρα στην οθόνη) είναι όλα τα λεφτά. Επίσης φορτίζει και με τον φορτιστή του psp.
Στην τιμή του είναι το καλύτερο.
Γιώργος Κυριακαράκος
15-04-2010, 00:26
Φίλε μου κοίταξε και το παρακάτω θέμα που έχει πάρα πολύ και χρήσιμη πληροφορία πάνω σε αυτό που ψάχνεις:
http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=29993
Χοντρικά ότι οθόνη e-ink και να πάρεις για να διαβάσεις κείμενο είναι μια χαρά (μακριά από lcd ή οτιδήποτε άλλο) και σε πραγματικές συνθήκες μιλάμε για πάνω από 4000 αλλαγές σελίδων με μια φόρτιση. Φυσικά ενώ όλα παίζουν Mp3 ή έχουν και άλλες δυνατότητες η μπαταρία είναι ανύπαρκτη για τέτοια χρήση (θα σου βγάλει μερικές ώρες Audio μόνο).
group131
12-05-2010, 17:51
Τελικά πήρα το Sony...ευχαριστώ όλους για τις γνώμες τους...
Τελικά πήρα το Sony...ευχαριστώ όλους για τις γνώμες τους...
Καλορίζικο φίλε μου. Κατέβασε και το calibre που είναι πολύ καλύτερο από της Sony. Εάν διαβάζεις Αγγλικά και θέλεις βιβλία με ενημερώνεις.
group131
17-05-2010, 15:52
Να σαι καλά, αλλά δε το πήρα για μένα. Είναι δώρο. Αν ο κάτοχος θέλει κάτι...μην ανησυχείς θα σε ενοχλήσω :)
Πήρα και εγώ το Sony και είμαι αρκετά ευχαριστημένος.
Έβαλα και το Calibre που είναι απίθανο ! (thanks Pontios :worshippy: ). To μόνο σοβαρό πρόβλημα είναι τα ελληνικά φωνήεντα που έχουν τόνο. Αυτά, το sony τα δείχνει σαν αγγλικά ερωτηματικά.
Είναι κρίμα γιατί μερικές από τις δυνατότητες (όπως να κατεβάζεις κάθε μέρα την «Καθημερινή» και «Τα Νέα») χάνονται εντελώς αφου ειναι σχεδον αδυνατο να διαβασεις κειμενο γεματο με ερωτηματικα. :frown:
Το ίδιο συμβαίνει και με τα πιο πολλά βιβλία του Καστανιώτη.
Αλήθεια, υπάρχει κάποια λύση σε αυτό το πρόβλημα;
Πήρα και εγώ το Sony και είμαι αρκετά ευχαριστημένος.
Έβαλα και το Calibre που είναι απίθανο ! (thanks Pontios :worshippy: ). To μόνο σοβαρό πρόβλημα είναι τα ελληνικά φωνήεντα που έχουν τόνο. Αυτά, το sony τα δείχνει σαν αγγλικά ερωτηματικά.
Είναι κρίμα γιατί μερικές από τις δυνατότητες (όπως να κατεβάζεις κάθε μέρα την «Καθημερινή» και «Τα Νέα») χάνονται εντελώς αφου ειναι σχεδον αδυνατο να διαβασεις κειμενο γεματο με ερωτηματικα. :frown:
Το ίδιο συμβαίνει και με τα πιο πολλά βιβλία του Καστανιώτη.
Αλήθεια, υπάρχει κάποια λύση σε αυτό το πρόβλημα;
Μπορέις να το κάνεις hack και να βάλεις τα δικά σου font http://www.mobileread.com/forums/showthread.php?t=71572 και έτσι θα διαβάζεις και τους τόνους. Πάντα βέβαια με επιφύλαξη ως το να κάνεις ζημιά στο ebook.
Η πιο εύκολη λύση είναι να κάνεις τα βιβλία σου pdf με embedded τα fonts.
Σε ευχαριστώ πολύ. :-)
Η δύσκολη (και ίσως επικίνδυνη) λύση που προτείνεις, μου φαίνεται η πιο σωστή, αφού θα μπορώ να διαβάζω και τις εφημερίδες μου σωστά.
Θα το επιχειρήσω και θα ενημερώσω το thread.
Αγαπητέ Pontios, σε ευχαριστώ για την πολύτιμη βοήθεια. :worshippy:
Για να πω την αλήθεια, είχα απογοητευτεί λιγάκι με το πρόβλημα των ελληνικών και σκεφτομουν να πουλήσω το Sony , αλλά μου έδωσες τη λύση και το πρόβλημα λύθηκε σε λίγα λεπτά.
Ακολουθησα τις οδηγίες από το link που έδωσες και για την ακρίβεια, αυτά που γράφονται στο μήνυμα 26. Λίγη προσοχή θα πρέπει να δοθεί από όποιον το επιχειρήσει ώστε να κλείσει από τον Task Manager το πρόγραμμα Library της Sony, γιατί αν και το κλείνεις, αυτό συνεχίζει να τρέχει και εμποδίζει την επιτυχή ολοκλήρωση του Patch.
Πάω να διαβάσω τις σημερινές εφημερίδες μου στο eBook μου. :Banane0:
Θερμά ευχαριστώ όσους μοιράζονται τις γνώσεις τους. :aktion033:
Αγαπητέ Pontios, σε ευχαριστώ για την πολύτιμη βοήθεια. :worshippy:
Για να πω την αλήθεια, είχα απογοητευτεί λιγάκι με το πρόβλημα των ελληνικών και σκεφτομουν να πουλήσω το Sony , αλλά μου έδωσες τη λύση και το πρόβλημα λύθηκε σε λίγα λεπτά.
Ακολουθησα τις οδηγίες από το link που έδωσες και για την ακρίβεια, αυτά που γράφονται στο μήνυμα 26. Λίγη προσοχή θα πρέπει να δοθεί από όποιον το επιχειρήσει ώστε να κλείσει από τον Task Manager το πρόγραμμα Library της Sony, γιατί αν και το κλείνεις, αυτό συνεχίζει να τρέχει και εμποδίζει την επιτυχή ολοκλήρωση του Patch.
Πάω να διαβάσω τις σημερινές εφημερίδες μου στο eBook μου. :Banane0:
Θερμά ευχαριστώ όσους μοιράζονται τις γνώσεις τους. :aktion033:
Θα μας αναφέρεις και το font που χρησιμοποίησες σε παρακαλώ?
Δεν έβαλα κάποιο font.
Απλώς κατέβασα το ζιπ του μηνύματος που ανέφερα και από εκεί έτρεξα το flash_reader.bat και όλα έγιναν μόνα τους.
Τώρα διαβάζω κανονικά την Καθημερινή και τα βιβλία του Καστανιώτη, αλλά δεν διαβάζω τα Νέα, οπότε προφανώς πρέπει να εγκαταστήσω και κάποια άλλη γραμματοσειρά.
Θα το κάνω και θα ενημερώσω και πάλι.
Δεν έβαλα κάποιο font.
Απλώς κατέβασα το ζιπ του μηνύματος που ανέφερα και από εκεί έτρεξα το flash_reader.bat και όλα έγιναν μόνα τους.
Τώρα διαβάζω κανονικά την Καθημερινή και τα βιβλία του Καστανιώτη, αλλά δεν διαβάζω τα Νέα, οπότε προφανώς πρέπει να εγκαταστήσω και κάποια άλλη γραμματοσειρά.
Θα το κάνω και θα ενημερώσω και πάλι.
Επίσης θα μας ενημερώσεις πως διαβάζεις τα νέα και την καθημερινή? Τα βάζεις σαν RSS?
Με το πρόγραμμα που πρότεινες !
Πάτησα το κουμπί Fetch και μετά διάλεξα το Schedule news download και από εκεί όρισα να κατεβάζει αυτόματα κάθε μέρα την εφημερίδα που θέλω.
επισυνάπτω και screenshot :-)
(για τα fonts δεν ξέρω λεπτομέρειες. Ακολούθησα και τις υπόλοιπες οδηγίες από το link που έβαλες, αλλά δεν είμαι σίγουρος για το τι έγινε. Έβαλα τα calibri σε όλες τις εκδόσεις και τώρα το μόνο που δεν διαβάζω είναι μερικές επικεφαλίδες στα Νέα. Όλα τα άλλα ΟΚ)
Εκπληκτικό το calibre - άριστο για να "κατεβάζεις" στο reader σου ολόκληρα sites. Αλλά δυστυχώς έχουμε μόνο την επιλογή των Νέων, της Καθημερινής (που δεν πολυδουλεύει καλά) και όποιου άλλου site έχει πλήρες περιεχόμενο στο rss του (λίγα και ειδικά από τα μεγάλα, μάλλον κανένα).
Για τα υπόλοιπα χρειάζονται γνώσεις προγραμματισμού - και η γλώσσα στην οποία πρέπει να γράψεις τα αντίστοιχα recipes δε μου φαίνεται και η πιο απλή. Δεν είμαι προγραμματιστής μεν, αλλά έχω μία μικρή εμπειρία από προγραμματισμό.
καλησπέρα,
σκέφτομαι και εγώ να αγοράσω ένα ebook reader.
έχετε κάποια πρόταση να κάνετε γιατί έχω μείνει στα σονυ PRS, kindle και nook
επίσης σκέφτομαι να το πάρω απο ΗΠΑ καθώς θα πάω σε κανά μήνα. πιστεύετε ότι θα συμφέρει?
θα χρησιμοποιηθεί κατά βάση για διάβασμα βιβλίων.
ευχαριστώ εκ των προτέρων
new color e-ink technology
http://tinyurl.com/38h5bxy
Δημήτρης Αντωνόγλου
14-11-2010, 12:16
Μέχρι την Τετάρτη θα έχω στα χέρια μου το Cybook Orizon, το νέο μοντέλο της Bookeen, προς 229 ευρώ + 15 μεταφορικά. Όταν το παραλάβω θα γράψω αναλυτικά.
http://bookeen.com/en/cybook/?id=2
Μέχρι την Τετάρτη θα έχω στα χέρια μου το Cybook Orizon, το νέο μοντέλο της Bookeen, προς 229 ευρώ + 15 μεταφορικά. Όταν το παραλάβω θα γράψω αναλυτικά.
http://bookeen.com/en/cybook/?id=2
wOW φαινεται πολυ καλό!! περιμένουμε εντυπωσεις!
Απο το site τους το προμηθέυτηκες?
Δημήτρης Αντωνόγλου
14-11-2010, 13:25
wOW φαινεται πολυ καλό!! περιμένουμε εντυπωσεις!
Απο το site τους το προμηθέυτηκες?
Ναι. Πολύ εξυπηρετικοί με άμεσες απαντήσεις σε email, όταν άλλαξα το χρώμα από μαύρο σε λευκό στην παραγγελία. Το έστειλαν με fed ex και με tracking number.
καλοδιάβαστο!:a0210:
αναμένουμε feedback
Δημήτρης Αντωνόγλου
17-11-2010, 00:43
Ηρθε το Orizon!!!
αναλυτικό review και φωτογραφίες σύντομα
Πρώτες εντυπώσεις:
+πολύ όμορφο και πολύ λεπτό
+δείχνει τις φωτογραφίες πολύ καλύτερα από ότι περίμενα
+παίζει σχεδόν τα πάντα (εκτός από mobi, τα οποία όμως μπορείς να μετατρέψεις με το calibre)
+touch screen για αλλαγή σελίδας και ζουμ (παίρνει λίγο χρόνο να τη συνηθίσεις)
+accellerometer
-δεν αποκρίνεται όσο γρήγορα περίμενα στα πατήματα
-το interface θέλει ακόμα δουλειά
-η οθόνη δεν είναι 100% glare free (μάλλον λόγω του ότι είναι touch)
- δεν είναι για να διαβάζεις περιοδικά σε pdf (τα γράμματα φαίνονται μικρά)
-λίγο βαρύτερο από ότι περίμενα
Καλοδιαβαστο να είναι ,περιμενουμε εντυπωσεις. Ενα ερωτημα πως και δεν προτιμησες το νεο kindle που είναι και φθηνοτερο;
Δημήτρης Αντωνόγλου
19-11-2010, 07:48
Καλοδιαβαστο να είναι ,περιμενουμε εντυπωσεις. Ενα ερωτημα πως και δεν προτιμησες το νεο kindle που είναι και φθηνοτερο;
Επειδή δε συμπαθώ τα κλειδωμένα μηχανήματα με DRM
σημερα το αμαζον θα έχει προσφορά για λίγες ώρες το Kindle 2, στα $89.
http://elektronikosanagnostis.blogspot.com/2010/11/amazon-kindle-2-89.html
Ψάχνω ebook reader χωρίς κλειδώματα, και έχω δεί αυτά:
http://www.public.gr/prod/gadgets-and-gifts/e-books/e-book-cool-er-ilektronikos-anagnostis-biblion-cool-pink/prod512853/
http://www.info-world.gr/index.php?target=products&product_id=60586
και το archos 70... μη διαθέσιμο! Αποκλειστική χρήση η πολύωρη ανάγνωση βιβλίων - κυρίως PDF.
Κάθε βοήθεια και άποψη ευπρόσδεκτη, μιλάμε πάντα για οικονομικές λύσεις...
Musicalicius
06-01-2011, 21:24
Έχει κανένας δοκιμάσει το Kindle (http://www.amazon.com/dp/B002Y27P3M/?tag=gocous-20&hvadid=5729120357&ref=pd_sl_cazfqv6ny_e)με Ελληνικά κείμενα.
και το archos 70... μη διαθέσιμο!
http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.662415
http://www.public.gr/prod/computers-and-software/computers/tablet-pc/archos-70-internet-tablet-8-gb-cortex-a8-1-ghz-7%22-tft/prod930008pp/
Tα εχουν φερει εδω και 10-15 μερες και δεν τα εχουν πουλησει ακομα....κριση.Eκτος αν θες το 101,τοτε... join the (waiting) club.
Βλέπω τιμούλα 270€ για το archos και δεν μου αρέσει καθόλου, το kindle ξεκλειδώνει? Τα άλλα που σας έβαλα τα ξέρει κανείς?
Musicalicius
06-01-2011, 21:47
Kindle supports wireless delivery of unprotected Microsoft Word (DOC, DOCX), PDF, HTML, TXT, RTF, JPEG, GIF, PNG, BMP, PRC and MOBI files. Some complex PDF and DOCX files might not format correctly on your Kindle.
Kindle Tools (http://www.amazon.com/gp/help/customer/display.html/ref=amb_link_354961982_8?ie=UTF8&nodeId=200505520&pf_rd_m=ATVPDKIKX0DER&pf_rd_s=center-32&pf_rd_r=0BFTSJ1Q1QSHNH67BT17&pf_rd_t=201&pf_rd_p=1285165882&pf_rd_i=B002Y27P3M#email)
Καλό δείχνει, το έχει κανείς?
greekgreek
06-01-2011, 22:45
Έχω παραγγείλει ένα ebook reader και το περιμένω.
Έχω καταβάσει αρκετά βιβλία ,το προόριζα για δώρο άλλα βλέπω να το κρατάω για μένα.
Ποιό? Με ενδιαφέρει κάτι φθηνό μια και θα είναι αποκλειστικά reader, τίποτα άλλο. Το Kindle στα λεφτά του μου δείχνει καλό, τι λέτε?
Γιάννης Χατζηγεωργίου
07-01-2011, 00:00
Ποιό? Με ενδιαφέρει κάτι φθηνό μια και θα είναι αποκλειστικά reader, τίποτα άλλο. Το Kindle στα λεφτά του μου δείχνει καλό, τι λέτε?
Δημήτρη, γνωρίζω ελάχιστα πάνω στα e-readers ήτοι το εξής ένα: Να έχουν E-ink οθόνη!!!;)
Όλοι συμφωνούν σε αυτό και θεωρούν ότι είναι εκ των ων ουκ άνευ στην επιλογή αγοράς. Δηλαδή, όχι LCD οθόνη για διάβασμα. Επειδή μου αρέσει και μένα το KINDLE και ειδικά το μεγάλο, μήπως κάποιο καλό παιδάκι γίνεται να μας εξηγήσει με δυο λογάκια τι θα πει κλειδωμένο μηχάνημα?
Το e-reader που σκέφτομαι για αγορά το θέλω για διάβασμα και για τη δουλειά. Δηλαδή, να έχει αρκετή αυτονομία και αρκετά μεγάλο χώρο για να του ρίξω μέσα μ' ένα flashάκι καμμιά 20άρια κώδικες και καμμιά 100άρα νόμους. Δεν με ενδιαφέρουν τα mp3 και τα εξωτικά μπλιμπλίκια με τα touch screen. Να διαβάζει ένα pdf και ένα word θέλω. Τα κάνει αυτά το KINDLE?
Γιάννη τα ίδια πράγματα ζητάμε, οπότε αναμένουμε κάποιους συμφορουμίτες να μας πουν τις απόψεις τους. PDF πάντως διαβάζει και χωρίς Drm, θα το ψάξω κι αλλού...
εγώ πήρα πρόσφατα το SONY PRS 950 το οποίο διαβάζει και pdf
θα επανέλθω με λεπτομέρειες μόλις πάιξω λίγο μαζί του
επίσης γνωρίζει κανείς που μπορούμε να βρούμε βιβλία σε epub?
Πρώτες εντυπώσεις από το Sony:
+πολύ όμορφο και πολύ λεπτό
+εξαιρετική ποιότητα κατασκευής (made in Japan)
+touch screen για αλλαγή σελίδας (α λα iphone)
+καθόλου glare στην οθόνη
+ελαφρύτερο απότι περίμενα
+αρκετα φιλικό στην χρήση
+Tο τέλειο μέγεθος οθόνης κατά την γνώμη μου
-το μόνο μείον που έχω βρεί είναι η αλλαγή σελίδας. Όχι στο θέμα ταχύτητας καθότι μου φαίνεται οκ αλλά στο ότι μαυρίζει η σελίδα πριν την παρουσιάσει κανονικά.
Γιώργος Κυριακαράκος
07-01-2011, 18:41
Το μαύρισμα είναι χαρακτηριστικό των e-ink οθονών που με αυτό το reset διασφαλίζουν την καλύτερη δυνατή ποιότητα στην απεικόνιση της επόμενης σελίδας. Σε μερικούς reader μπορεί να απενεργοποιηθεί. Γίνονται πιο γρήγορες οι αλλαγές, αλλά μετά από αρκετά γυρίσματα γίνεται αισθητή και η πτώση στην ποιότητα.
Γιώργος Κυριακαράκος
07-01-2011, 19:03
Αν ανατρέξεις στο παλιό μήνυμα για τους ebook readers θα δεις ότι είναι δυνατή η μετατροπή από όλα σε όλα τα format με μερικούς περιορισμούς. Το calibre είναι ένα δωρεάν λογισμικό που υποστηρίζει αυτές τις μετατροπές.
http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=29993
Συμβουλή δική μου είναι να μετατρέπεις ότι και αν κατεβάσεις στο εγγενές φορμάτ υποστήριξης της συσκευής που έχεις. Πρόβλημα προκύπτει συνήθως με pdf που είναι πολύστηλα ή δεν υπάρχει αναγνώριση χαρακτήρων (και είναι πρακτικά φωτογραφίες). Και εκεί υπάρχει λύση, αλλά θέλει λίγο παραπάνω χρόνο (το πως τροποποιούνται και αυτά έχει αναλυθεί στο παραπάνω ποστ).
Για δωρεάν νόμιμα βιβλία μπορείς να πας στους παρακάτω δικτυακούς τόπους (αν θυμάμαι καλά τα βιβλία χάνουν τα δικαιώματα αν περάσουν 75 χρόνια από τη συγγραφή τους).
- http://www.gutenberg.org (κατεβάζεις και απευθείας σε όποιο φορμάτ θέλεις)
- http://www.mobileread.com/forums/ebooks.php?forumid=128 (mobi)
- http://www.mobileread.com/forums/ebooks.php?forumid=130 (epub)
Τέλος υπάρχει και ένα ελληνικό site που προσφέρει νόμιμα δωρεάν ebooks:
- http://www.free-ebooks.gr/ (pdf)
Για αυτό ξέρουμε τίποτα? Σε σχέση με το kindle? Όπως καταλάβατε ψάχνω κάτι φθηνό, δεν με ενδιαφέρουν άλλες δυνατότητες πλην reader...
kostas48
08-01-2011, 10:21
Η θέση σας: Αρχική > e-book readers > e-book readers > Sony Έγχρωμη οθόνη HD-10 E-reader
χονδρικής Sony Έγχρωμη οθόνη HD-10 E-reader
Sony Έγχρωμη οθόνη HD-10 E-reader
Sony Color Screen HD-10 E-reader Sony Έγχρωμη οθόνη HD-10 E-reader
σχόλιο κατάταξη 5 NO.:Z2010081004 NO:. Z2010081004
Shop price Κατάστημα τιμή $119.00 119,00 δολάρια
Brand: Μάρκα: Peripheral Products Περιφερική Προϊόντα
Quantity: Ποσότητα:
Total: Σύνολο:
www.book-wholesale.com
Next Last Επόμενη Τελευταία
Bookmark & Share Bookmark & Share
Favorite CopyURL Αγαπημένο CopyURL Facebook Twitter Google Delicious Reddit Kaboodle Squidoo StumbleUpon BlinkList Digg Netscape Сохранить MySpace Facebook Twitter Google Delicious Reddit Kaboodle Squidoo StumbleUpon Blinklist Digg Netscape Сохранить MySpace
Goods Brief Εμπορεύματα Σύντομη
Product Description: Περιγραφή προϊόντος:
----------------------------------------------- -----------------------------------------------
Brand Name: Sony Color Screen HD-10 E-reader Brand Name: Sony Έγχρωμη οθόνη HD-10 E-reader
Specification: Προδιαγραφές:
Dimensions: 135 x 85 x 10 mm Διαστάσεις: 135 x 85 x 10 mm
Weight: About 320 g Βάρος: Περίπου 320 g
Capacity Memory: 8 GB Χωρητικότητα μνήμης: 8 GB
TF card expansion: Maximum 32GB TF κάρτα επέκτασης: Μέγιστη 32GB
Screen Size: 5.0 inch WVGA (16: 9) LTPS Μέγεθος οθόνης: 5,0 ιντσών WVGA (16: 9) LTPS
Resolution: 800 × 480pixels Ανάλυση: 800 × 480pixels
Earphone: 3.5mm Ακουστικά: 3.5mm
Operating System: WIN98SE/ME, WIN2000, XP Λειτουργικό σύστημα: WIN98SE/ME, Win2000, XP
Line Codec: ChinaChip CC1600 Γραμμή Codec: ChinaChip CC1600
USB: USB 2.0 high speed USB: USB 2.0 υψηλής ταχύτητας
Audio Chip: Cirrus independent audio decoding chip Audio Chip: Cirrus ανεξάρτητη τσιπ αποκωδικοποίησης ήχου
Signal to Noise Ratio: >90db Λόγος σήματος προς θόρυβο:> 90dB
Language: Simplified Chinese, Chinese Traditional, English Γλώσσα: Απλοποιημένα Κινέζικα, Παραδοσιακά Κινέζικα, Αγγλικά
Battery: Lithium Battery (External charger power straight) Μπαταρία: Μπαταρία λιθίου (εξωτερική δύναμη φορτιστή ευθεία)
Supported File Formats: Υποστηριζόμενες μορφές αρχείων:
Audio Format: MP3, WMA, WAV, APE, FLAC Audio Format: MP3, WMA, WAV, APE, FLAC
Recording Format: MP3, WAV Καταγραφή Format: MP3, WAV
Video Format: RM, RMVB, AVI, FLV Video Format: RM, RMVB, AVI, FLV
Image format: JPG, BMP, PNG Μορφή εικόνας: JPG, BMP, PNG
Functions: Λειτουργίες:
Audio: Support, Song Search, LRC Display Audio: Υποστήριξη, Αναζήτηση τραγουδιού, LRC Display
Video: Support, Code Stream 720P, 10Mb Video: Υποστήριξη, 720P Stream κώδικα, 10Mb
Video Output: DVD YUV Video Output Έξοδος βίντεο: DVD Video Έξοδος YUV
E-read: Support, TTS, Bookmark E-διάβαζε: Υποστήριξη, TTS, Bookmark
Picture Brower: Support Εικόνα Brower: Υποστήριξη
Audio Speaker: Support Audio Ομιλητής: Υποστήριξη
Firmware upgrade: Support Αναβάθμιση του firmware: Υποστήριξη
Anti-virus: Support Anti-virus: Υποστήριξη
Automatic Update Song Information: Support Αυτόματη Πληροφορίες Τραγουδιού Ενημέρωση: Υποστήριξη
Video Breakpoint Memory: Support Video Memory Σημείοδιακοπής: Υποστήριξη
Firmware upgrade: Support Αναβάθμιση του firmware: Υποστήριξη
Desktop self-defined: Support Desktop αυτο-ορίζεται: Υποστήριξη
Wallpaper Change: Support Wallpaper Αλλαγή: Υποστήριξη
Picture Switch: Support Εικόνα Διακόπτης: Υποστήριξη
Auto Power-off: Support Αυτόματο-off: Υποστήριξη
E-book Endorsement: Support E-book Πιστοποίηση: Υποστήριξη
Package contents Περιεχόμενα συσκευασίας
Charger Φορτιστής
USB Data Cable USB καλώδιο δεδομένων
A/V Cable Καλώδιο A / V
Earphone Ακουστικών
Instruction book Οδηγίες βιβλίο
Warranty card Κάρτα εγγύησης
Trestle table Ικρίωμα πίνακα
Sony Color Screen HD-10 E-reader Sony Έγχρωμη οθόνη HD-10 E-reader
Related Wholesale Categories Σχετικά Χονδρικό Κατηγορίες
Ευχαριστώ όλους που προσπαθούν να βοηθήσουν, αλλά προϋπόθεση για πολύωρη ανάγνωση είναι οι οθόνη να είναι e-ink ή c-ink...
Γιώργος Κυριακαράκος
09-01-2011, 09:49
Επίσης θέλει προσοχή για ότι αγοράζεται εκτός Ε.Ε. Είναι πολύ εύκολο να περάσει τελωνείο και μετά η ελκυστική τιμή να φαίνεται κακό όνειρο.
Υπάρχει ακόμη σε μερικά καταστήματα το ebook του Πλαισίου με 189 € και το καινούργιο με 239 €. Στον Καστανιώτη υπάρχει το Cybook Opus με 199 €.
Στο skroutz υπάρχουν αρκετά καταστήματα που προσφέρουν ebook readers. Ο φθηνότερος με e-ink οθόνη ξεκινά από τα 159.90 €.
http://www.skroutz.gr/c/992/ebook-readers.html
Για δωρεάν νόμιμα βιβλία μπορείς να πας στους παρακάτω δικτυακούς τόπους (αν θυμάμαι καλά τα βιβλία χάνουν τα δικαιώματα αν περάσουν 75 χρόνια από τη συγγραφή τους).
- http://www.gutenberg.org (κατεβάζεις και απευθείας σε όποιο φορμάτ θέλεις)
- http://www.mobileread.com/forums/ebooks.php?forumid=128 (mobi)
- http://www.mobileread.com/forums/ebooks.php?forumid=130 (epub)
Τέλος υπάρχει και ένα ελληνικό site που προσφέρει νόμιμα δωρεάν ebooks:
- http://www.free-ebooks.gr/ (pdf)
Σε ευχαριστώ πολύ για τα λινκς
Καλοριζικο φιλε μου , απο που το πηρες , γιατι στα μερη μας νομιζω οτι δεν εχει φθασει ακομη ..
από αμερική το πήρα.
το συγκεκριμένο είναι μόνο για την αμερικάνικη αγορά, δεν νομίζω να κυκλοφορησει Ευρώπη, ή μαλλον δεν ξέρω αν θα κυκλοφορήσει ευρώπη
nick2001
30-09-2011, 19:23
Μπορεί κάποιος να μου λύσει την εξής απορία?Θα ήθελα ενα ebook με eink οθόνη αλλά να βλέπω και έγχρωμες φωτογραφίες.Απο ότι έχω καταλάβει στις έγχρωμες οθόνες δεν μπορείς να διαβάσεις μετά απο μεγάλο χρονικό διαστημα.Μάλλον το ίδιο ισχύει και με την συγκεκριμένη περίπτωση?
nitseg45
30-09-2011, 20:38
δεν ξερω εαν καταλαβα καλα ,παντος η απαντηση ειναι οτι δεν υπαρχουν εγχρωμες οθονες με e Ink.
εαν θες εγχρωμα πας σε μια ταμπλετα που τα κανει ολα,εαν θες να διαβαζεις κειμενο και βιβλια για ωρες ,παιρνεις ασπρομαυρο e Ink και δεν σου βγαινουν τα ματια.
Ακριβώς έτσι ειναι.. Η δε οθονη του Kindle ειναι οτι καθαρότερο και πιο "κοντινό" στην αίσθηση του τυπωμενου χαρτιου..
Γιάννης Χατζηγεωργίου
30-09-2011, 21:35
Μπορεί κάποιος να μου λύσει την εξής απορία?Θα ήθελα ενα ebook με eink οθόνη αλλά να βλέπω και έγχρωμες φωτογραφίες.Απο ότι έχω καταλάβει στις έγχρωμες οθόνες δεν μπορείς να διαβάσεις μετά απο μεγάλο χρονικό διαστημα.Μάλλον το ίδιο ισχύει και με την συγκεκριμένη περίπτωση?
http://www.avclub.gr/forum/showpost.php?p=1056188262&postcount=158
nitseg45
30-09-2011, 21:49
αυτο καλο 2 σε 1 ..ποτε θα βγει?
βεβαια αυτο που περιμενουμε ειναι να βγει η εγχρωμη eInk, θα εβγαζαν ενα μοντελο την ανοιξη που μας περασε αλλα μαλλον θα περιμενουμε .
Γιάννης Χατζηγεωργίου
30-09-2011, 22:00
αυτο καλο 2 σε 1 ..ποτε θα βγει?
βεβαια αυτο που περιμενουμε ειναι να βγει η εγχρωμη eInk, θα εβγαζαν ενα μοντελο την ανοιξη που μας περασε αλλα μαλλον θα περιμενουμε .
Έχει κυκλοφορήσει εδώ και αρκετό καιρό.
http://www.amazon.com/Pocket-DualBook-Entertainment-Tablet-enTourage/dp/B005GI1EG0/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1317409126&sr=8-1
Sorry και πάλι για το off topic...
Γιώργος Κυριακαράκος
07-10-2011, 13:21
http://www.engadget.com/2011/01/09/hanvon-brings-e920-worlds-first-color-e-ink-reader-to-ces-we/
Έχει παρουσιαστεί και έγχρωμη e-ink. Βασικά με 10 ίντσες μπορείς πια να διαβάσεις κανονικά και περιοδικά. Λογικά όπου να είναι θα εμφανιστεί...
Καλημέρα!!
Μία σχετικά εύκολη ερώτηση...
Ενδιαφέρομαι για την αγορά ενός φθηνού e-reader, και κατάφερα να βρω φθηνά τον παλιό της SOny PRS-505.
Ήθελα να ρωτήσω, αν ξέρετε, αν υποστηρίζει σίγουρα και ελληνικά γράμματα σαν συσκευή , και αν έχει κάποιο θέμα (αρνητικό) πολύ έντονο ωστέ να χρειάζετε να αποφύγω την αγορά.
Σχετικά με άλλες συσκευές είναι εξίσου ξεκούραστη στο διάβασμα ?
ευχαριστώ για τον χρόνο σας.
Χάρης!
Απλά σαν διευκρίνηση.
Ελληνικά γράμματα, δεν εννοώ ελληνικό μενού. Εννοώ να μπορώ να διαβάσω ελληνικά βιβλία απο την συσκευή!
Γιώργος Κυριακαράκος
12-01-2012, 10:55
Κανονικά δεν πρέπει να έχεις κανένα πρόβλημα με τα Ελληνικά.
Αν το έχεις βρει σε καλή τιμή και φαίνεται ΟΚ δεν νομίζω ότι έχεις τίποτα να χάσεις.
Όλες οι συσκευές που έχουν e-ink οθόνη είναι παραπλήσιες σε ποιότητα. Οι μόνες που γυαλίζουν λίγο παραπάνω σε έντονο φως είναι αυτές με touch screen.
Τα Kobo τα ξέρει κανείς? Πάω έξω και τα καλοβλέπω γιατί διαβάζουν epub - σε αντίθεση με τα Kindle...
Γιώργος Κυριακαράκος
09-02-2012, 19:39
Κυκλοφόρησε επιτέλους ο πρώτος έγχρωμος ebook reader!
Έχει όλα όσα θα θέλαμε και ακόμη παραπάνω, ενώ η τιμή για πρώτη φορά στην αγορά νομίζω είναι χώμα. Αν το έβρισκα εντός Ε.Ε. με αυτή την τιμή θα το χτύπαγα (φοβάμαι το τελωνείο από ΗΠΑ).
Χαρακτηριστικά:
Triton Color E Ink screen
9.7" Display
1600x1200 resolution
Load Your Own Content
Support for: Adobe DRM 9.1, ePub, Mobi, PRC, RTF, TXT, PDF, FB2, djvu, JPG, Gif, PNG, BMP (more to come)
Wi-Fi enabled with browser
Fluent Text-to-Speech can read you any book
10,000 page turns on a single charge
Support via microSD for up to 32GB
Sleek protective carrying case included
Underline and highlight text
50-state reading list
Fully interactive SAT course
"Overdrive" library access
Wireless access to online textbooks, www.ck12.org and other resources
Speed Reading course
Oxford® Dictionaries
Course of English and foreign language grammar
Speech recognition and speech analysis Language Teacher and U-Learn courses that teach you a language step by step
Pictured dictionaries for 38 languages
Cross translator for 180 languages
Vocabulary Builder
Linguistic Crosswords
Reference materials for Math, Physics, Chemistry, Biology, Geography and Earth Science
Interactive Periodic Table of Elements
Graphing and scientific calculators
And much more!
Τιμή για όλα αυτά μόνο 500 δολάρια!!!
Πηγή: http://www.jetbookk12.com/jetbookcolor/
Για ιατρικα βιβλια ή pdf ή άλλα φορματ που ενδέχεται να υπάρχουν ( με εικόνες εννοείτε) και με δυνατότητα να υπογραμμίζεις και να σημειωνεις τι θα προτείνατε; e reader ή tablet; η βασική δουλειά θα είναι αυτή και ίντερνετ . Ξέρω ότι σε reader δεν θα μου βγαίνουν τα μάτια αλλά θα μπορώ να επεξεργαστώ το pdf . Στην ταμπέλα αυτό γίνεται με διάφορες εφαρμογές.
Γιώργος Κυριακαράκος
14-02-2012, 10:18
Παίζει σήμερα στο goldendeals το παρακάτω με 99 ευρώ!
http://www.goldendeals.gr/deals/99euros-e-technoshop-sony-prs300?utm_source=SendGrid&utm_medium=email&utm_campaign=website
furious99
16-02-2012, 00:52
Για ιατρικα βιβλια ή pdf ή άλλα φορματ που ενδέχεται να υπάρχουν ( με εικόνες εννοείτε) και με δυνατότητα να υπογραμμίζεις και να σημειωνεις τι θα προτείνατε; e reader ή tablet; η βασική δουλειά θα είναι αυτή και ίντερνετ . Ξέρω ότι σε reader δεν θα μου βγαίνουν τα μάτια αλλά θα μπορώ να επεξεργαστώ το pdf . Στην ταμπέλα αυτό γίνεται με διάφορες εφαρμογές.
Εχω και απο τα 2, προτεινω Tablet 10αρι και για να μη σε ενοχλει το backlight κατεβαζεις τη φωτεινοτητα, και βαζεις και μια εφαρμογη που κανει μαυρο το φοντο και ασπρα τα γραμματα π.χ. Repligo pdf reader
Και το ebook reader μπορει να γινει κουραστικο στα ματια, αν δεν εχεις καλο φως (γιατι εχουν αθλιο κοντραστ). Τα ebook readers ηταν μια μοδα που περασε, τα tablets κανουν και πολλα ακομη πραγματα.
Γιώργος Κυριακαράκος
16-02-2012, 16:53
Διαφωνώ τελείως μαζί σου για αυτό που λες ότι ήταν μόδα που πέρασε. Μάλλον δεν διαβάζεις πολλά βιβλία σε αυτό. Είναι μια συσκευή που έχει φτιαχτεί για ένα και μόνο πράγμα, το διάβασμα. Τώρα το ότι τα εξοπλίζουν με χαζομάρες που δεν δουλεύουν καλά/σωστά είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Ειδικά τώρα που υπάρχει διαθέσιμο έγχρωμο ebook στις 10 ίντσες, δεν υπάρχει ανταγωνισμός για ανάγνωση έγχρωμου κειμένου. Εμένα με πιάνουν τα μάτια μου με τις συμβατικές οθόνες για πολύ διάβασμα και το συνεχές τύπωμα δεν είναι λύση.
Διαφωνώ τελείως μαζί σου για αυτό που λες ότι ήταν μόδα που πέρασε. Μάλλον δεν διαβάζεις πολλά βιβλία σε αυτό. Είναι μια συσκευή που έχει φτιαχτεί για ένα και μόνο πράγμα, το διάβασμα. Τώρα το ότι τα εξοπλίζουν με χαζομάρες που δεν δουλεύουν καλά/σωστά είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Ειδικά τώρα που υπάρχει διαθέσιμο έγχρωμο ebook στις 10 ίντσες, δεν υπάρχει ανταγωνισμός για ανάγνωση έγχρωμου κειμένου. Εμένα με πιάνουν τα μάτια μου με τις συμβατικές οθόνες για πολύ διάβασμα και το συνεχές τύπωμα δεν είναι λύση.
Συμφωνώ απόλυτα. Εγώ εχω βολευτεί αρκετά με το Kindle προς το παρόν αλλά δεν το κρυβω πως οταν σε 1-2 χρόνια πιστεύω θα εχουμε ώριμα προιόντα με εγχρωμες 10άρες οθόνες θα παω προς τα εκει.
furious99
17-02-2012, 16:06
Εξαρταται για τι χρηση προοριζεται.
Ο φιλος παραπανω που ρωταει για ιατρικα βιβλια, θα θελει να ψαξει ενα φαρμακο στο pdf του συνταγολογιου, ή ενα λημμα στο τεραστιο pdf του CMDT, και τοτε το ebook reader θα σερνεται και θα μας βριζει που του ειπαμε να το παρει. Ενω ενα tablet με διπυρηνο Tegra2 ή ενα Ipad2 ειναι πολυ βολικοτερο.
Γιώργος Κυριακαράκος
20-02-2012, 19:32
Προφανώς αν θες να βρεις κάτι σε τέτοιο στυλ ένα tablet μπορεί να φανεί καλύτερο. Εξάλλου αν το χρησιμοποιείς για αυτό δεν θα σε ενοχλήσουν οι 5-6 σελίδες που θα διαβάσεις με την αναζήτησή σου. Αν και ο ARM Cortex A8 CPU που φοράει το πιο πάνω δεν μπορείς να τον πεις και αργό σαν επεξεργαστή για να ψάξει ένα pdf.
Πραγματική μάχη για το μερίδιο αγοράς!!!
Barns & Noble has introduced a new, stripped down version of its Nook tablet and it clearly has Amazon’s Kindle Fire in its sights.
The new version is priced at just $199, rather than $249, and it packs 512MB of RAM and 8GB of storage, whereas the original version boasts 1GB and 16GB. This puts the $199 Nook neck and neck with the Kindle Fire, which features a nearly identical spec.
The 7-inch Android tablet market is heating up and according to estimates the Nook and Kindle Fire accounted for 21 percent of the overall tablet market in Q4, which is even more impressive when you take into account that they were not widely available and launched mid-quarter.
In addition, Barns & Noble slashed the price of its Nook Color e-reader to $169.
http://www.fudzilla.com/home/item/26026-barns--noble-takes-on-amazon-with-cheaper-nook
::: Ταχύτατο ξεφύλλισμα βιβλίων στο Nook Simple Touch με ένα hack
Όπως γίνεται συνήθως, ότι δεν καταφέρνουν οι κατασκευαστές, αναλαμβάνουν οι
κοινότητες προγραμματιστών. Έτσι το ίδιο συνέβη και στην περίπτωση της Barnes
& Noble με το Nook Simple Touch, ένα ebook reader με οθόνη τεχνολογίας E ink.
Εφαρμόζοντας ένα root hack, η συσκευή μπορεί πλέον να αλλάζει τις σελίδες ενός
ψηφιακού βιβλίου στην οθόνη πολύ πιο γρήγορα, συγκριτικά με τον εργοστασιακό
ρυθμό ανανέωσης.
Για του λόγου το αληθές, παρακολουθήστε το παρακάτω βίντεο, και αν είστε κάτοχος
της συσκευής, κατεβάστε τα απαραίτητα αρχεία από το XDA Developers (http://forum.xda-developers.com/showthread.php?p=22800284#post22800284).
http://www.youtube.com/watch?v=6pBPsyno5PY
(πηγή (http://www.digitallife.gr/20120224_nook-simple-touch-refresh-45361/))
Γιώργος Κυριακαράκος
24-02-2012, 10:48
Αρκούντως εντυπωσιακό. Βασικά σε αρκετές συσκευές υπάρχει η επιλογή για non optimal refresh όπου αλλάζει η σελίδα χωρίς την κλασσική σαν λάμψη κατάσταση. Όμως μετά από αρκετές αλλαγές σελίδων αρχίζει και χαλάει η ποιότητα, αποκτώντας μια πιο σκούρα σκιά το κείμενο. Σε κάθε περίπτωση ο τρόπος που έχει ενσωματωθεί αυτό παραπάνω (με τα 3 χτυπηματάκια στην οθόνη αφής) μπορείς να κάνεις ένα refresh και να επαναφέρεις την ποιότητα. Λαμπρά!
Βλέπω ότι έχει πλήρες λειτουργικό Android, σε αντίθεση με το Kindle και το Kobo reader. Το έχει κανείς να μας πεί εντυπώσεις? Βλέπω και κάποια καινούρια και factory refurbished στο ebay από Αμέρικα σε καλές τιμές, που έρχονται με USPS οπότε μπορεί να γλυτώσουμε το τελωνείο και ψήνομαι...
Γιώργος Κυριακαράκος
03-03-2012, 12:00
Εγώ συνεχίζω να λέω και να πιστεύω πως οι ebook readers είναι μόνο και αποκλειστικά για διάβασμα. Όποιον και να έχεις με e-ink οθόνη κάνεις τη δουλειά σου, και αν δεν χαλάσει δεν υπάρχει λόγος να τον αλλάξεις.
Εγώ κρατιέμαι για το έγχρωμο. Έχει ακόμη παιδικές ασθένειες από ότι διαβάζω. Και ελπίζω να κυκλοφορήσουν 3-4 ακόμη με την ίδια οθόνη στο επόμενο εξάμηνο, να υπάρχει επιλογή.
Συμφωνώ ότι είναι μόνο για διάβασμα, απλά έχοντας "πλήρες" λειτουργικό είναι πιο εύκολο να το πειράξεις, όπως έκαναν τα παληκάρια πιο πάνω... Κι άμα λάχει μπορείς να βάλεις και καμιά απλή εφαρμογή, αριθμομηχανή, converter, τέτοια πράγματα...
Παραγγέλθηκε nook simple touch καθότι οι ανάγκες διαβάσματος αυξήθηκαν ξανά-μανά τώρα στα γεράματα... Θα αναφέρω μόλις παραλάβω!
Παρελήφθη, έγινε root οπότε έχει πλήρες λειτουργικό Android, και φορτώθηκαν κάποιες βασικές εφαρμογές. Αν εξαιρέσουμε την αργή απόκριση της οθόνης, είναι ότι πρέπει για ότι έχει σχέση με διάβασμα, ειδήσεις, mail κ.λ.π. Περισσότερα μετά το ΣΚ...
Να καταθεσω και την δικη μου εμπειρια σχετικα με τα e(ινκ)-readers.
Πριν απο 5-6 χρονια αγορασα απο την Ελλαδα στα 250 ευρω ενα απο τα πρωτα e-ink readers, το bebook.
Δουλευει χωρις προβλημα εως σημερα και λογω βαρους/μεγεθους (6") ειναι ιδανικο για διαβασμα σε καναπε, κρεββατι, αεροπλανο κλπ και κραταει κυριολεκτικα βδομαδες ολοκληρες!!
Δεν ειχε ποτε θεμα με αρχεια pdf. Θα προτιμουσα την οθονη του μονο, λιγο μεγαλυτερη, στις 7". Οτιδηποτε παραπανω ειναι κουραστικο και αβολο για πολυωρο διαβασμα.
Οταν χρειαστηκα χρωμα, λογω της προσφατης ενασχολησης μου με την φωτογραφια, αγορασα περυσι το internet tablet archos 7o (7")το οποιο εχει πλεον αντικαταστησει πληρως το bebook λογω του παρομοιου βαρους/μεγεθους και λογω των καλων του android.
Σαφως η μπαταρια διαρκει λιγοτερο, αλλα και 10+ ωρες δεν ειναι και λιγες (με απενεργοποιημενο wifi). Θελω να τονισω οτι δοκιμασα και το archos 10" αλλα λογω μεγεθους και βαρους δεν συνισταται για χαλαρο διαβασμα, με τιποτα. Εξαιρετικα αβολο.
Πλεον, το αξιοπιστο και αγαπητο bebook χρησιμοποιειται σαν back up του archos και το χρησιμοποιω μονο σε περιπτωσεις που ξερω οτι θα χρειαστω την τεραστια αυτονομια του.
ΥΓ
Δημητρη καλοριζικο, νομιζω οτι πηρες το καλυτερο price/value reader που κυκλοφορει.
Φίλε μου ευχαριστώ! Μετά από αρκετή ενασχόληση πρέπει να συμφωνήσω μαζί σου, μάλλον είναι ο καλύτερος reader που κυκλοφορεί αυτή την στιγμή, ανεξαρτήτως κόστους και χωρίς root. Η ενσωματωμένη εφαρμογή ανάγνωσης - η μόνη που βλέπεις αν δεν το πειράξεις, είναι εξαιρετική. Εκτός από τα "κανονικά" ebooks, διαβάζει εξαιρετικά τα "καλά" pdf, και πολύ καλά τα σκαναρισμένα, με πολλές δυνατότητες παραμετροποίησης. Μέχρι τώρα κορυφαίο σε αυτό τον τομέα θεωρούσα το ezPDF pro, αλλά τώρα άλλαξα γνώμη ειδικά αν δεν έχεις περίεργες εικόνες, πίνακες κ.λ.π. - μιλάω πάντα για τα σκαναρισμένα - για τα κανονικά δεν τίθεται θέμα...
Σε σχέση με το Kindle είναι σαφώς καλύτερο, γρηγορότερο (το έχει φίλος, οπότε υπάρχει άμεση σύγκριση) και βέβαια διαβάζει epub, ενώ το άλλο μόνο mobi. Υπάρχει και το calibre βέβαια, αλλά αυτό είναι μια άλλη υπόθεση. Το μειονέκτημα του nook είναι ότι αν θες να ψωνίζεις βιβλία, συνδρομές κ.λ.π. νόμιμα από B&N χρειάζεσαι αμερικάνική διεύθυνση, αλλά προσωπικά δεν με ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Επίσης είναι "μουγκό", δεν έχει μεγάφωνο, ούτε ακουστικά.
Τώρα πάμε στο βασικό πλεονέκτημα για όσους έχουν τις γνώσεις (ή κέφι να μάθουνε) για να γίνουν root: "μετατρέπεται" σε android tablet , με ότι αυτό σημαίνει ! Όπως δε έδειξε ο Άκης (airb), η οθόνη γίνεται multitouch και με δυνατότητα noRefresh, οπότε στα "δύσκολα" pdf βάζεις το ezPDF, ζουμάρεις, κάνεις pan κ.λ.π. Επί πλέον βέβαια, έχοντας πρόσβαση στο market, εγκαθιστάς mail, browsers και (σχεδόν) ότι άλλο τραβάει η ψυχή σου!
- Τώρα σε σχέση με τις ταμπλέτες, τα πράγματα είναι απλά: αν διαβάζετε πολύ και θέλετε που και πού να σερφάρετε, να διαβάζετε κανένα νέο και τα mail σας -> Nook ή ότι άλλο με eink
- Αν παίζετε παιχνίδια, βλέπετε βίντεο, φωτογραφίες και θέλετε επιδόσεις -> tablet
Γιώργος Κυριακαράκος
16-04-2012, 10:47
Προσφορά από το play.com για ebook reader πολύ φθηνό!
http://www.play.com/Electronics/Electronics/4-/27221362/Kobo-Wireless-eReader-Black/Product.html?searchstring=kobo&searchtype=ELEC&searchsource=2&searchfilters=s{kobo}%2bc{321}%2b&urlrefer=search
Το έχω δεί από κοντά σε λειτουργία, αν δεν σας ενδιαφέρει να είναι touch - που στην τελική δεν είναι και κάτι το απαραίτητο - είναι μια χαρά!
Ψάχνοντας κάτι στο Amazon, είδα ότι πουλάει... nook (εντάξει συνεργαζόμενοι έμποροι)! Απίστευτος ο Bezos, γι αυτό έγινε αυτός που έγινε...
H MS έκανε την κίνηση της,
$300 εκατομμύρια για το nook …
http://www.wired.com/epicenter/2012/04/microsoft-nook-investment/
O Bezos για την ώρα δεν έχει παρά να χαίρεται καθώς έχει στην τσέπη του >50% της αγοράς android tables http://www.itworld.com/mobile-wireless/272486/amazon-kindle-fire-shatters-all-assumptions-tablet-market
Ενώ και η 3Μ (ναι αυτή με τα κίτρινα χαρτάκια και τα αυτοκόλλητα) μπαίνει στην αγορά του δανεισμού e-books.
Στο μέλλον ελπίζω να είναι συμβατά τα φορμά, καθώς οι καταναλωτές έχουν αγκαλιάσει την ψηφιακή αγορά βιβλίου και διαθέτουν δισεκατομμύρια στις τις αγορές τους.
Γιώργος Κυριακαράκος
01-05-2012, 20:15
Εγώ πιστεύω πάντως ότι οι ebook readers θα παραμείνουν ένα προϊόν με αποκλειστική κύρια χρήση μέχρι να βγει στην αγορά μια οθόνη που να μπορεί να κάνει ότι κάνει μια tft και ταυτόχρονα να μπορεί με κάποιο τρόπο να σβήνει το backlight και να γίνεται ξεκούραστη για διάβασμα στα 40 εκατοστά για 5-6 ώρες συνεχόμενα χωρίς να δημιουργεί πρόβλημα στα μάτια. Βέβαια μπορεί και οι επόμενες γενιές έγχρωμης e-ink να είναι γρήγορες στο refresh και με πιο έντονα χρώματα. Αυτή που πωλείται τώρα έχει αρκετά θεματάκια και για αυτό δεν έχω αγοράσει ακόμη τον αντίστοιχο ebook reader.
Πάμε τώρα στα tablet. Βλέπω από το κινητό που έχω ότι hardware 3 ετών με περιορισμένη μνήμη και κλειδωμένο boot loader με έναν μόνο ικανό developer πάει πιο γρήγορα τώρα με την 2.3 (gingerbread) και κάνει περισσότερα από ότι έκανε με την 2.1 (eclair) με την οποία ήρθε στην αγορά. Αν εξαιρέσουμε μερικά μικροπροβληματάκια τρέχει ακόμη και την έκδοση 4 (ICS) με πυρήνα που είχε γίνει compile για την 2.2 (τελευταία επίσημη έκδοση που ο πυρήνας είχε τρελά προβληματάκια). Αν αυτό κάνει τόσα προφανώς και ένα low level android tablet μπορεί να κάνει ότι κάνουν και όλα τα μεγαλύτερα με ένα σωστό developer από πίσω. Οπότε συνεχίζω να πιστεύω πως tablet που κάνει 300-400-500 ευρώ το μόνο που κάνει είναι να κερδοφορεί για την εταιρία του.
Αυτό για μένα που θα αλλάξει -ελπίζω- το άμεσο πλάνο θα είναι τα tablet με windows 8. Αλλά και εκεί ελπίζω στην πρώτη εταιρία που θα βγάλει συσκευή κάτω των 500 ευρώ ΧΩΡΙΣ αρχιτεκτονική ARM. Όλο και κάποιος κινέζος θα το βγάλει δεν μπορεί και από εκεί και πέρα το λογικό είναι να πάρει παραμάζωμα την αγορά σιγά σιγά και οι μεγάλοι παίκτες να αναγκαστούν να βγάλουν κάτι αντίστοιχο. 11.5 ίντσες με windows 8, πληκτρολόγιο μικρό ενσωματωμένο σε μια σκληρή θήκη από αυτές που ήδη υπάρχουν και αρχιτεκτονική x86 στα 500 και κάτω ευρώ δίνει defacto λύση σε όλους, ΕΚΤΟΣ από την αγορά των ebook reader.
Όμως την αγορά την φτιάχνουν οι διαφημιστές και όχι οι πραγματικές ανάγκες...
Κάπως έτσι είναι τα πράγματα, κι εγώ πιστεύω πολύ στα tablet γύρω στις 10" με windows, καλή τιμή (έως 250 το πολύ), καλή οθόνη, και χαμηλό βάρος (όσο ένα περιοδικό). Με την προσθήκη του θηκαριού-βάσης-πληκτρολόγιου θα λειτουργεί και σαν netbook/laptop για μεγάλο φάσμα χρηστών, ενώ κατά τα λοιπά θα κάνει όλα αυτά που ΔΕΝ μπορεί το e-reader: βίντεο και ανάγνωση περιοδικών και γενικώς περιεχόμενου με φωτογραφίες όπου στην οθόνη των 6" δεν...
Και κάτι που θεωρώ ελπιδοφόρο: η αύξηση πωλήσεων των e-readers και tablets, έχει αυξήσει τους αναγνώστες και τις πωλήσεις βιβλίων! Εδώ τώρα έχουμε το σύνηθες ερώτημα... Η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα? Με άλλα λόγια είναι το φαινόμενο παροδικό, ως μόδα που θα περάσει, ή το νέο μέσο προσέφερε ευκολότερη και φθηνότερη πρόσβαση σε περισσότερο κόσμο? Θυμίζω ότι τα e-books είναι πολλές φορές μισοτιμής σε σχέση με τα "κανονικά", και επι πλέον πολλά κλασσικά έργα προσφέρονται δωρεάν...